Saçtaki kepeği ne yok eder, saçtaki kepek ve kaşıntı nasıl giderilir gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsan bu yazımızı hemen okumalısın!
Omuzlarımızda gururla taşımayacağımız bir şey varsa, o da pul pul dökülen saç derilerimizdir. Kepek adı verilen bu ölü hücreler, bir noktaya kadar normal kabul edilse de gözle görülür hale geldiğinde hem sağlık endişesi hem de estetik kaygısı yaratıyor. Kepek nasıl geçer diye araştırma yapanların imdadına ise yine biz yetişiyoruz!
Saçta kepek sorunu, saç derisinin çeşitli nedenlerle pul pul dökülmesinden kaynaklanan bir durum. Kepek çok ciddi bir saç sorunu olmasa da kim omzuna toz gibi beyaz beyaz parçaların düşmesini ve saç derisinin devamlı kaşınmasını ister ki? Peki acaba kepek saç derisini kaşımaktan kaynaklı mı oluyor, yoksa saç derisinde kepek oluşumu nedeniyle mi kaşıntı hissi ortaya çıkıyor? Eğer sen de kepek sorunu yaşıyorsan kepek neden olur, kepek şampuanları nasıl etki gösterir ve kepek nasıl geçer gibi aklında yer eden tüm soruların yanıtlarını birazdan öğrenebilirsin!
Kepek Nedir?
Kepek, saç derisinin pul pul dökülmesine neden olan ve aynı zamanda pul pul dökülmesinden kaynaklanan yaygın bir saç problemi. Kepek ne demek sorusunu da kısa bir açıklama ile geride bıraktığımıza göre, kepek bulaşıcı mıdır sorusuyla devam edelim. Kepek, bulaşıcı bir durum olmasa da özellikle tekrarlayan durumlarda sinir bozucu olabiliyor.
Neyse ki saçtaki hafif kepek oluşumu, günlük kepek şampuanları ile bakım yapıldığında çabucak azalma eğilimi gösterebiliyor. Ancak kullanılan kepek karşıtı şampuanlar tek başına işe yaramadığında belirtilerin daha sonra tekrar meydana gelmesi kaçınılmaz olabiliyor. Eğer sen de tam olarak bundan şikayetçiysen, yeniden en iyi kepek şampuanı arayışına başlamadan önce mutlaka bir dermatolog tavsiyesi almanı öneririz. Aksi takdirde saç derinde daha ciddi problemler ortaya çıkabilir veya mevcut problemler sen fark etmeden daha da ilerleyebilir. O zaman bir sonraki sorumuz saçta kepek neden olur? Farklı bir şekilde soracak olursak, saç neden kepeklenir? Hadi anlatalım!
Saçta Kepek Neden Olur?
Saç derimizin en üst tabakası aslında devamlı soyulma halinde. Çünkü epidermis denen bu tabaka kendisini sürekli yeniliyor. Yani esasında herkeste kepek bulunuyor. Ancak bu noktada asıl dert, küçük veya büyük parçalar oluyor. Eğer omzunun üstünde devamlı beyaz döküntüler görüyorsan bu, saç kepeklenmesi sorunundan sen de mustaripsin anlamına geliyor. Peki, o zaman sorumuzu tekrarlayalım: Saçta kepek neden oluşur? Saçta kepek sorununu ortaya çıkarabilecek şu gibi bazı nedenler var:
1. Seboreik Dermatit
Kepeklenme neden olur diye araştırma yapanlar kepek sorununu ilk olarak seboreik dermatit ile ilişkilendirebilir. Tabii ki seboreik dermatit rahatsızlığı olanlar da kepek sorunuyla sık sık karşılaşıyor çünkü bu deri hastalığı kulağın arkası, kaşlar ve burnun kenarlarını etkilediği gibi saç derisine de yansıyor. Bunun sonucunda da saç derisi hassaslaşıyor, tahriş oluyor ve fazladan deri hücreleri üretmeye başlıyor. Üretilen fazla hücreler ölüp döküldüğünde de kepek sorununu ortaya çıkıyor. Ancak her kepek sorunu seboreik dermatit ile ilişkilendirilmemeli. Bu ayrımın yapılabilmesi için de mutlaka dermatolog görüşü almak gerekiyor.
