Yağlı ciltlerin sık sık karşılaştığı “Sebum nedir?” sorusunu ve sebumu azaltmak için bilmen gereken her şeyi yanıtlıyoruz!
Yağlı ciltlerin sık sık karşılaştığı “Sebum nedir?” sorusunu ve sebumu azaltmak için bilmen gereken her şeyi yanıtlıyoruz!
“Sebum nedir?” sorusu, cilt bakımına özen gösterenlerin sık sık sorduğu bir soru. Cildin nemli kalmasını sağlayan sebum, fazla üretildiğinde yağlı bir cilt tipi ortaya çıkıyor. Buna yönelik bir cilt bakımı yapılmadığında ise geniş gözenekler, siyah noktalar ve akne gibi cilt endişeleri de ortaya çıkıyor. Bu yazımızda, sebum nedir, azaltmak için neler yapılmalı ve hangi ürünler kullanılmalı gibi merak edilen soruları yanıtlıyoruz.
Sebum nedir?
Sebum, vücuttaki yağ bezlerinin ürettiği yağdır ve cildi dış etkenlerden korumaya yarar. Yüz, saç derisi ve sırtta daha yoğun olmak üzere, vücudun yüzeyinde bulunur. Sebum sadece yağdan değil, ter, cilt hücreleri ve lipitlerden oluşur. Tüm bu maddeler, cildin neminin dengede kalmasını sağlar. Cilt üzerindeki sebum tabakası, cildin nemini içerde tutar, dış etkenlere karşı da cildi korur.
Sebum ciltte ne işe yarar?
- Cildin nem dengesini korur, sağlıklı tutar.
- Cildin esnekliğini korur.
- Cildi dışarıdan gelebilecek alerjenlerden, bakterilerden ve mantarlardan korur.
Cilt yağlanması neden olur?
Cilt, doğal olarak sebum üretir ve bu sebum, cilt yüzeyindeki gözeneklerden dışarı çıkar. Eğer cildin nem dengesi bozuksa, cilt kendini korumak için daha fazla sebum üretebilir. Fazla sebum bu gözeneklerden dışarı çıkarak cildin yağlanmasına ve parlamasına neden olur. Saç dipleri ve yüzdeki gözeneklerde daha yoğun bir şekilde gözlemlenen sebum fazlası, yağlı bir cilde sebep olur.
Sebum üretimi vücuttaki hormonlar sayesinde gerçekleştiği için, fazla sebum üretiminin sebeplerinden biri de hormonal dengesizlikler olabilir. Özellikle ergenlik döneminde sebum üretimi bu yüzden artış gösterebilir. Bunun dışında fazla kimyasal ve sert sabunlar içeren ürünlerin kullanımı, cildin nem dengesini bozacağı için, cildin daha fazla yağ üretmesine sebep olabilir. Ayrıca fazla yağlı yiyecekler tüketmek, stres, ilaç kullanımı ve bazı fiziki rahatsızlıklar da fazla sebum üretimine neden olabilir. Bu yüzden bu konu ile ilgili bir dermatoloğa görünmek önemlidir.
Sebum nasıl azaltılır?
Vücudun fazla sebum üretmesi sonucu yağlanan cilt, nem açısından dengelenmediğinde, fazla sebum gözeneklerde birikmeye başlar. Gözenekler yağı tutmak için ilk önce genişlerler, arındırılmadığında ise siyah noktalara ve sonrasında da akneye dönüşebilirler. Bunun için ciltteki fazla sebum üretimini dengelemek gerekir. Aksi halde cilt akneye eğilim gösterebilir, saç derisinde de seboreik dermatit gibi cilt rahatsızlıkları meydana gelebilir.
Fazla sebumu azaltmak için öneriler:
- Alkol, kimyasal ve sert sabun içermeyen, cildi kurutacak ürünler kullanmamak.
- Yağlı yiyeceklerden uzak durmak, sağlıklı beslenmek.
- Bol su içmek.
- Stresten uzak durmak.
- Ciltteki nemi dengeleme özelliği olan (salisilik asit, çinko) cilt bakım ürünleri kullanmak.
Saçtaki sebum nedir?
Saç derisindeki sebum, saçların yumuşak ve su geçirmez olmasını sağlar. Vücuttaki fazla sebum üretimi ilk olarak saç derisinde kendini gösterebilir. Eğer buradaki sebum üretimi dengelenmezse, seboreik dermatit adı verilen, yağlı kepek sorunu ortaya çıkabilir.
Sebum dengeleyici ürün önerileri
Ciltteki fazla sebumu azaltmak önemlidir. Aksi halde ciltte gözenekler genişlemeye başlar. Gözenekler iyi arındırılmadığında ise siyah noktalar, sonrasında da akneler görülebilir. Cildi temizlerken, cildin daha da kurumasına neden olacak ürünler kullanmak, cildin daha fazla sebum üretmesine ve nem dengesinin iyice bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden yağlı cilt bakım rutinine uygun, sebum dengeleme özelliği bulunan cilt bakım ürünleri kullanmak gerekir.
Yağlı ciltlerde sebum dengeleme özelliği bulunan salisilik asit ve çinko gibi içerikler etkilidir. Bu içerikler cildin nem dengesini bozmadan arındırarak cildin daha fazla sebum üretmesine engel olur, parlamasının önüne geçer. Uzun vadede ise siyah nokta ve akne oluşumunu da engeller. Bu yüzden cilt bakım rutininde, cildini kurutmayacak bir temizleyici ile temizlemeli, gözeneklerdeki yağı ve kiri arındırmak için tonik uygulamalı, sonrasında da cildin nem dengesini koruyacak bir nemlendirici uygulamalısın.