Evde cilt bakımının püf noktalarını ve daha iyi bir cilt ipuçlarını uzman eczacılar Adile Özdağ ve Şebnem Binici’den öğreniyoruz.
Evde cilt bakımının püf noktalarını ve daha iyi bir cilt ipuçlarını uzman eczacılar Adile Özdağ ve Şebnem Binici’den öğreniyoruz.
Evde cilt bakımı yapmak için güvendiğimiz ve alışkanlık haline getirdiğimiz belli başlı cilt bakım ürünlerimiz var. Fakat sağlıklı bir cilde sahip olmak için uzmanların önerileri de son derece önemli. La Roche Posay’in Instagram hesabında uzmanlarla gerçekleştirdiği canlı yayınlar da bu konuda bize yol gösteriyor. Uzman eczacı Adile Özdağ ve Şebnem Binici ile daha iyi bir cilt için evde cilt bakımı ve uzman önerilerini bir araya getirdik!
Şebnem Binici: Hep birlikte zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte hem psikolojimiz hem de cildimizde yıpranma yaşadık. Sürekli maske taktık, özellikle ellerimizi çok sık yıkadık, dezenfektanlar kullandık, bu da cildimizde hassasiyete ve yıpranmaya neden oldu. Bugün, bu durumla nasıl baş ettiğimizi, cildimizi onarmak için neler yapabileceğimizi konuşacağız.
Adile Özdağ: Uzun süre evlerde kaldık, ellerimizi ve kendimizi temiz tutmak için çok sık el yıkadık. Ezacılar zaten hijyenle iç içedir ama bu dönemde biz de ekstra efor sarf ettik. Bu panikle fazla sabun ve deterjan kullandık, siperlikler, maskeler kullandık. Evde kalanlar da hem havasızlıktan hem de stresten de ciltlerinde problemler oluştu. Sonra da durduk ve kendimize bakmalıyız dedik. Peki bu pandemi sürecinde, cildimiz için neler yapmalıyız, nasıl zarar vermeden temizlemeliyiz bunların cevaplarını aradık.
Cilt bakım rutini olarak neler yapmalıyız?
Şebnem B.: Bu dönemde cildimiz hassaslaştığı için, sabun kullanmamaya özen göstermek gerektiğini düşünüyorum. Cilt temizliğinde çok daha yumuşak ve hassas ciltlere hitap eden temizleme sütleri ve tonikleri kullanabiliriz. Hassas cilde uygun sütle temizlemeyip sonrasında da tonikle silmelerini öneririm. İçeriğinde madecassoside, hyaluronik asit ve B5 vitamini olan, yoğun nem veren ürünleri tercih etmekte yarar var. Bu içerikler cildi onarıyor.
Adile Ö.: Bu dönemde bir çoğumuz bağışıklığımızı güçlü tutmak için takviyeler aldık, aynı şekilde cildi de onarmak, güçlendirmek için benzer takviyelere ihtiyacımız var. Bu içerikler, cildi onarma özelliğine sahipler ama kullanırken de cilt tipine ve yaşa göre seçimler yapmak gerekiyor.
Şebnem B.: Bu süreçte en çok hassasiyeti korumaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de cilt yenilensin, güzel olsun istiyoruz. Cildin güzelleşmesi için nemlenmesi şart, cildi nemlendiren ve onaran içeriklerin başında da hyaluronik asit geliyor. Bağ dokusunda, eklemlerde, ciltte doğal olarak yer alıyor. Esneklik sağlamlık ve nem kazandırmaya yarar, güçlü su tutucudur. Cildimizin bu günlerde suya ihtiyacı var, yerine koymak için de hyaluronik asit mutlaka gerekli. Su içmek kadar yararlı.
Adile Ö.: Hyaluronik asit, cildin neminden ve elastikiyetinden sorumlu bir ajandır. Kendi molekülünün 1000 katı kadar su alabildiğini biliyoruz. Onarıcı etki yapıyor, cilde elastikiyet kazandırıyor ve nem veriyor.
Yüz için ne tür temizleyiciler kullanmalıyız?
Şebnem B: Cildin hassaslaştığı bu dönemde, hassas cilt ürünleri. Cildi su ve sabunla yıkayarak temizlemek yerine, hassas ciltlere yönelik tonik ve süt kullanabiliriz. Tüm cilt tipleri, yağlı, karma ve kuru ciltler de hassas cilt ürünleri kullanabilirler.
Sabah-akşam hangi cilt bakım rutinini uygulamalıyız?
Şebnem B.: Cildi temizlemek için süt ve tonik kullandıktan sonra, onarma adımına geçmeliyiz. Hyaluronik asit, madecassoside ve B5 içeren ürünleri, özellikle de yüz maskelerini kullanabiliriz. Haftada 2 kere olmak üzere maske uygulanabilir, bunlardan birinde nem maskesi uygulanırsa, cildin kuruması engellenebilir. Formülünde 2 çeşit hyaluronik asit içeren ürünler tercih edilebilir. Yüksek hyaluronik asit molekülleri cildin üst katmanı olan epidermisi onarırken, küçük konstantrasyonda olan ise dermişe kadar iniyor ve derinlemesine nemlendirme sağlıyor. Tabii bu nemlendirici bakımı yaparken, bol su içmeyi de ihmal etmememiz gerekir.
