Ebeveynlik: Montessori Eğitim Yöntemi Hakkında Bilmen Gerekenler

Ebeveynlik: Montessori Eğitim Yöntemi Hakkında Bilmen Gerekenler

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Üye Ol

Her çocuk özel olduğu gibi elbette iyi bir eğitime de ihtiyaç duyuyor. Günümüz eğitimlerinden farklılık gösteren Montessori eğitimi de bu doğrultuda, kişiselleştirilmiş yaklaşımlar sunarak ebeveynlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Sen de bir ebeveyn olarak çocuğunun potansiyelini keşfetmesini sağlamak istiyorsan bu yazı tam da aradığın rehber!

Çocukların kendi öğrenim hızında ve ilgi alanları doğrultusunda eğitim alması pek çok ebeveyn ve eğitimcinin hayali. Montessori eğitimi, işte bu hayali gerçekleştirerek geleneksel eğitim anlayışını farklı bir perspektife taşıyor. Şu an aklından Montessori ne demek sorusunun geçtiğini tahmin edebiliyoruz. Şöyle ki söz konusu yöntem, adını İtalya’nın ilk kadın doktoru ve bu eğitim modelinin geliştiricisi Maria Montessori’den alıyor. Bu yazımızda seninle Montessori yaklaşımı nedir ve nasıl uygulanır sorularının yanıtlarını paylaşacağız. Hadi, Montessori nasıl bir eğitim artık öğrenme zamanı!

 

Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori eğitimi, çocuğun merkezde olduğu ve yaşayarak öğrendiği bir öğrenim biçimi. Bu eğitim modeli çocuğun birey olduğunu kabul ederek onun ilgi alanları ve yeteneklerine uygun bir ortam hazırlanması üzerinde duruyor. Montessori eğitiminde en önemli unsur nedir sorusunun cevabı da bu durumda, “çocukların bağımsızlık kazanması” olarak açıklanıyor. Nitekim bu yöntem “Kendi başıma yapmama yardım et!” mottosuyla hareket ediyor.

 

Montessori Eğitimi Nasıl Uygulanır?

Montessori Eğitimi Nasıl Uygulanır?

Türkiye’de Montessori eğitimini benimseyen bir okul bulabilir ya da bu yöntemi evde uygulayabilirsin. Peki, Montessori eğitiminin özellikleri nelerdir ve evde nasıl uygulanır? İşte küçük ve önemli detaylar!

  • Çocuğun yatak odası Montessori yaklaşımına uygun olacak şekilde dizayn edilmeli. Örneğin; yatağının yüksekliği istediği zaman girip çıkabileceği şekilde ayarlanmalı.
  • Mutfaktaki meyve veya çeşitli atıştırmalıklar çocuğun ulaşabileceği bir konumda olmalı. Çocuk kendi istediği zaman istediği yiyeceği tüketebilmeli.
  • Çocuğun oyuncakları ve eşyaları da aynı şekilde erişilebilir olmalı. En sevdiği oyuncakları türlerine göre kutulara ayırmak her birini kolaylıkla bulmasına yardımcı olacaktır.
  • Çocuk, kendi yeteneklerini keşfetmesini sağlayacak boyama ve el işi gibi Montessori etkinliklerine teşvik edilmeli. Özellikle kaslar ve parmakları aktif bir şekilde çalıştıran oyuncaklar tercih edilmeli.
  • Çocuğun öğrenme sürecinde çeşitli materyaller kullanılarak her birine onun da dokunmasına izin verilmeli. Böylece öğrendiği bilgilerin kalıcı olma ihtimali artacaktır.

 

Montessori Eğitimine Kaç Yaşında Başlanır?

Montessori Eğitimine Kaç Yaşında Başlanır?

Montessori eğitimine başlama yaşı çocuğun bireysel gelişimine bağlı olarak değişebiliyor. Ancak genellikle bu eğitime 0 ila 6 yaş civarında başlanması öneriliyor. Montessori eğitimi çocukların doğal merak duygusunu desteklediği için bu eğitime olabildiğince erken yaşlarda başlanması tavsiye ediliyor.

 

Montessori Eğitimi Çocuğa Neler Kazandırır?

Montessori Eğitimi Çocuğa Neler Kazandırır?

  • Montessori eğitiminde çocuk özgürce karar alarak kendi sorumluluklarını üstlendiği için öğrenmeye olan ilgisi artıyor.
  • Çocukların öğrenmeye ilgisi arttığı için dikkat dağınıklığı gibi sorunların ortaya çıkma oranı da azalıyor. 
  • Materyallerle etkileşimde bulunması sayesinde öğrenme aşamasında bilgiler daha kalıcı oluyor.
  • Okullardaki Montessori eğitimi sosyal etkileşime de büyük bir teşvik sağlıyor. Bu sayede çocuklar birbirleriyle ve öğretmenleriyle iş birliği yapıyor.
  • Montessori eğitimiyle büyüyen çocukların problem çözme yeteneklerinin daha gelişmiş olduğu belirtiliyor.

 

Montessori Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Montessori Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Montessori eğitiminin temel ilkeleri nelerdir ve bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerekir şimdi iyice merak etmiş olmalısın. O halde adımlarımızı takip etmeye devam…

  • İlk olarak Montessori mantığı nedir kavramalı ve bu mantığa göre hareket etmeye özen göstermelisin.
  • Çocuğun öğrenme sürecini aceleye getirmemeli, ona zaman tanıyarak destek olmaya devam etmelisin.
  • Hata yapmak da öğrenmenin bir parçası. Çocuk hata yaptığında büyük tepkiler vermemeli ve hatalarıyla öğrenmesine yardımcı olmalısın.
  • Çocuk günlük işlerde sorumluluk almak isterse ona bu fırsatı sonuna dek vermelisin. Örneğin; bir çiçeğin bakımını üstlenmesi hem uygun hem de risksiz olabilir. 

Montessori programının özellikleri nelerdir sorusuna detaylı cevaplar aldığını düşünüyoruz. Dilersen, çocuğunun hayattaki her alanda yeni kazanımlar edinmesi için “Çocukları Güneş Kremine Alıştırma Yöntemleri adlı içeriğimize de göz atabilirsin.

Üye Ol
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?