Sağlıklı tırnak bakımı nasıl olmalı? Tırnağın üzerindeki soyulmaların ne anlama geldiğini öğrenmek için makalemize davetlisin!
Tırnak soyulması, el güzelliğini gölgeye düşüren en sinir bozucu durumların başında geliyor. Tırnak ucunda başlayan soyulma, ilerleyerek tırnak dibine kadar gidebilir. Oje sürmene engel olan, tırnaklarını bakımsız gösteren tırnak soyulması problemini çözmek istiyoruz! Tırnak üstü soyulmasına neyin iyi geldiğini merak ediyorsan doğru yerdesin. Tırnak soyulması ve tırnak eti soyulması neden olur? Tırnak soyulması hangi vitamin eksikliğinden olur? Bize en çok sorduğun soruları şimdi yanıtlıyoruz.
Tırnak soyulması neden olur?
Tırnaklarımız, tıpkı saçlarımız gibi keratin adı verilen lifli proteinden meydana gelir. Keratin, tırnaklarımızı dış faktörlerden korur, tırnaklarımızın çabuk kırılmasını önler.
Tırnak soyulmasının nedenlerine baktığımızda karşımıza en çok dış etkenler çıkıyor. Tırnak soyulmasının nedenlerinden bazılarını aşağıda görebilirsin: 'Tırnak Eti Soyulması Neden Olur?'
- Sık sık el yıkamak
- Bulaşık yıkamak
- Ojeyi soyarak çıkarmak
- Kalıcı tırnak veya jel tırnak kullanmak
- Sıcak suyla el yıkamak
- Aseton gibi kimyasallara sık maruz kalmak
- Tırnaklarını çok sık törpülemek
Tırnak soyulmasının nedenlerinden bazıları da sağlık kaynaklı olabiliyor. Tırnak soyulmasının nedenleri aşağıdaki sağlık sorunları da olabilir:
- Demir eksikliği
- Kalsiyum eksikliği
- Akciğer hastalığı
- Böbreklerde sorun olması
- Tiroide bağlı sorunlar
- Vücudun susuz kalması
Tırnak Eti Soyulması Neden Olur? Tırnak eti soyulması, ellerin aşırı kuru olmasından ve vücutta C vitaminin eksik olmasından dolayı meydana geliyor.
Tırnak soyulmasına ne iyi gelir?
1- Su Tüketimi
Tırnakların soyulmaya başladıysa panik yapma. İlk olarak günde 2-3 litre su içerek tırnaklarının kurumasını önle. Çünkü aşırı sıcaktan ve nemsizlikten de tırnakların soyulabilir.
2- Oje ve Kalıcı Tırnak Kullanımı
Tırnaklarının soyulduğu dönemde çok fazla tırnaklarını uzatma. Kısa keserek tırnaklarındaki keratinin korunmasını sağla.
3- Beslenmene Dikkat Et
Tırnak eti soyulması hangi vitamin eksikliğinden olur? Demir, kalsiyum, biotin, B12 ve folik asit eksikliğinden dolayı tırnak soyulması ve tırnak eti soyulması yaşayabilirsin
Bu süreçte bol bol demir içeren besinler tüketmelisin. Ispanak, nohut, fasülye, kabuklu deniz ürünleri gibi demir açısından zengin besinleri yiyebilirsin. Günde 18 mg demir alman vücut sağlığın açısından yeterli olacak.
4- Tırnaklarını Nemlendir
Yaz aylarında görülen tırnak soyulmasının nedeni genellikle kuru ve aşırı sıcak havalar olabiliyor. Bu nedenle nasıl vücudunu nemlendiriyorsan, günlük olarak tırnaklarını da nemlendirerek tırnak bakımını sağla.
5- Tırnak Kesimi
Tırnakların soyulduğu dönemde uzun tırnak kullanmaktan kaçınmalısın. Bu dönemde küt tırnak modeli kullanmak yerine oval veya yuvarlak tırnaklar kullanmalısın. Küt tırnaklar daha çok kırılma eğiliminde olduğu için tırnak soyulmasına iyi gelmeyecektir.
6- Kimyasal Kullanımı
Aseton, kalıcı tırnak kullanılırken uygulanan kimyasal jeller gibi içerikler tırnak sağlığuna iyi gelmeyecektir. 'Tırnak Eti Soyulması Nasıl Geçer?' diye araştırırken bu dönemde ellerini olabildiğinde kimyasallardan uzak tutman gerektiğini göreceksin. Buna bulaşık ve çamaşır deterjanları da dahil! Evde temizlik yaparken mutlaka eldiven giymeli ve tırnaklarını temizleyicilerden uzak tutmalısın.
Tırnak soyulması nasıl önlenir?
Tırnak soyulmasını önlemek için tırnağına zarar verebilecek faktörleri hayatından çıkarmalısın. Örneğin takma tırnak kullanmak, jel tırnak yaptırmak gibi. Tırnak üstü soyulmasını önlemek istiyorsan manikür yaparken hava alan, klasik ojeleri kullanmalısın. Ojeni çıkarmak için ojelerini soymak yerine oje çıkarıcı tercih et.
Evde manikür yaparken tırnağının üzerini sert bir şekilde törpüleme. Tırnak üzerini törpülemek için kağıt törpünün yumuşak tarafını kullanmalı ve hafifçe tırnak üzerini törpülemelisin. Tırnak bakımına dikkat ettiğin ve tırnaklarını düzenli olarak nemlendirdiğin sürece tırnaklarındaki soyulmanın azaldığını göreceksin. Eğer tırnak üstü soyulma problemi devam ediyorsa mutlaka bir dermatoloğa göster.