Eksfoliye etmek ne demek, cilt eksfoliasyonu nasıl yapılır ve eksfoliye cilt bakımı yapan ürünler hangileri merak ediyorsan bize kulak ver!
Güzellik dünyasının içine girdikçe yeni yeni kavramlar öğreniyorsun değil mi? Daha önce eksfoliasyon kelimesini duydun mu bilmiyoruz ama bu kavram son yıllarda oldukça popüler. Ve cilt bakımından gözle görülür sonuçlar alma noktasında son derece etkili! Eksfoliye nedir ve eksfoliye serumlar nasıl kullanılır hadi öğrenelim!
Eksfoliye cilt bakımında fark yaratan kavramlardan biri. Çünkü bu kavram daha canlı, pürüzsüz, taze ve aydınlık bir cilt görünümü anlamına geliyor. Cilt bakımına dair kavramlara aşina isen eksfoliye ne demek az çok biliyorsundur diye tahmin ediyoruz. Eğer eksfoliyeyi ilk kez duyuyorsan ya da bu konudaki bilgilerini pekiştirmek istiyorsan, arka yaslan ve dikkatini bize ver! Başlıyoruz!
Eksfoliye Nedir?
Eksfoliye, bir diğer adıyla eksfoliasyon, ciltteki ölü yüzey hücrelerini AHA/BHA asitleri (alfa/beta hidroksi asitler) kullanarak arındırma işlemi olarak ifade ediliyor. Yani eksfoliye nedir sorusunun yanıtı için esasında kimyasal peeling diyebiliriz. Eksfoliye etmeyi de cildine serum vb. ürünlerle kademe kademe peeling yapmak gibi düşünebilirsin.
Yeri gelmişken eksfoliyatör nedir sorusunu da yanıtlayalım. Aslında bu da bir araç. Peki, neye yarıyor? Eksfoliyatörler, medikal cilt bakımı alanında cildin en üst tabakasını soyan dokulu bir madde veya cihaz olarak karşına çıkabilir.
Eksfoliye Serumlar Hangileridir?
Eksfoliye serumlar, içeriğinde cildi temizleyip yenilemek için enzimler ve AHA/BHA’lar içeren konsantre formüllü cilt bakım ürünlerini kapsıyor. Özellikle alfa ve/veya beta hidroksi asit varlığı, eksfoliye serumların en karakteristik özelliği olarak sayılıyor. Yani AHA ve BHA içeren serumların tümü eksfoliye serum çeşitleri olarak kabul ediliyor. Özetle, cilt eksfoliasyonu nasıl yapılır diyorsan sana işte bu tür serumlardan yardım alabileceğini söyleyebiliriz. Peki, sence bu serumlarda AHA BHA oranı kaç olmalı?
1. Alfa Hidroksi Asitlerin (AHA’lar) Serumlardaki Oranı
AHA’ların serumlardaki konsantrasyonu yüzde 0,5 ila 10 arasında değişebiliyor. Tipik olarak şekerli meyvelerden elde edilen bir grup suda çözünür asitler olan AHA’lar, cildin yüzeyini soymaya yardımcı oluyor. Böylece yeni ve daha eşit pigmentli cilt hücrelerinin üretimi sağlanıyor. Glikolik asit, laktik asit ve sitrik asit ise cilt soyma özelliği olan en bilindik AHA’lar.
Editörün Önerisi: Güçlü bir AHA kullanmak istiyorsan sana Kiehl’s Ultra Pure High-Potency %9.8 Glikolik Asit Serumu’nu önerebiliriz. Bizim çok sevdiğimiz bu glikolik asit serumu, cildin yenilenmesine katkı sağlayarak pürüzsüz ve aydınlık görünmesine katkı sunuyor.
2. Beta Hidroksi Asitlerin (BHA’lar) Serumlardaki Oranı
Yönetmelikler gereği kozmetik ürünlerinde kullanılabilen maksimum BHA oranı 2 oluyor. AHA’lar gibi BHA’lar da cilt yüzeyinin ölü hücrelerden arınmasında ve yağlanmaya bağlı sorunların ortadan kaldırılmasında etkili oluyor. BHA’lar yağda çözünen organik asitler olarak biliniyor. Ciltte eksfoliasyon sağlayan en ünlü BHA ise adını son zamanlarda çok sık duymuş olabileceğin salisilik asit!
Editörün Önerisi: Cildine serum ile C vitamini bakımı yaparken, aynı zamanda salisilik asit ile nazikçe eksfoliasyon sağlamak sence nasıl fikir? Bizce muhteşem! Bunu L'Oreal Paris Revitalift Clinical %12 Saf C Vitamini Aydınlatıcı Serum’u denediğimiz için söylüyoruz. Yüzde 12 oranında C vitaminiyle birlikte E vitamini ve salisilik asit de içeren bu serum, tek şişeyle birden fazla etki sağlıyor. Denemelisin!
Eksfoliye Serumlar Nasıl Kullanılır?
Eksfoliye serumlar da tıpkı diğer serum çeşitleri gibi 3-5 damla halinde yüze masaj yoluyla yedirilerek uygulanıyor. Eksfoliye serumların cilde işleyebilmesi için temiz yüze uygulanması, bunun için de yüz temizleme işleminin eksiksiz olarak yapılması gerekiyor. Yani cildi yüz temizleyici ile temizledikten sonra tonik kullanmak büyük önem taşıyor. Eksfoliye serumlar, bu doğrultuda cilt bakım rutininde tonik sonrası ve nemlendirici öncesi aşamada kullanılıyor.
Ayrıca AHA ve BHA ne ile kullanılmaz bunu da bilmelisin. Örneğin; retinolün AHA ve BHA içeren serumlarla kullanılması tavsiye edilmiyor. Son olarak AHA BHA serum ile uyunur mu sorusunu da yanıtlayalım! Evet, hatta bu etken maddelerin özellikle geceleri uygulanması öneriliyor. Tabii eksfoliye serumları kullandığın süre boyunca gündüzleri asla güneş kremi kullanmayı unutmaman ve bulunduğun koşullara göre güneş kremini 2 ila 4 saatte bir mutlaka tazelemen gerekiyor.
Editörün Önerisi: Garnier AHA + BHA Kömür Cilt Kusurları Karşıtı Serum, bu iki verimli asidi doğru oranda içeren etkili bir içeriğe sahip. Sen de cildini yenilemek ve daha canlı bir görünüm kazandırmak istiyorsan Garnier siyah seruma şans verebilirsin.
Eksfoliye serumların benzersiz etkileriyle cildini tazelemek için daha fazla geç kalma! Seçimini yap ve hemen uygulamaya başla!