Dövmenin bakımı hakkında merak ettiklerin için “dövmeli cilt bakımı” dosyamızı açıyoruz. Uzun ömürlü bir dövme için bilmen gereken tüm detaylar bu yazıda!
Nihayet seni yansıtan veya senin için değerli bir şeyi simgeleyen o dövmeyi buldun. Bu seçimin, ömür boyu bedeninin bir parçası olacak. Dolayısıyla dövmeni yaptırdıktan sonra ona özenle bakman gerekiyor. Dövme bakım kremi ve dövme bakım bandı gibi ürünler yeni dövme bakımı için şart!
Peki, dövmeli cilt bakımının nasıl yapılacağını biliyor musun? Öyleyse yeni yapılan dövme bakımı için hazırladığımız önerilere bir göz atman faydalı olacak. Dövme yaptırdıktan sonra bakım ipuçları sayesinde dövmen ilk günkü gibi capcanlı görünebilir. Dövme iyileşme sürecine dair merak edilen tüm detayları öğrenmek için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin!
Dövmeden Sonra Ciltte Neler Oluyor?

- Dövme ilk yapıldığında, boyanın önemli bir kısmı epidermis tabakasında kalıyor.
- Üst katmanda bulunan boyalı deri ise kısa süre içerisinde dökülüyor.
- Kabuklanma ve dökülme işlemi birkaç gün içerisinde gerçekleşse de dövmenin bulunduğu dokuların tamamen iyileşmesi 2 ila 6 hafta sürüyor.
- Bu süreçte, dövmenin solmaması veya bozulmaması için özel bir bakım yapman gerekiyor.
Dövme Sonrası İlk Haftalar: İyileşme Süreci
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, dövme yaptırdıktan sonraki ilk hafta boyanın çoğu cildin en dış tabakası epidermiste kalıyor ve boyalı deri belli bir zaman sonra dökülmeye başlıyor. Bu süreç dövme bakımının en önemli aşamasını oluşturuyor. Dövme sonrası ilk haftalar dövmeli yüzeyi kimyasal maddelere ve sıcak suya maruz bırakmamak gerekiyor. Güneş ışınları, klorlu su veya deniz suyu da uzak durulması gerekenler arasında!
Dövme Kaç Günde İyileşir, Ayrıntılı Zaman Çizelgesi
Dövmenin iyileşme sürecini detaylı öğrenmek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsin:
İlk Hafta |
İlk hafta dövme yapılan bölge açık yara olarak kabul ediliyor ve bandajlanıyor. Bu süreçte kızarıklık, iltihaplanma veya kaşınma gibi yan etkiler görülebiliyor. |
İkinci Hafta |
İkinci haftadan itibaren deride pul pul dökülme ve kaşıntı gibi durumlar meydana gelebiliyor. |
Üç ve Dördüncü Hafta |
İlk bir ayın sonuna yaklaşırken kaşıntı probleminin azalması gerekiyor. Eğer bu problem hala devam ediyorsa mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor. |
İki ve Altı Ay Arası |
İkinci aya girerken dövmenin yapıldığı bölgedeki kızarıklığın tamamen geçmesi gerekiyor ve renk deriye tamamen oturuyor. |
Dövme Kabuklanması: Doğal Bir Süreç mi, Endişelenmeli misin?
Kabuklanma her dövmede meydana gelen bir durum değil. Ancak bazı dövmelerde ilk birkaç hafta kabuklanma görülebiliyor. Bu aslında son derece doğal bir süreç. Peki dövme kaç günde kabuk atar? Dövmenin yapıldığı ilk hafta kabuklanma problemiyle karşılaşabilirsin. Eğer bu durum iki haftayı aşarsa bir uzmana danışabilirsin.
Dövme Renklerinin Sabitlenmesi Ne Kadar Sürer?
Doğru malzemeler ve tekniklerle yapılan dövmenin rengi ortalama 2 haftada tam olarak sabitlenebiliyor. Dövme renginin solmaması için nemlendirici krem kullanmaya özen göstermelisin!
