Dış görünüşünden rahatsız mısın? Öyleyse bedensel kabul nedir ve kendini sevmek için ne yapmalısın öğrenmelisin. Hadi, bilgi sahibi olmak için hemen tıkla!
Dünya çapında tek tipleştirilen beden standartları, sosyal medyadaki güzellik algıları ve kendini üzmeye meyilli iç ses… Tüm bunlar bir araya geldiğinde bedenini olduğu gibi kabul etmekte zorlanabilirsin. Öyleyse hemen yazımıza göz atmalı ve beden takdirinin yollarını öğrenmelisin!
Bedeni olduğu gibi kabul etmek birçok kişi için ne yazık ki kolay bir deneyim olmayabiliyor. Dünya genelinde “ideal” olarak belirlenen yüz ve vücut hatları, sosyal medyada sıklıkla görülen ancak pek de gerçeği yansıtmayan kusursuz bedenler ve çevreden duyulan yorumlar nedeniyle pek çok kişi kendini sevmekten vazgeçebiliyor.
Özellikle de olumsuz beden algısı, kendimizi sevmenin önündeki engeller arasında başı çekebiliyor. Ancak bugün yeni bir kavramla tanışacaksın. Bedensel kabulün ne olduğunu öğrendikten ve kendini olduğun gibi sevmenin yollarını keşfettikten sonra hem kendine hem de dünyaya daha iyi bir gözle bakabileceksin. Hadi öyleyse, hemen başlayalım!
Bedensel Kabul Nedir?
Bedensel kabul, kişinin bedenini her yönüyle kabul etmesi olarak açıklanan bir anlayış. Beden takdiri olarak da bilinen bu kavram, kişinin bedeninden tümüyle hoşlanmamasına rağmen onu kabul etmesi anlamına geliyor. Bedensel kabul, son yıllarda kişinin bedeni hakkında olumlu yargılara sahip olması gerektiği savunan beden olumlama gibi anlayışlardan daha farklı bir noktada konumlanıyor.
Bedensel Kabul ve Beden Olumlama Arasındaki Fark Nedir?
Bedensel kabul herkes tarafından farklı şekilde yorumlanabiliyor. Bir noktada bedeni olduğu gibi kabul etmek de bazı kişiler için beden pozitifliği anlamına gelebiliyor. Bununla birlikte beden olumlama, çoğunlukla kişilerin bedenleri hakkında olumlu yargılara sahip olması için baskılayıcı bir noktada konumlanabiliyor. Beden pozitifliği, kişileri bedenlerinden mutlu olmaları ve hiçbir değişikliğe ihtiyaç duymamaları noktasında zorlayabiliyor.
Bedensel kabul bundan daha farklı bir yerde konumlanarak, kişi bedeninden memnun olmasa ve bazı değişikliklere ihtiyaç duysa bile tüm bunların yargısızca kabul edilmesi anlamına geliyor. Eğer psikolojideki mindfulness tekniğine hakimsen, bedensel kabulü biraz buna benzetebilirsin. Kafanda bedeninle ilgili olumsuz yargılar olabilir ama bu düşüncelerin seni ele geçirmesindense, bunları sana zarar vermeden izlemek ve bedenini bu şekilde kabul etmek daha iyi hissetmene fayda sağlayabilir. İşte bedensel kabul tam olarak böyle bir anlayış!
Bedensel Kabulün Önündeki Engeller Nelerdir?
Bedensel kabulün önündeki engelleri hem bireysel düşünceler hem de toplumsal algılar oluşturuyor. Özellikle sosyal medya, birçok kişinin aslında kendi özgünlüğünü oluşturan kusurları kabul etmesinde zorluk yaratabiliyor. Kişinin aynaya baktığında gördüklerinden hoşlanmaması da olumsuz düşünceler doğuruyor ve bu da olumsuz beden algısına sahip olmasına sebebiyet veriyor.
Sosyal medyada ve sosyal medyanın öncülüğünde gerçek hayatta da birçok kişinin benzer güzellik standartlarına sahip olması, kişide “dışlanmışlık/normalden farklılık” gibi hisler yaratabiliyor. Kişinin toplumsal kabul için belirli güzellik standartlarına sahip olması gerektiğini düşünmesi, bedensel kabulün önündeki en büyük engellerden birini yaratıyor. Bu noktada ortaya kısır bir döngü çıkıyor.
Kendimizi Olduğumuz Gibi Sevmenin Yolları Nelerdir?
Kendini başkalarıyla kıyaslamayı bırakarak kendine daha şefkatli davranmayı deneyebilirsin. Bunun için kendine olumlu cümleler söyleyerek kendini sevme egzersizleri yapabilirsin.
Değerinin görünümünle ölçülmeyeceğinin farkına varabilirsin. Göründüğünden daha fazlası olduğunu bilerek kendini kucaklamayı seçebilirsin.
Kendine ve hayata dair olumlu duygularını ve şükür bilincini artırarak daha pozitif olmayı deneyebilirsin. Kendine acımasız davranmayı bırakarak her yönden daha iyi hissedebilirsin.
Kusurların da güzel olduğunu kendine hatırlatabilirsin. Bu konuda bilinçlenmeni sağlayacak kitaplar okuyabilir, podcast’ler dinleyebilirsin.
Kendini koşulsuz kabul etmekte zorlanıyorsan profesyonel destek alabilirsin. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığın için adımlar atarak kendini çok daha iyi hissedebilirsin.
Daha sağlıklı bir yaşam sürmek ve aynı zamanda kendini daha iyi hissetmek için hayatına sporu dahil edebilir, iyi beslenmeyi seçebilirsin. Bunları kimse için değil, sadece kendin için yaptığını unutmamalısın.
Editörün Önerisi: Cildinde seni rahatsız eden problemler varsa, kendini daha iyi hissetmek için ihtiyacına uygun bakım rutinleri oluşturabilirsin. Örneğin; cildinde akneler varsa La Roche Posay Effaclar Serisi’ni kullanabilirsin. Eğer gül hastalığına sahipsen ya da cildinde buna benzer hassasiyetler yaşıyorsan La Roche Posay Rosaliac Serisi’ndeki ürünleri keşfedebilirsin.
Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz çünkü bizden bir tane daha yok. Bu kulağına biraz klişe gibi gelebilir ama gerçekten öyle! Bu sebeple her zaman kendine hak ettiğin değeri ver. Çünkü sen her şekilde göründüğünden daha fazlasısın! ❤️