En güçlü antioksidan olarak bilinen glutatyonu yakından inceliyoruz. Peki sence glutatyon içeren serum ve kremler ile yaşlanmanın etkilerini ertelemek mümkün mü?
Sen de bizim gibi yaşlanma karşıtı içeriklere meraklıysan eminiz glutatyonu duymuşsundur. Glutatyon, en güçlü antioksidanların başında geliyor. Hatta bazı bilirkişiler glutatyona antioksidanların kralı diyor! Saç dökülmesini önleme, yaşlanmanın etkilerini içeriden azaltma, cilde sağlıklı ve ışıltı bir görünüm kazandırma yetkisiyle bilinen glutatyonu hayatımıza dahil ediyor ve glutatyon içeren besinler tüketmeye çalışıyoruz.
Şimdi seninle birlikte glutatyon antioksidanını yakından inceleyelim. ”Gerçekten glutatyon serumları ve kremleri ile gençleşmek mümkün mü? Glutatyonun cilde ve saça etkileri ne?” gibi soruların varsa doğru yerdesin. Glutatyonun saç ve cilde etkileriyle ilgili merak söz konusu olan tüm detayları bu yazımızda bulabilirsin!
Glutatyon Nedir?

Glutatyonun çok güçlü bir antioksidan olduğu, hatta vücudumuzdaki en güçlü antioksidanlardan biri olduğu söyleniyor. Çeşitli kaynaklar bu değerli antioksidanın vücudumuzu serbest radikallere ve yaşlanma belirtilerine karşı koruduğunu ifade ediyor. Hatta bağışıklık sisteminin ideal işleyişine katkıda bulunabildiği söyleniyor.
Glutatyon Ne İşe Yarar?
- Son zamanlarda en çok duyduğumuz terimlerden biri bağışıklık sistemi oldu.
- Güçlü bağışıklık sistemi demek vücudun daha sağlıklı çalışması demek. İçten gelen bu sağlık, saçlara ve cilde de yansıyarak yüzün sarkmasını, kırışmasını ve lekelenmesini önlemeye yardımcı olabiliyor.
- Yapılan araştırmalar, yüksek glutatyon düzeyi olan kişilerde kas hasarlarının daha az olduğunu ve kasların daha hızlı gelişim gösterdiğini vurguluyor.
Peki cildimizdeki kırışıkların da kas sarkması nedeniyle olduğunu düşünürsek, glutatyon kırışıklara da iyi gelir mi? Yazımızın devamında glutatyonun cilde etkilerine daha detaylı değineceğiz. Ama önce glutatyon nelerde bulunur bunu açıklayalım!
Glutatyon İçeren Besinler Nelerdir?

Glutatyon vücudumuzda doğal olarak bulunuyor. Fakat 30'lu yaşlardan sonra vücuttaki glutatyon miktarının azaldığı gözleniyor. Bu durumda glutatyon takviyesi ön plana çıkıyor. Peki, besinlerde glutatyon nelerde var? Glutatyon takviyesi yerine içeriğinde bol miktarda glutatyon bulunan besinler de iyi bir alternatif sunabiliyor. Çeşitli kaynaklarda glutatyon desteği için aşağıdaki besinler sıralanıyor:
- Kuşkonmaz
- Brokoli
- Zerdeçal
- Domates
- Bezelye
- Avokado
- Bamya
- Havuç
- Turunçgiller
Glutatyon Eksikliğinde Ne Olur?

Glutatyon yetersiz alındığında veya çeşitli hastalıklar sebebiyle vücuttaki glutatyon miktarı azaldığında ortaya birçok problem çıkabiliyor. Glutatyon eksikliği belirtileri çoğunlukla aşağıdaki durumlarla ilişkilendiriliyor:
- Sürekli yorgunluk hissi
- Enerji düşüklüğü
- Konsantrasyon ve hafıza problemleri
- Oksidatif stresle ilişkili hastalıkların sürekli olarak tekrarlanması
- Bağışıklık sisteminin zayıflığı ve buna bağlı olarak çok sık hastalanmak
- Yaraların geç iyileşmesi
- Karaciğer rahatsızlıkları
Glutatyon Nasıl Alınır?

