Melanin nedir ve cilde etkisi nedir? Melanin eksikliği ve fazlalığı neye yol açar? Adım adım anlatıyoruz.
Melanin nedir ve cilde etkisi nedir? Melanin eksikliği ve fazlalığı neye yol açar? Adım adım anlatıyoruz.
Cilt bakımı söz konusu olduğunda melanin eksikliği veya fazlalığı da devreye giriyor. Bu yazımızda “Melanin nedir?” sorusunu yanıtlarken, melanin eksikliğinin nasıl giderildiğini, melanin hangi besinlerde bulunduğunu, melanin fazlalığının nelere yol açtığını anlatıyoruz. Melanin pigmentini yakından tanımak ve ''melanin seviyesini ne artırır?'' gibi en çok sorulan sorulara yanıt bulmak istiyorsan makalenin devamına bekleniyorsun.
Melanin Nedir, Ne İşe Yarar?
Melanin pigmenti nedir? Melanin cilde, saça ve gözün irisine renk veren pigmenttir. Aynı zamanda melanin pigmenti, cildi UV ışınlarına karşı da korur. Yapılan araştırmalar sonucu, vücuttaki melanini artırmanın, cilt kanserine yakalanma ihtimalini azaltmada etkili olabileceği görülmüş. Bu yüzden vücuttaki melanini artırmanın faydalı olabileceği düşünülüyor fakat bu konuda daha fazla bilimsel araştırmaya gerek olduğu da söyleniyor. Melanin pigmenti nasıl arttırılır? Makalemizin devamında anlatıyoruz.
Melanin Cilde Nasıl Etki Eder?
Melanin pigmentinin cildin belirli bir bölgesinde fazlalaşması ise cilt lekeleri olarak kendini gösterebiliyor. Örneğin güneşte yandığımızda, vücudumuz kendini korumak için daha fazla melanin pigmenti üretiyor ve bronzlaşıyoruz, bu daha da fazla olduğunda güneş lekeleri ortaya çıkabiliyor. Melanin azlığı yani pigment eksikliğinde ise cilt renginde açılmalar meydana gelebiliyor. Örneğin saç beyazlaması, saçtaki melanin pigmentinin azalmasından kaynaklanıyor. Hatta genetik bir hastalık olan Albinizm ise cildin az melanin üretmesi sonucunda melanin eksikliği sebebiyle ortaya çıkıyor.
Melanin Artınca Ne Olur?
Deriye renk veren pigment melanin vücutta daha fazla olduğunda kişinin ten rengi daha koyu olabilir. Esmer ten renginde açık tene göre daha fazla melanin bulunmasının sebebi budur.
Melanin fazlalığı aynı zamanda ciltte leke de oluşturuyor. Melanini fazla olan kişilerde cilt lekeleri de koyu renkte oluşur. Melanin fazlalığının nedeni çoğunlukla genetiktir. Melanin artmasının en büyük avantajlarından biri daha iyi bir güneş korumasına sahip olmaktır. Melaninin içeriğindeki antioksidanlar seni UV ışınları karşı koruyarak güneşin zararlı etkilerini cildinden uzak tutar. Tabii ki bu avantaj güneş kremi sürmemen anlamına gelmiyor!
Melanin fazlalığı olan kişilerde en sık gördüğümüz cilt sorunu geniş gözenekler ve sivilcelerdir. Çünkü esmer tende daha fazla sebum üretimi olabilir. Sebum üretimini dengelemek için La Roche Posay Effaclar Serisi ile tanışmalısın. Bu serideki Effaclar Yüz Temizleme Jeli ile sabah ve akşam cildini derinlemesine arındırmalısın. Sonrasında Effaclar Duo (+) krem ile cildini nemlendirerek bakım yapabilirsin. Effaclar bakım kremi cildin sebum dengesini düzenler ve aşırı yağlanmayı önler. Böylece esmer cildin daha doğal mat görünür.
Melanin Zararlı Mıdır?
''Melanin pigment nedir?'' sorusundan sonra bize en çok melaninin zararlı olup olmadığı soruluyor. Melanin cilde renk veren doğal ve suda erimeyen bir pigmenttir. Melanin eksikliği vücutta cilt pigment bozukluğuna yol açabiliyor.
Cilt pigment bozukluğunda Albinizm, malezma ve vitiligo hastaklıkları baş gösterebiliyor. Bazı pigment bozuklukları tedavi edilebilir veya kendiliğinden geçebilir. Bazı pigment hastalıkları ise lazer tedavisiyle etkisi azaltılabilir ve cilt renginin eşitlenmesi amaçlanabilir. Melanin takviyeleri ve melanin içeren besinleri tüketmek vücuttaki melanin seviyesinin artmasına yardımcı olur.
