Kahvaltılarımızın baş tacı balın cilde faydalarını öğrenmeye hazır mısın?
Balın ne kadar şifalı bir besin olduğunu bilmeyen yok. Hasta mı oldun? Bal tüket. Boğazın mı ağrıyor? Bitki çayına karıştırıp iç. Geçmek bilmeyen bir öksürüğün mü var? Hemen zencefil ile karıştırıp yut. Derken, bu liste böyle uzayıp gider. Şifa niyetine tüketiminin yanı sıra kahvaltı sofralarımızı da kaymakla birlikte taçlandıran bal, lezzetli oluşuyla da vazgeçilmezimiz. Şimdi ise sana biraz balın cilt güzelliğindeki etkilerinden bahsetmek istiyoruz.
Sağlık için böylesine faydalı olan bu mucize besin, içerisinde barındırdığı vitaminler ile cildini de besliyor. Üstelik ciltte mükemmel bir nemlendirme etkisi yaratıyor. Sen de detayları merak ediyorsan, yazımızı okumaya başla. Balın faydaları ve bal hakkında merak ettiğin her şeyi sana açıklıyor olacağız.
Bal Nedir?
Bal, bitkilerde yer alan nektar denilen tatlı sıvının, arılar tarafından alınarak vücutlarındaki bazı enzimler ile işlenmesi sonucu oluşuyor. İçerisinde yüksek oranda vitamin barındıran bu besinin, binlerce bitkinin ve çiçeğin değerlerini taşıdığını söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle de B vitamini açısından zengin olan bu besin, yüzyıllardır biliniyor ve hastalıklara şifa niyetine kullanılıyor. Ülkemiz ise adeta bir bal cenneti. Arıcılıkta ayrı bir öneme sahip olan Türkiye’de, bu şifalı besinin en kaliteli örneklerine rastlamak mümkün.
Balda Bulunan Vitaminler ve Mineraller Neler?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bal, içerisinde yüksek oranda B vitamini barındırıyor. Bu vitaminlerse cilt sağlığı için oldukça faydalı. Bunlar:
B1 Vitamini: Cildin canlı, parlak ve pürüzsüz görünüme kavuşmasını sağlıyor.
B2 Vitamini: Ciltteki serbest radikallerin bıraktığı hasarları onarmaya yardımcı oluyor ve oksidasyona neden olan moleküllere karşı koruyor.
B3 vitamini: Ciltte oluşabilecek iltihapları önlüyor. Bu sayede ciltteki sivilce gibi iltihaplı rahatsızlıkların iyileşmesine katkı sağlıyor. Ayrıca cildi yoğun bir şekilde nemlendirerek, uzun süre nemli kalmasını sağlıyor.
B6 Vitamini: Ciltte hücre yenilenmesine yardımcı olan bu vitamin, cildin kırışmasını önlüyor. Dış faktörlere karşı da cildi koruyor.
B vitamini dışında bal, içerisinde yüksek oranda C vitamini de barındırıyor. Böylece ciltte kuruluğa bağlı olarak gözlemlenen kaşıntı ve kızarıklık gibi problemleri engelliyor. Aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruma sağlıyor.
Bitti mi? Elbette ki hayır. Bal, içerisindeki çinko mineraliyle yaşlanma belirtilerini geciktiriyor. Antioksidan, antienflamatuar, antiseptik ve antibakteriyel özellikleriyle de cildi, aklına gelebilecek olan tüm hasarlara karşı koruyor. Peki tüm bunları biraz daha detaylandırmaya ne dersin?
Balın Cilde Mucizevi Etkileri
Balın içerisindeki vitamin ve minerallerin cilt üzerindeki işlevlerinden bahsettik zaten. Ancak yine de kafanda “Bal yüze iyi gelir mi?” sorusu dönüp dolaşıyorsa ona da aşağıda hazırladığımız liste ile cevap vermiş olalım;
Bal, içerisindeki vitaminler sayesinde yüzün ışıl ışıl bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.
Her cilt tipi için uygun olan bal, kuru ciltleri nemlendirirken, yağlı ciltlerin ise sebum dengesini koruyor.
Anti-aging özelliği sayesinde yaşlanmayı ve kaz ayağı gibi tüm kırışıklık belirtilerini geciktiriyor.
Güneş lekelerine karşı oldukça faydalı bir bakım sunuyor. Lekeleri gözle görünür oranda azaltıyor.
Zararlı UV ışınlarına karşı yüksek koruma sağlıyor.
Doğal bir peeling etkisi sunan bal, ciltteki ölü hücreleri arındırıyor ve cildi taze bir görünüme kavuşturuyor.
Ayrıca gözenekleri de temizleyen bal, siyah nokta oluşumunu da engelliyor.
Ciltte sivilce ve akne oluşumunu önlüyor.
Antiseptik özelliği sayesinde ciltteki yaraların hızlıca iyileşmesine yardımcı oluyor.
Mantar, egzama ve sedef gibi hastalıkların tedavisinde ise iyileşme sürecine katkıda bulunuyor.
Balın Cilde Zararları Nelerdir?
İçerisindeki faydalı vitaminler ve mineraller ile cilt sağlığı için birçok faydası olan balın, bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebebiyet verdiği unutulmamalı. Bu nedenle öncelikle;
Balın besin olarak tüketiminde alerjik reaksiyonlar yaşayan kişilerin, bu besini ciltleri için kullanmamalarını öneriyoruz
Ayrıca balın yine doğrudan cilt üzerine uygulanmaması gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.
Bunun için içerisinde bal özü barındıran etkili ve güvenilir cilt bakım ürünlerinden faydalanabilirsin. Hem bu gibi ürünlerin içerisinde yer alan cilt güzelliğine faydalı diğer bileşenlerle de cildinde daha etkili bir bakım sağlayabilirsin.