Glutatyon vücutta doğal olarak üretilse de doktorun önerdiği ilaçlarla veya özel beslenme programlarıyla vücuttaki glutatyon miktarı artırılabiliyor. Glutatyon takviyesi çeşitleri çoğunlukla kapsül, toz veya sıvı formda oluyor. Ağızdan alınan gluten takviyelerinin yanı sıra damardan alınan glutatyon serum takviyesi de bulunuyor. Ancak glutatyon takviyelerini kullanmadan önce doktordan onay almak büyük önem taşıyor.
Glutatyonun Cilde Faydaları Nelerdir?
Glutatyon ciltte ne işe yarar diye araştırdığımızda karşımıza onlarca sonuç çıktı! İşte bilimsel araştırmalara göre glutatyonun cilde etkileri:
- Vücuttaki toksin maddelerden kurtulmamıza destek olduğu söylenen glutatyon, aynı etkisi ciltte de gösterebiliyor.
- Çeşitli araştırmalar, glutatyon içeren cilt bakım formüllerinin ciltteki erken yaşlanma belirtilerini önleyebildiğini gösteriyor.
- Vücutta biriken ağır metalleri temizlemeye destek olan glutatyon, cilde zarar veren maddeleri de cilt yüzeyinden uzak tutmaya yardım ediyor.
- Cildin daha parlak görünmesine destek oluyor.
- Ciltteki melanin pigmentini açarak leke görünümünü hafifletmeye yardımcı oluyor.
- Ciltte yoğun nemlendirme özelliğiyle biliniyor.
Glutatyon Yüze Sürülür mü?

İlk başta da söylediğimiz gibi glutatyon aslında bir antioksidan. Bu nedenle glutatyon serumları ve kremler günden güne artıyor. Fakat glutatyon içerikli cilt bakım formüllerini kullanırken çok dikkatli olmalı ve güvendiğin markaları tercih etmelisin.
Glutatyon Cilde Nasıl Uygulanır?

Glutatyon çoğunlukla cilt serumları ve bakım kremlerinde yer alıyor. Bu formüllerin kullanım talimatları doğrultusunda temiz cilde uygulanması öneriliyor.
Glutatyon Serum Ne İşe Yarar?
Glutatyon serumlar küçük molekülleri ve hafif yapıları sayesinde yüzeysel değil daha derinlikli bir cilt bakımı sunabiliyor. Ancak bu serumları kullanmadan önce mutlaka bir dermatoloğa danışman gerekiyor.
Glutatyon Ciltten Emilir mi?
Küçük molekül yapısıyla öne çıkan glutatyon serumları cilt tarafından kolayca emiliyor. Tabii, glutatyon serumlarının bu özelliğini yansıtabilmesi için dermatolojik olarak onaylanmış olması gerekiyor.
Glutatyon Cilt Beyazlatma için Kullanılır mı?

Glutatyonu cilt beyazlatmada kullanan pek çok kişi mevcut. Peki, glutatyon cilt rengini açar mı? Glutatyon cilt lekesi görünümünü azaltmaya yardımcı olsa da cilt tonunu açma gibi bir kabiliyeti yok. Glutatyonu cilt bakım rutinlerine dahil ederek daha aydınlık ve eşit tonlu bir cilt görünümü elde edebilirsin.
Glutatyon Cilt Lekelerine İyi Gelir mi?
Glutatyon içeren cilt serumları düzenli kullanımda koyu leke görünümünü azaltmaya destek oluyor. Ancak bu serumları kullanırken güneş kremlerini cilt bakım rutininden eksik etmemelisin.
Editörün Önerisi: Kiehl’s Clearly Corrective Dark Spot Solution Serum

Cildindeki lekelerden şikayetçiysen sana harika bir leke serumu önerimiz olacak. Kiehl's Clearly Corrective Dark Spot Solution cildindeki koyu leke görünümünü hafifletmeye yardımcı olarak cilt tonunu eşitliyor. İçeriğindeki C vitamini sayesinde cilt rengini düzenliyor ve cilde içten gelen bir ışıltı sağlıyor. Bu leke serumunu düzenli kullandığında güneş lekesi ve sivilce lekesi gibi izlerin daha az göründüğünü fark edeceksin!
Glutatyon Saça Faydaları Nelerdir?
- Yüksek antioksidan içeriğiyle nam salan glutatyon, zararlı çevresel faktörlere karşı saç tellerinin dayanıklılığını artırabiliyor.
- Saç bakımında düzenli olarak glutatyon bakım kremleri kullananlar, saçlarının günden güne daha parlak bir görünüme kavuştuğunu dile getiriyor.
- Saçlara nem desteği sağladığı ifade edilen glutatyon içerikli saç bakım formülleri, daha yumuşak ve pürüzsüz bir saç görünümü vadediyor.
- Glutatyonun saç bakımında bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri de mevsimsel dökülmeleri azaltmaya yardımcı olması. Glutatyon içeren saç bakım ürünleri düzenli kullanıldığında saç dökülmesini önlemeye destek olabiliyor.
Glutatyon Saç Dökülmesine İyi Gelir mi?

