Söz konusu bıyık olduğunda altın kural, yüz şekline uygun bir stil bulmak. Bıyığın eğer yüz şekline uygun değilse karizmatik görünmene en büyük engel olabilir. Eminiz ki bıyık çeşitlerinden en az biri senin yüz tipine uygun olacaktır. Hatta sana yardımcı olması için minik bir rehber de hazırladık.
En sık tercih edilen bıyık modelleri isimleri
Yüz şekline göre bıyık modellerine geçmeden önce en sık kullanılan bıyık modelleri isimlerini öğrenelim.
Şevron bıyık:
Dudağın üst kısmından yanağa doğru yayılan, geniş bıyığa denir. Üst dudağı da kaplar.
Sanatçı bıyığı:
Yukarı doğru kıvrımlı bıyığa denir. Salvador Dali’nin tercih ettiği bir bıyık tarzı olduğu için sanatçı bıyığı ya da Dali bıyığı da denir.
Fırça bıyık:
Şevron bıyık stiliyle karıştırılsa da üst dudağı kaplamayan, kalın bıyık stilidir ve yalnızca dudak çizgisi boyunca yer alır.
Kalem bıyık:
İnce uzun şekildeki kalem bıyık, dudağın hemen üstünde, hafif üçgen şekilde olabilir ya da burnun hemen altından da başlayabilir.
Abajur bıyık:
İnce ve abajur şeklinde, hafif üçgeni andıran bıyık stilidir.
Yüz şekline göre bıyık modelleri
Oval yüz şekline uygun bıyık:
Elmacık kemiklerin çene kemiğinden biraz daha genişse, çenen ve alnın dikey olarak simetrik görünüyorsa oval yüz şeklin var demektir. Ayrıca oval yüz şekline sahipsen çok şanslısın çünkü saç, sakal, bıyık modellerinden dilediğin stil sana çok yakışacaktır! İster üst dudağını kaplayacak şekilde uzun, ister kısa, istersen de “sanatçı bıyığı” denilen ince ve kıvrımlı bıyık stillerini dilediğin şekilde deneyebilirsin.
Kare yüz şekline uygun bıyık:
Kısa ve köşeli bir çenen, geniş çene kemiğin varsa köşeli bir yüze sahipsin demektir. Köşeli bir yüz şekline sahipsen amacın yüzünün daha yuvarlak hatlara sahip olmasını sağlamak olmalı. Bu nedenle bıyık şekilleri arasından dudağının üst kısmını kapatmayacak şekilde bir bıyık stili tercih etmeni öneririz.
Yuvarlak yüz şekline uygun bıyık:
Geniş yanaklar, yuvarlak çene kemiği ve dar bir alnın varsa yuvarlak yüz şekline sahipsin. Bu nedenle daha uzun bir yüz şekli efekti elde etmek için keçi sakal üstü kalem bıyık tercih etmelisin. Bu şekilde yüzünün orta-alt kısmının dikkat çekmesini ve yüzünün daha uzun görünmesini sağlayabilirsin. Ayrıca sakallarının fazla uzamasına engel olup yuvarlak hatlarını belirginleştirmesine engel olmalısın.
Uzun yüz şekline uygun bıyık:
Geniş bir alnın ve uzun bir çenen varsa, bıyık çeşitlerinden kalın ve dudağının üstünü kaplayan, “şevron” bıyık denilen stili tercih etmelisin. Bu şekilde uzun yüzüne yatay bir detay katarak daha kısa bir yüz efekti verebilirsin.
Üçgen yüz şekline uygun bıyık:
Yüzünün üst kısmı, alt kısmından daha genişse ve dar bir çenen varsa üçgen yüz şekline sahipsin. Yüz şeklinin daha uzun ve geniş görünmesini istiyorsan kalın bıyık ve uzun sakal stilini tercih etmelisin. Bu tarz sayesinde küçük sandığın yüz hatların çok daha iri görünecektir.
Sakal bıyık uyumu
Bıyık seçiminden sonra bıyığın sakalla veya sakalsız uyumunu belirlemek de oldukça önemli.
Sakalsız kullanım:
Fırça, şevron bıyık stillerini ya da sanatçı bıyığı gibi iddialı bir stili tercih edeceksen bıyığının ön plana çıkabilmesi ve sakallarının görünümüne engel olmaması için sakalsız kullanmayı tercih edebilirsin.
Kirli sakalla kullanım:
“Kadınlar erkeklerde hangi sakal modellerini beğeniyor?” diye sorsak listede ilk çıkacak sakal modeli yüksek ihtimalle kirli sakal olur! Fırça ve şevron bıyığını kirli sakalla beraber kullanarak cool bir görünüm elde edebilirsin.
Keçi sakal kullanımı:
Entelektüel erkeklerin tercihi olan keçi sakalı ince, abajur bıyıkla veya kalem bıyık stiliyle tercih edebilirsin.
Uzun sakal ile kullanımı:
Hipster trendi popüler olduğundan beri uzun sakalları sık sık görür olduk. Ancak bizim bu tarza en çok yakıştırdığımız bıyık stili ise sanatçı bıyığı! Bizce bu görünüme orijinal bir hava katıyor! Eğer sakallarının bu kadar uzun olmasından rahatsız oluyorsan daha kısa bir dağınık sakal modeli tercih edebilirsin.
Çember sakal ile kullanımı:
İddialı ve dikkat çekici bir tarza sahip olmayı istiyorsan önerimiz çember sakal ve şevron bıyığı ikilisini tercih etmen! Geri kalan kısımların sakalsız olmasına özen göstererek bu sakal ve bıyık stilini koruyabilirsin.
Photo credit: istockphoto.com, pinterest.com