AHA ve BHA Asitleri Nedir ve Nasıl Kullanılmalılar?

AHA ve BHA Asitleri Nedir ve Nasıl Kullanılmalılar?

Son zamanlarda çok sık duyduğun alfa hidroksi asitler (AHA) ve beta hidroksi asitler (BHA) hakkında neler biliyorsun? Çok merak edilen AHA ve BHA asitlerini senin için araştırdık!

Cilt bakımı konusunda her geçen gün yeni ürünler ve içerikler hayatımıza dahil oluyor. Bilimin ilerlemesiyle birlikte gelişen cilt bakımı terminolojisi de haliyle biraz kafa karışıklığına yol açabiliyor. Cilt bakımında çok uzun süredir var olmasına rağmen son dönemin dillerden düşmeyen iki içeriği olan AHA ve BHA asitleri de bunlar arasında. Peki, AHA ve BHA asitleri nelerdir? AHA ve BHA arasındaki fark nedir? Bunların ve daha fazlasının yanıtını öğrenmek için hemen bir alt satıra kaydır, en temelden başlayalım!

AHA BHA Asitleri Ne İşe Yarar?

AHA BHA Asitleri Ne İşe Yarar?

Alfa hidroksi asitler (AHA) ve beta hidroksi asitler (BHA), daha pürüzsüz bir cilde kavuşmak adına tüm ihtiyaçları karşılıyor. “Öyleyse bu asitleri hemen kullanmalıyım!” diyorsan, bunun o kadar kolay olmadığını belirtmemiz lazım. Öncesinde gel; AHA ve BHA asitlerine, formlarına ve hangi işe yaradıklarına daha yakından bakalım!

AHA Nedir?

AHA Nedir?

AHA, organik meyve asitlerini ifade ediyor. Laboratuvarda üretilen yüksek konsantrasyona sahip olan AHA asitleri, klinik ortamda seyreltilerek cilt soyucu işlemlerde kullanılıyor. Kozmetik ürünlerde ise cilt problemine göre yüzde 2, 10 veya 20 oranlarında bulunuyor.

AHA Faydaları Nelerdir?

AHA Faydaları Nelerdir?

AHA, cildi mikro şekilde soyma ve temizleme işlevleriyle öne çıkmasına rağmen nemlendirme özelliği de taşıyor. Cildin canlı ve parlak görünmesini sağlayan bu asit, yaşlanma belirtilerinin azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca sivilce ve leke görünümünün hafifletilmesinde de etkili oluyor. Yara tedavisinde de kullanılan AHA, tıraş sonrası tahriş, kesik ve sivilcelenmelerin giderilmesinde de önemli rol oynuyor.

AHA Türleri Nelerdir?

AHA Türleri Nelerdir?

  • Glikolik asit: Şeker kamışından elde edilen glikolik asit, kimyasal peeling işlemlerinde AHA’nın en sık kullanılan türünü oluşturuyor.
  • Laktik asit: Sütten elde edilen laktik asit, peeling etkisinin yanı sıra cildi nemlendirme özelliğiyle öne çıkıyor.
  • Malik asit: Armut ve elmadan elde ediliyor.
  • Sitrik asit: Hem AHA hem de BHA olan bu tür, turunçgillerde yer alıyor. Leke ve sivilce tedavisinde etkili sonuç vermesiyle biliniyor.
  • Fitik asit: Pirinçten elde edilen fitik asit leke giderme, cilt tonu eşitleme ve cildi aydınlatma gibi konularda etkili oluyor.
  • Tartarik asit: Üzüm ve vişnede yer alıyor.
  • Mandelik asit: Acı bademde yer alan mandelik asit, leke ve sivilce tedavisinde kullanılıyor.

AHA Nasıl Kullanılır?

AHA Nasıl Kullanılır?

AHA, doğrudan kullanıma kesinlikle uygun olmadığı gibi profesyonel olmayan kişilerce seyreltilerek kullanıldığında da ciddi riskler taşıyabiliyor. Bu nedenle bu asitten, yalnızca klinik eksfoliasyon işlemleri veya cilt bakım ürünleri aracılığıyla yararlanılması gerekiyor.

Editörün Favorisi:

L'Oréal Paris Bright Reveal Yenileyici Peeling Serum 25% [AHA + BHA + PHA], cilt kusurlarını hafifleterek yenilenmiş bir cilt görünümüne sahip olmayı sağlıyor. Formülünde AHA, BHA ve PHA (poli hidroksi asitler) olmak üzere yüzde 25 oranına çoklu asit bulunan bu serum, ayrıca niacinamide içeriyor. Bu sayede özellikle koyu leke görünümü, akne sonrası izler ve güneş lekeleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip oluyor.

Bir şişesi yüzeysel profesyonel peeling’e eş değer peeling gücü sunan Bright Reveal serum, cildin daha aydınlık ve yenilenmiş görünmesini sağlıyor. Eğer AHA ve BHA’yı bir arada, üstelik doğru formüle edilmiş bir şekilde kullanmak istersen Bright Reveal Yenileyici Peeling Serum’u kesinlikle tavsiye ederiz. Bu serumu düzenli kullanman durumunda üç haftada belirgin farkı gözlerinle göreceksin. Mutlaka şans vermelisin!

