Kadınların her 28 günde bir karşılaştığı hormonal aknelere yakından bakıyoruz.
Cildindeki aknelerin hangi tür akne olduğunu biliyor musun? Hormonal sivilce olması ihtimal dahilinde! Hormon bozukluğundan çıkan sivilceleri
nasıl anlayacağını ve nasıl bakım yapabileceğini açıklıyoruz. Adet aknesi, regl aknesi veya aybaşı aknesi olarak karşımıza çıkan hormonal sivilceler, regl döneminde kadınların dalgalanan hormonlarından dolayı kaynaklanır. Regl döneminde yağ üretimini arttıran hormon bozukluğu sivilceye neden olarak cildimizde adet aknesi çıkarırlar. Regl dönemi bittiğinde hala bu akneler cildimizde var olmaya devam ediyor. Regl sivilcesi nasıl geçer? Hormonal nedenlerden dolayı oluşan sivilcelere ve yetişkin aknesine nasıl davranman ve hormonal sivilce tedavisi ürünlerini yapman gerektiğini anlatıyoruz.
Hormonal sivilce (akne) nedir?
Kadınların 28 günde bir gerçekleşen regl dönemi beraberinde birçok hormonal değişikliği getiriyor. Bu değişikliğin en belirgin olanı ise cildimizde çıkan akneler. Hormonal sivilcenin sebebi regl dönemindeki testosteron seviyesinin değişmesi olarak gösteriliyor. Yumurtlama döneminde cildimiz daha yağlı ve parlamaya müsait olur. Hormonal değişiklikler sebebiyle bu yağlanma ortaya çıkar ve bazı cilt tiplerinde bu aşırı yağlanma akne ile sonuçlanabilir. Regl döneminde akne çıkması reglin başladığı gün olabileceği gibi regl başlangıcından 5 gün önceye kadar da gidebilir.
Hormonal sivilce neden olur? Hangi hormon bozukluğu çenede sivilce yapar?
Adet aknesinin sebebi regl döneminde testosteron seviyesinin artmasıdır. Bu hormon, yağ hücrelerini aktif bir hale getiriyor ve sebum üretimini hızlandırıyor. Biliyorsun ki cildimiz ne kadar yağlı olursa akneye de o kadar eğilimi oluyor. Bu nedenle yağlı ciltlerde daha fazla akne ve siyah nokta sorunu görüyoruz. Adet döneminde akneler ilk önce kırmızı bir nokta şeklinde başlayabiliyor ve büyüyerek olgunlaşabiliyor. Adet akneleri en sık yüzde, boyunda ve göğüs aralarında çıktığı belirtiliyor.
Uzmanlar hormonal sivilcelerin neden olduğunu ise aşağıdaki faktörlerle açıklıyorlar:
- Stres
- Uyku düzensizliği
- İlaç kullanımına bağlı hormonal değişimler
- Tiroid gibi hormonal bozukluklar
Editörün önerisi: Regl döneminde herkeste her ay akne çıkacak diye bir bilgi yok. Cildin yağlanmaya müsaitse akneleri daha yoğun görebilirsin. Bu dönemde bol sıvı tüketmek cildinin nem dengesini ideal seviyede tutmana yardımcı olacak.
Hormonal sivilce nasıl geçer?
Adet döneminde ortaya çıkan hormonal sivilceyi geçirmenin en önemli yolu temizlik adımından geçiyor. Düzenli olarak cildini temizlemek hormonal akne tedavisi için önemli. Cildini temiz tutmak hormonal sivilelerin azalmasına ve çıkmamasına yardımcı olabilir. Günde en az iki kere cildini yağlı ciltler için olan yüz yıkama jeliyle temizlemelisin. Nemlendirici sürmek de regl döneminde cildinin kusursuz görünmesine yardımcı olur.
Bol sıvı tüketmek ve egzersiz yapmak cilt sağlığın için çok önemli! Hormonal akne diyeti yaparak daha pürüzsüz cilde sahip olabilirsin. Eğer bütün çabalarına rağmen cildindeki tek tük hormonal sivilcelerden ve hormonal kistik sivilcelerden kurtulamıyorsan endişelenme! Hormonal aknelerin bir çoğu regl döneminin bitmesiyle cildinden silinir. Eğer bu süreçte aknelerini sıkmazsan veya zarar vermezsen regl akneleri cildinde iz bırakmaz.