2. Saçı Yeterince Taramamak
Saçlarını düzenli olarak taramayanlar kepek sorunu konusunda daha fazla risk altında. Çünkü dökülen saç derisini bir noktadan sonra tarakla bile giderilemiyor ve direkt olarak saçlara yapışıyor. Hatta kepek tarağı bile bu konuda tek başına çözüm olamıyor.
3. Düşen Sıcaklıklar
Genelde düşen sıcaklıklar nedeniyle kepek sorunu kış aylarında daha çok kendisini göstermeye başlıyor. Aynı cildimiz gibi soğuk havadan dolayı saç derimiz de kuruyor ve dökülmeye başlıyor. Bu nedenle saç derinin ısısını sabit tutabilmek için kışın mümkün olduğunca şapka ve bere takmanı öneririz. Tabii saç diplerini havasız da bırakmamalısın.
4. Yanlış Saç Bakım Ürünleri ve Saçı Yeterli Şampuanlamamak
Eğer saçlarını yeterince şampuanlamıyor ya da düzenli olarak yıkamıyorsan saç derisindeki yağlar ve deri hücrelerinin gitgide birikip tortulaşabileceğini unutmamalısın. İşte, biriktikçe de bu kalıntılar daha büyük parçalar halinde saçtan ayrılarak kepeğe neden olabiliyor. Bununla birlikte yanlış şampuan seçimiyle beraber saç derisinde kızarıklık, kaşıntı ve kepek problemi başlayabiliyor.
5. İçsel Hastalıklar
Parkinson gibi nörolojik hastalıklar, kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi ile alakalı bazı rahatsızlıklar da saçta kepek sorununun dolaylı nedenleri arasında yer alıyor.
6. Beslenme düzeni
B, D vitaminleri ve çinko içeren besinler düzenli şekilde tüketilmediğinde de kepeğe davetiye çıkabiliyor.
7. Stres
Stres kepek yapar mı? Evet, duygusal ya da fiziksel olması fark etmez, stres altında da kepek gibi saç sorunları ortaya çıkabiliyor.
8. Saç Diplerine Açıcı Uygulanması
Saç diplerine sürülen açıcı aslında doğrudan doğruya kepek oluşumuna yol açmıyor. Sadece, yoğun kimyasal maruziyetinden dolayı saç nem kaybediyor. Hatta yer yer tahriş olup kabuklanabiliyor. Bu da saç diplerine açıcı uygulamasından 1-2 hafta sonra saçta kepek olarak kendisini gösterebiliyor.
9. Saç Diplerine Uzun Süre Fön Tutulması
İster sıcak bir yemekten söz edelim, ister yeni sürülmüş bir ojeden; ister ıslak saç tellerinden, ister sağlıklı bir saç derisinden… Çok üflenen her şey kurur. Hatta fazla hava akımına maruz kalırsa olan nemini de kaybeder. Nem dengesi kaybolan saç derisi ise aynı işlemi gördükçe -özellikle de yeterli önlem alınmadıysa- kurumaya ve kepeklenmeye başlar.
10. UV Işınları
Güneş ışınlarının cildi kuruttuğu halihazırda bilinen bir gerçek. Saçların her ne kadar başını korumak adına saç derini önemli oranda örtse de, saçın ayrım kısımları güneşe karşı daha savunmasız oluyor. Saç derisi güneşe uzun süre boyunca maruz kaldığında ise kepek oluşumuna elverişli hale geliyor.
11. Sert Su Kullanımı
Şehir şebekelerinden gelen sular klorlu ve kireçli olduğu için cildin kurumasına yol açabiliyor. Bu da söz konusu saç derisi olduğunda kendisini kepek olarak dışa vurabiliyor.
