Akneye eğilim gösteren ciltler ile ilgili bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik.
Akneye eğilim gösteren ciltler ile ilgili bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Yağlı ve akneye eğilim gösteren bir cilde sahipsen, oluşturacağın cilt bakım rutini ve kullanacağın ürünleri seçerken son derece dikkatli olmalısın. Mutlaka bir dermatoloğa danışmalı, onun tavsiyeleriyle hareket etmelisin. Bu yazımızda Dermatolog Dr. Hande Ulusal’ın yağlı ve akneye eğilim gösterebilen ciltler için verdiği tavsiyeleri bir araya getirdik. Influencer İrem Akdemir’in soruları ve Dr. Hande Ulusal’ın akneye eğilimli ciltler için altın değerindeki cevapları için okumaya devam et
Yağlı ve akneye eğilim gösteren ciltler nasıl bir cilt bakım rutini uygulamalı?
Yağlı ve akneye eğilim gösteren bir cilt için mutlaka uygulanması gereken belli başlı cilt bakım adımları var. Bunlardan ilki cildi temizlemek. Cilt fazla yağ ürettiği için bu yağ belirli bir noktada yüzeye çıkamadığında akneler oluşmaya başlıyor. Yağlı ve akneye eğilim gösteren bir cildi, yağdan arındırmak için çok sık temizlik yapmak da iyi sonuç vermeyebilir. Önerim, günde maksimum 2 kere, sabah ve akşam olmak üzere temizlemek. Temizlerken de meyve asidi veya retinoid içeren, ciltteki fazla yağı kurutmadan temizleme özelliği olan temizleyiciler kullanılabilir.
İkinci adım ise cildi nemlendirmek. Bunu yaparken yine ciltteki fazla yağı dengeleme özelliği bulunan içerikler kullanılmalı. Meyve asidi ve retinoid içeren nemlendiricileri kullanabilirler. Akne tedavisinde ilaç kullananlar, ciltlerinde ekstra bir kuruma yaşayabilirler. Bu yüzden mutlaka su bazlı nemlendiriciler kullanarak ciltlerinin daha fazla kurumasına engel olabilirler.
Üçüncü ve atlanmaması gereken adım ise güneş koruyucu kullanmak. Fazla UV ışınına maruz kalmak, akneyi tetikleyebiliyor. Ayrıca eğer akneler cildin orta ve derin katmanlarındaysa, ize neden olabiliyorlar. Bu yüzden düzenli güneş koruyucu kullanımı son derece önemli. Su bazı, geniş spektrumlu güneş koruyucuları tercih edebilirler. Sadece UV ışınlarından değil, kızılötesi ışınlardan, mavi ışıktan da cildi korumak gerekiyor. Güneş koruyucuların gözenek tıkaması, cildi daha da yağlandırması ve ağırlık hissi yaratması gibi durumlara engel olmak için de su bazlı, komedojenik olmayan güneş kremlerini tercih edebilirler.
Evde güneş kremi sürmeye gerek var mı?
Akne ve lekeye eğilimli ciltler için tabii ki gerek var. Camdan giren Uv ışınlarıyla birlikte, lambalar, florasan ışıklar, cep telefonu ve bilgisayardan yayılan mavi ışık, lekeleri akneleri artırabilir. Bunun için evde de güneş koruyucu kullanılmasını tavsiye edebilirim. Güneş koruyucuların kalıcılığı genellikle 4-5 saat, yenilemelerini de öneririm.
Akne izi kalmaması için ne yapmalı?
Cildin orta ve derininde yerleşen aknelerde iz kalma ihtimali daha yüksek. Bu katmanlarındaki kolajen ve elastin dokularına zarar gördüğü için çukurluk oluşturma ihtimali de yüksek. Bu yüzden iz ve leke hiç kalmaz diyemeyiz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, sivilceleri sıkmamak. Sıkıldığında enfeksiyon ihtimali ortaya çıkıyor, bu da lekeye neden oluyor. İz kalması ihtimalini azaltmak için günlük bakım rutinine uyulmalı ve bu süreçte biraz sabırlı olmalı. Eğer tedavi bittikten sonra izler varsa ve yeni akne oluşumu kontrol atına alındıysa, farklı tedaviler uygulanabilir, bunun için dermatologlarına danışabilirler.
Akneye eğilim gösteren ciltler, ürün seçiminde neye dikkat etmeli?
