Kulak egzaması neden olur ve nasıl geçer? Kulak egzaması nasıl geçer? Kulak egzaması hakkında merak ettiğin tüm soruların yanıtları burada!
Kulak içi egzama belirtilerini taşıdığını mı düşünüyorsun? Kulak içi kabuklanma, kızarıklık ve şişlik problemin egzama olabileceği gibi farklı bir soruna da işaret ediyor olabilir. Neyse ki bu yazının sonunda tüm soru işaretlerin netleşmiş olacak. Hadi, kulak egzaması rehberimize hemen göz at ve bu önemli cilt rahatsızlığı hakkında detaylı bilgi sahibi ol!
Kulaklarının içi ve/veya dışı son günlerde çok kaşınmaya ve pul pul dökülmeye başladıysa, en kısa zamanda kulak egzaması belirtilerini, nedenlerini ve bu egzama türünün nasıl iyileştiğini öğrenmen gerekiyor. Kulak içi egzaması ve dış kulak egzaması çoğu insanda görülen bir egzama türü. “Peki, kulak egzaması neden olur ve nasıl geçer?” diyorsan seni yazımızın devamına alalım. Bu makalemizde kulakta egzama problemiyle ilgili merak ettiğin tüm soruların yanıtlarını bulacaksın!
Kulak Egzaması Nedir?
Kulak egzaması, kulağın içinde veya dışında oluşan bir egzama (atopik dermatit) türü. Bu egzama çeşidi kulak derisinin kurumasına, kaşınmasına, daha pütürlü hale gelmesine ve kulak renginin değişmesine neden olabiliyor. Kulak egzaması kulağın iç kısmında, dışında ve kulak arkasında görülebiliyor. Hatta kulak arkasındaki saç derisinde egzama da kulak egzaması çeşidine dahil olabiliyor.
Kulak egzaması cilt bariyerinin işlevine zarar veriyor ve cilt bariyerinin korumasını azaltıyor. Böylece cilt daha hassas ve enfeksiyona açık hale gelebiliyor. Kulak egzaması yaşayanlar kulaklarının kuruduğunu ve pul pul döküldüğünü de söylüyor. Sen de bu rahatsızlıktan muzdaripsen ve kulak egzaması neden olur ya da kulak egzaması nasıl geçer gibi soruların cevaplarını merak ediyorsan aşağı kaydırabilirsin.
Kulak Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Sen de kulak içinde, dışında ya da arkasında egzamaya benzer problemler yaşıyor ancak rahatsızlığın adını bir türlü koyamıyorsan aşağıdaki belirtileri inceleyebilirsin. Bu belirtilerden bir veya birkaçı kulaklarında uzun süredir mevcutsa, vakit kaybetmeden doktoruna danışmalısın.
- Kulak kaşıntısı
- Kuru cilt
- Pul pul döküntüler
- Kulak çevresinde şişlikler
- Kulak derisinde yamalı görünüm
- Kulak derisinin kabuklanması
- Kulak arkasında kızarıklık ve kaşıntı
Kulak Egzamasının Türleri Nelerdir? Kulak Egzaması Neden Olur?
Kulak egzamasının üç farklı türü bulunuyor. Kulak egzamasının nedenleri de türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Genel olarak kulak egzaması türlerini ve ortaya çıkış nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkün:
- Alerjik egzama: Alerjik bir bünyeye sahipsen, kulak egzamasının nedeni bu olabilir. Tahriş edici maddelere karşı bağışıklık sistemi tepki verebilir. Bu tepki de ortaya kulak egzaması olarak çıkabilir. Saç ve cilt bakım ürünleri ve küpeler alerjik egzamayı tetikleyebilir. Bunların dışında polenler, cep telefonu ve kulaklıkların da alerjik kulak egzaması yaptığı biliniyor.
- Asteatotik egzama: Bu egzama türü genellikle 65 yaş üstü insanlarda görülüyor. Hava sıcaklık değişimleri asteatotik egzamaya neden olabiliyor ve bu egzamaya yatkınlık kış mevsiminde daha da artabiliyor. Kuru havalarda düşük nem oranı cildin kurumasına ve kaşınmasına sebebiyet verebiliyor. Vücut sabunları, yünlü kıyafetler ve saç ve cilt bakım ürünleri de asteatotik egzamaya neden olabilir.
- Seboreik dermatit: Seboreik dermatit kulak egzaması genellikle kafa derisi, burun ve göğüs gibi bölgelerde görülüyor. Eğer aynı anda birkaç farklı bölgede egzama sorunu yaşıyorsan bunun nedeni seboreik dermatit olabilir. Maalesef bu egzama türünün nedeni kesin olarak bilinmiyor. Cilt yüzeyindeki aşırı mantar üretimi kulak egzamasını arttırarak seboreik dermatite sebebiyet verebiliyor.
Editörün Notu: Kulak bölgende yaşadığın egzama ya da egzamaya benzer problem, yukarıda sıraladığımız nedenlerden daha farklı bir sorun sebebiyle ortaya çıkmış olabilir. Bu sebeple kulak arkasında yırtık gibi yara, kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya pul pul dökülme gibi problemler yaşıyorsan mutlaka vakit kaybetmeden doktora gitmelisin. Doktorunun reçete edeceği kulak içi egzama ilacıyla ya da kulak arkası egzama kremiyle bu problemi rahatlıkla ortadan kaldırabilirsin.