Peki, kalıcı dövme bakımı nasıl yapılır? Dövme üzerine ne sürülür ve nasıl daha çabuk iyileşir? En çok merak ettiğin soruların yanıtlarını aşağıda görebilirsin.
Dövme Bakımı Adım Adım Nasıl Yapılmalı?

Dövme açık bir yara olduğu için iyileşme sürecinde dövmeli bölgenin temiz ve nemli tutulması oldukça önemli. Ancak bu süreçte normal nemlendirici yerine dövme sonrası bakım kremi gibi cildi onaran ürünlerin kullanılması daha doğru olacaktır. Hadi gel, dövme sonrası en etkili bakım yöntemlerini birlikte inceleyelim! Yeni yapılan dövme bakımına dair tüm detayları sayfayı kaydırarak öğrenebilirsin.
Dövmeyi Temizleme ve Nemlendirme
- Dövme yapıldıktan sonra söz konusu bölgeye bir streç film sarılıyor. Bu ilk streç filmi üç saat sonra çıkarabilirsin.
- Sonra bölgeyi soğuk su ve antibakteriyel bir temizleyiciyle nazikçe temizleyip kağıt havluyla bastırmadan, tampon hareketlerle kurulaman gerekiyor.
- Ardından onarıcı dövme kremini sürüp tekrar streçleyebilirsin. Kremleme ve streç değişimini ilk günler üç saatte bir yapmayı da unutma!
Editörün Notu: Dövme yaptırdıktan sonra streç ne zaman çıkarılır merak ediyorsan şöyle yanıtlayabiliriz: Uyurken gece boyu sarılı kalan streçi sabah uyandığında değiştirebilirsn. Her “streç çıkarma - temizleme - kremleme - yeniden streçleme” işleminde sterilizasyona özen göstermelisin.
Eğer temiz bir ortamdaysan streçlemeden önce dövmenin hava almasına izin verebilirsin. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da streçleme işlemi uyguladıktan sonra artık sadece krem kullanmaya devam edeceksin.
Dövmeyi Güneşten Korumak

- İlk iki haftadan sonra kremleme periyodunu biraz daha genişletebilirsin.
- Ancak dövmen güneş gören bir yerdeyse, bu süreç ve sonrasında hep güneş kremi kullanman gerekiyor.
- Dövmeler yoğun şekilde güneşe maruz kaldıklarında renklerinde solmalar meydana geliyor.
- Siyah dövmeler yeşil bir renge bürünebiliyor, renkli dövmeler ise canlılığını kaybediyor.
- Dövmenin yıllar boyu ilk günkü gibi kalmasını istiyorsan, dövme üzerine yüksek faktörlü güneş kremi uygulamayı ihmal etmemelisin.
Dövme Üzerine Ne Sürülmeli, Ne Sürülmemeli?
- Dövmeli bölgeyi nemli tutmak adına kalıcı dövme sonrası bakım kremi kullanmayı sakın ha bırakma!
- İlk üç günden sonra açık bıraktığın dövmen, oksijen ile temas ettikçe daha çok kurumaya ve kabuklanmaya eğilimli olacak.
- Kabuklanma ve soyulma sürecinin sağlıklı ilerlemesi için dövme kremi hayati öneme sahip.
- Kabukları kopardığın takdirde dövmende renk bozulmaları olacağını bilmelisin.
- Bu yüzden bu bölgeyi gerektiği kadar nemli tutmak ve kabukların kendi kendine dökülmesine izin vermek, dövmenin kusursuz bir şekilde iyileşmesini sağlayacak.
- Her nemlendirici kremin dövmeli bölgeye uygun olmadığını bilmelisin. Zararlı kimyasalların yer aldığı nemlendirici kremler bu bölgenin tahriş olmasına neden olabilir. Bu nedenle dövmeli bölgeye uygun bakım kremlerini tercih etmen gerekir.
Uzun Süreli Dövme Bakımı Nasıl Olur?
