Yoga nedir? Nasıl yapılır? Yeni başlayanlar için yoga hakkında bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Yoga nedir? Nasıl yapılır? Yeni başlayanlar için yoga hakkında bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Son yıllarda, bütünsel olarak çok daha sağlıklı olmayı hedeflediğimiz, hayat şartlarımızı tümüyle iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçladığımız bir dönemdeyiz. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak vücut için çok faydalı ama bir bütün olarak ruhumuza ve zihnimize de iyi gelecek uygulamaların peşine düşüyoruz. İşte tam da bu noktada yoga hayatımıza giriyor.
Bu yazımızda, “Yoga nedir?” ve “Yoga nasıl yapılır?” gibi temel sorulara aradığın yanıtları bulabilir, yoga çeşitleri, yoga hareketleri ve yoganın faydalarını öğrenebilirsin…
Yoga nedir?
Yoga, Hindistan’da ortaya çıkmış, insanı hem fiziksel hem de zihinsel olarak iyileştiren bir uygulamadır. Yoga için sadece bir egzersiz yöntemi olduğunu söylemek doğru değildir. Hem bilinçte farkındalık yaratan, insanın kendini daha iyi tanımasını sağlayan, aynı zamanda vücut olarak daha zinde olmasını sağlayan bir yaşam şeklidir.
Yoga, fiziksel duruşlar, meditasyon ve nefes alma tekniklerinden oluşan bütünsel bir uygulamadır. Hem vücudun hem de zihnin sağlıklı olmasını hedefleyen, insana kendisiyle bütünleşme imkanı sağlayan bu uygulamayı herkes yapabilir.
Yoga ne işe yarar? Yoganın faydaları
Eğer “Neden yoga yapmalıyım?” diye düşünüyorsan, yoganın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Çok daha sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzı sağlar.
- İnsanın kendini tanımasını, kendisiyle ve evrenle bütünleşmesini, zihinsel olarak gelişmesini sağlar. İç huzurun artmasına yardımcı olur.
- Nefes alış-verişini düzenler. Bu sayede akciğer ve kalp sağlığını korumaya, vücudu dinlendirmeye yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenler, vücuttaki oksijen miktarını artırarak kalp ve damar sağlığını destekler.
- Kasları güçlendirerek daha esnek ve sıkı bir vücuda sahip olmayı sağlar. Vücut dengesini artırır.
- Stres, anksiyete ve depresyonu azaltmaya yardımcı olur.
- Bel, boyun ve sırt gibi kronik vücut ağrıların azalmasını sağlar.
- Duruş bozukluklarının düzelmesine yardımcı olur.
- Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
- Uyku kalitesini artırır.
- Daha sağlıklı beslenme alışkanlığı sağlar.
- Sezgileri ve yaratıcılığı artırır.
Şimdi gel yoga başlangıç adımlarına biraz daha yakından bakalım…
Yeni başlayanlar için: Yoga nasıl yapılır?
Eğer daha önce hiç yoga yapmadıysan, sakın endişelenme, yoga herkesin yapabileceği bir egzersizler bütünü. Yoga başlangıç döneminde aşağıdaki maddelerin çok işine yarayacağına eminiz.
- Sosyal medyada yoga hareketleri görüp gözün sakın korkmasın… Her konuda olduğu gibi yogada da ustalaşmak zamanla mümkün ve yoga başlangıçta son derece kolay. Tek dikkat etmen gereken nefesine odaklanmak, rahatlamak ve olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak.
- Evde yogaya başlamak gibi bir düşüncen varsa, internetten güvendiğin yogilerin yoga videolarına göz atabilirsin. Eğer bir eğitmen yönlendirmesine ihtiyaç duyarsan da yoga kurslarını araştırarak yoga yapmaya başlayabilirsin.
- Yoga yapmak için genellikle yoga matı ve yoga kıyafetleri önerilir ama bu tamamen sana kalmış. Rahat olduğun herhangi bir kıyafeti giyerek yoga yapabilirsin. Bunun dışında sert ve düz bir zeminde olman yeterli olacaktır. Mümkünse daha güvenli olması açısından bir spor matı kullanabilirsin.