12. Aşırı Kuru Şampuan Kullanımı
Kuru şampuan, üretilme nedeni gereği saç derisindeki fazla yağı emmek üzere çalışıyor. Ancak bu günlük kurtarıcıların çok sık kullanılması saç derisinin sebum dengesini olumsuz etkilediği için kepek oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.
Peki, sence dökülen şeyin kepek olduğu nasıl anlaşılır? Buraya kadar okuduklarından anlayacağın üzere, saç derisindeki her döküntüye direkt kepek problemi deyip geçmek pek doğru değil. O zaman şimdi gelelim; kepekli saç nasıl olur, yani kepek belirtileri nelerdir sorusunun cevabına!
13. Deri Rahatsızlıkları
Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına sahip olanlar kepek sorunu yaşamaya meyilli oluyor. Bu tip hassas ciltlere özel bakımlar yapmak için mutlaka dermatolog yardımı almak gerekiyor. Kepek problemine çözüm ararken diğer deri rahatsızlıklarını da kötü etkilememek son derece büyük önem taşıyor.
14. Yaş
Saçta kepek oluşumu nedenlerinden bir diğeri de yaş faktörü. Orta yaşa ulaşan kişilerde kepek görülme olasılığı daha fazla oluyor. Özellikle orta yaşlardaki erkeklerde kepek görülme olasılığının kadınlardan çok daha fazla olduğunu söylemeliyiz.
Kepekli Saçın Belirtileri Nelerdir?
Saçta kepek sorununun kaşıntı, pul pul dökülme, kızarıklık ve saç derisinde hassasiyet gibi belirtileri olabiliyor. Ancak kepekli saç olarak tanımlanan saçlarda bu sorunlar öyle bir görünüp sonra hemen kaybolmuyor. Bir saçın genel anlamda kepekli saç olarak değerlendirilebilmesi için döküntü sorununun yılda üç-dört defadan fazla ortaya çıkıp iki ila beş hafta boyunca devam etmesi gerekiyor.
Yukarıda açıkladığımız belirtilerin dışında, tekrarlayan kepek sorununun nedeni kızarıklık, şişme, kaşıntı, kuruluk ve ciltte döküntü gibi belirtilere sahip yaygın bir deri hastalığı olan atopik dermatit vb. bir rahatsızlık daolabilir. Saçta egzama sorununa neden olabilen bu gibi cilt rahatsızlıkları olan kişilerde de sıklıkla görülebiliyor.
Kepek Çeşitleri Nelerdir?
Kuru ve yağlı olmak üzere saç derisinde görülen iki çeşit kepek bulunuyor. Her iki durumda da kepek, saç derisinde rahatsızlık ve kaşıntıya sebep oluyor.
- Kuru kepek: Omuzlara düşen küçük, ince, beyaz ve uçuşan pullar kuru kepek olarak tanımlanıyor.
- Yağlı kepek: Saç ve saç derisine yapışan, sarımtırak renkli, daha geniş ve kalın pullara yağlı kepek deniyor.
Kepek, artık bildiğin üzere saç derisinin aşırı derecede pullanması nedeniyle oluşuyor. Saç derisindeki hücreler iki haftada bir doğal olarak yenileniyor ve atılan ölü hücreler normalde görünmez pullar şeklinde yok oluyor. Fakat bazı etkenler yüzünden saç derisindeki hücre yenilenme süreci hızlanabiliyor. Böylece saç derisinde kepek olarak bilinen ölü deri hücresi kümeleri oluşuyor. Peki, kepekli saça ne iyi gelir ve kısaca kepek nasıl geçer? İşte cevabı!
Kepek Nasıl Geçer?