Kulak Egzaması Stresten Olur mu?
Kulak egzamasının ortaya çıkış nedeni, diğer tüm egzama çeşitlerinde olduğu gibi tam olarak bilinmiyor. Dolayısıyla bu cilt rahatsızlığının stres sebebiyle meydana gelebileceğini kesin olarak söylemek mümkün değil. Ancak egzama stres sebebiyle tetiklenebiliyor. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemindeki sorunlar veya mevsimsel faktörler gibi dış etkenler dolayısıyla da kulakta egzama problemi ortaya çıkabiliyor.
Kulak Egzaması Kimlerde Görülür?
Kulak egzaması herkeste görülebilir. Özellikle cildi egzamaya eğilimli olan ve vücudunun başka bölgelerinde egzaması olanlar, astımı/ alerjisi olanlar ve alerjik rinit geçirenlerde kulak egzaması daha fazla görülebiliyor. Ayrıca kulak egzaması bir kere olabileceği gibi sık sık tekrarlayabilir.
Kulak egzaması tekrarlayanlar, kullandıkları aksesuarlara dikkat etmeli ve cilt bakım ürünlerini gözden geçirmeli. Egzamalı ve hassas cilde uygun cilt bakım ürünleriyle kulaklarındaki kaşıntıyı azaltabilirsin. Tabii öncesinde doktoruna kulak içi egzama için krem ya da kulak arkası yara için krem önerilerini mutlaka danışmalı ve doktorunun onayladığı ürünleri kullanmalısın.
Kulak Egzaması Geçer mi?
Kulak içi egzaması nasıl geçer veya kulak arkası egzaması nasıl geçer sorularının yanıtı aslında doktorunda saklı. Doktorunun uygun gördüğü tedavi yöntemi ve kremlerle bu rahatsızlığın belirtilerini hafifletebilir ya da tamamen ortadan kaldırabilirsin. Ancak bilmelisin ki kulak egzaması oldukça yaygın bir rahatsızlık. Çocukların yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 30'unda ve yetişkinlerin yüzde 2 ila yüzde 10'unda egzama bulunuyor. Kulak egzaması tamamen geçmese de doğru bakımla en aza indirilebilir. Kulak egzamasını evde rahatlatmak için aşağıdaki önerileri deneyebilirsin:
- Nikel, kobalt veya bakırdan yapılmış küpelerden uzak durmalısın.
- Kuru havada mutlaka nemlendirici kullanmalısın.
- Kış mevsiminde soğuk havalarda başına kulaklarını kapatacak bir şapka veya bere takmalısın.
- Cildini ovalamaktan veya kaşımaktan kaçınmalısın.
- Shea yağı ve niacinamide içeren, cilt kaşıntısını azaltacak kremler kullanabilirsin.
- Her banyo sonrası yüzünü ve tüm vücudunu nemlendirmelisin.
- Ilık suyla –sıcak değil– banyo yapmalısın. Kulaklarını nazikçe yıkamalısın. 15 dakikadan daha fazla suda kalmamaya özen göstermelisin.
- Parfüm, boya ve alkol içermeyen hassas sabunlar ve hassas cilt bakım ürünleri kullanmalısın. "Kokusuz", "hipoalerjenik" veya "hassas ciltler için" etiketli ürünleri araştırmalı ve bu ürünleri kullanmaya öncelik vermelisin.
- Doğal çamaşır deterjanı kullanabilirsin. Giysilerini iyice durulamayı unutmamalısın.
- Seramid içeren cilt ürünleri kullanabilirsin. Seramid içeren ürünler cilt bariyerinin onarılmasına yardımcı olacaktır.
- Pamuklu giysiler giymelisin. Yün, ipek ve diğer kumaşlar cildini kurutabilir.
- Kulakta kepeklenme nasıl geçer sorusu için doktoruna danışabilir ve doktorunun verdiği yoğun yağ içerikli, kuruma ve pul pul dökülme karşıtı özel kremleri kullanabilirsin.
Kulak Egzaması için Ne Kullanılır?
Kulak egzaması tedavisi için doktorlar, genelde kulak damlaları ya da kortizonlu kremler öneriyor. Bununla birlikte egzamanın şiddetine ve boyutuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri de tavsiye edilebiliyor. Eğer kulağındaki problem yalnızca belirli bir bölgeyi kapsıyorsa bunu doktoruna ayrıca danışmalısın. Örneğin; kulak arkası yarasına ne iyi gelir sorusu için doktorundan krem tavsiyesinin yanı sıra duş konusuyla ilgili de öneriler alabilirsin. Kulak egzaması için tedavinin bütüncül olmasına çok dikkat etmelisin.
Kulak egzaması nasıl olur ve kulaktaki egzama nasıl geçer gibi soruların cevaplarını öğrendin. Şimdi sıra uygun tedavi yöntemlerini arayıp bulmakta. Merak etme, bu rahatsızlığın doğru müdahalelerle mutlaka hafifleyecek!