Soğuk alerjisi kış günlerinin kabusu haline gelebilir. Soğuk alerjisinden korunmak ve etkilerini en aza indirmek için bu önerileri takip edebilirsin.
Soğuk alerjisi kış aylarında ortaya çıkan ve cildin hassasiyet göstermesine yol açan durumların başında geliyor. Kış aylarında havanın soğuması ile birlikte cildinin ultra kuruduğunu, çatladığını ve kızardığını gözlemliyorsan soğuk alerjisine karşı korunma yöntemlerini araştırmalısın. Soğuk alerjisinin yarattığı etkileri en aza indirmek için en pratik ve kolay önerilerimizi seninle paylaşıyoruz. Ellerinde ve cildinde çıkan soğuk alerjisi semptomlarını azaltarak bu kışı daha rahat geçirebilirsin.
Soğuk alerjisi nedir?
Soğuğa çıktığında elinde ve yüzünde beliren yanma hissi, kaşıntı ve kabarıklık oluyorsa bu, soğuk alerjisi yani soğuk ürtikeri belirtileri olabilir. Soğuk alerjisi kış aylarında kendini gösterir ve genellikle soğuğa maruz kalan el ve yüz gibi bölgelerde ortaya çıkar.
Soğuk alerjisi, tıpkı güneş alerjisi gibi mevsime bağlı gelişen bir alerji çeşidi. Soğuğa çıkmadan önce alacağın önlemlerle soğuk alerjisinin yaratacağı belirtileri en aza indirebilirsin. Eğer soğuğa çıktığında cildinde şiddetli kaşıntı, kabarıklık veya yoğun yanma hissi oluşuyorsa mutlaka bir dermatoloğa danışmalısın.
Soğuk alerjisi belirtileri nelerdir?
Soğuk alerjisinin en belirgin belirtilerinin başında kaşınma hissi, kabarıklık, yanma hissi geliyor.
Soğuk alerjisinin belirtileri genellikle soğuğa çıktığında kendini gösterir. Soğuk ürtikeri etkilerini soğuğa çıktıktan sonra ilk dakikalar içinde görmeye başlarsın. Eve geldiğinde ise bu etkilerin tamamen geçtiğini görebilirsin. Bazı kişilerde soğuk ürtikeri belirtileri birkaç saat kalsa da genellikle hızlı bir şekilde ortadan kalkar. Eğer senin de dışarı çıktığında ellerinde ve vücudunda kaşıntılar, kabarıklıklar ve yanma hissi oluyorsa bu işaretleri ciddiye alıp dermatolog randevusu oluşturmalısın.
Soğuk alerjisi kimlerde olur?
Soğuk alerjisi cildi kuruma eğilimli olan kişilerde daha çok meydana gelebilir. Soğuğa çıkan, soğuk su içen, dondurucuların olduğu soğuk bir alanda çalışan veya soğuk duş alan kişilerde soğuk alerjisi görülebilir.
Soğuk ürtikeri genellikle 4,5 derecenin altında ortaya çıkabiliyor. Soğuk alerjisi genellikle hassas cildi olan alerjiye eğilimli kişilerde oluşabiliyor. Eğer cildinin hassas olduğunu düşünüyorsan soğuğa çıkmadan önce mutlaka cildini nemlendirmeli ve cilt bariyerini onaracak ürünleri tercih etmelisin. Soğuk duş almamak, soğuk ortamda eldiven kullanmak ve cildini sık sık nemlendirmek de soğuk alerjisinin şiddetlenmesini önleyebilir.
Soğuk alerjisinden nasıl korunabilirsin?
Soğuk alerjisinden korunma yöntemlerinin başında cildini sık sık nemlendirmek geliyor. Kış aylarında cilt bakımını atlamamalı ve cildinin kurumasına izin vermemelisin. Özellikle kuru soğukların olduğu ve dışarıda çok zaman geçirdiğin günlerde dışarı çıkmadan önce ve sonra cildinin ihtiyaçlarını karşılamalısın.
Cilt bariyerini onaran, güçlendiren ve en önemlisi cildini gün boyu nemli tutacak nemlendiricileri kullanmanı öneririz. Cilt için nemlendirici alırken, cildinde yapışkan bir his bırakmayan ve cildinde kontrollü salınım yapan kremleri tercih etmelisin. Nemlendirici kremin dışında cildinde yoğun maske yapmak, zengin konsantre formüle sahip olan serumları düzenli kullanmak da cilt bakımına yardımcı olur. Soğuk alerjisinden korunurken dudaklarını da es geçme. Dışarı çıkarken dudaklarının kuruyup çatlamasını önleyecek dudak balmlarını düzenli olarak kullanmalısın.