Kepek tedavisi söz konusu olduğunda yaş ve kepeğin şiddeti gibi faktörler göz önünde bulundurulmalı. Bu faktörler göz önünde bulundurulduktan sonra da bir dermatoloğa danışılıp, en etkili saç kepeği temizleme yöntemlerini öğrenebilirsin. Ancak tedaviye destek olmak için aşağıdaki önerilerimizi de dikkate alabilirsin:
1. Kepek Önleyici Şampuan Kullan
Eğer inatçı, tekrarlayan ve şiddetli bir kepek sorunu yaşıyorsan saç derisindeki sebum dengesini sağlayan, kalıcı kepeği yok etmek için yoğun ve mikro soyucu etkisi olan şampuanları, yani kepek şampuanlarını kullanmalısın. Ayrıca kaşıntıyı engellemek için vitamin PP içermesine de dikkat edebilirsin.
Editörün Önerisi: Selenyum disülfür maddesini daha önce hiç duymuş muydun? Kepeğin azalmasına destek olan bu içerik, Vichy Dercos Kepek Karşıtı Bakım Şampuanı’nda bulunuyor. Hem yağlı hem de kuru saç derisine özel 2 farklı çeşidi bulunan bu şampuan, kepekle beraber gelen kaşıntı hissini azaltmaya da yardımcı oluyor. Gözle görünür kepeği yüzde 100’e kadar gidermeye yardımcı olan ve 6 haftaya kadar yeni kepek oluşumunu azaltmaya katkıda bulunan Vichy Dercos Kepek Karşıtı Bakım Şampuanı’nı senin de denemeni öneriyoruz.
2. Parabenden Uzak Dur
Eğer saç derinin kuru olmasından dolayı sana sıkça kepek nasıl geçer sorusunu sorduracak problemler yaşıyorsan selenyum içeren, paraben içermeyen şampuanları kullanmanı öneririz.
3. Bakım Yağı Kullan
Kepeği ne geçirir evde? Saç derisindeki kuruluğu önlemek için doktoruna danışarak saç derine çiçek yağları içeren saç bakım yağlarıyla masaj yapabilirsin. Bu sayede saç derinin nemlenmesini ve beslenmesini sağlayabilirsin.
4. Isıdan Uzak Dur
Saçından uzun süreli bir çözümle kepek temizlemek istiyorsan saç derini kurutup tahriş olmasına neden olacak fön makinesi, düzleştirici ve maşa gibi aletleri bu dönemde kullanmamalısın.
5. Saçlarını Çok Sık Yıkama
Şimdi geliyoruz o soruya! Saçı çok yıkamak kepek yapar mı? Saçlarını her gün yıkıyorsan kepek sorununa davetiye çıkartıyorsun demektir. Buna engel olmak için saçlarını her gün yıkamak yerine gün aşırı kepek önleyici şampuanla yıkayıp, saçını yıkamadığın günlerde de kuru ve normal saçlar için üretilmiş kuru şampuanlardan yardım alabilirsin.
Saç derisinde bulunan doğal yağlar, saçların için de saç derin için de faydalı. Ancak bu yağ saç derisinde gereğinden uzun süre bulunursa kepek oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle saçlarını arındırmak ve kepek oluşumuna engel olmak için saçlarını düzenli olarak haftada 3-4 kez yıkamanı öneririz. Bundan daha az ya da daha çok yıkamak kepek oluşum nedenlerini tetikleyebilir.
6. Şekillendiricileri Dozunda Kullan
Şekillendirici jöleler, macunlar, spreyler… Saç şekillendiriciler çok işe yarıyorlar ama aşırı ve çok miktarda kullanmak saç derinde birikmelere neden olabilir. Bunun da sana geri dönüşü kepek şeklinde olabilir. Bu yüzden şekillendiricileri az miktarda uygulamanı ve çok sık kullanmamanı öneririz.
