Cilt Bakımı için Salisilik Asit Rehberi: Kullanım ve Faydaları

Cilt Bakımı için Salisilik Asit Rehberi: Kullanım ve Faydaları
İçindekiler

Salisilik asit ne için kullanılır ve salisilik asidin cilde faydaları nelerdir gibi tüm sorularının yanıtlarını bu yazıdan alabilirsin. Hadi, cilt bakımında salisilik asit etkisini birlikte keşfetmeye başlayalım!

Son yıllarda cilt güzelliğinde öne çıkan salisilik asit, pek çok cilt ve saç bakım ürününde yer alıyor. Bu sebeple salisilik asit nedir ne işe yarar araştırdık ve birbirinden değerli bilgileri senin için derledik! Peki, salisilik asit cilde ne yapar? Salisilik asit saça iyi gelir mi? Salisilik asit kullanımı hakkında merak ettiklerin varsa yazımızı okuyabilir, salisilik asit içeren cilt bakım ürünleri önerilerimize göz atabilirsin. Öyleyse başlayalım!

Salisilik Asit Nedir?

Salisilik asit, aslında bir beta hidroksi asit. Yağda çözünebilen bu asit, gözeneklere nüfuz ederek tıkanmış görünümü azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca sahip olduğu antibakteriyel fonksiyonlarıyla da önemli bir yere sahip. Yani bu asidin cilt sağlığı için son derece gerekli olduğu ifade ediliyor.

Salisilik Asidin Özellikleri

Salisilik asit doğadaki birçok bitkide bulunuyor ve anti-inflamatuar etkisi nedeniyle hem cilt hem de saç bakımında çok sık kullanılıyor. Salisilik asit serumunun ciltteki ölü hücreleri temizlemeye yardımcı olarak akne ve sivilce oluşumunu önlediği ve saç derisini beslemeye katkıda bulunduğu söyleniyor. Peki, salisilik asit içeren besinleri öğrenmeye var mısın?

Salisilik Asit Nelerde Bulunur?

Salisilik asit sebze ve meyve gibi pek çok gıdada doğal olarak bulunuyor. Dolayısıyla salisilik asidi gıdalardan elde etmek mümkün. Salisilik asit içeren yiyecekleri genel olarak listelemek gerekirse şöyle sıralayabiliriz:

  • Sebzeler: Enginar, karnabahar, brokoli, yonca, salatalık, mısır, turp, patates, rezene, patlıcan, ıspanak, mantar, biber…
  • Meyveler: Greyfurt, portakal, kivi, şeftali, karpuz, muz, kayısı, avokado, domates, ananas, erik, üzüm, çilek, böğürtlen, yaban mersini, nar, mango ve limon…
  • Diğer gıdalar: Antep fıstığı, susam tohumu, yer fıstığı, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler; çay, kahve, meyve ve sebze suları; konserve ürünler ve turşu… 

Editörün Notu: Salisilik asidin etkisinden faydalanmak için yukarıda saydığımız besinleri tüketmeye özen gösterebilirsin. Böylece güzellik etkisini ikiye katlaman da mümkün!

Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

Salisilik asit ne işe yarar?

Salisilik asit faydaları saymakla bitmeyen bir asit. Çeşitli kaynaklara göre salisilik asit, saç derisi ve cilt üzerinde göz ardı edilmeyecek önemli etkilere sahip. Salisilik asit cilde ve saça ne yapar sorusunun cevabı için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin.

Salisilik Asidin Ciltteki Faydaları

  • Yağda ve suda kolayca çözünmesi sayesinde gözeneklere nüfuz eder. Gözenek görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Arınmış bir cilt elde etmeye katkı sağlar.
  • Gözenek görünümünü hafifletmeyi desteklediği için siyah nokta oluşumunu önler.
  • Peeling özelliği sayesinde ciltteki ölü hücreleri temizlemeye yardım eder.
  • Cildin yağ dengesini sağlamaya destek olur.
  • Sivilceler üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğu söylenir. Sivilcelerin oluşumunu önlemeye ve halihazırda çıkmış olan sivilcelerin de sönmesine yardımcı olur.
  • Cilt lekesi düşmanıdır. Düzenli kullanımda cilt lekelerinin hafiflemesini destekler.
  • Düzenli kullanımda etkili bir kırışıklık önleyici olarak bilinir. Gençlik hücrelerini canlandırmaya yardımcı olan özelliği sayesinde ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü hafifletebilir.

