Tükenmişlik Sendromu Nedir, Nasıl Olur?

Tükenmişlik Sendromu Nedir, Nasıl Olur?
İçindekiler

Gün içinde enerjini toplayamıyor, rutinlerini gerçekleştirmekte zorlanıyor ve motivasyon eksikliği mi yaşıyorsun? O halde tükenmişlik sendromu belirtilerine göz atmanda fayda var. Duygusal tükenmişlik sendromu ile ilgili merak edilenler bu yazıda!

Tükenmişlik sendromu son yıllarda çok sık karşımıza çıkan bir kavram. Çoğunlukla depresyonla karşılaştırılsa da tükenmiş sendromunun çok daha farklı belirtileri mevcut. Peki tükenmişlik sendromu için ne yapmalı? Tükenmişlik mi depresyon mu teşhis etmekte zorlanıyor ve tükenmişlik sendromu hastalığı nedir ve çözümleri nelerdir merak ediyorsan bu yazıyı okuyabilirsin.

Tükenmişlik sendromu nedir belirtileri nedir ve tükenmişlik sendromu nasıl atlatılır öğrenmek için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu son yıllarda giderek yaygınlaşan psikolojik bir sendrom. Bu kavramın kaynağı yıllar öncesine, 1974 senesine kadar dayanıyor. Çeşitli kaynaklara göre tükenmişlik sendromu kavramı ilk olarak psikolog Herbert J. Freudenberger tarafından kullanılıyor.

Tükenmişlik sendromu çoğunlukla iş hayatı veya günlük yaşamın getirdiği yoğun stres ve sürekli yorgunluk hali ile ilişkilendiriliyor. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler kendini duygusal ve fiziksel olarak tükenmiş hissedebiliyor. Bu durum motivasyonu, verimliliği ve yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebiliyor. 

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor, ancak tükenmişlik sendromu fiziksel belirtileri ve mental etkileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanıyor: 

  • Sürekli yorgunluk
  • İsteksizlik ve motivasyon kaybı
  • İçsel huzursuzluk, kaygı ve stres
  • Bağlanma güçlüğü, aidiyet eksikliği
  • Özel hayatta ve kariyerde anlam kaybı, verimsizlik
  • Uyku bozuklukları
  • Baş ağrıları

Editörün Notu: Eğer bu belirtilerden birkaç tanesini bir süredir yaşıyor ve çözüm bulamıyorsan mutlaka bir uzmana danışmalısın. Dilersen uzmanların hazırladığı tükenmişlik sendromu testini çözerek bu sendromun belirtilerini taşıyıp taşımadığını öğrenebilirsin.

Tükenmişlik Sendromu Neden Olur?

Tükenmişlik sendromunun ardında birden fazla sebep yatabiliyor. Uzmanlara göre tükenmişlik sendromu iş hayatında çoğunlukla yoğun iş yükü, kötü çalışma koşulları, düşük motivasyon veya stres nedeniyle oluşabiliyor. Diğer yandan tükenmişlik sendromu çoğunlukla iş hayatıyla ilişkilendirilse de özel hayat ve sosyal çevre de tükenmişliği tetikleyebiliyor. Tükenmişlik sendromu tedavi edilmezse ileri seviye depresyon ve kaygı bozukluğu durumlarına neden olabiliyor.

Tükenmişlik Sendromu Evreleri

Çeşitli kaynaklara göre tükenmişlik sendromu 4 evreden oluşuyor. Bu evreleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • 1. evre (İdealistlik evresi): Tükenmişlik sendromunun başlangıcı idealistlik evresi olarak tanımlanıyor. Bu süreçte yoğun iş yükü veya baskı altında kalan kişiler geleceğe ve hayata dair olumsuz düşünceler beslemeye başlıyor.
  • 2. evre: İkinci evrede kişiler çabalarının boşa gittiğini düşünmeye başlıyor ve motivasyon eksikliği yaşıyor. Bu evre yalnızca iş hayatında değil sosyal ilişkilerde de çok sık görülüyor.
  • 3. evre: Tükenmişlik sendromunun üçüncü evresinde kişi tamamen optimist düşüncelere sahip oluyor ve bu düşüncelerinin değişmeyeceğini dile getiriyor. Üçüncü evrede umutsuzluk hissi iyiden iyiye devreye giriyor.
  • 4. evre (Apati evresi): Tükenmişlik sendromunun dördüncü evresi apati evresi olarak adlandırılıyor. Bu evrede kişiler çevresinde meydana gelen olaylara karşı tamamen tepkisiz kalabiliyor. Geçmiş ve geleceğe yönelik umutsuzluk hissi zirve yapıyor.

Tükenmişlik sendromu nasıl atlatılır öğrenmek için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Geçer?

Tükenmişlik sendromu tedavisi bireylere göre değişkenlik gösterebiliyor. Ancak elbette ki bu belirtileri taşıyan her bireyin profesyonel bir destek alması gerekiyor. Profesyonel destek sürecinde tükenmişlik sendromu ilaç tedavileriyle ilerleyebiliyor. Öte yandan yaşam tarzında yapılacak değişiklikler, dinlenme ve yenilenme fırsatları tükenmişlikle başa çıkmada büyük rol oynuyor. 

Editörün Notu: Tükenmişlik sendromu antidepresan tedavisinin mutlaka uzman psikiyatristler tarafından yapılması gerekiyor. Profesyonel destek almadan kullanılan antidepresanlar çok daha büyük problemleri beraberinde getirebiliyor.

Tükenmişlik Sendromu Ne Kadar Sürer? 

Tükenmişlik sendromu belirtilerini erken saptamak çok önemli. Nitekim erken teşhis bu problemin ilerlemesini önleyebiliyor ve tükenmişlik sendromu tedavisi daha kısa sürebiliyor. Ancak bu süreç kişiden kişiye ve uygulanan tedavi yöntemlerine göre farklılık gösterebiliyor.

Tükenmişlik Sendromu Yaşayan Birine Nasıl Davranmalı?

Çevrende tükenmişlik sendromu yaşayan biri varsa ilk olarak profesyonel destek alması yönünde harekete geçmelisin. Bu süreçte karşındaki kişinin duygularını anlamaya çalışmak, bu duygulardan arınması için baskı yapmamak ve yanında olduğunu hissettirmek çok önemli. 

 

Yaşam enerjisini olumsuz yönde etkileyen tükenmişlik sendromuna dair en merak edilen detayları aktardık. Bu belirtilere sahipsen profesyonel bir destek alabilir ve sana uygun tedavi yöntemleri sayesinde tükenmişlik sendromunu atlatabilirsin. ♥️

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!