- Yoga genellikle daha yüksek bir enerjiyle dolmak için sabah erken saatlerde güneşi selamlayarak yapılıyor. Aynı şekilde güneş batışı sırasında da yapılabiliyor.
- Yoga hareketlerini doğru bir şekilde yapmaya çalışmaktansa kişinin kendisine odaklanması daha önemli. Nefesi dinlemek, pozitif hissetmek ve yoganın iyileştirici gücünü deneyimlemek daha faydalı.
- Yoga yaparken daha sessiz, sakin ve rahat bir ortam tercih etmelisin. Eğer odaklanmanı daha kolaylaştıracaksa rahatlatıcı bir yoga müziği de açabilirsin.
Yoga çeşitleri
1. Hatha Yoga: Klasik yoga çeşididir, genellikle yogaya başlayanlar bu yoga ile başlarlar. Rahatlatan, esnekliği artıran, nefes teknikleri ve yoga pozları içeren yogadır.
2. Asthanga Yoga: Nefes teknikleri ve yoga duruşların senkronize olduğu, enerjinin daha güçlü ve hızlı olmasını sağlayan yoga çeşididir. Güç yogası olarak da bilinir. Yogaya yeni başlayanlar için uygundur.
3. Vinyasa Yoga: En enerjik yoga türlerinden biri olan vinyasa yogada, duruşlarla nefes teknikleri arasında geçişler vardır. Vinyasa “özel şekilde yerleşim” anlamına gelir. Yüksek kondisyon ve kas geliştirme hedefi olanlar için uygundur.
4. Yin Yoga: Vücudun esnemesini hedefleyen yoga çeşididir. Genellikle yin yogada duruşlar arası uzun sürer, bu sürede de vücut daha çok esner.
5. Kundalini Yoga: Farkındalık yogası adı da verilen kundalini yogada, omuriliğin altındaki kundalini bölgesi enerjisi ön plandadır. Fiziksel egzersizlerle birlikte meditasyon da ön planda olduğu için ruhsal, zihinsel ve duyular üzerinde çalışılır.
6. Bikram Yoga: Sıcak yoga veya Hot yoga olarak da bilinen bikram yoga, genellikle 38-40 derecede ısıtılmış odalarda yapılıyor. Burada vücudun sıcakta daha kolay esnemesi ve toksinlerden arınması hedeflenir. Sıcak sayesinde yoga başlangıcındaki esneme hareketleri yapılmaz.
7. Restoratif Yoga: Şifa yogası adı da verilen restoratif yogada sinir sistemini onarmak, bilincin dengelenmesi ve rahatlama ön plandadır. Tüm yoga çeşitlerine kıyasla duruşlarda yani asanalarda daha uzun süre kalınır, nefs teknikleri ile birlikte vücudun iyice gevşemesi sağlanır.
8. Yoga Terapi: Vücuttaki kronik ağrılar ve duruş bozukluklarını hedefleyen yoga çeşididir. Kronik olan boyun, sırt ve bel ağrılarını geçirmeyi hedefler, skolyoz, fıtık, siyatik ile kronik yorgunluk, depresyon ve stres gibi rahatsızlıklarda iyileşme sağlar.
9. Yüz yogası: Tıpkı yoga hareketleri ile vücudunu esnetip daha sağlıklı olmasını sağlayabileceğin gibi yüz yogası ile de cildine esneklik kazandırabilirsin. Yüz yogası hareketleri ile yaşlanma karşıtı bir bakım yapabilir, cildinin daha sıkı ve esnek olmasına destek olabilirsin. Genellikle parmaklarla yapılan yüz yogası, ciltte kan dolaşımını hızlandırdığı için cildi inceltir, kırışıklık görünümünü azaltır.
Yüz yogası hakkında daha detaylı bilgi almak istersen, bu makalemize göz atabilirsin.