Yağlı ve akneye eğilimli ciltler için yağ oranı düşük nemlendiricileri tercih etmeliler. Yağ salgısını artırıp, siyah nokta ve akneye neden olunmamalı. Bu yüzden kullanacakları ürünler su bazlı olmalı. İçersinde debum dengeleyici etken maddeler olmalı. Sabun içermeyen, cilt pH’ı ile uyumlu, meyve asitleriyle desteklenmiş, cildi dengeleyecek temizleyiciler kullanabilirler. Tabii aynı şekilde güneş koruyucu seçimlerimde su bazlı olmalı.
Yağlı ve akneye eğilimli ciltlerin günlük bakımda tonik kullanılmalı mı?
Her cilde tonik kullanmaya gerek olmayabilir. Toniğin içeriğine, cildin yapısına göre de bu cevap değişebilir. Toniklerin gözenek daraltmak ve cildi iyice temizleme, siyah nokta oluşumunu azaltmak gibi özellikleri var.
Yağlı ve akneye eğilimli ciltler, meyve asidi içeren tonikler kullanılabilir. Kuru ciltler ise tonik kullandıklarında kuruluk şikayetleri artabilir. Kuru ve rozasea rahatsızlığına sahip ciltler, yatıştırıcı özellikte tonikler tercih edebilirler. Kısacası tonik kullanımı için cilt tipi son derece önemli. Alkol içermeyen tonikleri de tercih etmeliler. Eğer ciltleri çok yağlıysa, günde 1-2 kere, fazla yağı azaltmak için kullanabilirler.
Çikolata, cips, şeker akneye sebep olur mu?
Cevap: Evet! Fazla karbonhidrat, kan şekerini yükseltir. Bu da vücutta yağ olarak depolanmasına neden olur. Vücuttaki fazla yağdan cilt de nasibini alıyor. Gözenek altınının tıkanmasına neden olup akne oluşumunu başlatıyor. Kötü yağ ve karbonhidrattan kaçınmak, makarna, pirinç, patates, aşırı meyve, şeker, çikolata, tatlı, fast food, cips, kızartma gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Akne oluşumunda beslenme son derece önemli, proteinli, bol sebze ağırlıklı beslenmek ve bol su tüketmek gerekli.
Siyah nokta oluşumunu nasıl engelleyebiliriz?
Siyah nokta, akne başlangıç noktasıdır. Açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kapalı siyah noktalar beyaz yağ bezesi gibidirler ve gidermek için medikal yöntemler tercih edilir. Açık siyah noktaları gidermek için en iyi yöntem cildi düzenli olarak temizlemek. Temizleyici, nemlendirici ve toniklerde de meyve asidi ve retinoid içeriklerini tercih ederek siyah noktaları azaltabilirler.
Gözenek oluşumunu nasıl engelleyebiliriz?
Gözeneklerin genişlemesi, cildin yağ salgısıyla yakından alakalı. Bu yüzden de siyah nokta engelleyen her cilt bakım ürünü, gözenekler için de etkilidir. Az önce de belirttiğimiz gibi, su bazı, alkol içeremeyen, A vitamini formu olan retionid ve meyve asidi içeren ürünler kullanabilirler. Aynı şekilde tonik de, gözenek daralttığı için rutine eklenebilir.
Diş macunu, limon, sarımsak gibi ev yöntemleri aknede işe yarar mı? Evde yapın veya yapmayın diyeceğiniz şeyler nelerdir?
Evde cilt bakımı yöntemleri, ciltte komplikasyona neden olabiliyor. Hazırlanan karşımlar tahrişe, yarala, izlere ve lekelere neden olabilir ve bu izleri gidermesi de çok zor olabilir. Diş macunu, kolonya gibi uygulamalar cilt için son derece zararlı, kimyasal tahrişe neden olabilir. Özellikle sarımsak, yüze uygulandığında çok tahriş edebilir. Geleneksel yöntemlerin taraftarı değilim. Örneğin, limonda da salislik asit var ama oranı belli değil. Bu içerikler, laboratuvarda formüle edilmiş, klinik olarak test edilmiş cilt bakım ürünlerinde, cilde zarar vermeyecek oranda bulunuyor. Bu yüzden cilt için özel formüle edilmiş ve etkisi kanıtlanmış ürünleri kullanmak her zaman daha güvenli.
Gül suyu akneli ciltler için uygun mudur?
Gül suyunun cildi yatıştırma özelliği var. Rozasea veya kuruluk varsa temizleyici veya tonik olarak kullanılabilir. Yağlı ciltlerde yağı azaltma özelliği bulunmuyor, bu yüzden kuru ciltlerin kullanımına daha uygun.