Cilt bakımının yeni gözdesi karbon peeling nedir ve nasıl yapılır hakkında tüm sorularını yanıtlıyoruz.
Eğer sen de karbon peeling faydaları nelerdir diye merak edenlerdensen bu yazı tam sana göre!
Cilt bakımı konusunda hayatımıza her geçen gün yeni uygulamalar dahil oluyor. Bu yöntemlerden biri de son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren karbon peeling uygulaması… Peki, karbon peeling nedir? Evde kendi kendine yapmak mümkün mü? Karbon peeling nasıl yapılır ve ne gibi faydalar sağlıyor? Tüm bu soruların detaylı yanıtları aşağıda seni bekliyor.
Karbon Peeling Nedir?
Cilt bakımının olmazsa olmazlarından temizleyici ürünler; cildin üst katmanını yağ, ölü yüzey hücreleri, kir ve toksinlerden arındırmayı amaçlıyor. Bu arındırma işleminin karbon solüsyonu ve lazer ile daha yoğun bir şekilde yapılması ise “karbon peeling” adını alıyor. Kısacası karbon peeling, cildi temizleme ve yenileme amacıyla yapılan medikal bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
Karbon Peeling Ne İşe Yarıyor?
Karbon peeling işlemi, cilt lekelerinin azaltılması ve cildin nefes almasını sağlamak amacıyla uygulanıyor. Cildi soyarak tedavi eden bu uygulama, lekelerin yanı sıra sivilce ve siyah nokta gibi sorunlara karşı da çözüm sunuyor. Gözeneklerin derinlemesine temizlenmesine ve üst deri katmanının pürüzsüzleşmesine katkı sağlayan karbon peeling, cildin daha aydınlık ve genç görünmesinde etkili oluyor.
Karbon Peeling Nasıl Yapılır?
Cildin arınmasını ve yenilenmesini sağlayan karbon çözeltisi ile yapılan uygulamada, cilde önce solüsyon sürülüyor. İhtiyaca göre 15 ila 20 dakika ciltte bekletilen solüsyon, bu süre boyunca cilt tarafından emiliyor. Bu uygulamada cilde karbon solüsyonu sürülmesinin sebebi, lazerin etkisini artırmak amacıyla ciltte renk artışının sağlanması. Lazer işlemine başlandığında ise cilt gözeneklerinde ve alt katmanlarında, ısı ve ses dalgalarının etkisiyle beklenen etki sağlanıyor.
Karbon Peeling Ne Sıklıkla Uygulanır?
Her mevsimde yapılabilen karbon peeling yönteminin uygulama sıklığı, kişinin ihtiyacına göre uzman tarafından 1 veya 3 hafta olacak şekilde belirleniyor. Karbon peelingin kaç seans uygulanacağı, sahip olunan cilt problemlerine göre değişiyor. Genellikle 4 ya da 5 seansta tam istenilen sonucu veren bu işlem, cilt lekeleri ve gözenek problemlerinin yoğun olması halinde 10 seansa kadar uygulanabiliyor. Uygulamanın etkileri ise cilt üzerinde 1,5 yıla kadar sürüyor.
Karbon Peeling Faydaları Nelerdir?
Cilt gözeneklerini derinlemesine arındırma,
Cilt lekelerinin ve sivilce izlerinin görünümünü hafifletme/yok etme,
Cildin orta katmanındaki kolajen bağlarını güçlendirme ve yeni bağ oluşumuna yardımcı olma,
Cildi yenileme,
Geniş gözenekleri sıkılaştırma,
Sivilce, siyah nokta ve beyaz noktaları giderme,
Cildin daha genç ve sıkı görünmesini sağlama.
Karbon Peeling Kimlere Uygulanır?
Karbon peeling işlemi, dileyen herkesin rahatlıkla yaptırabileceği bir işlem. Cildindeki lekelerden şikayetçi olanlar için karbon peeling, bu konuda en etkili çözümlerden biri. Bunun yanı sıra cildinde mat görünüm, kalınlaşma, geniş gözenek, sivilce, siyah nokta ve beyaz nokta sorunları olanlar da bu yönteme başvurabilir. Ayrıca karbon peeling yöntemi, ince çizgi ve kırışıklıklar başta olmak üzere sarkma gibi yaşa bağlı problemler için de sıkça tercih ediliyor.
Karbon Peeling Sonrasında Ne Yapmak Gerekiyor?
Karbon peeling yaptıran kişiler, uygulamanın hemen sonrasında günlük aktivitelerine devam edebiliyor. Ancak özellikle ilk gün, dikkat edilmesi gereken bazı şartlar mevcut. Buna göre kişinin, yüzünü sıcak suyla yıkamaması ve sıcak duşa girmemesi gerekiyor. Ayrıca güneşe doğrudan maruz kalmamak da oldukça önemli. Uygulamanın yapıldığı gün, açık havada durulması tavsiye edilmemekle birlikte, zorunluluk halinde yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullanılması gerekiyor.
Karbon Peeling Zararları Var Mı?
Kronik kuru cilt problemi olanlar ve cilt yapısı çok ince olanlar karbon peelinginden olumsuz etkilenebilir. Uygulama sonrası tüm kişilerde, nadiren kaşıntı ve ödem görülebilir. Ancak bu olağan ve geçici bir durumdur. Buna ek olarak karbon peelingi, işlemin amacı gereği ciltte soyulmaya neden olabilir. Son olarak bu işlem, cildin yağ oranına etki edeceğinden sivilceleri de tetikleyebilir. Fakat bu da olağan bir durumdur.