Selülit nedir ve neden olur? Selülitler nasıl giderilir? gibi akılları kurcalayan sorulara cevap vermeye geldik!
Selülit oluşumu ve selülit tedavisi hakkında tüm merak ettiklerini senin için araştırdık.
Pürüzsüz bir bacak görünümünün en büyük düşmanı olan selülit, biz kadınların da en büyük kabusu. Elbiselerin, eteklerin ve mayoların altından kendini gösteren selülitlerden kurtulmaksa aslında çok da zor değil. Peki, selülit oluşumunu engellemek ve selüliti gidermek için hangi yol ve yöntemlere başvurman gerektiğini biliyor musun? Biz senin için araştırdık.
Özellikle yaz ayları yaklaşırken bir çoğumuzun kabusu haline gelen selülitlerin bugün derinine iniyoruz! Selülit nedir ve neden olur? Selülitler nasıl giderilir? gibi akılları kurcalayan sorulara cevap vermeye geldik: İşte selülitlerden kurtulmanın 3 doğal yolu!
Selülit nedir?
Selülit, yağların deri altında düzensiz bir şekilde birikmesi sonucu ortaya çıkan çukurlu görünümdür. Genellikle kol, bacak ve kalçada oluşan bu görünüme portakal kabuğu görünümü adı da verilir. Daha çok vücudun bacak, kalça ve uyluk kısımlarında ortaya çıkan bu görünüm, genellikle kadınlarda rastlanır. Bunun sebebi, kadınlardaki deri altı dokusunun erkeklerden farklı olmasıdır. Ancak bazı erkeklerde de selülit problemi görülebilmektedir. Genellikle yüksek kiloya sahip kişilerde ortaya çıkan bir durum gibi algılansa da selülit, kilodan bağımsız olarak zayıf kişilerde de rastlanılan bir durumdur. Ayrıca sebebi genetik faktörler, hormonal dengesizlik ve hareketsizliğe bağlanmaktadır.
Özellikle yazın yaklaşması ile daha çok gündeme gelen “Selülitler nası giderilir?” gibi soruların cevabı kilo vermek gibi düşünülse de aslında, selülitin sebebi kilo değildir. Düzensiz beslenme, hormonal ve genetik yapı, stres ve yaşam tarzı gibi faktörler selülit oluşmasına neden olur.
Selülit neden olur?
Fazla kilo almanın selülitle direkt bir alakası yoktur. Hormonal sebepler ve genetik, selülit oluşumunun ilk sıralarında gelir. Kadınlardaki östrojen hormonunun düzeyi, deri altındaki yağ dokusunun zayıflamasına sebep olabilir ve bu yüzden kalça ve bacak gibi noktalarda yağ deri altında düzensiz bir şekilde birikince de selülit görünümü ortaya çıkar. Hatta, erkeklerde selülitin neden çok daha az göründüğünün sebebi de yine östrojen gibi hormonların erkeklerde çok daha az düzeyde olmasından kaynaklanır.
Hormonal ve genetik faktörlerle beraber, çok fazla yağlı yiyecekler tüketmek, karbonhidratlara ağırlık vermek, sigara ve alkol tüketimi, stres ve düzensiz uyku da selülite sebep olan diğer faktörler arasındadır.
Yukarıda değindiğimiz selülitin ana etmenlerini biraz daha genişletelim istiyoruz. Selülitin oluşmasında etkili olan faktörleri şöyle sıralayabiliriz;
Genetik faktörler
Düzensiz beslenme. Fazla yağlı, şekerli ve hazır gıdalar tüketmek
Sık kilo alıp vermek
Hamilelik
Östrojen hormonunun fazla salgılanması
Yaşlanmaya bağlı olarak cildin elastikiyetini kaybetmesi
Fazla kilolu olma hali
Hareketsizlik
Vücutta biriken toksinler
Bazı hormon ilaçlarının kullanımı
Tüm bu maddeleri göz önünde bulundurduğunda mutlaka sendeki selülitin nedenini öğrenmiş olacaksın. Peki, selülitlerinden kurtulman için ne yapman gerekiyor? Gel selülitleri geçirmek için bilmen gerekenlere bakalım şimdi de. 😊
Selülitlerden Kurtulmanın Doğal Yolları
Selülitler hakkında kadınların en çok başını ağrıtan nokta ise, çok kolay oluşup, çok zor giderilmelidir. Eğer sen de sık sık “Selülitler nasıl geçer?” diye soruyorsan, selülitlerden kurtulmanın doğal yollarını bir araya getirdik.
Ultrason, lazer tedavisi, subsizyon ve akustik dalga tedavisi gibi estetik merkezlerinden selülit tedavisi almak yerine, selülitlerine evde bir çözüm bulmak ve doğal yollarla gidermek istiyorsan işte sana birkaç selülit giderme yolu:
Beslenme düzenini değiştir
Selülitlerinden kurtulmak için yapabileceğin ilk şey, beslenme düzenini gözden geçirmek olmalı. Fast food, fazla yağlı ve tuzlu yiyecekleri tüketmeyi bırakabilir, karbonhidrat tüketimini azaltabilir, aynı şekilde kahve ve alkol tüketimini de sınırlayabilirsin. Sağlıklı ve lif oranı yüksek yiyecekler yemeye başlayabilir, bunlarla beraber bol su içerek metabolizmanı hızlandırabilirsin.