Salisilik Asidin Saç ve Saç Derisine Faydaları

  • Salisilik asidin saç ve saç derisi için de çok faydalı olduğu ifade edilir. Salisilik asit içeren şampuanların kullanımı ile saç derisinde oluşan kepekler önlenebilir.
  • Saç derisindeki pul pul dökülmeler salisilik asit içeren bakım formüllerinin düzenli kullanımı ile azalabilir. 
  • Salisilik asit hassas saç derisini yatıştırmaya yardımcı olur.
  • Saç derisini ölü hücrelerden ve fazla yağdan arındırmaya destek olarak kaşıntıyı ve hassasiyeti önlemeye katkı sağlar. 
  • Salisilik asit kullanımıyla nefes almaya başlayan saç derisi, saçların daha sağlıklı uzamasını teşvik edebilir. 
  • Salisilik asit içeren formüllerin saç derisini besleyerek mevsimsel saç dökülmelerini azalttığı söylenir.

Gördüğün gibi bu asit pek çok saç ve cilt problemiyle başa çıkmaya yardımcı oluyor. Sen de cilt bakım ürünlerini salisilik asit tonikler veya salisilik asit kremlerden oluştur, cildin sağlıkla ışıldasın!

Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?

Salisilik asit kullanım yöntemleri, saçların ve cildin ihtiyacına ve ürünün formülüne göre değişiklik gösteriyor. Salisilik asidi temiz cilde uygulamak, beraberinde de cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için SPF 50 içeren bir güneş kremi kullanmak önemli. Salisilik asidin saç ve ciltte nasıl kullanıldığını öğrenmek için okumaya devam edebilirsin.

Salisilik Asidin Ciltte Kullanımı

  • Salisilik asit içeren kremler: Krem formunda oldukları için temiz cilde uygulanabilir. Tüm yüze veya hedef odaklı bölgelere uygulanabilir.
  • Salisilik asit içeren serumlar: Cildi iyi bir şekilde temizledikten sonra, nemlendirici adımından önce kullanılabilir.
  • Salisilik asit içeren tonikler: Cildi yüz temizleme jeli ile temizledikten sonra pamuk ile uygulanabilir. Gözeneklerin arınmasını ve cildin yağ dengesinin sağlanmasını kolaylaştırır.

Salisilik Asidin Saçta Kullanımı

  • Salisilik asit içeren şampuanlar: Salisilik asit içeren şampuanları saçlarını yıkarken en az 2-3 ay boyunca düzenli olarak kullanabilirsin.
  • Salisilik içeren saç serumları: Salisilik asit saç serumlarını temiz ve hafif nemli saçlarına sürebilirsin. Kullanım talimatlarına göre serumu saçlarından arındırmadan kullanabilirsin.
  • Salisilik asit içeren saç maskeleri: Salisilik asit içeren saç maskeleri çoğunlukla haftada 1-2 kere kullanılıyor. Salisilik asit saç maskesini uyguladıktan sonra ortalama 15 dakika sonra saçlarını durulayabilirsin.

Salisilik Asit Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Salisilik asidin son derece güçlü bir bileşik olduğunu ve her ciltte aynı etkiyi yaratmama ihtimalini göz önünde bulundurmak gerek. Bu durum tamamen cildin yapısına ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Öte yandan salisilik asit kullanırken dikkat etmen gereken farklı noktalar da mevcut. Hadi, salisilik asidi doğru yöntemlerle uygulamak için sayfayı kaydır ve salisilik asit kullanırken dikkat etmen gereken faktörleri incelemeye başla!

Salisilik Asit Yan Etkileri

Yüksek dozlarda ve cilt tipine uygun olmayan salisilik asit içerikli formüller ciltte kızarıklığa, yanmaya, tahrişe, alerjik etkilere ve hafif soyulmalara neden olabiliyor. Bu nedenle salisilik asit kullanmadan önce cilde uygun bir formül seçmek ve düşük dozlarla başlangıç yapmak gerekiyor. Unutma, tıpkı diğer pek çok AHA ve BHA formüllerinde olduğu gibi salisilik asit bileşenine de cildi alıştırmak çok önemli!

Salisilik Asit Kullanım Sıklığı

Salisilik asit kullanım sıklığı cildin ihtiyaçlarına ve kullanılan formüllerin uygulama talimatlarına göre değişebilir. Salisilik asidi ürünün yoğunluğuna bağlı olarak haftada 2 veya 3 kere kullanabilirsin. Ancak hassas ve kuru cilt tipine sahip olanlar salisilik asit kullanımına düşük dozlarla başlamalıdır. 

