UVA ve UVB nedir? Güneşin cilde zararları nelerdir? Sorularını yanıtlamaya geldik!
UVA ve UVB nedir? Güneşin cilde zararları nelerdir? Sorularını yanıtlamaya geldik!
Güneş her ne kadar bize canlılık ve hayat verse de, UV ışınlarının cilde olan zararları da oldukça büyük. Yaşlanmayı hızlandıran UV ışınları, ciltte reaksiyonlara sebep olup uzun vadede cilt kanserine kadar giden kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bronz bir tene sahip olmak için güneşlenmek, her ne kadar arzulanan bir görünüm olsa da, aslında cildimize zararları çok büyük. Bu yüzden, cildini güneşin ve UV ışınlarının zararlarından en iyi şekilde koruyabilmen için UVA ve UVB nedir, UV ışınlarının zararları nelerdir ve nasıl korunmak gerekir? gibi soruların yanıtlarını anlatıyoruz.
UVA ve UVB nedir? Farkları nelerdir?
UVA ve UVB, kısaca UV ışınları, güneşten dünyaya gelen ultra viole ışınlarıdır. Hem kısa hem de uzun dalga boyuna sahip bu ışınlar, her ne kadar doğaya hayat verseler de, cildimiz üzerinde de oldukça önemli etkilere sahipler. Cildin erken yaşlanmasına, kırışıklıklara, kahverengi lekelere ve yanıklara sebep olan güneş ışınlarından iyi bir şekilde korunulmadığında, ciltte reaksiyonlar oluşabiliyor ve bu durum cilt kanserine kadar yol açabiliyor.
UVA ışınları, ozon tabakasından direkt bir şekilde geçerek dünyaya ulaşan güneş ışınlarıdır. Bulutlardan ve camdan geçebilme, derinin alt tabakasına etki etme özellikleri olduğu için, UVA ışınlarından korunmak için yaz-kış güneş kremi kullanmak gerekir. Cildin uzun vadede yaşlanma etkileri ve reaksiyon gösterme gibi etkileri vardır.
UVB ışınları ise ozon tabakasından yüksek oranda süzülerek ulaşırlar. Cildin üst tabakasına etki ederek ilk etapta cildin bronzlaşmasına ve yanıklara neden olan bu ışınların etkisi uzun süreli değildir. Günün saatine, mevsime ve ekvatora olan konuma göre yoğunlukları artar. Bulutlar arasından ve camdan çok fazla süzülmezler.
Güneş ışınlarının zararları nelerdir?
UV ışınları, yaz-kış fark etmeksizin dünyaya ulaştığı için, cildini güneşin zararlarından korumak için yıl boyu güneş kremi kullanmalı, uzun saatler güneşin altında kalmamalı, “güneşlenmek” ve “bronzlaşmak” gibi eylemleri hayatından çıkarmalısın. Güneş ışınlarındaki D vitaminini almak için, dermatologların önerdiği şekilde, güneşin dik açıyla geldiği 11:00 ve 16:00 saatleri arasında güneşte kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Bunun yerine sabahları veya akşamüstleri 15 dakika kadar güneşte kalabilir, bu sırada da yüksek koruma faktörü içeren güneş kremleri uygulayabilirsin.
UVA ışınlarının zararları:
Cildin alt katmanlarına kadar inebilirler. Derinin erken yaşlanmasına, kolajen yapısının ve elastikiyetinin zarar görmesine neden olurlar. Böylece kırışıklıklar ortaya daha erken çıkar. Cildin nem dengesini bozarlar, lekelerin oluşmasına neden olurlar.
UVB ışınlarının zararları:
UVB ışınları derinin üst katmanına etki ettikleri için, bronzlaşma, güneş yanıkları ve güneş lekeleri genellikle UVB ışınlarından kaynaklanır. Ayrıca ciltteki antioksidanların etkisini yok ederek hücre yenilenmesine zarar verir. UVB ışınları cilt yanıklarına sebep oldukları için iyi korunulmadığı sürece cilt kanserine yol açabilirler.
Güneş koruma faktörü - SPF nedir?
Son Protection Factor yani SPF, bir güneş kreminin UVA ışınlarından ne kadar koruduğunu gösterir.
PA nedir?
Genellikle + işaretleriyle ifade edilen değerlere sahip olan PA ise UVB ışınlarına karşı koruma değerini gösterir.
Cildini UV ışınlarından nasıl koruyabilirsin?
Cildin erken yaşlanmasına, reaksiyon göstermesine ve cilt kanseri olma ihtimaline engel olmak için, cildini yaz-kış demeden, kapalı havalarda, evde olsan bile mutlaka güneşten korumalısın. Bunun için yüksek SPF ve PA değeri içeren güneş kremleri tercih etmelisin. Kışın sadece yüzünde kullanabileceğin güneş kremlerini, bahar ve yaz aylarında vücudunun açıkta kalan bölgelerine uygulamalısın. Tabii ki gün içinde tazelemeyi de unutmamalısın.
Güneş kremi, güneşin zararlarından tamamen korunduğun anlamına gelmediği için mümkün olduğunca güneş altında kalmaktan kaçınmalı, bronzlaşmak ve güneşlenmek gibi eylemleri en aza indirmelisin.
Güneş kremi önerileri
Yüz için: La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid SPF 50+
Yaz-kış yılın her günü rahatlıkla kullanabileceğin, yüksek güneş korumalı bir koruyucu arıyorsan, La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid’i kullanabilirsin. Çok yüksek UVA koruması içeren bu güneş kremi, tüm cilt tipleri için uygun. Özellikle hassas ve alerjiye eğilim gösterebilen ciltler tarafından bile kolaylıkla kullanılabilen Anthelios Invisible Fluid, incecik bir yapıya sahip. Cilt tarafından hızlı bir şekilde emiliyor, kolay dağılıyor ve geride yağlı bir his veya beyaz iz bırakmıyor. En iyi güneş kremleri listemizin değişmez üyelerinden!
Vücut için: La Roche Posay Anthelios XL Lait SPF 50+
Hem yüz hem vücut için kullanabileceğin iyi bir güneş kremi arıyorsan, La Roche Posay Anthelios XL Lait SPF 50+’yi tercih edebilirsin. Mexoryl SX ve XL filtreleri sayesinde geniş spektrumlu UVA ve UVB koruması içeren bu güneş kremini, hassas ciltler de dahil olmak üzere tüm aile kullanabiliyor. Suya dayanıklı, iz ve yağlı his bırakmayan formülü sayesinde bu güneş kremi özellikle yaz aylarında ekonomik boyuyla çok işine yarayacak. Ayrıca sprey ve mist versiyonlarını da deneyebilirsin.
Yenilemek için: La Roche Posay Anthelios Anti-Shine Mist SPF 50+
Güneş kremini sürdükten sonra makyaj yapıyorsan, gün içinde yenilemen zor olabilir. Bunun için sprey güneş koruyucularını tercih edebilirsin. La Roche Posay Anthelios Anti-Shine Mist, sprey formu ile çok pratik bir şekilde yüze uygulanabiliyor ve çok yüksek güneş koruması sağlıyor. Temas etmeden uygulama kolaylığı sayesinde çantana atıp çıkabileceğin bu güneş koruması, parlama karşıtı özelliği ile de favorilerimizden.