Peeling nedir? Ne işe yarar? Evde peeling nasıl yapılır? Bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Peeling nedir? Ne işe yarar? Evde peeling nasıl yapılır? Bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Pürüzsüz ve sağlıklı görünen bir cilt için peeling çok önemli! Çünkü hem ciltteki ölü yüzey hücrelerinden kurtulmamıza hem de yağdan, kirden ve kalıntılardan arınarak gözeneklerin açılmasına yardımcı oluyor. Gerek uğradığın mağazaların raflarında gerekse de girdiğin sayfalarda birçok peeling ürünü ile karşılaşıyor olabilirsin. Peki, temel olarak peeling ne demek, ne işe yarar ve nasıl yapılır biliyor musun? Yanıtın ne olursa olsun, peeling hakkında bilgilere tüm ayrıntılarıyla yer verdiğimiz bu rehber ufkunu açmaya çok yardımcı olacak!
Peeling Nedir?
Peeling, İngilizcede “soymak” anlamına geliyor. Bu işlem genel olarak fiziksel ve kimyasal peeling olarak ikiye ayrılıyor. Fiziksel peeling ürünleri pütürlü ve tanecikli bir yapıya sahip olup cildin üst katmanına etki ederken, kimyasal peeling ürünleri ise AHA ve BHA asitleri içeren formülleriyle cildin alt katmanına etki ediyor.
Peeling Ne İşe Yarar?
Cildin üst katmanındaki ölü hücreleri arındırmaya yardımcı olur.
Ciltteki pürüzlerin giderilmesine katkıda bulunur.
Cilt tonunu eşitlemeye destek olur.
Cildin daha aydınlık ve canlı görünmesini sağlar.
Kirleri temizleyerek cildin arınması için yoğun olarak etki sağlar.
Peeling Nasıl Yapılır?
Yüzün için peeling uygulaması yapacaksan öncelikle cilt tipine uygun bir yüz temizleme jeli kullanarak cildini temizlemelisin.
Cildin ıslakken peeling uygulamalısın.
Cildine peeling jelini uyguladıktan sonra dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapmalısın.
Peeling yaparken çene, burun kenarı, burun üzeri ve alın gibi daha yağlı olan bölgelere odaklanmalısın.
Peeling ile masaj yaptıktan sonra yüzünü iyice durulamalısın.
Peeling sonrası bakımda serum ve nemlendirici krem uygulamayı unutmamalısın.
Cilt Tipine Göre Peeling Seçimi Nasıl Olmalı?
Haftalık temizleyici rutin söz konusu olduğunda cilt tipine göre peeling seçmek son derece önemli. Çünkü aksi takdirde cildini arındırmak isterken tahriş edebilirsin. Cildinin yapısına ve ihtiyacına göre seçebileceğin peeling önerilerimizi aşağıda görebilirsin.
Kuru ciltler için peeling: Kuru ciltler için peeling seçimini cildi kurutmayacak ürünlerden yana yapmalısın. Çünkü yanlış ürün seçimiyle halihazırda kuru olan cildinin daha da kurumasına, hatta tahriş olmasına neden olabilirsin.
Normal ciltler için peeling: Normal cilt tipine sahipsen peeling seçeneklerin oldukça geniş demektir. Ancak ihtiyaçlarına uygun olmayan, kuru veya yağlı ciltlere özel olarak üretilen ürünleri seçmemeye dikkat etmelisin.
Yağlı ve karma ciltler için peeling: Ciltteki fazla yağı, gözeneklerde biriken kir ve kalıntıları arındıracak, kömür ve salisilik asit içerikli peeling’ler kullanabilirsin. Karma ciltler için peeling yaparken T bölgesine yoğunlaşman yeterli olacak.
Hassas ciltler için peeling: Eğer cildin hassas ise kahve ya da şeker peeling’i gibi doğal peeling yöntemlerini uygulamak bile istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Cildini tahriş etmemek için hassas cilt tipine özel olarak üretilen minik taneli fiziksel peelingler ile niasinamid gibi yatıştırıcı içerikler barındıran peeling’ler tercih etmelisin.
Peeling Çeşitleri Nelerdir?