Cilt bakımında madecossaside ne işe yarar?
Şebnem B.: Cilt için etken maddelerin başında madecasosside geliyor. Hyaluronik asit ile birlikte onarma etkisi çok yüksek. Cildi onarır ve hassasiyeti alırlar. Özellikle bu dönemde taktığımız yüz maskelerin yarattığı hassasiyeti alırlar. Vücutta yaraların iyileşmesinde de işe yarıyor. Cilt sorunlarının kökeninde hep nemsizlik yatıyor, bu iki içerik cildi onarma ve nem verme konusunda son derece başarılılar.
Elastikiyetini kaybeden cilt için nasıl bir bakım yapılabilir?
Şebnem B.: İlk önce, bol su içilmeli. Su içerken de arka arkaya hızlı bir şekilde değil, yudum yudum içmek gerekli. Peki cilde nasıl su içirebiliriz? Cilde yoğun nem vermek üzere formüle edilmiş, içinde söylediğim gibi hyaluronik asit, B5 vitamini ve madecosasside içeren ürünler kullanılmalı. Cildin at katmanlarındaki glikosomin glukan aminoasid, bağ dokusunun esnekliğini sağlar nemi kazandırırlar ve güçlü su tutarlar. Hyaluronik asit de buraya etki eder.
Adile Ö.: Hyaluronik asiti tüm cilt tipleri rahatlıkla kullanabilirler. Tahrişe ve alerjiye neden olmadığı gibi, yağlandırmaz. Yağlı ve sivilceli ciltler de rahatça kullanabilirler.
Şebnem B.: Hyaluronik asit, 4 saatte cildi dolgunlaştırıyor, 4 haftada kırışıklık açıyor. Gerçekten büyük fark yaratıyor. Yüzü bu ürünlerle korumakla birlikte, tüm vücuda, özellikle de ellere aynı bakımı uygulamalarını tavsiye ederim
Adile Ö.: Bütün bir bakım sağlamak, vücudu sağlıklı kılmak için uyku düzeni, stres azaltma, sağlıklı beslenmeyi de şiddetle öneriyoruz. Biz eczacılar sağlıkla güzelliği birbirinden ayırmayız. Her şeyin temelinde sağlıklı bir cilt yatar. Sadece bunu yaparken bu konuda uzmanlaşmış kişilerden, cilt tipiniz için doğru öneriler almaya özen gösterin.
Hassaslaşan cilt için neler yapmalıyız?
Şebnem B.: Dermokozmetik testten geçirilmiş, hyaluronik asit, B5 ve madecossaside içeren ürünler kullanabiliriz. Özellike nem maskesini düzenli olarak öneriyorum. Bunun dışında cilt tipine göre maskeleri de haftada 1 uygulayabilirler. Cildin bağ dokusunu sıkılaştıracak kolajen ürünleri de son derece önemli. Tabii en başta cildi temiz tutmak gerekiyor. Temizlik olmadan, kırışıklık, elastikiyet kaybı gibi sorunlar giderilmez. Epidermis katmanını temizlemeden, ürünler dermise inemez. Cilt tipine göre bir peeling / arındırıcı kullanılmalı.
Yağlı ciltler hani maskeyi kullanmalı?
Şebnem B.: Genellikle ciltteki yağ ve nem karıştırılır. Her cilt tipinde neme ihtiyaç vardır, korumak zordur. Yağlı ciltler toplamda haftada 2 kere olacak şekilde, bir nem maskesi, bir de yağ dengeleyici maskeler kullanabilir. Yağlı ve akneye eğilim gösteren ciltler, yağı absorbe etme özelliği olan maskeleri kullanabilirler. Sıkılaştırıcı toniklerle hem fazla yağı dengeleyebilir hem de gözenekleri sıkılaştırabilirler. kullanılabilir, hem yağı dengeler hem de sıkılaştırır. Tabii bunu yaparken, yağlı beslenme şeklinden de uzak durmak gerekir.
Kızarıklık, rozasea ve kılcal damar sorunları için nasıl bir bakım yapılabilir?
Şenem B.: Termal sular, özellikle hassas ve kızarıklık problemi olan ciltler için yatıştırıcı bir özelliğe sahip. Kızarıklık yaşayan ciltler kuru da olabilir, yağlı da. Yine de hassas ciltlere yönelik ürünler kullanmalılar. Özellikle su tutabilen ve kızarıklık azaltma özelliği bulunan K vitamini içeren ürünleri tercih edebilirler.
Göz çevresi bakımı ve korunması nasıl olmalı?
Şebnem B.: Göz çevresi cildin diğer kısımlarına oranla çok daha ince. Yüze sürülen kremler göz çevresine getirilmemeli. Yumuşak ve tampon uygulama yapmaya dikkat edilmeli. Kaz ayaklarının güçlenmesi için dermokozmetik ürünlerde, hassasiyetine zarar vermeyecek ve kırışıklıklara iyi gelecek ürünler tercih edilmeli. Mercimek kadar ürünü parmaklara alıp, tampon hareketlerle uygulamalılar. Ödem de varsa masaj yapılmış oluyor. Tabii hyaluronik asit mutlaka olmalı.