Zencefilin faydaları nelerdir? Zencefil hakkında bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Kış mevsiminin olmazsa olmaz baharatları arasında gösterilen zencefil, soğuk algınlığı ve grip gibi pek çok hastalığın tedavisinde oldukça etkili. Bunu zaten hepimiz biliyoruz. Ancak bu baharat, aynı zamanda cilde sağladığı faydalar ile de adından söz ettiriyor. İşte biz de tam olarak bu noktaya parmak basmak istiyoruz. Peki, yazımızın devamında seni neler mi bekliyor? Hemen açıklayalım.
Araştırmamız neticesinde zencefil yağı, zencefil tozu ve tüm kullanım alanları hakkında bilgiye doyacağın bir yazı hazırladık. Bu şifalı baharata bambaşka bir dünyadan bakmaya hazırsan, önce “zencefil nedir?” kısaca bir açıklayalım diyoruz.
Zencefil Nedir?
Zencefil, özellikle Asya ve Çin’de oldukça fazla kullanılan, tarihi Osmanlılara kadar dayanan bir baharat türü. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılıyor. Fakat günümüzde Hindistan ve Malezya ile bazı tropikal bölgelerde de yetişebiliyor. Zencefilgiller familyasından olan bu bitki, 1-2 metre boyunda ve çok yıllık bir bitki olarak kabul ediliyor. Ülkemizde ise gelişim gösteremiyor.
Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkarılıp yıkanan zencefil, dış kabuğu soyulmak ve bir gece suda bekletilmek suretiyle güneşte kurutularak kullanıma hazır hale getiriliyor.Bu safhadan sonra tane olarak bulabileceğimiz bu baharatın toz haline de ulaşmamız mümkün oluyor.
Zencefilin faydaları nelerdir?
Özellikle kış aylarında daha sık tükettiğimiz zencefilin faydaları gerçekten de saymakla bitmiyor. "Zencefi hangi hastalıklara iyi gelir?" sorusu, en sık duyduğumuz sorulardan biri. Çeşitli şekillerde tüketilebilen zencefilin vücuda faydalarını şu şekilde listeleyebiliriz:
- Sindirime yardımcı oluyor.
- Vücutta ve ciltte detoks etkisi yaratıyor.
- Hazımsızlık, mide ağrısı ve mide bulantısına iyi geliyor.
- Ülser ve reflüyü azaltma etkisine sahip.
- Kolesterol düşürme etkisine sahip.
- Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı oluyor.
- Adet sancısını hafifletme özelliği var.
- Soğuk algınlığı gibi durumlarda rahatlatıcı bir etkiye sahip. Özellikle öksürüğe iyi geldiği biliniyor.
- Hafif eklem ve kas ağrılarının azalmasına yardımcı oluyor.
- Kilo vermeye yardımcı oluyor.
Zencefil Nasıl Tüketilir?
Zencefil nasıl kullanılır sorsunun pek çok yanıtı bulunuyor. Normalde zencefil taze olarak bulunabildiği gibi, toz zencefil, kurutulmuş zencefil, zencefil turşusu ve öğütülmüş zencefil olarak da bulabilirsin. Vücuda olan faydalarını öğrendikten sonra zencefili beslenme düzenine dahil etmek için aşağıdaki yöntemleri izleyebilirsin:
- Soğuk kış mevsiminde rendeleyerek bal ile karıştırabilirsin.
- Zencefil çayı olarak tüketebilirsin.
- Cilt bakımı ürünlerinde, maskelerde ve toniklerde cildin için kullanabilirsin.
- Zencefil tozunu yemeklerde kullanabilirsin. Özellikle çorbalarda ve et yemeklerinde çok sık tercih ediliyor.
- Aynı şekilde zencefil tozunu içtiğin bitki çaylarına da ekleyebilirsin.
Zencefilin Cilde Faydaları Nelerdir?
