Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Rozasea yani gül hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? gibi merak edilen soruları bu yazımızda cevaplıyoruz!

Rozasea yani gül hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? gibi merak edilen soruları bu yazımızda cevaplıyoruz!

Halk arasında “Gül Hastalığı” olarak bilinen Rozasea, yüzün yanak ve burun çevresinde çıkan, kırmızılıklar, ateş basmaları, sivilceye benzeyen kabartılar ve yüzeysel damar genişlemeleriyle kendini gösteren bir cilt hastalığı. Bu yazımızda, gül hastalığı neden olur, gül hastalığının belirtileri nelerdir ve nasıl geçer gibi sık sorulan soruları yanıtlıyoruz!

Gül Hastalığı nedir? Neden olur?

Gül Hastalığı nedir? Neden olur?

Tıbbi adı Rozasea olan gül hastalığı, yüzde yanak ve burun çevresinde ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. İltihaplı kızarıklıklar, ateş basmaları, sivilce benzeri kabarıklıklar, damar genişlemeleri şeklinde ortaya çıkar ve ciltte yanma, batma, hassaslık ve ödem gibi şikayetlere neden olur. Gül hastalığı olan birinin yanakları ve burnu genellikle kızarık görünür.

Peki Rozasea yani gül hastalığı neden olur? Gül hastalığı genellikle 30 yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde daha az rastlansa da, rahatsızlığın seyri daha şiddetli olabilir. Açık tenlilerde daha sık görülen ve kronik olan gül hastalığının neden olduğu tam olarak açıklanamasa da, aşağıdaki sebepler düşünülmektedir:

  • Bağışıklık veya sindirim sistemi rahatsızlıkları
  • Genetik faktörler
  • UV ışınları
  • Alkollü ve kafeinli içecekler, çok yağlı ve baharatlı yiyecek tüketimi
  • Çok sıcak yiyecek ve içecekler
  • Çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda bulunmak

Gül Hastalığı belirtileri nelerdir?

Gül Hastalığı belirtileri nelerdir?

Gül hastalığı genellikle yanak ve burun çevresinde kızarıklık olarak başlar. Zamanla iltihaplı sivilce benzeri kabartılara ve damar genişlemelerine dönüşebilir. Genellikle ateş basması, yanma, batma ve kaşıntı da eşlik eder. Gül hastalığı ilerlediğinde ise ödem veya fima olarak adlandırılan, burun veya çenenin genişlemesi de görülebilir.

İlk aşamadaki kızarıklıkları gidermek için kullanılan nemlendiriciler işe yaramış gibi görünse de, bir süre sonra kızarıklıklar kalıcı bir hal alabilir ve ciltte yanma ve batma gibi belirtiler de görülmeye başlar. Kızarıklıkların geçmesi bazen birkaç gün sürebilir. Daha sonraki aşamada kızarıklıklar iyice artar ve kabartılar da ortaya çıkmaya başlar. İleri aşamalarda ise ağrılı nodüller ve fima (ödem) da görülebilir.

Gül Hastalığı nasıl geçer?

Gül Hastalığı nasıl geçer?

Gül hastalığı nasıl geçer sorusu, en sık sorulan soruların başında geliyor. Rozasea yani gül hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ama bu süreçte dermatoloğa görünmek de son derece önemlidir. Gül hastalığının kendi kendine geçmesini beklemek doğru değildir. Gül hastalığına neden olan faktörlerden uzak durmakla birlikte, dermatoloun önereceği ilaçlar uygulanabilir, hatta gerekirse lazer tedavisi de uygulanabilir. Bunun dışında cilt bakımında gül hastalığı için özel olarak formüle edilmiş ürünleri tercih ederek, tedaviye destek olunabilir ve rahatlama sağlanabilir.

Gül hastalığını azaltmanın yolları ise:

  • Çok sıcak veya çok sıcak ortamlardan kaçınmak
  • Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak (hem yaz hem de kış)
  • Alkol ve kafein kullanımını azaltmak
  • Cildi düzenli nemlendirmek
  • Tahriş edici, sert sabun ve alkol içeren cilt bakım ürünlerinden uzak durmak
hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!