Fiziksel peeling: Evde uyguladığımız, kozmetik marketlerden satın aldığımız minik tanecikli peeling ürünleriyle yapılan peeling çeşididir. Cilt yüzeyini anında arındırmaya ve temizlemeye yardımcı olur.
Kimyasal peeling: Cildin yenilenmesine yardımcı olmak için tercih edilen peeling türüdür. Genellikle AHA ve BHA asitleri içeren serumlar ile yapılır. Güzellik merkezlerinde bu asitler gerekli oranlarda yüze uygulanır ve kimyasal peeling ile yüzün mikro derecede soyulması hedeflenir.
Lazer peeling: Lazer ile yapılan peeling uygulaması ile leke, iz ve kırışıklık görünümlerinin giderilmesi hedeflenir. Güzellik merkezlerinde uzman dermatologlar tarafından uygulanır.
Karbon peeling: Ana maddesi karbon kömürü olan karbon peeling işleminde ciltteki iz, leke ve gözenek görünümlerinin hafifletilmesi amaçlanır.
- Vücut peeling’i: Vücuttaki pürüzleri, kirleri ve ölü derileri gidermek için evde uygulanabilir. Vücut peeling ürünleri ve peeling sabunlarıyla, ipek keselerle yapılabilir. Bir peeling eldiveni, vücut için peeling uygulamaları sırasında çok işine yarayabilir.
- Dudak peeling’i: Sürekli kuruyan ve çatlayan dudaklardaki ölü derileri gidermek için uygulanır. Pürüzsüz bir dudak görünümü elde etmeye yardımcı olur.
- Yosun peeling: Cilt nemini ideal seviyeye ulaştırmaya yardımcı olan bir peeling türüdür. Güzellik merkezlerinde yapılır.
- El peeling’i: Ellerin kuruyup çatlaması sonucu ortaya çıkan mat görünümü ve ölü derileri gidermek için yapılır. El peeling’i aynı zamanda tırnak etlerini gidermek için de etkilidir.
- Ayak peeling’i: Ayak peeling’i ayaklardaki ölü derileri temizlemek için yapılan bir peeling çeşididir. Güzellik merkezlerinde yapılabileceği gibi evde de uygulanabilir.
Peeling Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Makyajın varsa temizlemelisin.
Cildin ıslak veya nemli olmalı. Peeling’i asla kuru cildine uygulamamalısın.
Cildinde tahriş, hassasiyet, yara veya yağlanmaya bağlı aktif bir cilt problemi varsa peeling’i uygularken dikkatli olmalısın. İri tanecikli ürünlerden ve sert hareketlerden kaçınmalısın.
Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evde cilt soyucu peeling yaptıktan sonra cildini mutlaka nemlendirmelisin.
Kimyasal veya fiziksel peeling fark etmeksizin mutlaka güneş kremi kullanmalısın.
Eğer cildinde hassasiyet oluşursa onarıcı yüz kremlerini kullanabilirsin.
Eğer geniş gözenek görünümünden şikayetçiysen, peeling sonrası cildin iyice arınacağı için gözenek sıkılaştırıcı tonik uygulamayı atlamamalısın.
Evde Peeling Nasıl Yapılır?
Evde peeling yapmanın birden fazla yolu var. Öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi, güzellik marketlerinden cilt tipine uygun satın alacağın tanecikli peeling’leri haftada 1-2 kez cilt bakım rutinine dahil edebilirsin. Makyajını temizledikten sonra veya duşta peeling’i yüzüne uygulayabilirsin.
AHA ve BHA içeren serumlar kullanarak da evde peeling yapabilirsin. Yağlanmaya bağlı cilt problemlerinin oluşumuna eğilimli bir cilde sahipsen salisilik asit içeren peeling etkili bir serum kullanabilirsin. Leke görünümleri ve renk eşitsizliği için ise glikolik asit içeren serum ve ampulleri bakım rutinine dahil edebilirsin.
Peeling Ne Zaman ve Ne Sıklıkta Yapılmalı?