7. Beslenme Düzenini Değiştir
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin kepeğe neden olabileceğini biliyor muydun? Evet, şaşırtıcı olsa da saçta kepek oluşumu neden olur sorusunun bir yanıtı da bu. Özellikle yüksek karbonhidratlı yiyecekler ve şekerli gıdalar kepeği şiddetlendirebilir. Bu nedenle eğer saçların kepeğe yatkınsa karbonhidrat ve şekerden uzak durman faydalı olabilir. Uzun zamandır aradığın kepek problemi nasıl çözülür sorusunun yanıtı belki de burada gizlidir. Dermatoloğuna danışarak gıdaların kepeğe etkisini daha iyi öğrenebilirsin.
8. Saç Derine Peeling Uygulamayı Dene
Nasıl yüzümüzü arındırmak için peeling etkili temizleyicileri uyguluyorsak, saç derimiz için de aynı işlemi yapabiliriz. Saç derinin üst katmanını nazikçe soyan ürünlerle saç derinde bulunan tüm kalıntılardan, kepekten, ölü deriden arınabilirsin.
Saç derisine peeling söz konusu olduğunda bizim önerilerimizden biri, yağlı, yapışkan ve inatçı kepek karşıtı Vichy Dercos Micro Peel Şampuan. Kepek ve seboreik dermatit gibi saç derisi rahatsızlıklarında etkili olan bu şampuan, saç derisinin yağlı kepekten arınmasına destek oluyor. Kepeği yok etmek için ne yapmalı diye araştırıyorsan bir şans verebilirsin.
9. Duşta Yüksek Sıcaklıktan Uzak Dur
Kepek problemine ne iyi gelir diyorsan aşırı sıcak suyla saç yıkamaktan ve yüksek derecelerde saç şekillendirmekten olabildiğince kaçınmalısın. Sıcaklık saç derinin kurumasına, tahriş olmasına böylece kepeğin daha da artmasına neden olabilir. Saçlarını ılık suyla yıkamaya başladığında kepek probleminin azaldığını gözlemleyebilirsin.
10. Saç Diplerini Kaşıma
Omuzlara dökülen beyaz tozlar dışında kepeğin en zorlayıcı etkilerinden biri kaşınma. Saç derini kaşıdıkça kepek problemi ne yazık ki daha fazla şiddetlenebilir ve artış gösterebilir. Bu nedenle saç derini kesinlikle kaşımamalı ve saç diplerinin tahriş olmasına engel olmalısın. Saçlarını kaşımamak için sabrettiğinde kepeğin çözümü için büyük bir adım atış olacaksın.
Kepek Kendi Kendine Geçer mi?
İşi başından aşkın olup sadece elindeki imkanları değerlendirmek isteyenler, kepek evde nasıl geçer sorusuyla sıkça kapımızı çalıyor. Aynı şekilde kepek kendiliğinden geçer mi sorusu da bizlere çok geliyor. Tedavi etmeden kepeği geçirmek gerçekten zor! Kepek için bitkisel çözümler uygulayanlar da kepeğin kendiliğinden geçmediğini söylüyor. Fakat stres veya beslenme kaynaklı kepek problemi yaşıyorsan bu faktörler kalktığında kepek sorununun azaldığını da görebilirsin.
Kepek Saç Döker mi?
Kuru cilt, beslenme düzeni, stres ve bazı saç ürünleri gibi birçok faktör kepeğe ve aynı zamanda saç dökülmesine neden olabilir. Ancak kepeğin kendisi saç dökülmesine neden olmaz. Bununla birlikte şiddetli kepek, bir kişinin saç derisini çok fazla kaşımasına ve tahriş etmesine neden olabilir. Saç köklerinde tekrarlanan iltihaplanma, hasara ve yara izine neden olabilir, saç uzamasını yavaşlatabilir veya durdurabilir. Bu durum da saçın zayıflamasına veya incelmesine, son aşamada ise saç dökülmesi sorununa neden olabilir.
Kepek için Doğal Çözümlerden Faydalanmalı mı?