- Uzun süreli dövme bakımında dikkat etmen gereken ilk kural güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmemek.
- Dövme yaptırdıktan sonra güneşlenmek ilk günlerde son derece riskli olabiliyor.
- Ancak uzun vadede de güneş koruyucu kullanmadan güneşlenmemeye dikkat etmek gerekiyor.
- Aksi takdirde dövmenin rengi solabilir ve ilk günkü canlılığını yitirebilir.
- Dövmeli bölgenin hiçbir zaman aşırı sürtünmeye maruz kalmaması gerekiyor. Eğer dövmenin ilk günkü formunu korumak istiyorsan bu kurala da dikkat etmeye özen göstermelisin.
- Uzun süreli dövme bakımının en önemli adımı dövmeni nemlendirmek ve temiz tutmak. Bu bölgeyi düzenli olarak temizlemezsen sivilce ve pürüzlü bir görünüm oluşabilir.
Dövme Yaptırdıktan Sonra Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Dövmeli bölgedeki sürtünmeyi minimum seviyede tutabilmek için dövme yaptırdıktan sonra bol kıyafetler giymek gerekiyor. Vücudu sarmayan ve dövmenin nefes almasını sağlayan bol ve pamuklu kıyafetler bu süreçte olası riskleri önleyebilir.
Uyurken Dövme Nasıl Korunur?
Dövmenin uyurken korunması için uyku öncesinde dövmeli bölgeyi temizlemek ve nemlendirici dövme kremi uyguladıktan sonra streçle sarmak gerekiyor. Tabii, uyandıktan sonra bu streçi değiştirmek şart!
Editörün Notu: Dövmelerin belli bir zaman sonra artık gözüne hitap etmeyebilir veya senin için anlamını yitirebilir. Bu noktadan dövme sildirmeyi düşünebilirsin. Dövmelerini sildirmeden önce linke tıklayarak gerekli bilgileri edinebilirsin!
Sık Yapılan Dövme Bakım Hataları ve Sonuçları

Dövme yaptırdıktan sonra yapılmaması gerekenleri inceleyerek dövmenin iyileşme sürecine katkıda bulunabilirsin. İşte dövme sonrası yapılan yanlışlar:
- Dövmeli bölgedeki derinin kurumasına izin vermek riskli olabilir. Bu nedenle bölgeyi sık sık nemlendirmek gerekir. (İlk 2 hafta)
- Dövme yapılan bölge ilk günler hassas olur. Buraya mümkün olduğunca az temas etmeli veya esnetmelisin. Dövmeye bakım işlemi haricinde dokunmak ve kaşımak hatalı davranışlar arasında yer alır. (İlk 2 hafta)
- Havuz gibi klorla temas gerektiren aktiviteler yapmak son derece riskli! Bu durum enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olabilir. (İlk 2 hafta)
- Dövmeli bölgeye doğrudan sıcak su temas ettirmek kuruluğa ve kaşıntıya neden olabilir. (İlk hafta)
- Dövmeyi korumasız şekilde güneşe maruz bırakmak istenmeyen sonuçlara neden olabilir. (İlk 2 hafta ve daima)
- Dövme özellikle çok terleyecek bir bölgedeyse spor yapmamak gerekir. (İlk hafta)
Editörün Notu: Dövme sonrası riskleri azaltmak için kış aylarında dövme yaptırmak, iyileşme sürecinin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
Dövmeyi Kaşımak ve Soymak Neden Zararlı?
Dövmenin kabuğunu soymaya çalışmak, dövmeyi kanatmak ve kirli ellerle dövmeye dokunmak da en sık yapılan dövme bakım hataları arasında yer alıyor. Dövmeli bölgenin ilk günlerde açık yara olarak kabul edildiğini unutmamalısın. Bu yarayı kaşımak ve soymak iltihaplanmaya neden olabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Uzun lafın kısası, biraz sabretmekte fayda var. :)
Dövme Üzerine Alkol Sürmek Doğru mu?
