Cildinde hassasiyet yaratabilecek içerikleri merak ediyorsan ve bu duruma engel olmanın yolunu arıyorsan doğru yerdesin!
Daha önce yeni bir kozmetik ürünü kullandığında cildinde kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlar oluştu mu? Eğer oluştuysa, kullandığın o ürünün içerisinde bulunan bir maddeye alerjin, hassasiyetin var demektir. Aslında kullandığımız tüm ürünler (hatta buna tükettiğimiz gıdalar da dahil olmak üzere) alerjen potansiyeli olan içeriklere sahip. Ancak bazı içerikler, diğer içeriklerden daha çok ciltte hassasiyet oluşturma potansiyeline sahiptir.
Sen de cildinde hassasiyet yaratabilecek içerikleri merak ediyorsan ve bu duruma engel olmanın yolunu arıyorsan doğru yerdesin. Seni yazımızın devamına alalım!
1.Sülfat
Şampuanlarda, temizleyicilerde, sabunlarda, deterjanlarda bulunan Sülfat, hassas cilde sahip olanlar ya da atopiye eğilimli ciltler için hassasiyet oluşturma potansiyeline sahip içeriklerdendir. Deterjanların, şampuanların, temizleyicilerin köpürmesini sağlar. Kızarıklık, ciltte ve saçta kuruluk gibi semptomlar oluşmasına neden olabilir.
2.Koruyucular
Ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlayan ve hemen hemen kullandığımız her üründe, tükettiğimiz çoğu gıdada bulunan koruyucular da hassasiyete neden olabiliyorlar. Daha çok, atopiye eğilimi olan kişilerde alerjik reaksiyon gösterme potansiyeli vardır.
3.Parfüm/Koku
Burada bahsettiğimiz parfüm, aslında ürünlerin daha iyi kokmasını sağlayan kimyasal bileşenler, kokulardır. Cildinde hassasiyet olanlarda kaşıntı, şişlik, kızarıklık gibi semptomlar oluşabiliyor. Eğer hassasiyetin olduğunu düşünüyorsan, üzerinde “kokusuz” ibaresi bulunan ürünler daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak bu ürünlerde de ürünün içeriğinin kokusunu maskelemek için başka bir bileşen eklenmiş olabilir ve hassas cilde sahip olanlar bu bileşene de duyarlı olabilir.
4.Benzoil Peroksit
Anti-bakteriyel özelliğe sahip Benzoil Peroksit, cildinde hassasiyet olan kişilerde hassasiyet belirtilerinin artmasına neden olabiliyor. Bu içeriğe sahip ürünlerin, günde iki defaya kadar yalnızca tek bir formda kullanılması öneriliyor. Bu nedenle, sabahları bir Benzoil Peroksit içeren temizleyici kullanıyorsan, aynı içeriğe sahip başka bir ürünü aynı gün içinde kullanmamanı tavsiye ederiz. Aynı zamanda Benzoil Peroksit, C vitamini içeren başka ürünlerle beraber kullanıldığında da C vitaminin etkisinin azalmasına neden olabiliyor. Yani aynı rutinde bu iki içeriği birden kullanmamanı öneririz. Ancak her zaman olduğu gibi bu içerikleri rutinine en iyi şekilde nasıl entegre edebileceğin konusunda mutlaka dermatoloğuna danışmanı tavsiye ederiz.
5.Alkol
Alkol içeren bazı ürünler de cildin kuruması, tahriş olması gibi alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olabiliyor. Alkol, ciltteki yağın ve kirin derinlemesine temizlenmesini sağlıyor. Ancak bu noktada cilt tipini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Örneğin, aşırı derecede yağlı bir cildin varsa, alkol bazlı bir tonik gözenekleri tıkayan sebumu azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak kuru, hassas ya da atopiye eğilimli bir cilde sahipsen alkol içeren ürünler cildinin kurumasına neden olabilir.
6.Botanik İçerikler & Esansiyel Yağlar
Bir ürünün ya da içeriğin "doğal" veya "organik" olarak işaretlenmesi, hassas ciltlerde reaksiyona neden olmayacağı anlamına gelmiyor. "Doğal"olarak kabul edilen ürünler genellikle olağandışı veya denenmemiş bileşenler içerir. Özellikle evde yapılan ve doğal yağlar içeren karışımları cilde, saç derisine uygulamak alerjik reaksiyonlara davetiye çıkartabilir. Bilinçsiz yapılan karışımlar bu içeriklerin birbiriyle etkileşime geçip cildin tahriş olmasına neden olabilir.
7.Asitler
Cilt bakımında kullanılan Salisilik Asit, Glikolik Asit gibi bazı asitlerin yanlış kullanımı da hassas ciltlerde farklı reaksiyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle bu içerikleri mutlaka dermatoloğunun önerisine göre kullanmanı öneririz.
Cilt Hassasiyetine Engel Olmak için Ne Yapmalı?
Dermatoloğuna danışmalısın
Öncelikle özellikle kullandığın ve cildinde alerjik reaksiyon gözlemlediğin ürünlerin içerikleri konusunda dermatolog görüşü almanı öneririz. Eğer bir içerik cildinde hassasiyet oluşturduysa, hangi içerik olduğun hakkında en iyi kararı dermatoloğun verir. Dermatoloğunun önerdiği içeriklere sahip ürünleri, onun önerdiği şekilde ve dozda kullandığında cildin için en doğru kararı vermiş olursun.
Ürünleri test etmelisin
Hassas cilde sahip olsan da olmasan da yeni bir ürünü kullanmadan önce mutlaka test etmeni öneririz. Bu ürün cilt bakım ürünü, makyaj ürünü, saç bakım ürünü ya da saç boyası olabilir. Yeni ve daha önce hiç kullanmadığın bir ürünse mutlaka test yaptıktan sonra uygulamalısın. Az miktarda ürünü kulağının arkasına ya da bileğinin iç kısmına uygula. Ürünü uyguladıktan 24 saat içerisinde cildinde herhangi bir kızarıklık ve kaşıntı, şişlik gibi bir reaksiyon gözlemlemezsen problem yok demektir.
Birlikte kullandığın içeriklere dikkat etmelisin
Özellikle cilt bakımında, rutinlerinde kullandığın ürünlerin içeriklerine dikkat etmelisin. Örneğin aynı anda 1’den fazla Benzoil Peroksit içeren ürünü bir arada, aynı gün içinde kullanmamanı öneririz. Ya da Benzoil Peroksit ve C vitamini içeren ürünleri beraber kullanmamanı öneririz. Çünkü C vitamininin etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
Dozunda kullanmalısın
Kullandığın ürünlerin dozuna da dikkat etmelisin. Özellikle asitler içeren ürünleri kullanırken, başlangıçta cildinin bu içeriği tolere edip etmeyeceğini keşfetmek için test yapmanın dışında bir de ürünü çok az miktarda uygulayarak kullanmaya başlamalısın. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşmazsan dozu yavaş yavaş arttırarak ilerleyebilirsin.
Güneş koruyucu kullanmalısın
Cilt sağlığımız için güneş koruyucu krem kullanımı şart. Ancak özellikle asit içerikli bazı ürünlerle yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanımı oldukça önemli. Bu nedenle her gün düzenli olarak güneş koruyucu kullanmayı unutmamalısın.
Hipoalerjenik özellikli ürünleri tercih edebilirsin
Hassas cilde sahipsen kullandığın ürünlerin alerjik reaksiyonları minimize etmek için özel olarak geliştirildiğinden emin olabildiğin, hipoalerjenik ürünler olmasına da dikkat etmeni öneririz.