Kepek sorunu için çok sayıda doğal, bitkisel çözüm önerisi de bulunuyor. Ancak kepek problemi hafife alınabilecek bir saç problemi olmadığından ve ilerleyen durumlarda daha kötü boyutlara ulaşma ihtimali olduğundan kepek için bitkisel yağlardan ve doğal tedavi yöntemlerinden ziyade dermatoloğunun önerdiği uygulamaları tercih etmelisin. Çünkü saç derisi son derece hassas olduğundan bitkisel uygulamalar bilinçsizce yapıldığında saç derisine zarar verebilir. Tahriş, kaşıntı, kızarıklık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Bebeklerde Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?
Seboreik dermatit olarak da adlandırılan bebek kepeği, yetişkinlerdeki kepek oluşumuyla aşağı yukarı aynı ilerliyor. Bu durumda ise bebeğin saç derisi kuruyor ve pul pul dökülmeler görülüyor. İşte bebeklerde kepek oluşumuna neden olan etkenler:
- Saç derisinde güneş yanığı
- Sert bir şampuan veya çok fazla şampuan kullanmak
- Şampuandan sonra bebeğin saçını yeterince durulamamak
- Sert hava şartları
- Bebeğin saç derisinde aşırı sebum oluşumu
Bebeklerde kepek oluşumu söz konusu olduğunda doktor muayenesiyle uygun tedavi yöntemi bulmak oldukça önemli. Problemin ilerlememesi adına doktorun tavsiyelerine uyulması gerekiyor. Bebek kepeğine engel olmak için en sık kullanılan bakım yöntemleri ise şöyle:
- Her gün uzun banyolar yaptırmak bebeğin hassas cildini kurutabilir ve bebeklerde kepek sorununa neden olabilir. Bu nedenle banyo saati olabildiğince kısa (10 dk kadar) tutulmalı.
- Bebekler kesinlikle aşırı sıcak suyla yıkanmamalı. Banyo yaptırırken suyun sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalı.
- Bebekler için özel olarak üretilmiş nazik ve cildi dostu şampuanlar kullanılmalı.
- Bebeğin vücudu ve saç derisi güneş ışınlarına 15 dakikadan fazla maruz bırakılmamalı.
- Ayrıca dermatoloğun onayı üzerine bebek cildine uygun bakım yağları ile saç derisine nazikçe masaj yapılabilir.
Kaş Kepeklenmesi Nedir, Nasıl Geçer?
Kepek, bazen kaşlar gibi saç derisi dışındaki yerlerde de ortaya çıkabilir. Can sıkıcı olabilse de iyi haber şu ki kaşta kepek oluşumu saç derisindeki kepekten daha kolay düzeliyor. Kaş kepeği, bebeklerden yaşlılara kadar hemen herkesin yaşadığı bir durum. Genellikle de ergenlikten sonra yağ üreten bezlerin çok olduğu cilt bölgelerinde meydana geliyor. Bu nedenle sıklıkla kafada veya yüzde (kaşlarda) kepek görülüyor.
Kaşlarda kepeklenmenin yaygın bir nedeni de yine seboreik dermatit. Bu cilt rahatsızlığı, yetişkinlerde kronik bir durum olabiliyor ve hatta bebeklerde de kaş kepeğine yol açabiliyor. Kaş kepeğinin belirtileri ise şöyle ortaya çıkıyor:
- Deri döküntüsü
- Yağlı ve tahriş olmuş cilt
- Beyazımsı pullanma
Kaş kepeğinin nedenine bağlı olarak, kaşta kepek nasıl geçer sorusunun yanıtı da değişiyor. Bazen bir kişide işe yarayan bir çözüm, başka bir kişide aynı etkiyi sağlayamayabiliyor. Bu nedenle uyguladığın kepek tedavisi sende iyi çalışmıyor gibi görünüyorsa cesaretin kırılmasın. Kaş kepeği bazen soğuk ve kuru hava veya stres ile de şiddetlenebiliyor. Kepek şampuanı ile benzer şekilde topikal mantar önleyici kremler de bu noktada önerilenler arasında. Ancak tüm bunları kullanmak için bir dermatolog tavsiyesi almak şart! Özellikle bebeklerde kaş kepeklenmesi söz konusuysa mutlaka doktor muayenesi yaptırmak gerekiyor.