Salisilik Asidin Diğer Ürünlerle Birlikte Kullanımı

Salisilik asit ile birlikte yine peeling etkisi olan asit içeriklerini kullanırken dikkatli olmak gerek. Ciltte tahriş olmaması için ya uygun formüle edilmiş ürünleri tercih etmeli ya da farklı ürünler kullanılacaksa bir gün arayla uygulanmalı. Bir üründeki salisilik asit oranı yüzde kaç olmalı sorusunun cevabı net olmamakla birlikte, cildin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Eğer ciltte ciddi sivilce/akne sorunu varsa, bir dermatologa danışmak gerekebilir.

Salisilik Asit ve Güneş Koruyucu Kullanımı

Salisilik asit cildi mikro düzeyde soyarak peeling yapma etkisine sahip bir içerik olduğu için, salisilik asit kullanırken cildi güneşten korumak son derece önemli. Salisilik asit kullanırken ciltte leke oluşumuna engel olmak için gündüzleri, yaz-kış fark etmeden SPF 50 güneş kremi ihmal edilmemeli.

Editörün Notu: Tüm cilt bakımı içeriklerinde olduğu gibi, salisilik asiti de iyice temizlenmiş cilde uygulamak gerektiğini unutma!

Salisilik Asiti Hangi Cilt Tipleri Kullanabilir?

Salisilik asidi hassas ciltler de dahil olmak üzere tüm cilt tipleri kullanabilir. Burada önemli olan içerikteki salisilik asit yüzdesi. Hassas ciltler salisilik asidi bu orana biraz daha dikkat ederek kullanabilirler. Hadi, farklı cilt tiplerinin salisilik asidi nasıl kullanabileceğini daha yakından inceleyelim! 

Yağlı Ciltler

Salisilik asidin yağlı ciltlerde tıkanmış gözenekleri derinlemesine temizlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Eğer yağlı cilt tipine sahipsen salisilik asidi sebum dengesini sağlamak ve gözeneklerde biriken kiri arındırmak için kullanabilirsin.

Karma Ciltler

Salisilik asit, tıpkı yağlı ciltlerde olduğu gibi karma ciltlerde de gözenekleri temizlemeye ve cildin yağlı olduğu bölgelerde sebum dengesini sağlamaya yardımcı oluyor. Karma ciltlerin salisilik asit içeren formülleri genel olarak haftada 2 veya 3 kere kullanması öneriliyor. 

Akneye Eğilimli Ciltler

Salisilik asit kullanımı akne ve sivilceye yatkın ciltlerde çok sık tercih ediliyor. Salisilik asit peeling etkisiyle cildi temizlemeye destek oluyor ve akne oluşumunu önlemeye katkı sağlıyor. Eğer cildin akne ve sivilceye yatkınsa salisilik asit içeren temizleyici jelleri cilt bakım rutinine dahil edebilirsin. Tabii, bir cilt uzmanına danıştıktan sonra!

Hassas Ciltler

Hassas ciltler salisilik asit kullanırken ilk önce düşük oranlı ürünlerle başlayabilirler. Ürünü bir süre deneyerek hassasiyet yaratmadığına emin olduktan sonra devam edebilirler. Bu noktada neurosensine veya niasinamid de içeren salisilik asit formülleri cildi yatıştırarak hassasiyeti engelleyebilir.

Salisilik Asit İçeren Ürünler

Salisilik asit hangi ürünlerde var diye merak ediyorsan aşağıdaki önerilerimizi inceleyebilirsin. Salisilik asit bulunan serumlar, tonikler, saç ve vücut bakım ürünlerini bir uzmana danıştıktan sonra bakım rutinlerine ekleyebilirsin!

Salisilik Asit Serum

Salisilik asit serum

Salisilik asit, özet olarak yağlı ve akneye eğilim gösterebilen ciltler için önemli bir içerik. Tıkanmış gözeneklerle, cilt kusurlarıyla ve akne lekeleriyle başı dertte olanlar için Herkesicinguzellik.com editörleri olarak önerdiğimiz bir salisilik asit serumu var: La Roche-Posay Effaclar Serum!

Yüzde 3,5 glikolik asit, yüzde 1,5 salisilik asit, LHA ve niacinamide içeren bu serum,  akneye eğilim gösterebilen ciltler için oldukça uygun. Salisilik asit içeriği ile tıkalı gözenekleri temizlemeye yardımcı oluyor, cilt görünümünün yenilemesine destek oluyor, ciltte rahatsızlık hissine neden olmadan cilt yüzeyini pürüzsüzleştiriyor. Tam aradığımız bakım! 😊 

Garnier AHA BHA Cilt Kusurları Karşıtı Siyah Serum, yüzde 4 niacinamide, AHA+BHA ve kömür içeren formülü ile daha mat, pürüzsüz ve kusursuz bir cilt görünümü için en iyi salisilik asit serumlarından biri. Ciltteki siyah nokta, cilt lekeleri ve izleri hafifletmeye yardımcı olan bu siyah serum, düzenli olarak kullanıldığında gözle görülür farklar yaratıyor. Garnier AHA BHA Serum'u daha detaylı incelemek için makalemize göz atabilirsin.

