Cilt bakımının yeni keşfi mikrobiyom nedir bilmiyorsan, bu yazıya göz atmanı öneriyoruz.
Cilt bakımının yeni keşfi mikrobiyom nedir bilmiyorsan, bu yazıya göz atmanı öneriyoruz. Mikrobiyomlar ile ilgili tüm bilmen gerekenler, bu başlık altında!
Vücudunda kaç canlıya ev sahipliği yaptığını biliyor musun? Milyonlar? Milyarlar? Hayır hayır! Vücudunda sayıları trilyonları bulan birçok mikroskobik canlı barınıyor. Bu mikroorganizmalar, onları gözümüzle göremesek de sağlığımız için hayati önem taşıyor.
Öyle ki bedenimiz genel görünüşte her ne kadar tek parça bir insan gibi görünse de aslında yüzde 90’ımızı mikrobiyom adı verilen mikroorganizmalar oluşturuyor. Peki, bu mikroorganizmaların cilt ile tam olarak nasıl bir alakası var? Bu sorunun yanıtı ve çok daha fazlası, aşağıda seni aydınlatmayı bekliyor.
Mikrobiyom Nedir?
Mikrobiyom ile mikrobiyota kavramları birçok yerde karşına çıkmış olabilir. Haliyle “Mikrobiyom ve mikrobiyota farkı nedir?” diye sorman çok doğal. Mikrobiyom, insan vücudunda yaşayan mikrobiyotanın sahip olduğu genetik materyale deniliyor. Ancak bu terimler, birbirinin yerine kullanılan iki kavram olarak karşımıza çıkıyor.
Mikrobiyom/mikrobiyota tanımı, vücutta yer alan mantar, bakteri ve tek hücreli canlıları kapsıyor. İnsan vücudunda, insana ait olan hücre ve genlerden çok daha fazla bakteri hücresi yer alıyor. Öyleyse bu durumun, sağlığa çoktan zarar vermiş olması gerekmez miydi? Hayır, bilinenin aksine, vücuttaki insan dostu mikrobiyomlar, zararlı mikrobiyomlardan sayıca dört kat daha fazla bulunuyor. Yani mikrobiyomların yüzde 80’i faydalı iken sadece yüzde 20’si zararlı olarak tanımlanıyor.
Mikrobiyom Ne İşe Yarar?
Vücudun birçok noktasında yer alan mikrobiyomlar, senin de tahmin edebileceğin üzere insan sağlığında tek bir görev almıyor. Bu küçük yardımcılar, beslenme ve sindirim sisteminde büyük bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin direnç kazanmasına da yardımcı oluyor.
Nezle ve grip gibi hastalıkların beraberinde birçok kronik hastalığın da önlenmesine yardımcı olan mikrobiyomlar, insanın davranışlarına dahi etki ediyor. Bu mikroorganizmalar, elbette en büyük organ olan cildin korunmasında da çok önemli bir rol üstleniyor.
Mikrobiyomların Cilt için Önemi Nedir?
Mikrobiyomlar, cilt bariyerinin işlevini yerini getirebilmesi adına çok önemli bir fonksiyon üstleniyor. Cildin bir çok hastalık ve olumsuz şartlar karşısında dirençli olmasını sağlayan mikrobiyomlar, kanser yapıcı serbest radikallerin de vücuda girmesini önlüyor.
Ayrıca en yaygın cilt problemleri olan akne ve egzamanın yanı sıra, sedef ve gül hastalığı da mikrobiyomlar sayesinde önleniyor. Böylece bu organizmalara hayat veren nemin, cilt için önemi bir kez daha gün yüzüne çıkıyor, öyle değil mi?
Cildin Mikrobiyom Dengesini Bozan Faktörler
Antibiyotik başta olmak üzere sık ilaç kullanımı,
Antibakteriyel özellikli ürünlerin gereğinden sık uygulanması,
Prebiyotik ve probiyotik yönünden yetersiz beslenme (lifli besinler, mayalı ve fermente gıdalar, süt ve süt ürünleri),
GDO’lu gıdalar,
Trans ve sağlıksız endüstriyel yağlar,
Şekerli, nişastalı gıdalar ve tatlandırıcılar,
Koruyucu içeren işlenmiş gıdalar,
Uykusuzluk ve stres,
Çevre kirliliği,
Kimyasallar ve alkol,
Cilt Mikrobiyomunun Dengede Tutulması için Ne Yapılmalı?
Cilt mikrobiyomunda denge sağlanması adına yapılması gereken en önemli şeylerin başında, antibakteriyel ürün ve antibiyotik kullanımının azaltılması geliyor. Meyveler, sebzeler, turşular, tarhana ve kefir gibi gıdaların tüketimi (yani mikrobiyom beslenme) her ne kadar bağırsak mikrobiyomuna daha çok fayda sağlasa da cilt için de önem taşıyor.
Ayrıca doğal beslenmeye özen gösterilmesi, genetiği değiştirilmiş veya endüstriyel gıdalardan olabildiğince uzak durulması da gerekiyor. Tabii uyku düzenine dikkat edilmesi ve stresten uzak durulması da mikrobiyom dengesinin korunması adına bir diğer önemli adımı oluşturuyor.
Mikrobiyomlu Cilt Bakım Ürünleriyle Tanış!
Prebiyotik ve probiyotik içeren ürünler, cilt bakımı konusunda son dönemin en popüler yenilikleri arasında yer alıyor. İçerdiği faydalı mikrobiyomlarla cilde ekstra bakım ve koruma sağlayan cilt bakım ürünlerini rutinine dahil ederek, sen de çok daha sağlıklı bir cilde kavuşabilirsin.