BHA Nedir?

BHA Nedir?

BHA, yağda çözünebilen organik asitleri ifade ediyor. Tıpkı AHA gibi BHA da cilt üzerinde ölü yüzey hücrelerinin temizlenmesinde ve yağlanmaya bağlı cilt problemlerinin giderilmesinde kullanılıyor. Birçok faydalı yağ asidini içeren bu grup, aynı zamanda cildin nemlendirilmesi için de en etkili içerikleri barındırıyor. Ayrıca BHA asitleri, ince yapısından dolayı gözeneklere etkili şekilde nüfuz ederek gözeneklerin küçülmesi ve cildin sıkılaşmasında da önemli rol oynuyor. Bu sebeple BHA etkisini asıl olarak siyah nokta ve gözenek gibi yağlanmaya bağlı cilt problemlerinde gösteriyor.

BHA Faydaları Nelerdir?

BHA Faydaları Nelerdir?

BHA geniş gözenek, siyah nokta, akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde önemli bir rol oynuyor. Yağlanmaya bağlı cilt problemlerinden olan bu sorunlara karşı son derece etkili olan BHA asitleri, kuru ciltlerde kullanıldığında hassasiyet yaratabiliyor. Ancak nemlendirici etkisiyle cildin hem su tutmasını sağlayan hem de gençleştirici etki oluşturan bu asit grubu, farklı içeriklerle formüle edildiğinde kuru ciltlerde de şaşırtıcı sonuçlar veriyor. Bu noktada nemlendirme etkisiyle öne çıkan hyaluronik asit aha mı bha mı diye merak etmiş olabilirsin. Cilde nem desteği sunan hyaluronik asit, BHA grubunda yer alıyor.

BHA Türleri Nelerdir?

  • Salisilik asit: Söğüt ağacından elde edilen salisilik asit, akne tedavisinin en çok tercih edilen içeriğini oluşturuyor.
  • Hyaluronik asit (HA): Cildi soyucu değil de nemlendirici etkisiyle harikalar yaratan HA, ayrıca yaşlanma karşıtı bakımın da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
  • Linoleik asit: Birçok bitkisel yağda bulunan ve omega-6 yağ asidinin bir türü olan linoleik asit, hafif yapısı sayesinde yağlı ve karma ciltleri nemlendirmede kullanılıyor.
  • Oleik asit: En çok zeytinyağı, avokado ve badem yağında bulunan oleik asit, yoğun etkisiyle cildi nemlendiriyor.

BHA Nasıl Kullanılır?

BHA Nasıl Kullanılır?

Tıpkı AHA gibi doğada bulunmakta olup beslenme yoluyla alınabilecek olan BHA’nın cilt bakımı amacıyla kullanımı, klinik işlemler veya kozmetik ürünler aracılığıyla yapıldığında etkili sonuç veriyor. Topikal kullanımın yanı sıra BHA’nın hyaluronik asit türü, enjeksiyon olarak da alınabiliyor. Cilt bakım ürünlerinin içeriğinde yer alan BHA sürdükten sonra yıkanır mı oldukça fazla merak ediliyor. Hyaluronik asit gibi BHA formlarını yıkamaya gerek olmasa da, içeriğinde BHA bulunan bazı cilt bakım ürünlerini ciltte birkaç dakika beklettikten sonra arındırmak gerekebiliyor.

Editörün Favorisi:

En popüler BHA asitlerinden biri, daha önce bahsettiğimiz gibi hyaluronik asit. Cildin nemini tutmasını sağlayan ve cildi dolgunlaştırma özelliği olan bu asidi içeren bir cilt bakım ürünü kullanarak cildinin çok daha nemli ve canlı görünmesini sağlayabilirsin. Hyaluronik asit aynı zamanda cildi nemle dolgunlaştırarak ince çizgi ve kırışıklık görünümünün azalmasına da yardımcı oluyor. 

Bizim çok severek kullandığımız L'Oréal Paris Revitalift Filler %1.5 Saf Hyaluronik Asit Kırışıklık Karşıtı Serum, saf hyaluronik asit içeren formülü sayesinde cildi belirgin bir şekilde nemlendiriyor, pürüzsüzleştiriyor ve cildi dolgunlaştırarak kırışıklık görünümünün %47 oranında* azalmasına yardımcı oluyor. Daha ilk kullanımda cilde yoğun bir şekilde nem veriyor, 1 haftada cilt dolgunluğunu geri kazanıyor, uzun süre düzenli kullanımda ise kırışıklık görünümü gözle görülür bir şekilde azalmaya başlıyor. L'Oréal Paris Revitalift Filler serisinin, iğnesiz dolgu işleminden ilham alarak yaratılan formülünü ve cildi dolgunlaştırıcı etkisini daha yakından incelemek ve deneyimlerimizi okumak istersen, bu makalemize göz atabilirsin.