Garnier AHA BHA Cilt Kusurları Karşıtı Siyah Serum

 

Salisilik Asit Tonik

Akneye eğilim gösteren ciltler için bir diğer favorimiz de La Roche-Posay Effaclar Tonik. Gözenek sıkılaştırmaya yardımcı olan bu tonik, akneye eğilim gösterebilen, yağlı ve geniş gözenekli ciltler için çok etkili. Salisilik asit ve LHA içeren formülü ile tıkanmış gözenekleri sebumdan arındırmaya yardımcı oluyor.

Salisilik Asit Yüz Temizleme Jeli

Salisilik asit içeren yüz temizleme jeli arıyorsan, La Roche-Posay Effaclar Yüz Temizleme Jeli'ni kullanabilirsin. Cildi kurutmadan nazikçe temizlemeye yardımcı olan bu yüz temizleme jeli, salisilik asit ile birlikte termal su içeren formülüyle cildi gün içinde biriken kirden ve ölü derilerden arındırmaya destek oluyor.

Salisilik Asit Şampuan

kerastase symbiose

Eğer kepek problemine karşı önlem almak istiyorsan salisilik asit içerikli Kérastase Symbiose Kepek Karşıtı Arındırıcı Hücresel Şampuan kullanabilirsin. Salisilik asit ile birlikte pirokton olamin ve bifidus içeren bu şampuan, saç derisindeki ölü hücreleri temizlemeye yardımcı oluyor ve kepek oluşumunu önlüyor. Saç bakım rutinini daha etkili kılmak için Kérastase Symbiose serisinde yer alan saç kremi, mikro-peeling ve saç maskesini de kulanabilirsin!

Salisilik Asit Saç Bakımı

Salisilik asidi saç için kullanmak istiyorsan Elseve Hydra Pure Yağlanma Karşıtı Serisi’ne de mutlaka şans vermelisin! Formülünde hem salisilik asit hem de hyaluronik asit bulunan bu saç bakım serisi, saç diplerine ve uçlarına aynı anda bakım yapıyor. Salisilik asit saç diplerindeki fazla yağın ve kalıntıların giderilmesini sağlarken, hyaluronik asit saç boylarını ve uçlarını neme doyurmaya yardımcı oluyor. Saç derisi serumu, şampuan ve saç kreminden oluşan Elseve Hydra Pure serisini kullandıktan sonra salisilik asit saça iyi gelir mi kendi gözlerinle görmüş olacaksın.

C Vitaminli Salisilik Asit Tonik

Formülünde C vitamini, salisilik asit, gliserin ve niacinamide içeren bir tonik ile tanışmaya hazır mısın? Garnier Vitamin C Parlaklık Etkili Canlandırıcı Tonik, aydınlatıcı ve çok yönlü etkisiyle cilt bakım rutinine ayrıcalıklı bir dokunuşta bulunuyor. Cilde parlaklık kazandırırken nemlendirmeye de destek olan bu tonik, eşit ve pürüzsüz bir cilt görünümü vadediyor. 

Salisilik Asit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Salisilik asidin saç ve cilt bakımında kullanımıyla ilgili merak edilen tüm detayları sayfayı kaydırarak öğrenebilirsin.

Salisilik Asit Her Gün Kullanılır mı? 

Cildin ihtiyacına göre salisilik asit kullanım sıklığı belirlenebilir ama salisilik asit her gün kullanılabilen bir içerik. Üstelik düzenli olarak kullanıldığında gözle görülür etkiler elde edilebiliyor.

Salisilik Asit Cilde Zarar Verir mi?

Salisilik asit sahip olduğu peeling özelliği sebebiyle hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle hassas cilde sahip olanların salisilik asitli cilt bakım ürünlerini dikkatli kullanmalarını öneriyoruz. Öte yandan salisilik asidin normal ciltlerde de kuruma yapabilmesi nedeniyle nemlendirici kullanımının es geçilmemesi gerektiğini de vurgulamak istiyoruz. Ayrıca elbette ki salisilik asit kullanmadan önce dermatoloğuna başvurmalısın. Böylece olası alerjik etkenlerden de cildini koruyabilirsin.

Hamilelikte Salisilik Asit Kullanımı Nasıl Olmalı?               