Kepek Temizlemek için Ne Yapmak Gerekir?
Saçtaki kepeği temizleyebilmek için öncelikle doğru şampuan kullanımına önem vermek gerekiyor. Etkin bir kepek temizliği için saç derinin ihtiyacına uygun bir kepek şampuanıyla saçlarını derinlemesine temizleyebilirsin.
Editörün Seçimleri: En İyi Kepek Şampuanı Önerileri
Kepek önleyici şampuan önerilerimizi merak edenleri buraya alalım! İşte bizim kepek karşıtı şampuan favorilerimiz!
1. Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan
Kepeği gidermeye ve yeni kepek oluşum görünümünü azaltmaya yardımcı olan Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan ilk kullanımdan itibaren bakım sağlıyor. Normal ve yağlı, kuru, hassas saç derisine özel üç farklı çeşidi bulunuyor. Sen de saç derinin ihtiyacına uygun çeşidini seçerek kepeğe karşı koyabilirsin.
2. La Roche-Posay Kerium Doux Kepeğe Karşı Etkili Şampuan
Kepeğe karşı görünür etki sunan ve saç derisindeki sebum dengesini sağlamaya yardımcı olan La Roche-Posay Kerium Doux Extreme Şampuan, saç derisini anında arındırıyor. Özellikle kepekle beraber kaşıntı sorununa yardımcı olarak kaşıntı hissine karşı da etki gösteriyor.
3. Kérastase Symbiose
Kérastase'ın çok sevilen kepek karşıtı bakım serisi Symbiose'un iki farklı şampuanı bulunuyor. Biri yağlı ve hassas saç derisi için arındırıcı ve hücresel kepek önleyici şampuan Kérastase Symbiose Bain Pureté Anti-Pelliculaire. Diğeri ise kuru ve hassas saç derisi için nemlendirici ve hücresel kepek önleyici şampuan Bain Crème Anti-Pelliculaire. Kepek için şampuan söz konusu olduğunda Kérastase Symbiose serisinin son zamanlardaki en büyük favorilerimizden olduğunu söylemek isteriz.
Kepek Şampuanı Nasıl Kullanılmalı?
Bazı kepek şampuanları günlük kullanıma uygunken bazıları iki günde bir ya da ancak haftada bir-iki kez kullanılabiliyor. Bu nedenle aldığın kepek şampuanını kullanmadan önce hem doktorunun kullanım tavsiyesine kulak vermeli hem de şampuan üzerinde yazan kullanım önerilerine dikkat etmelisin. Kepek şampuanının saça uygulanışı ise diğer şampuanların kullanımından farklı değil. Saçlarını iyice nemlendirdikten sonra saç derisine parmak uçlarınla nazikçe masaj yaparak uygulayabilir ardından bol suyla durulayabilirsin.
Evde Kepekten Kurtulma Yolları Nelerdir?
Evde kepekten nasıl kurtulurum diyorsan yukarıda sıraladığımız çözüm önerilerine ve kepek giderici şampuan tavsiyelerimize göz atabilirsin. Bunun dışında evde kepeğe doğal çözüm yöntemlerini önermediğimizi bilmelisin. Çünkü doğal yollarla saç kepeği nasıl gider sorusuna verilen cevapların saç derisinde büyük hassasiyetler yaratma ve kepeğin daha da şiddetlenmesine yol açma riski bulunuyor. Bunun yerine güvenilir formüllere sahip kepeği gideren şampuan, serum ve maske çeşitlerini kullanarak daha etkili ve kalıcı çözümler sağlayabilirsin.
Saçta kepek neden olur nasıl yok edilir sorusu için verdiğimiz yanıtlardan sonra tekrarlayan saç kepeği sorununun senin için artık geçmişte kalacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak öncesinde mutlaka bir dermatolog randevusu ayarlamayı unutma!