*Klinik Skorlama, 53 kadın

AHA ve BHA asitleri doğru oranlarda bir arada bulunduklarında cilt kusurları üzerinde gözle görülür etkiler yaratabiliyor. Eğer siyah nokta ve gözenek görünümünden şikayetçiysen, Garnier AHA + BHA Kömür Cilt Kusurları Karşıtı Serum'u deneyebilirsin. Yüzde 4 AHA + BHA, kömür ve niasinamid içeren bu siyah serum, ciltte peeling etkisi yaratıyor. Düzenli olarak kullanıldığında cildi arındırıyor, cildin daha pürüzsüz ve eşit tonda görünmesini sağlıyor. Garnier siyah serumu daha yakından incelemek için makalemize göz atabilir ve yorumlarımızı keşfedebilirsin.

BHA asitlerinden bir diğeri de, yukarıda belirttiğimiz üzere salisilik asit. Yağda çözünebilen bu asit gözeneklere nüfuz ediyor, siyah noktalar ve lekeler üzerinde etki gösteriyor. Salisilik asit içeren serumlar arasında en sevdiklerimizden biri olan Garnier C Vitamini Parlak Süper Aydınlatıcı Serum, cildin daha parlak ve aydınlık görünmesini sağlıyor. Garnier C Vitamini Serumu'nun formülündeki yüzde 35 C vitamini, niasinamid ve salisilik asit sayesinde ciltteki koyu leke görünümü gözle görülür bir şekilde hafiflemeye başlıyor. Düzenli olarak kullanıldığında 6 günde etki gösteren bu BHA salisilik asit cildin daha aydınlık ve pürüzsüz görünmesine yardımcı oluyor. 

AHA ve BHA Farkı Nedir?

  • AHA’lar suda çözünürken, BHA’lar yağda çözünüyor. 
  • BHA’lar yağda çözündüğü için yağlanmaya bağlı cilt problemlerinin giderilmesinde özellikle BHA içeren ürünler tercih ediliyor. AHA içeren ürünler ise nemlendirici özellikleri sebebiyle daha çok kuru ciltler tarafından kullanılıyor.
  • AHA cilt yüzeyine etki ederken, BHA cildin alt katmanlarına etki ediyor.
  • BHA’lar AHA’lara kıyasla daha büyük moleküler ağırlığa sahip oldukları için daha hafif görülüyor. Bu sebeple glikolik asit gibi AHA türlerinin bazı cilt tiplerinde yüksek tahriş riski bulundurduğu düşünülüyor. AHA ve BHA kullanımı öncesinde riskleri ortadan kaldırmak için mutlaka dermatologa danışmak gerekiyor.

AHA BHA ile Ne Kullanılmaz?

Cildine önem veriyorsan, cilt bakımında birlikte kullanılmaması gereken içeriklere hakim olman gerekiyor. Özellikle asit kullanımında bu konu çok daha önemli. AHA BHA ile kullanılmaması gerekenleri aşağıda görebilirsin.

  • Retinol/Retinoid: AHA BHA ile retinolü ya da retinoidi birlikte kullanmak ciltte tahrişe neden olabiliyor. Bu içeriklerin de tıpkı asitler gibi güçlü bir formül olduğu düşünüldüğünde, AHA ya da BHA ile retinolü asla aynı rutinde kullanmamak gerekiyor.
  • C vitamini: AHA BHA asitleri C vitaminini etkisiz hale getirebiliyor. Eğer iki bileşeni de kullanmak istiyorsan asidi gece, C vitaminini ise sabah rutininde uygulayabilirsin. Üstelik C vitaminini gündüz uygulandığında güneş kreminin etkisini de artırıyor.
  • Benzoil peroksit: Benzoil peroksit içeren bakım ürünleriyle AHA BHA asitlerini aynı rutinde kullanmamak gerekiyor. Aksi halde iki bileşen birbiriyle etkileşime girerek ciltte yoğun kuruma ve pul pul dökülmeye yol açabiliyor.
  • Fiziksel peeling ürünleri : Aynı rutinde fiziksel peeling ve kimyasal peeling ürünlerini bir arada kullanmamak çok önemli. Örneğin; cildine parçacıklı bir peeling uyguladıysan bunun ardından AHA ya da BHA kullanmamalısın. Aksi takdirde cilt bariyerine büyük zarar verebilirsin.
  • AHA ve BHA: Bu başlık seni şaşırttı mı? O halde hemen biraz daha detay verelim. Mesela rutininde glikolik asit yani AHA kullandıysan, aynı rutinde salisilik asit yani BHA asla kullanmamalısın. Unutma, AHA ve BHA dost olabilir ama sadece yan yana gelmediklerinde!

 

AHA BHA asit ne işe yarar artık tüm hatlarıyla hakimsin. Öyleyse AHA ve BHA içeren cilt bakım ürünlerini rutinine dahil etmeye başlayabilirsin. Umuyoruz bu içerikler beklentilerini karşılayabilir. AHA ve BHA deneyiminde bol şanslar dileriz!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!