Gebelik döneminde salisilik asit gibi içeriklerin kullanımı pek tavsiye edilmiyor. Bunun yerine daha düşük dozda asit içeren bileşenler kullanılabilir. 

Salisilik Asit Gözenek Sıkılaştırır mı?  

Salisilik asit ciltte mikro peeling etkisi yaratarak gözeneklerin daha iyi temizlenmesine yardımcı oluyor. Bu özelliği sayesinde gözenek görünümünü hafifletmeyi destekliyor.

Salisilik Asit Saç Döker mi?  

Dermatolojik olarak test edilen salisilik asit içerikli saç bakım formüllerinin saç dökme gibi bir yan etkisi bulunmuyor. Yine de salisilik asidin saç tipine uygun olup olmadığını öğrenmek için kullanmadan önce bir dermatoloğa danışabilir, olası risklere karşı önlem alabilirsin.

Salisilik Asit Saç Yağlanmasına İyi Gelir mi?  

Salisilik asit saç diplerindeki ekstra sebum üretimini önlemeye yardımcı oluyor. Dolayısıyla saçlardaki fazla yağlanmayı da engelleyebiliyor.

Salisilik Asit Saça Sürülür mü?  

Salisilik asit içeren ve saç diplerine özel olarak üretilen bakım formüllerini bir uzmana danıştıktan sonra saçlarına sürebilirsin. 

Salisilik Asit Saçta Ne Kadar Kalmalı?  

Salisilik asit içeren bakım formüllerini saçlarına uygulamadan önce kullanım talimatlarını incelemelisin. Nitekim her salisilik içerikli saç bakım ürünlerinin formülasyonu ve uygulama yöntemleri değişkenlik gösterebiliyor. Salisilik asidi bu ürünlerin kullanım talimatlarında belirtilen süreye göre saçlarında bekletmelisin.

Salisilik Asit Saça Zarar Verir mi?

Doğru yöntemlerle ve kaliteli bakım formülleriyle uygulandığında salisilik asidin saçlar için herhangi bir zararı bulunmuyor. Yine de her zaman tavsiye ettiğimiz gibi bu içeriğin sana uygun olup olmadığını öğrenmek için kullanmadan önce bir uzmana danışman gerekiyor.

Salisilik Asit Saç Rengini Açar mı?  

Salisilik asidin saç rengini açma gibi bir özelliği bulunmuyor.

Salisilik Asit Cilt Lekelerine İyi Gelir mi?  

Salisilik asit içeren cilt bakım formüllerinin düzenli kullanımı cilt üzerindeki leke görünümünü hafifletmeye ve daha aydınlık bir cilt elde etmeye yardımcı olabiliyor.

Salisilik Asit Cildi Kurutur mu?  

Düşük oranda salisilik asit içeren cilt bakım formüllerinin cildi kurutma gibi bir yan etkisi bulunmuyor. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi hassas bir cilde sahipsen bu orana çok dikkat etmeli ve cildinin kurumaması için salisilik asit kullanırken daha dikkatli olmalısın.

Salisilik Asit Cildi Soyar mı?  

Yüksek dozlarda salisilik asidin düzensiz ve aşırı kullanımı cilt yüzeyinin hafifçe soyulmasına neden olabilir. Bu nedenle salisilik asidi mutlaka önerilen dozlarda kullanmak gerekir. 

Salisilik Asit Cilt Tonunu Açar mı?  

Salisilik asit düzenli kullanımda cildi aydınlatmaya, leke görünümünü hafifletmeye ve daha eşit bir cilt görünümü elde etmeye yardımcı olabiliyor. Ancak cilt tonunu açma veya cilt beyazlatma gibi bir özelliği bulunmuyor. 

Salisilik Asit Ciltte Ne Kadar Kalmalı?  

Salisilik asit kullanırken tıpkı saç bakımında olduğu gibi cilt bakımında da tavsiye edilen miktarı ve süreyi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tek yapman gereken kullanmak istediğin salisilik asit içerikli cilt bakım formülünün yönlendirmelerine sadık kalmak. 

Salisilik Asit Cildi Tahriş Eder mi?  

Salisilik asit farklı ciltlerde farklı etkiler yaratabilir. Özellikle hassas cilt tipine sahip bireylerin salisilik asit kullanırken çok daha dikkatli olması gerekir. Salisilik asit hassas ve kuru ciltlerde tahrişe ve alerjiye neden olabilir. 



Salisilik asit nedir, ne işe yarar öğrendiğine göre artık sen de bu önemli içeriği bakım rutinine dahil edebilirsin. Ancak öncesinde “Cilt Bakımında Birlikte Kullanılmaması Gereken İçerikler” isimli yazımıza göz atmayı unutma!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!