Aknenin, nüfusun büyük çoğunluğunu etkileyebilecek bir hastalık olduğunu ve hayatımızın bir noktasında bu konudan dertli olduğumuzu biliyor muydun? Bu yazımızda vücuttaki kusurlarla ve sivilcelerle nasıl savaşabileceğimizi özetliyoruz!
Aknenin, nüfusun büyük çoğunluğunu etkileyebilecek bir hastalık olduğunu ve hayatımızın bir noktasında bu konudan dertli olduğumuzu biliyor muydun? Bu yazımızda vücuttaki kusurlarla ve sivilcelerle nasıl savaşabileceğimizi özetliyoruz! Vücut aknesinin neden olabileceğini ve nasıl geçeceğini merak ediyorsan doğru yerdesin.
Vücut aknesi, sırt aknesi, üst kollarda çıkan minik sivilceler bize ne anlatmak istiyor? Bazı vücut akneleri daha küçük, bazı akneler ise iltihaplı ve ağrılı olabiliyor. Vücut bakımına dikkat ederek daha pürüzsüz bir cilde sahip olmak senin elinde!
Vücut aknesinin nedenleri nelerdir?
Vücuttaki sivilceler, tıpkı yüzdeki sivilceler gibi, cildin aşırı yağ salgılamasından oluşur. Bunu tetikleyebilecek bazı faktörler ise hormonal değişiklikler, bazı kozmetik ürünler veya belirli yağlara sahip ilaçlar, ilaçlar ve genetik veya ırk gibi etkenler olabilir.
Akne yapan yiyeceklerin bu durumu tetiklediğine dair net bir kanıt bulunmamakla birlikte, stres ve uyku eksikliği, yetişkin aknesi ile yakından ilişkilidir. Tıpkı cilt aknesi gibi, vücutta çıkan akneler de tıkanmış gözeneklerin ve cildin aşırı yağ üretmesinden meydana gelebilir. Eğer vücudunu, yüzün kadar sık yıkamıyorsan, gözeneklerini arındırmıyorsan vücut aknesi kaçınılmaz olur. Yağlı cilde iyi gelen vücut temizleme jellerini tercih edebilirsin. Eğer sık sık vücut aknesi oluşuyorsa banyo sırasında kullandığın lif ve kese gibi temizlik ürünlerini düzenli yenilemelisin.
Vücut sivilcesi hangi yaşta ortaya çıkar?
İki temel sivilce dönemi var; gençlerin sivilceleri, 14 ila 16 yaşları arasındaki dönemde, gençlerde çıkan ergenlik sivilceleri. Bu durum gençlerin % 80'ini etkiliyor ve erkeklerde daha yaygın olarak görünüyor.
Diğer bir durum ise 25 yaş üstü kadınların % 45'inde görülüyor.
Vücut aknesi nasıl geçer?
Nazikçe temizleme, ilaç içeren losyon ve kremlerin uygulanması, hatta İzotretinoin tedavisi bu konuda anahtar. Sivilce ve yaşlanma karşıtı tedavi için bir çözüm var: asit serumlarının kombinasyonu, kusurları giderme konusunda tıbbi tedavi yöntemleri ile birlikte çok yol kazanılabiliyor.
Vücut akneleri tedavi edilirken vücudunu güneşten ve çevresel faktörlerden korumak çok önemli. Özellikle yaz aylarında kıyafetlerin üzerinden görünen cildin daha fazla toz, kir ve yağa maruz kalıyor. Tıpkı ellerini veya yüzünü temizler gibi vücudunu da eve gelince temizlemelisin. Asit içerikli serumları kullanırken güneş koruması kullanmalı ve güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya dikkat etmelisin.
Vücut aknesi için bakım önerileri
- Vücuttaki akneleri tahriş etmeyecek rahat kıyafetler giyilmeli.
- Yağlı ve akneye eğilimli cilde uygun ürünlerle cildi temizlemek gerekir. Özellikle kullanılan peelingin yatıştırıcı maddeler içermesi daha iyi olacaktır.
- Temizlenirken, duş alırken veya bir ürün uygularken nazik olunmalı.
- Dermatoloğa da mutlaka danışılmalı, onun önerdiği tıbbi tedaviyi uygulamalı.
- “Komedojenik olmayan” vücut ürünlerinin kullanıldığından emin olunmalı.
- Ölü deriyi arındırmanın faydası olabilir. Ciltte kusurlar varsa haftada 2 kez peeling yapılabilir, fakat iltihaplı sivilceler varsa yapılmamalı.
- Yaz-kış demeden güneş koruyucu kullanıldığından emin olunmalı. (Yaz aylarında sivilceler azalmış ve yok olmuş gibi görünse de, sadece bir geçiş etkisidir). Ayrıca kullanılan güneş koruyucunun komedojenik olmadığından emin olunmalı.
- Eğer vücut makyajı yapılacaksa, kullanılan ürünün komedojenik olmamasına dikkat edilmeli.
- Evde yapılan karışımlarla cilt üzerinde evde tedavi yöntemleri denenmemeli. Reaksiyon etkisi yüzünden bu yöntemler cildi aşırı alkalize edebilir ve bakteri oluşumunu kolaylaştırır.
- Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da, eğer İzotretinoin (akne tedavisi ilaçlarındaki içerik) kullanılıyorsa, tavsiyelerimiz de buna göre değişkenlik gösterecektir. Bu durumda yüz, vücut ve saçlar son derece kuruyacağı için, “Foto-hasar” konusunda destek alınmalıdır. Mutlaka dermatolog gözetiminde ürünler kullanılmalıdır.
Ev yapımı sivilce tedavileri işe yarar mı?
İnternette, sosyal medyada akneyi tedavi ettiği söylenen birçok karışım, maske mevcut. Kabartma tozu, diş macunu gibi uygulamalar da akne için en çok konuşulan karışımlardan. Kabartma tozundaki bikarbonat ve diş macunu, sivilceli cildin asitlik etkisine karşı koyacak bir alkali pH'a sahiptir. Bu, cildi aşırı alkalize edebildiği ve bakteri oluşumunu desteklediği için reaksiyon yaratabilir. Bu nedenle bu tarz karışımlar kullanılmamalıdır.
Evde yapabileceğin doğal karışımlar veya vücuda limon suyu sürmek gibi yöntemler cildinde hassasiyet yaratabilir. Doğal asit içerikli ürünlerin akneyi kuruttuğuna dair bilgiler mevcuttur. Fakat bunların bilinçsiz kullanılması vücudunda tepkiye neden olabilir. Güvendiğin markaların akne karşıtı ürünlerini kullanarak daha pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsin.