Retinol Nedir? Cilt Bakımında Retinolün Faydaları Nelerdir?

Retinol Nedir? Cilt Bakımında Retinolün Faydaları Nelerdir?

Cilt bakımının yıldızlarından olan retinol nedir ve retinol serum ne işe yarar biliyor musun? Bu yazıda retinolün cilde faydalarına doğru kapsamlı bir yolculuğa çıkıyoruz!

Cilde önemli etkileriyle bilinen retinol (A vitamini) birçok cilt bakım markasının odağında. Peki, son yılların en çok konuşulan içeriklerinden olan retinolün ne işe yaradığı hakkında bilgin var mı? Cilt bakımı için geliştirilen birçok formülün, aslında vücutta halihazırda üretilen veya kullanılan doğal kaynaklardan elde edildiğini duymuşsundur. İşte retinol de bunlardan biri. Ama sadece bu bilgi ile yetinmeyeceğiz değil mi? Daha retinol nedir ve retinol nelerde bulunur gibi birçok sorumuz var. O zaman yanıtlamaya en temelden başlayalım!

Retinol Nedir?

Retinol Nedir?

A vitamininin farklı formlarından biri olan retinol, vücutta kreatin sentezi, hücre yenilenmesi ve onarımında rol oynuyor. 'Retinol krem ne işe yarar?' sorusundan önce retinolun ne olduğuna yakından bakalım. Asitten elde edilen ve ilaç olarak tanımlanan bu vitamin türü, hücre büyümesini düzenleyen retinoid adlı bir kimyasal bileşik grubunda yer alıyor. Hücrelerin yenilenmesindeki rolünden dolayı bu içerik, anti-aging ürünlerde de sıklıkla tercih ediliyor.

Cilt Bakımında Retinol Ne İşe Yarar?

Epidermal yenilenmenin başrolünde yer alan retinol bileşiği, aynı zamanda vücuttaki A vitamini eksikliğini gidermede takviye olarak da kullanılıyor. Ancak şu an bizim esas odağımız retinolün cilt bakımındaki yeri. Kolajen ve elastin proteinlerini güçlendiren bu vitamin, cilt bakımına başta akneleri azaltmak amacıyla dahil edilmiş olsa da günümüzde daha çok cildin genç görünümünü koruması adına kullanılıyor. Yani retinolü anti aging cilt bakımının bir parçası olarak değerlendirmek mümkün. 

Retinolün Cilde Faydaları Nelerdir?

Cilt Bakımında Retinol Ne İşe Yarar? Cilde Faydaları Nelerdir?

Yaşlanma karşıtı bakım dendiğinde akla ilk gelen, yeni ve sağlıklı hücre üretimini desteklediği ifade edilen retinolün cilde faydalarını daha detaylı öğrenmek için sayfayı kaydırabilirsin!

Kolajen Üretimini Destekler

Cildin genç görünmesini sağlayan en önemli şey kolajen proteini. Cildin daha sıkı olmasına yardımcı olan kolajen, yeni hücreler üreterek ciltteki genç görünümü destekliyor. Maalesef ki zamanla üretimi azaldığı için de eksikliğini hissediyoruz. Bu noktada ise retinol devreye giriyor! Retinol, kolajen üretimini destekleyici bir etki yaratarak ciltteki ince çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor. Böylece cilt esnekliğini koruyor. 

Hücre Yenilenmesine Katkı Sağlar

Retinolün esas görevi, ciltteki hücre yenilenmesini teşvik etmek. Retinolün düzenli kullanımıyla ölü hücrelerden arınan cildin çok daha genç, sıkı, elastik ve dolgun görünüme kavuştuğu ifade ediliyor. 

Cilt Tonunu Eşitlemeye Yardım Eder

Retinol içeren serumlar ilerleyen yaşla birlikte ciltte meydana gelen renk eşitsizliğini hedef alıyor ve ciltteki aydınlık görünümü destekliyor. Bu noktada retinol leke açar mı diye sorguladığını tahmin edebiliyoruz. O halde açıklayalım: Retinol aslında cilt dokusuna etki eden ve hücre yenilenmesini destekleyen bir içerik olarak biliniyor, bu nedenle ciltteki leke görünümünü hafifletebiliyor. Ancak retinolün tamamen leke odaklı bir içerik olmadığını da belirtelim. 

Editörün Notu: Retinol kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir cilt uzmanına danışman gerektiğini unutmamalısın. Bunun haricinde retinol içeren serumları cilt bakım rutinine dahil ettiğin anda güneş kremi kullanımına da çok dikkat etmelisin. Çünkü retinolün güneşten yayılan UV ışınlarıyla temasa geçmesi istenmeyen cilt lekelerini teşvik edebilir!

Cilde Pürüzsüz Bir Görünüm Kazandırır

Cilt için retinol kullanmanın yaşlanmayla birlikte meydana gelen pürüzlü görünümü  hafiflettiği ifade ediliyor. Hücre yenilenmesini hızlandırdığı için cildin eskiye oranla daha pürüzsüz görünmesine yardımcı oluyor.

Gözenek Görünümünü Azaltır

Çeşitli bilimsel kaynaklara göre hücre yenilenmesini destekleyen retinol, aynı özellikle çevresel faktörler nedeniyle genişleyen gözenek görünümünü azaltabiliyor. Bu nedenle retinol içeren cilt serumlarının 35 yaş ve üzeri bireylerde kullanımı öneriliyor.

Akne Görünümünü Hafifletir

Eğer cildin yağlı ve akneye meyilli bir yapıdaysa bir uzmana danıştıktan sonra retinol kullanmaya başlayabilirsin. Nedenini şöyle açıklayalım: Akne oluşumu, cildin gereğinden fazla sebum üretmesi ve gözeneklerin tıkalı olmasıyla başlayan bir döngü. Eğer akne görünümü için bugüne kadar aradığın çözümü bulamadıysan, retinoller belki de senin için anahtar olabilir. Nitekim retinolün cilt hücrelerini yenilemeye destek olan özelliği nedeniyle akne oluşumunu engellediği de gözlemleniyor.

Peki, aynı içerik hem ince kırışıklıkları hem de hem de sivilceleri nasıl önleyebiliyor? Çünkü retinolün genel işlevi, epidermisin en üst katmanı olan Stratum Corneum'u sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya destek olmak! 

Ciltteki Erken Yaşlanma Belirtilerini Önler

Retinolün en ilgimizi çeken etkisi ise klinik olarak kanıtlanmış olması. Peki bu ne anlama geliyor?: Retinol içeren nitelikli cilt bakım formülleri gerçekten de işe yarayabiliyor! Hatta cilt bakım rutinine retinolü dahil edenler en derin kırışıklıkların bile en az 2 ay olmak üzere düzenli kullanımda hafiflediğini öne sürüyor.

Yaşlanma belirtilerini önlemek, ince çizgi ve kırışıklık görünümünü hafifletmek ve cilde daha pürüzsüz bir görünüm kazandırmak için retinol serumlarını cilt bakım rutinine dahil edebilirsin! 🙂

Ciltte Retinol Nasıl Kullanılır?

  • Retinol, gıdalarda bulunmasının yanı sıra ilaç olarak da temin edilebiliyor. Ancak son derece agresif ve diğer maddelerle güçlü etkileşimi olan bu bileşeni cildin için kullanmak istiyorsan cilde özel formüle edilmiş bakım ürünlerini tercih etmende fayda var. 
  • Retinol içeren serum ve krem gibi ürünler, cilt tarafından emilme süreci sonrasında tepkimeye girerek retinoik asit formunu alıyor. Bu da üründen beklenen faydanın işlenmeye başlaması anlamına geliyor.
  • Her yaşlanma karşıtı ürün gibi retinollü ürünlerin de 30’lu yaşlardan sonra kullanımı öneriliyor. Tabii gün içerisinde kullanılacak zaman dilimi de önemli. 
  • Retinolün bir gece içeriği olduğunu bilmelisin. Bu şu anlama geliyor: Retinol içerikli ürünlerin, hücre yenilenmesinin aktif olduğu gece saatlerinde kullanılması daha etkili sonuç verebiliyor. Bu nedenle retinolu gece cilt bakım rutinine dahil etmeli ve güneşle etkileşime girmemesi adına gündüz kullanmamalısın. 
  • Retinolü temiz ve kuru cildine 2-3 damla kadar uygulayabilir ve hafifçe masaj yaparak cildine yedirebilirsin.
  • Ayrıca retinolün, özellikle de AHA ve BHA gibi diğer asit içeriklerinin yer aldığı ürünlerle kullanılmaması gerekiyor.

Editörün Notu: Retinol içeren serumları gece kullandıktan sonra ertesi gün evde olsan bile mutlaka en az SPF 20 içeren bir güneş kremi kullanmayı ihmal etmemelisin. 

Cilt Tipinin Retinole Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsin? 

Eğer hassas bir cilde sahipsen, retinol kullanırken dikkatli olmanda fayda var. Eğer cildinin nasıl bir tepki vereceğini test etmek istiyorsan retinol serumunu birkaç gece boyunca kulağının arkasında deneyebilirsin. Bu bölgede tahriş veya kızarıklık gibi bir reaksiyon olursa, hassas cilde uygun olan formüllere yönelebilirsin.

Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalı?

Retinolün ağırlıklı olarak kırışıklıklar üzerinde etkili bir içerik olduğu söyleniyor. Bu nedenle cildinde yaşlanma belirtilerini gördüğünde retinol içeren cilt bakım ürünlerini kullanmaya başlayabilirsin.  

Ancak retinolün son derece güçlü bir içerik olduğunu unutmamalısın. Genellikle 35 yaş ve üzeri için kullanılması önerilen retinolü bu yaşlardan cilt bakım rutinine dönemsel olarak dahil edebilirsin.

Editörün Notu: Eğer daha önce retinollü cilt bakım formülleri kullanmadıysan cildinin retinole alışması çok ama çok önemli. Retinizasyon adı verilen bu süreçte daha temkinli davranarak olası alerjik reaksiyonları önlemeye dikkat etmelisin. Retinizasyon süreciyle ilgili daha detaylı bilgiler bir alt satırda seni bekliyor! 

Retinizasyon Nedir?

Retinizasyon, cildin retinol kullanımına alıştığı süreci ifade ediyor. Retinolü adım adım cilt bakım rutinine dahil ederek retinizasyon sürecini gerçekleştirebilir, böylece iritasyon ihtimalini en aza indirebilirsin. Peki retinizasyon döneminde retinol nasıl kullanılır?

  • 1. hafta: Retinole başladığın ilk hafta yalnızca 2 gece retinol serumlarını kullanabilirsin.
  • 2. hafta: İlk haftayı atlattıktan sonra gün aşırı retinol kullanmaya başlayabilirsin.
  • 3. hafta: 3’üncü haftadan sonra retinolü cildinin tolere ettiği kadar, gerektiğinde her gece kullanabilirsin. Ancak tüm bu süreci bir uzman eşliğinde cildindeki tepkimeleri gözlemleyerek tamamlamalısın.

Retinol Göz Çevresinde Kullanılır mı?

Göz çevresi cildin geri kalanına oranla çok daha hassas bir bölge. Bu nedenle retinolün tahriş etme ihtimalini göz önünde bulundurmalı ve retinol serumlarını göz çevrene uygulamamalısın. Eğer göz çevrendeki yaşlanma belirtileri için retinol içeren bir ürün kullanmak istersen, göz çevresi için özel formüle edilmiş uygun oranda retinol içeren cilt bakım ürünlerini tercih edebilirsin.

Retinol Nelerde Bulunur?

Retinol Nelerde Bulunur?

İçerisinde A vitamini bulunan besinler yoluyla vücudun retinol alması sağlanabiliyor. A vitamini ise retinol ve beta-karoten olmak üzere doğada iki farklı türde bulunuyor. Retinol, doğrudan et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların içerisinde yer alıyor. Bu nedenle bu gıdaların kontrollü tüketiminin cilde büyük fayda sağladığı ifade ediliyor.

Bu noktada, “Demek ki beta-karoten alımının retinole katkısı yok.” diye düşünmemek gerekir. Beta-karoten, vücut içerisinde retinole dönüştürülüyor. Kısacası hayvansal gıdalar kadar beta-karoten içeren sebze ve meyvelerin tüketimi de oldukça önemli. Bunlar arasında ise havuç, mango, greyfurt, domates, kavun, kabak, biber, brokoli, papaya, lahana, guava ve ıspanak öne çıkıyor.

Retinol Serumu Önerisi

Eğer yukarıda saydığımız tüm nedenler seni ikna ettiyse ve cilt bakım rutinine retinol serumu dahil etmeye karar verdiysen, çok severek kullandığımız ve etkisini gözlerimizle gördüğümüz retinol serumlarına sen de mutlaka şans vermelisin! 🙂

1. L'Oréal Paris Revitalift Saf Retinol Gece Serumu

Eğer cildinde kırışıklıklar varsa ve retinol serumu kullanmak istiyorsan, L'Oréal Paris Revitalift Saf Retinol Gece Serumu'nu önerebiliriz. Bu serumun formülündeki yüzde 0,2 saf retinol, derin kırışıklıklar dahil tüm kırışıklık görünümü üzerinde etkili. L’Oréal Retinol Serum'un en sevdiğimiz özelliği ise stabil bir formüle sahip olması. Yani zaman geçse de etkisi azalmıyor, son damlasına kadar kırışıklık görünümleri üzerinde etkili olmaya devam ediyor!

Cilt görünümünün yenilenmesine yardımcı olan, en derin kırışıklık görünümleriyle birlikte ciltteki pürüzler gibi diğer yaşlanma belirtileri üzerinde de etkili olan bu retinol serum, hyaluronik asit içeriği ile cildi nemlendirme özelliğine de sahip. Geceleri kullanabileceğin L'Oréal Paris Revitalift Saf Retinol Gece Serumu'nu, cildini yavaş yavaş alıştırarak rutinine dahil etmeli ve gündüzleri de güneş kremi ile desteklemelisin.

2. La Roche-Posay Retinol B3 Serum

Hassas ciltlerin rahatlıkla kullanabileceği en iyi retinol serumlarından biri de La Roche-Posay Retinol B3 Serum. Saf retinol, B3 vitamini ve gliserin içeren formülüyle ciltteki kırışıklık, ince çizgi ve ton eşitsizliği gibi yaşlanma belirtilerinin görünümünün azalmasını sağlayan bu serum, aynı zamanda cildin retinole optimum tolerans göstermesini sağlıyor. Bu sayede reaksiyon göstermeden hassas ciltlerin de rahatlıkla kullanabileceği bir hale geliyor.

3. Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

Günlük olarak kullanmayı çok sevdiğimiz, hassas ciltlerin kullanımı için mikro doz yöntemi ile geliştirilmiş Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum da bir diğer retinol serum önerimiz. En sevdiğimiz özelliği ise özel formülü sayesinde, retinolün ciltte yaratabileceği kızarıklık, kuruluk ve soyulma gibi etkileri en aza indirmeye yardımcı olması.

  • Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum, saf retinol, peptid ve seramidler içeren formülü sayesinde yaşlanmanın gözle görülür etkilerini hedefliyor, kırışıklıkların görünümünü azaltmaya, cildi sıkılaştırmaya ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı oluyor. 
  • Saf retinol ciltteki hücrelerin yenilenmesini teşvik ederken, peptid ve seramidler de cildi korumaya yardımcı oluyor. Bu sayede de bu retinol serumu hem gündüz hem de gece bakım rutininde rahatlıkla kullanılabiliyor.

Kiehl's retinol serumu kullananların yüzde 85'i kırışıklık görünümünde azalma gördüğünü belirtirken, yüzde 90'ı da cildini daha sıkı hissettiğini söylemiş*. Bununla birlikte cilt tonunun eşitlenmesi, gözenek görünümünün azalması ve cilt dokusunun gelişmesi de en sık görülen etkileri arasında. Tüm bu yorumlar retinol serumu bir an önce cilt bakım rutinine eklemen için seni teşvik edebilir!