Sıra geldi zencefilin cilt güzelliğindeki etkilerini açıklamaya. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi zencefil, vücut sağlığındaki iyileştirici gücünü cildi sağlıklı görünümüne kavuşturmada da gösteriyor. İşte bu yüzden zencefil her haliyle şifa dağıtıyor desek abartmış olmayız. Haydi seni daha fazla bekletmeden açıklayalım:
- Zencefil, içerisinde barındırdığı gingerol bileşeni sayesinde ciltteki serbest radikallerle savaşıyor ve cilde zarar verici etkenlerin çoğalmasını engelliyor. Ayrıca zencefil kökü, hücre oksidasyonundan ve serbest radikallerin etkisinden cildi koruyabilmek için 40 farklı antioksidan bileşiği içeriyor.
- İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde cildi besliyor ve parlak bir görünüme kavuşturmaya yardımcı oluyor.
- Yaşlanma karşıtı etkisi ile cildin elastikiyetini artıran zencefil, ciltteki kırışmaları önlüyor.
- Düzenli kullanımda selülit oluşumunun da önüne geçiyor.
- İçerisindeki faydalı yağ asitleri sayesinde cilt, her daim nemli kalabiliyor.
- Antiseptik özelliği ile cildi derinlemesine temizleyen ve tazelik veren zencefil, bu sayede gözeneklerdeki tüm kirleri temizliyor. Sivilce ve siyah nokta oluşumları da engellenmiş oluyor.
- Ciltteki bakteri ve iltihapları da temizleyen zencefil, leke oluşumunu da önlüyor.
- Son olarak, saç dökülmelerinde de etkili oluyor.
Editörün Notu: Zencefil yağı da cilt güzelliğinde kullanılan doğal bir yağ çeşididir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz, cilt güzelliğine etkisi bulunan tüm maddelerin zencefil yağı için de geçerli olduğunu belirtelim. Aklındaki bir diğer soru olan “zencefil yağı ne işe yarar” sorusunu da böylece cevaplamış olalım.
Zencefil kilo verdirir mi?
Vücut için pek çok faydası olan zencefil, aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı bir besin olarak kullanılıyor. peki zencefil zayıflatır mı? Antioksidan bir etkiye sahip olduğu için vücutta detoks etkisi yaratan zencefilin, kalori yakmayı hızlandırdığı biliniyor. Özellikle zencefilin sindirime olan desteği sayesinde, sık sık diyetlerde kullanıldığını görebiliyoruz.
Zencefil tarifleri
Soğuk algınlığı ve öksürük için
Zencefilin kış aylarında boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi geldiği bir gerçek. Böyle durumlarda zencefil rendesini veya tozunu bal ve limon ile karıştırarak kullanabilirsin.
Zencefil çayı nasıl yapılır?
Zencefil çayı yapmak için öncelikle bir diş sarımsak büyüklüğünde bir zencefil parçasını alıp, dış kabuklarını soymalısın. Daha sonra 10 dakika kadar kaynattıktan sonra bardağa alabilirsin. Zencefil çayının içine bal da ekleyebilirsin.
Zencefilin Zararları Nelerdir?
Bu mucize baharatın çok fazla faydası bulunsa da bazı yanlış ve dikkatsiz kullanımlar, vücutta zarara yol açabiliyor. Bu nedenle ölçülü ve kontrollü kullanılmasını öneriyoruz. Uzmanlar tarafından zencefil, günde en fazla 3-4 gram kadar tüketilmeli.
Ayrıca cilde direkt uygulamalardan kaçınarak, zencefil yağı veya zencefil kökü özlü gibi cilt bakım ürünlerinden faydalanman gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Zencefilin aşırı tüketimi ise şu zararlara neden olabiliyor:
Fazla tüketimi mide ekşimelerine yol açıyor.
Ülser hastaları ve sindirim sistemi hastalıklarına sahip olan kişilerde olumsuz tepkimelere yol açabileceği için bu kişilerin kullanmadan evvel doktora danışmaları gerekiyor.
Safra taşına sahip olan bireylerin de doktorlarına danışarak tüketmesi önem taşıyor.
Aşırı kullanımı, kalpte ritim bozukluklarına neden olabiliyor.