Evde egzersiz yapmak
Kan dolaşımını hızlandırarak selülitlerin giderilmesine yarayan diğer bir yöntem ise selülit masajıdır. Evde uygulayabileceğin bu yöntem son derece kolay ve pratik görünse de mutlaka dikkat etmen gereken önemli noktalar var. Öncelikle selülit masajında kullanacağın yağların sana alerji yapmayacağından emin olmalısın. Selülite hangi yağlar iyi gelir diye soracak olursan; Portakal yağı, lavanta yağı, biberiye yağı, jojoba yağı ve limon yağı gibi doğal yağları aktarlardan bulabilirsin. Bu yağların sana alerji yapıp yapmadıklarını öğrenmek için, masaj yapmadan önce elinin küçük bir yerine uygulayarak bir süre bekleyebilirsin.
Bununla beraber, doğru masaj tekniklerini kullanmak da son derece önemli. Dolaşımı bozmamak adına fazla bastırmadan, yavaş ve nazik bir şekilde masaj yapmalısın. Özellikle de adet döneminde ve hamilelikte selülit masajından uzak durman gerektiğini hatırlatalım. Eğer selülit masajının nasıl yapıldığını öğrenmek istersen, mutlaka bu konuda uzman bir doktora danışmanı öneririz.
At kılı fırça selülite iyi gelir mi?
Piyasada bir de selülit giderici at kılı fırçalara denk gelmiş olmalısın. Doğal at kıllarından üretilen bu fırçalar, kalçaya ve bacaklara uygulandığında dolaşımı artırıyorlar ama bir yandan da cilde nazik davranmadığı için çok da önerilmiyor. Cilt bariyerine zarar verebilecek bu sert kıllı fırçaların selülit giderme konusunda başarılı olduğunu söylemek zor.
Selülit Nasıl Geçer?
Uzmanlar, selüliti 3 farklı şekilde derecenlendiriyor. Buna göre;
1.Derece: Ayakta ya da oturur vaziyette kendini belli etmeyen görünüm. Sadece cilde uygulanan basınç ile ortaya çıkan bir portakal görünümü söz konusudur.
2.Derece: Yatar pozisyonda kendini belli etmeyen ancak ayaktayken kısmi olarak beliren çukurlaşmalar.
3.Derece: Ayakta ve yatar pozisyonda kendini belli eden portakal kabuğu görünümü.
Bu derecelendirme, selülit bakımına şekil vermesi açısından önemlidir. 2. ve 3.derece olarak nitelendirilen selülit görünümü için plastik cerrahi uzmanlarının başvurduğu bazı tıbbi yöntemler bulunmaktadır. Lazer destekli liposuction gibi yöntemler, masaj mantığı ile çalışarak kan dolaşımını hızlandırıyor ve deri altında biriken yağın dokusunu azaltıyor. Böyle bir müdaheleye ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan, mutlaka bir uzmana danışman gerektiğini hatırlatalım :)
Bunun dışında 2. derecede yer alan bazı kişiler içinse medikal tedaviler uygulanabiliyor. Bu tedavi yöntemleri arasında;
Selülit kremleri,
Radyofrekans uygulaması,
Ultrason,
Karboksiterapi,
Vakum terapi,
Elektroterapi,
Pressoterapi,
gibi uygulamalar yer alıyor. Klasik masaj yöntemini çok daha etkili şekilde uygulayan bu tedaviler, son yılların en çok tercih edilen işlemleri arasında. Bunların dışında bir de 1.derece selülit görünümü için yapabileceğin işlemler var ki bunları evde kendinin yapabileceğini ekleyelim. Öyleyse gel, daha yolun başındayken selülitlerinden nasıl kurtulabilirsin bir de buna bakalım.
Evde kese yap
Her banyoda vücuduna muhakkak kese uygulamalısın. Kese kullanımı, kan dolaşımını harekete geçirdiği için vücudundaki hem çatlak oluşumunu engelleyecek hem de selülitlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.
Editörün önerisi: Banyoda keseleme sonrası cildine uygulayabileceğin etkili bir nemlendirme arayışı içindeysen favorilerimizden biri olan CeraVe Nemlendirici Krem'i mutlaka denemelisin. 3 temel seramid ve hyaluronik asit içeren formülü sayesinde koruyucu cilt bariyerinin onarılmasını sağlayan bu krem, kese sonrası kuruyan cildin için harika bir seçim olacaktır. Gün boyu cildini yoğun nemlendirecek bu kremi denediğinde, sen de bizim gibi elinden bırakamayacaksın.
Doğal Yağlar ile Masaj Yap
Selülit tedavisinde doğal yağlar önemli bir yere sahiptir. Bu yağlar ile selülit görünümünün olduğu bölgelere düzenli olarak masaj uyguladığında selülitlerinde iyileşme olduğunu gözlemleyeceksin. Aynı şekilde selülit giderici kremler ile de masaj yaparak cildindeki portakal görünümünü azaltabilirsin.