Peeling ne sıklıkta yapılmalı sorusu, tamamen uygulanan peeling’in cinsine ve kişinin cilt tipine göre değişebiliyor. Eğer kimyasal peeling kullanacaksan bunu dermatologların ve uzmanların cildinin ihtiyaçlarına göre belirlemesi gerekiyor. Evde peeling’in ise haftada en fazla 1-2 kez yapılması öneriliyor. Buna ek olarak günlük kullanıma uygun olarak üretilen daha hafif içerikli peeling çeşitleri de bulunuyor.
Peeling Cildin pH Dengesini Bozar mı?
Peeling, doğru ürünlerle doğru şekilde uygulandığında cildin pH dengesini bozmak yerine dengede olmasına katkıda bulunuyor. Eğer kuru ve hassas bir cilde sahip olup cildinin pH dengesini bozmaktan endişe ediyorsan hemen yanıtlayalım: Farklı bir cilt rahatsızlığın olmadığı sürece peeling etkili temizleyicileri cildine nazikçe uygulayarak kullanabilirsin. Tabii bu temizleyicinin hassas ve kuru ciltlerin kullanımına uygun olduğundan emin olmalısın.
Peeling’in Cilde Zarar Verir mi?
Peeling kontrollü bir şekilde yapıldığında cilde zarar vermiyor. Ancak tanecikleri nedeniyle peeling’leri çok sık ve bastırarak uygulamak cildini tahriş edebilir. Bunun yerine nazik şekilde ve haftada 1-2 kez uygulama yapmak cildinin daha pürüzsüz olmasını sağlayabilir. Aynı şekilde asitli kimyasal peeling’leri gerektiğinden fazla miktarda ve sık uygulamak, birbiriyle uygun olmayan asit içeriklerini bir arada kullanmak da cildine zarar verebilir. Peeling etkili asitleri rutinine dahil etmeden önce hangi asit çeşitlerinin bir arada kullanılabileceğini öğrenmelisin!
Editörden: Cilde Işıltı ve Canlılık Veren Peeling Önerisi
Evde peeling yapmak için sana çok severek kullandığımız ve etkisine bayıldığımız bir peeling önerimiz var. L'Oréal Paris Şeker Peelingi Işıltı Canlandırıcı, formülündeki üç doğal şeker çeşidi ve üzüm çekirdeği yağı ile cildi ölü derilerden arındırırken aynı zamanda ışıltı kazanmasını sağlıyor. Suyla birleşince eriyen, nazik bir forma dönüşen bu yüz peeling’i, cildin yumuşacık ve pürüzsüz olmasını sağlıyor.
Editörden: Peeling Etkili Serum Önerisi
Eğer cildinde siyah nokta, gözenek ve diğer cilt problemleri varsa, AHA ve BHA içeren peeling etkili bir serum kullanabilirsin. Garnier AHA + BHA Kömür Serum, formülündeki yüzde 4 niacinamide, AHA ve BHA asitleri ile ciltte peeling etkisi yaratarak cildin daha mat, pürüzsüz ve eşit tonda olmasını sağlıyor. Düzenli olarak kullanıldığında ise gözenek ve siyah noktaların azalmasını sağlıyor.
Editörden: Peeling Etkili Micellar Su Önerisi
Bu aşamaya kadar yazıyı okumaya devam ettiysen, eminiz artık peeling üzerine konuşacağın birçok şey vardır. O zaman şimdi bir micellar su önerisiyle seni şaşırtalım!
Garnier Micellar Peeling Kusursuz Makyaj Temizleme Suyu ile makyajını temizlerken aynı zamanda peeling etkisini de hissedebilirsin. İçeriğindeki papaya enzimi, glikolik asit ve PHA ile komple bakım sunan Garnier Micellar Peeling Kusursuz Makyaj Temizleme Suyu, ilk denememizde bizim için en iyi peeling etkili micellar su olmayı başardı. Sen de bu ürünü makyaj rutinine hemen dahil et! Böylece cildini günlük olarak temizlerken daha etkili bir arındırma yapmayı da başarabilirsin.
Kusursuz görünen bir cilde kavuşma yolunda peeling’lerin önemi büyük. Sen de cildinin ihtiyaçlarına yanıt veren peeling çeşitlerini tercih ederek ideal cilt görünümünü uzun yıllar koruyabilirsin. Ürün seçimi konusunda fikre ihtiyaç duyarsan, biliyorsun ki biz hep buradayız!