Dövmeli bölgeyi temizlemek için kimi zaman alkol kullanılabiliyor. Ancak dövmenin üzerine alkol sürmek can yakıcı olabilir. Bunun yerine antibakteriyel temizleyiciler kullanmak daha güvenli olacaktır.
Dövme ile Havuz ve Denize Girerken Dikkat!

Dövmenin yapıldığı ilk günler havuza ve denize girmek kesinlikle tavsiye edilmiyor. Dövme yaptırdıktan sonra deniz tuzu ve havuzdaki klorlu su bölgenin enfeksiyon kapma riskini artırabiliyor. Dövme tamamen iyileştikten sonra ise denize ve havuza girdikten sonra cildi nemlendirmek gerekiyor.
Dövme Yaptırdıktan Sonra Duş Almak Doğru mu?
Dövme yaptırdıktan sonra ilk 24 saat duş almak tavsiye edilmiyor. İlk günü tamamladıktan sonra ise dövmeli bölgeyi aşırı sıcak suya maruz bırakmamakta fayda var.
Dövme Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Dövme sonrası yaygın olarak yapılan hatalar dövme enfeksiyonuna neden olabiliyor. Eğer dövme yaptırdıktan sonra aşağıdaki durumları yaşıyorsan mutlaka bir uzmana danışmalısın!
- Aşırı Kızarıklık
- Şişlik
- Ağrı ve hassasiyet
- Hafiflemeyen kabuklanma
- Yüksek ateş
- Kötü koku
Özel Durumlar için Dövme Bakımı
Her dövmenin farklı bir görünümü ve uygulama yöntemi olduğu gibi değişen bakım ihtiyaçları da mevcut. Mesela, renkli dövmelerin bakımı siyah dövmelere göre daha farklı olabiliyor. Özel durumlar için dövme bakımına dair merak edilenleri sayfayı kaydırarak inceleyebilirsin!
Renkli Dövmelerin Bakımı

Renkli dövme yaptırdıktan sonra ilk 2 hafta ılık suyla duş almaya özen göstermek gerekiyor. Renklerin solmaması ve ilk günkü canlı görünümünü koruması için dövmeli bölgeyi sık sık nemlendirmekte ve bol kıyafetler tercih etmekte fayda var!
Büyük Dövmelerin Bakımı
Büyük dövmelerin bakımı küçük dövmelere oranla biraz daha özen gerektirebilir. Çünkü büyük dövmelerin kıyafetlere temasını önlemek biraz daha zor olabilir. Bu nedenle kumaş seçiminde çok dikkatli olmak gerekir. Tahriş eden ve dar kesim kumaşlar dövmenin zarar görmesine neden olabilir. Bunun yerine bol kesim pamuklu giysiler tercih edilmeli.
Hassas Ciltler için Dövme Bakımı
Hassas ciltlerin dövme sonra bakımda çok dikkatli olması lazım. Bu süreçte hassas cilt yapısına uygun nemlendirici kremler kullanmak ve dövmeli bölgenin hijyenini aksatmamak gerekiyor. Eğer ekstra hassas bir cilde sahipsen dövme sonrası bir uzmana danışarak gerekli ve güvenli bakımı sağlayabilirsin.
Dövme Bakımında Sıkça Sorulanlar
Dövmeye kaç gün su değmez, dövme bakımı ne kadar sürer, dövmeden kaç gün sonra duş alınır… Dövme bakımına dair en merak edilen soruların yanıtlarını öğrenmek için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin!
Dövme Yaptırdıktan Sonra Banyo Yapılır mı?
Dövme yaptırdıktan sonra ilk 24 saat banyo yapmamaya özen göstermelisin. 24 saatin sonunda ılık su ile duş alabilir, daha sonra dövmeli bölgeyi nemlendirebilirsin.
Dövme Sonrası Güneşlenebilir miyim?
Hayır, ilk haftalarda güneş ışınlarına maruz kalmak dövme yaptırdığın bölgede istenmeyen problemlere yol açabilir. Öte yandan UV ışınları uzun vadede dövme renginin dolmasına neden olabilir. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanmalısın.