Dermatolojik olarak test edilen glutatyon saç bakım formüllerinin uzun vadede saç dökülmesini hafiflettiği söyleniyor. Eğer son zamanlarda saçlarının daha sık döküldüğünü fark ettiysen glutatyon içeren bir saç bakım formülünü denemeye başlayabilirsin, tabii bir uzmana danıştıktan sonra!
Glutatyon Serum Saç Çıkarır mı?
Glutatyon serumları saç köklerini beslemeye yardımcı olabiliyor ancak bu serumlar sıfırdan saç çıkarma gibi bir özelliğe sahip değil. Glutatyonu saç bakım rutinlerine dahil ederken mucizevi beklentiye düşmemelisin. Nitekim hiçbir saç bakım formülünün tek başına yeni saçlar çıkarma gibi bir etkisi bulunmuyor. Bunun için etkili bir bakım rutini gerekiyor.
Glutatyon Saç Uzatır mı?
Glutatyon saç bakım ürünleri saçların daha sağlıklı uzamasını teşvik edebiliyor. Böylece saçlar daha dolgun ve hacimli bir görünüme kavuşuyor.
Glutatyon Hakkında Sık Sorulan Sorular
Glutatyon takviyeleri ve glutatyon mezoterapi gibi işlemler hakkında en merak edilen soruların yanıtlarını sayfayı kaydırarak inceleyebilirsin.
Glutatyon Ne Zaman Alınmalı?
Glutatyon ne zaman kullanılır sorusunun yanıtı uzmandan uzmana değişiyor. Aynı zamanda bu soru, glutatyon takviyesinin çeşidine göre de farklı şekilde yanıtlanabiliyor. Bununla birlikte glutatyon takviyesi almak için en iyi zamanın çoğunlukla sabah kahvaltıdan önce veya yatmadan önce olduğu söyleniyor.
Bazı glutatyon takviyelerinin ise akşam yemeğinden üç saat sonra kullanılması önerilebiliyor. Özetle, glutatyon takviyesi kullanacaksan doğru zaman dilimini mutlaka doktoruna danışmalısın.
Glutatyon Ne Kadar Alınmalı?
Baştan söyleyelim: Glutatyon ne kadar kullanılmalı sorusunun yanıtı kişinin beslenme alışkanlıklarına, sahip olduğu hastalıklara ve ihtiyaçlarına göre değişiyor. Glutatyon takviyesinin çeşidi de ideal miktarın değişmesine sebep oluyor. Örneğin; uzmanlar tarafından uygulanan glutatyon tedavisi haftada 1 kez 1200 miligram (mg) olarak yapılabiliyor.
Günlük olarak alınması gereken kapsül, toz veya sıvı glutatyon takviyelerinin ideal miktarına ise mutlaka doktorun karar vermesi gerekiyor. Bununla birlikte çoğunlukla günlük 250 mg ila 500 mg arasında glutatyon takviyesi tercih ediliyor.
Glutatyonun Yan Etkileri Nelerdir?
Glutatyon takviyeleri bazı kişilerde şişkinlik, kramp, ishal, baş ağrısı ve alerjik reaksiyonlar gibi durumlara sebebiyet verebiliyor. Diğer yandan hamilelerin, emziren annelerin ve farklı ilaçlar kullananların glutatyon kullanmaya asla tek başına karar vermemesi gerekiyor. Glutatyon kullanmak istiyorsan önce mutlaka doktora gitmelisin.
Glutatyon Kaç Günde Etkisini Gösterir?
Glutatyon desteğinin gerek cilt gerek saç gerekse vücut için pek çok yöntemi bulunuyor. Bu nedenle glutatyon kaç günde etkisini gösterir sorusuna net bir cevap vermek mümkün değil.
Glutatyonu Kimler Kullanamaz?
Glutatyonun hamileler, yeni doğum yapanlar ve kanser tedavisi gören kişiler tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor. Öte yandan 18 yaşından küçüklerin de glutatyon kullanması sakıncalı görülüyor.
L-glutatyon Nedir?
L-glutatyon, glutatyonun biyolojik aktif formu olarak öne çıkıyor. Yani L-glutatyon için glutatyonun özelleşmiş formu tanımını yapmak mümkün.
Hem vücut hem de cilt sağlığın için iyi beslenmeyi ve gerekiyorsa doktor kontrolünde takviyelerini almayı sakın ihmal etme!