D vitamini faydaları ile hem sağlık hem de güzellik için hayati önem taşıyor.
Konu sağlık olduğunda üzerinde en çok durulan konulardan olan D vitamini, tüm yaşam için çok büyük öneme sahip. Vücutta D vitamininin sentezlenmesi için en önemli şartı ise güneş ışığına çıkmak oluşturuyor. Bu konuda Türkiye, yer aldığı enlem bakımından oldukça şanslı bir konumda olsa da ülkemizde birçok insan, D vitamini eksikliği yaşıyor.
Hal böyle olunca akılları meşgul eden “D vitamini nedir?”, “D vitamini ne işe yarar?” ve “D vitamini en çok nelerde var?” gibi soruların yanına bir de “D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? ekleniyor. Biz de bir yandan tüm bu soruların yanıtlarını ararken, D vitamininin cilde faydalarını da etraflıca araştırdık. O zaman seni daha fazla meraklandırmadan ulaştığımız bilgilere bir bakalım.
D Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?
Temel kaynağı güneş olan ve karaciğerde depolanan, yağda çözünen vitaminlerden biri olan D vitamini; D2 ve D3 olmak üzere ikiye ayrılıyor. D2 bitki ve mantarlar yoluyla alınabilirken D3, vücutta hayvansal gıdalar aracılığıyla ve güneş ışığıyla üretiliyor. Ancak vücut, alınması gereken D vitamininin yüzde 95’ini güneş sayesinde karşılamasının yanı sıra yalnızca yüzde 5’lik miktarını diğer yollarla alabiliyor.
D vitamininin kemik sağlığıyla ilişkisi ise vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemesinden ileri geliyor. Bunun yanı sıra bu vitamin; bağışıklık sistemini güçlendirerek yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, romatizma, raşitizm, sinir sistemi hastalıkları ve cilt rahatsızlıklarına karşı güçlü bir kalkan oluşturuyor.
D Vitamini Nelerde Var?
D vitamini nelerde bulunur sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz:
- Güneş
- Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar
- Süt
- Karaciğer
- Yumurta
- Patates
- Tahıllı gıdalar
- Mantar
Tabii ki vücudun ihtiyacı olan D vitaminini tamamen besinlerden karşılamak mümkün değil. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vücudumuz, D vitamininin sentezlenmesini, güneş ışınları yoluyla yapabiliyor. Ancak bu durum, saatlerce güneşin altında durmak demek değil! Uzmanlar güneşin açısına bağlı olarak saat 11:00 ile 15:00 arasına yaklaşık 20-30 dakika kadar güneşlenmenin faydalı olacağını söylüyor. Tabii bunu yaparken yaz-kış güneş ışınlarından cildini koruma altına almayı unutmamalısın.
Cilt için D Vitamini Faydaları Nelerdir?
D vitamini cilde faydaları konusunda da hiç yabana atılacak bir ihtiyaç değil. O olmasaydı bugüne kadar cildinde oluşan en yüzeysel yara ve sıyrığın dahi izlerini taşıyor olurdun. Ya da böyle anlatmak yerine madde madde ilerleyelim.
D Vitamini Cilde Faydaları
Cilt hücrelerinin gelişmesi ve onarılmasında rol oynuyor.
Cildin korunması ve genç kalmasında etkili oluyor.
Bağışıklığı güçlendirmesi sayesinde yaşlanmayı hızlandıran çevresel etmenlerden koruyor.
Sivilce ve akne üretiminin yavaşlamasına yardımcı oluyor.
Yara ve sıyrıkların iyileşmesini sağlayarak anti-enflamatuar etkisiyle bu hasarların yol açtığı enfeksiyonlarla savaşıyor.
Tüm cilt ile birlikte saç ve tırnakların güçlenmesini de sağlıyor.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
D vitamini eksikliği; güneşlenmemek ve yeterli beslenmemenin haricinde, bazı ilaçlar nedeniyle de oluşabiliyor. Epilepsi, mantar enfeksiyonu ve AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlar ile kortizonlar; bu ilaçların önde gelenlerini oluşturuyor. D vitamini eksikliğinin en büyük belirtisi kemik erimesi ve zayıflığı olmakla birlikte şunlar da görülebiliyor:
Halsizlik,
Diş ve kas güçsüzlüğü,
Tırnaklarda zayıflık,
Saç dökülmesi,
Göz altı morlukları,
Solunum yolu enfeksiyonları,
Böbrek hastalıkları
Sedef
Depresyon
Ruh hali değişimleri
Bazı kişilerde D vitamini eksikliği olsa bile herhangi bir belirti oluşmaz. Bazılarında ise d vitamini eksikliği belirtileri yorgunluk ve vücut ağrıları şeklinde ortaya çıkabilir. Şiddetli durumlarda ise kemik ağrıları, yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği olduğunda, kemik erimesi ve kas güçsüzlüğü görülebilir. Çocuklarda D vitamini eksikliği ise bacaklarda eğriliğin sebebi olan raşitizme neden olabilir. Bu yüzden düzenli olarak güneşe çıkmak da insan vücudu için son derece önemlidir. Tabii ki güneş koruması sürmeden değil! Cildini güneşten koruyarak da D vitamini almasını sağlayabilirsin.
D Vitamini Nasıl Kullanılır?
D vitamini alımı için güneşe çıkmak gerektiği malum. Uzmanlara göre bunun için günde 20 dakika yeterli. Ancak yetersizlik durumunda, doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alınması gerekiyor. Oran olarak vücutta D vitamini kaç olmalı sorusunun yanıtı ise bünyeden bünyeye değişiyor. Buna göre altı ayda bir, vitamin ve kalsiyum düzeyinin ölçtürülmesi gerekiyor.
Günlük alımın düzenlenmesi adına ise D vitamini ampulleri yerine damla şeklindeki D vitamini ilaçlarının kullanılması öneriliyor. Bu vitaminin en güzel kaynaklarından bir diğeri de uyku. Sahi, “güzellik uykusu” tanımı bu nedenle mi vardır dersin?
D Vitamini Zararları Nelerdir?
D vitamininin günlük ihtiyaçtan daha fazla alınması halinde kusma, kabızlık, böbrek taşı, iştahsızlık, aşırı kilo verme, konsantrasyon eksikliği ve zararlı düzeyde kalsiyum birikimi gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle bu vitaminin, mutlaka doğal yollarla veya doktor kontrolünde alınmasına dikkat edilmesi gerekiyor.