Dövme Sonrası Aksesuar Takılır mı?
Dövmenin bir yüzeye uzun süre temas etmesi bozulmalara neden olabilir. Bu nedenle dövme yaptırdığın bölgenin aksesuar gibi cisimlere temas etmemesinde fayda var.
Dövme Yaptırdıktan Sonra Spor Yapabilir miyim?
Dövme yaptırdıktan sonra spor yapmak ilk günlerde tavsiye edilmiyor. Çünkü spor esnasında terleme riski artıyor ve bu durum dövmeli bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabiliyor. Olası riskleri tamamen önlemek istiyorsan dövme yaptırdıktan 7 gün sonra egzersizlere başlayabilirsin.
Dövme Sonrası Hamam ve Sauna Kullanımı Nasıl Olmalı?

Dövme sonrası hamam ve sauna gibi ortak kullanım alanları dövmeli bölgenin iltihaplanmasına neden olabilir. Bu alanlardaki bakteriler dövme yapılan bölgedeki enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle dövme tamamen iyileşmeden hamam ve saunalardan uzak durmak gerekir.
Dövmenin İyileştiği Nasıl Anlaşılır?
Dövme yaptırdıktan sonraki iki aylık süreçte kabuklanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi problemlerin hafiflemesi gerekir. Eğer bu problemleri geride bıraktıysan dövmenin tamamen iyileştiğini söylemek mümkün. Yine de tedbirli olmakta ve uzun süreli dövme bakımını uygulamaya devam etmekte fayda var.
Dövme Kabukları Ne Zaman Düşer?
Dövme sonrası kabuklanma problemi ilk iki hafta boyunca devam edebiliyor. Dövme kabuklarının iki haftadan sonra tamamen iyileşmesi gerekiyor.
Dövmem Çok Kaşınıyor Ne Yapmalıyım?
Dövme yaptırdıktan sonra hafif kaşıntı yaşanması son derece normal. Ancak kaşıntıların git gide arttığını hissediyor ve günler geçmesine rağmen hafiflemediğini gözlemliyorsan mutlaka bir dermatoloğa danışmalısın.
Dövme Sonrası Hangi Kremi Kullanmalı?
Dövme yaptırdıktan sonra cildi nemlendiren, doğal içerikli ve zararlı kimyasallar barındırmayan nemlendirici kremler kullanabilirsin. Hassas cilt yapısına uygun nemlendirici kremler dövmenin daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilir.
Dövme Yaptırdıktan Sonra Kaç Gün Krem Sürülür?
Dövme sonrası ilk günler nemlendirici krem bakımını ihmal etmemek gerekiyor. Ancak dövme iyileşmeye başladıktan sonraki 2 ila 6 ay arasında nemlendirici krem kullanımı azaltılabilir.
Dövmeye Vazelin Sürülür mü?
Dövme sonrası vazelin yerine hassas cilt yapısına uygun nemlendirici kremler kullanmak daha etkili sonuçlar elde etmeni sağlayabilir.
Dövme Cilde Nasıl İşliyor?
Dövme yapımı için kullanılan özel boyalar, dövme iğnesi aracılığıyla derinin ikinci katmanı olan dermis tabakasına işliyor. Dövme iğnesi, dermis tabakasına her ulaştığında deride mikro boyutlu bir yara açarak iz bırakıyor. Böylece kılcal damarlar, kolajen bağları, salgı bezleri ve sinirler gibi birçok yapının yer aldığı bu katmanda, yaraların tamiri için bir savunma hattı oluşuyor. Sonucunda ise dermal hücreler boyayı hapsederek dövmeyi kalıcı hale getiriyor.
Dövme sonrası cilt bakımına dair artık her şeyi biliyorsun! Peki, dövmenin ilk günkü rengini koruması için neler yapabileceğini daha detaylı öğrenmek ister misin? Dövme solması nasıl önlenir merak ediyorsan linke tıklayabilirsin!