Melanin Hangi Besinlerde Var?
Melaninin cilt ve beden sağlığı üzerinde bu kadar etkili olması üzerine, melanini artırmak da kimileri tarafından önemseniyor. Bu noktada da, en çok melanin hangi yiyecekte var? sorusu gündeme geliyor. Melanin bakımından zengin besinler şu şekilde:
- Havuç
- Ispanak gibi koyu yeşil sebzeler
- Bitter çikolata
- Karpuz
- Kırmızı biber
- Domates
- Tatlı patates
- Balık ve et
- Kuruyemişler
- Çilek
- Zerdeçal
Melanin Pigmentini Azaltan Besinler Hangileri?
Melanini azaltan vitaminlerin başında B12 vitamini geliyor. B12 ciltteki melanin pigmentinin azalmasına yardımcı olur. Melanin seviyesini ne artırır? Yüksek A vitamini içeren çikolata ve çilek gibi yiyecekler de melanin pigmentini arttırabilir. Melanini azaltmak için yeşil yapraklı salataları her öğünde tüketmeni öneririz. Aşağıda melanini doğal olarak azaltan gıdaları görebilirsin.
- Domates
- Süt
- Yumurta
- Peynir
- Yoğurt
- Chia tohumu
- Yulaf ezmesi
- Zencefil
Melanin Eksikliği Nasıl Giderilir?
Melanin pigmenti nasıl arttırılır? Melanin pigmentini arttırmanın püf noktalarını ve cilt bakım önerilerini seninle paylaşıyoruz.
Antioksidan
En güçlü melanin arttırıcıların başında antioksidanlar geliyor. Doğal olarak antioksidan içeren yiyecekler tüketmek de melanin pigmentinin artmasına yardımcı olur.
SkinCeuticals C E Ferulic Antioksidan serum, formülündeki %15 c vitamini sayesinde cildin aydınlanmasını ve daha genç görünmesini sağlıyor. Yaşlanma belirtilerine iyi gelen cilt serumu, kırışıklıkları ve sıkılık kaybı görünümünü azaltacaktır.
A vitamini
A vitamini hem güçlü bir antioksidan hem de melanin arttırıcı özelliği ile cilde iyi gelen bir vitamindir. A vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketerek cildinde renk eşitliği sağlayabilirsin. Retinol de bir A vitamini çeşidi olduğu için melanin eksikliğini gidermek için retinol serumlarını da kullanmanı öneririz. En sevdiğimiz retinol serumlarından olan L'Oréal Revitalift Lazer Saf Retinol Gece Serumu cilt rengini eşitlemek, kırışıkları azaltmak ve cildi daha pürüzsüz göstermek için kullanabileceğin en iyi serumlardan biridir.
E vitamini
Cildi nemlendirme etkisiyle ön plana çıkan E vitaminin melanin seviyesini de yükselttiğini biliyor musun? E vitamini açısından zengin gıdaları tüketmek, E vitamini içeren nemlendiriciler kullanmak melanin eksikliğini onaracaktır.
C Vitamini
Daha aydınlık ve eşit bir cilt görünümü için C vitamini cilt bakım rutininden eksik etmemelisin. C vitamini içeren gıdaların koyu lekeleri azalttığı ve cilde iyi geldiği biliniyor. Hatta cilt renginin eşitlenmesi için C vitamini içeren limon maskeleri de tercih ediliyor.
Ciltteki Melanin Nasıl Azaltılır?
Zerdeçal maskesi: Zerdeçalda bulunan aktif bileşik kurkumin, vücudumuzda melanin üretemini destekler. Zerdeçal tozu ve yoğurdu karıştırarak yüz maskesi yapın.
Her ikisinden de bir kaşık ekle ve cildine uygula. 20 dakika sonra maskeyi ılık suyla temizleyebilirsin.
Aloe Vera: Aloe vera jeli, güneşe maruz kaldıktan sonra melanin üretimini azaltabilecek güçlü bir cilt aydınlatıcı içeriktir. Aloe vera ayrıca cildi doğal olarak sakinleştirir ve güneş yanıklarını tedavi eder.
Limon Suyu: Limon suyu zengin bir askorbik asit kaynağıdır ve bu nedenle cildi aydınlatma etkisi vardır. Fakat fazla limon suyu cildi kurutabilir ve leke oluşumuna yol açabilir. Limon suyunu güneşe çıkmadan kullanmanı önermiyoruz.
Yeşil Çay: Yeşil çayın cildimizde melanin birikmesini önleyen epigallocatechin gallate (EGCG) içerdiğini öğrendik! Bol bol yeşil çay içerek melanin birikmesini önleyebiliriz.