*Kişisel değerlendirme, 12 hafta, 135 kişi

4. Vichy Liftactiv Retinol Specialist Derin Kırışıklık Karşıtı Serum

En güçlü formüle sahip retinol serumlarından bir diğeri de Vichy Liftactiv Retinol Specialist Derin Kırışıklık Karşıtı Serum. Formülündeki yüzde 0.2 saf retinol ile hücre yenilenmesini destekleyerek ciltteki derin kırışıklıklar üzerinde etki eden Vichy Retinol Serum, yüzde 1 probiyotik türevleri ile de ciltte aydınlık ve pürüzsüz bir görünüm elde etmeye yardımcı oluyor. Bu retinol serumu deneyenlerin yüzde 100'ü*, kırışıklık görünümünde azalma olduğunu belirtmiş, yani gözle görülür bir etkiye sahip ve bu da bu serumu bir an önce denemen için sana bir işaret!

*Klinik çalışma, 39 kişi, 12 hafta

5. SkinCeuticals Retinol 0.3 Krem

Eğer cildin zararlı güneş ışınları karşısında yıpranmaya başladıysa SkinCeuticals Retinol 0.3 Kremi cilt bakım rutinine dahil edebilirsin. İnce çizgi ve kırışıklık görünümünü içeriğindeki saf retinol sayesinde azaltmaya destek olan bu gece kremi, daha aydınlık ve pürüzsüz bir görünüm vadediyor. Ek olarak tıkanan gözenekleri arındırmaya da yardımcı oluyor! Cildinin sen uyurken yenilenmesini istiyorsan bu retinol kremini mutlaka incelemelisin. 

Retinol Cilt Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular 

Retinolün cilt bakımındaki etkileri hakkında merak edilen tüm detaylara sayfayı kaydırarak ulaşabilirsin! 

Retinol Zararlı mı?

Retinol Zararlı mı?

Retinolün cilde faydaları konusunda pek çok araştırma mevcut. Ancak retinolün bir asit olduğu da unutulmamalı. Bu yüzden "Retinol cilde zarar verir mi?" sorusu sıkça soruluyor. Cilde birebir zararı olmamakla birlikte bu bileşik bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açabiliyor. Hatta cildin soyulmasına da neden olabilen bu içeriğin, kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer retinolu cildi alıştırarak yavaş yavaş kullanırsan, cildinin daha iyi tolere ettiğini göreceksin.

Retinol Her Gün Kullanılır mı?

Dediğimiz gibi, retinol aktif bir içerik ve ciltte yan etkileri olabiliyor. Bu yüzden kullanmaya başlamadan önce cildi alıştırmak gerekiyor. Bir retinol serumu kullanmaya başlayacaksan, öncelikle ilk haftada sadece 2 gece uygulayabilirsin. Sonraki haftada gün aşırı uygulayıp, herhangi bir reaksiyonla karşılaşmadığın sürece her gün kullanabilirsin. 

Retinol Akne Tedavisinde İşe Yarar mı?

Retinol Akne Tedavisinde İşe Yarar Mı?

Retinolün akneleri azaltmaya yardımcı olan aktif bir bileşen olduğu ifade ediliyor. Çünkü ciltteki ekstra sebum üretimini dengeleyerek akne ve sivilce oluşumunu önleyebiliyor. Ancak kimi zaman retinol sivilce yapar mı sorusu da gündeme geliyor. Retinolün normal şartlarda ciltte akne ve sivilce yapma gibi bir özelliği yok. Ancak bazı ciltlerde hassasiyet veya yanlış kullanıma bağlı olarak bu gibi cilt kusurları meydana gelebilir. 

Özellikle hassas ve alerjiye meyilli ciltlerin retinol kullanımında daha dikkatli olması gerekiyor. Cildinin özellikleri ne olursa olsun retinol serumu kullanmadan önce bir dermatoloğa danışman gerektiğini tekrar hatırlatalım! 

Retinol ve Retinoidler Arasındaki Fark Nedir?

Retinol ve retinoid arasındaki farkı şu şekilde açıklayabiliriz: Retinoidi bir şemsiye olarak düşünebilirsin. Yani retinoid tüm retinol formlarını kapsayan genel bir tanımı ifade ediyor.

Retinolün Yan Etkileri Nelerdir?

Retinol aktif bir içerik olduğu ve hücre yenilenmesi üzerinde rol aldığı için ciltte bazı yan etkiler gösterebiliyor. Özellikle hassas ciltlerin retinol kullanırken dikkat etmesi ve ciltteki etkisini gözlemleyerek aşama aşama kullanmaları tavsiye ediliyor. Retinolün en sık görülen yan etkileri ise aşağıdaki gibi:

  • Karıncalanma
  • Tahriş
  • Kuruluk
  • Kaşıntı

Retinol Kaç Günde Etkisini Gösterir?

Retinolün nemlendirme ve yenileme etkisini ilk günden göstermeye başladığı söyleniyor. Derin kırışıklıklardaki etkisini görmek için de düzenli olarak en az 2 ay kullanmak gerekiyor.

Retinol Kullanırken Güneş Kremi Kullanmak Gerekir mi?

Güneş kremi kullanımı retinol ile ilgili en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Retinol aktif bir içerik olduğu için UV ışınlarına karşı cildi korumak son derece önemli. Bu yüzden retinol kullandığın dönemde mutlaka minimum SPF 20 içeren bir güneş kremi kullanmalısın. Aksi halde cildin güneşe karşı hassaslaşabilir ve istemediğin etkiler görebilirsin.

Retinol ile Birlikte Ne Kullanılmaz?

AHA ve BHA gibi ciltte peeling etkisi yaratan asitleri retinol ile birlikte kullanmamalısın. Kendi başına tahriş yaratma olasılığı bulunan güçlü bir içerik olduğu için retinolün C vitamini, salisilik asit, glikolik asit gibi asitlerin birlikte kullanımı olumsuz etkilere neden olabilir. 

Kimler Retinol Kullanamaz?

Güçlü ve aktif bir bileşen olan retinolün hassasiyete yatkın ve alerjik ciltlerde kullanımı tavsiye edilmiyor. Ek olarak, ciltteki yaşlanma belirtilerini hedef alan retinolün 25 yaşından sonra kullanılması çok daha uygun görülebiliyor. Henüz derin kırışıklık görünümü problemlerinin oluşmadığı 20’li yaşların başında retinole başlamak pek önerilmiyor.

Retinol Her Gün Sürülür mü? 

Yeni başlayanlar için retinol kullanımında çok dikkatli olmak gerekiyor. İlk hafta maksimum 2 gün kullandıktan sonra cildi alıştırarak ilerlemek tavsiye ediliyor. 

Retinol Göz Altına Sürülür mü?

Retinolü göz altına sürmek için göz çevresine özel formüle edilen retinol serumlarını kullanabilirsin. Ancak kullanacağın retinol serumu göz çevresine uygulanabileceği yönünde bir ibare barındırmıyorsa bu eylemden uzak durmalısın.

Doğal Retinol Nedir? 

Vücutta yer alan veya çeşitli gıdalarda bulunan retinol doğal retinol olarak ifade ediliyor. Lahana, ıspanak, brokoli, havuç ve yeşil yapraklı sebzeler doğal retinol içerebiliyor.

Niacinamide ve Retinol Nasıl Kullanılır? 

Cilt bakımında niacinamide içeren formülleri sabah, retinol içeren serumları ise gece kullanabilirsin. Ancak bu iki içeriği birlikte kullanmaya başlamadan önce bir uzmana danışmalısın.

 

Bu bilgilerden sonra retinolün cilt bakımındaki hızlı yükselişine şaşmamak gerek, öyle değil mi? Retinol ile ilgili her şeyi öğrendiğine göre, cilt bakım rutinine dahil edebileceğin diğer içeriklere göz atabilirsin. Cilt bakımında bilmen gereken içerikleri linke tıklayarak hemen keşfet!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!