Saç bakımında değerli içerikleri kullanmayı çok seviyoruz. Yıpranmış saçlar ve saç derisi için favori içeriklerimizin başında asitler geliyor. Cilde ve saça iyi gelen asitler, saçların daha canlı görünmesi ve uzamasına yardımcı oluyor.
Peki, hangi asitler saça iyi gelir? Saç köklerini canladıran ve saçlara bakım yapan asitleri senin için araştırdık. Saça faydalı asitleri öğrendikten sonra saçlarının daha sağlıklı göründüğünü ve saç köklerinin derinlemesine temizlendiğini fark edeceksin. Sen de bizim gibi saç bakımına önem veriyorsan içerisinde asitler olan saç bakım ürünlerine öncelik verebilirsin.
Asitlerin saça faydası nedir?
Asitler cildimizde peeling etkisi yarattığı gibi saç derisinde de aynı arındırma ve ölü hücrelerden temizleme görevini yerine getiriyorlar. Gözenekleri derinlemesine temizleyen asitler, gözenekleri tıkayan ölü hücreleri uzaklaştırıyor ve saç köklerinin nefes almasını sağlıyor. Özellikle glikolik asit ve laktik asit gibi AHA'lar saç derisinde hücre yenilenmesini teşvik ettiği ve peeling etkisi sağladığı için saç bakımında çok faydalılardır. AHA içeren saç bakım ürünleri sebum oranını dengeler, ölü deri hücrelerini ortadan kaldırır, kan dolaşımını hızlandırır ve saç derisine oksijen takviyesi yapar. Glikolik asit içeren saç bakım ürünleri gözeneklerin derinliklerine ulaşarak saç foliküllerinin daha sağlıklı uzamasına teşvik ediyor. AHA içeriğine sahip saç bakım ürünleri sayesinde saç derisini kurutmadan ve tahriş etmeden derin arındırma yapabilirsin. BHA yani yağda çözünebilen organik asitler de saç derisi için çok faydalı! Saç derisinde bir sorun olduğu zaman salislik asit gibi ölü cilt hücrelerini arındırabilirsin. Cilt derisinde tahriş, kepek veya seboreik dermatit gibi sorunları olanlar salislik asit içeren saç bakım ürünleriyle saç derisinde kontrollü peeling yapabilirler.
1.Hyaluronik asidin saça faydaları
1. Saçı nemlendirir: Hyaluronik asit nemi tutarak saç tellerine ve saç derisine nem sağlıyor. Saç tellerinin nemi tutmasına destek olur ve daha uzun süre nemli, canlı ve parlak gösterir. 2. Elektriklenmeleri kontrol altına alır: Hyaluronik asit, saç yapısındaki kütikülü doldurarak daha pürüzsüz gösterir. Elektriklenmiş saçları nemlendirerek kabarmalara engel olur. 3. Saçı dolgunlaştırır: Hyaluronik asit cansız, sönük saçları dolgunlaştırmaya yardımcı olabilir. 4. Saçları parlatır: Hyaluronik asit saçların olduğundan daha parlak görünmesine yardımcı olur. Saçlara ihtiyacı olan nemi sağlayarak ışıl ışıl parlak görünmesine destek olur. Editör önerisi: Hyaluronik asit içeren saç bakım ürünleri arayanlara harika bir haberimiz var: Elseve Hydra [Hyaluronic] bakım serisi! Deneyip sonuçlarından da memnun kaldığımız bu bakımla saçlarımızın gerçekten de neme ihtiyacı olduğunu anlamış olduk. Neme doyan saçlarımız daha dolgun, daha canlı görünüyor. Serideki Hyaluronik asit içerikli ürünler saçı ağırlaştırmadan nemlendirip dolgunlaştırıyor, nemi saçlara hapsediyor. Böylece saçlarımız çok daha kolay taranıyor, elektriklenmiyor.
2.Glutamin saça faydaları
Glutaminin saç büyümesindeki rolü oldukça önemli. Saçın ana bileşeni, büyük miktarda sistein içeren keratindir. Glutamin desteği ile sistein sentezi sağlanarak saçlar daha hızlı uzayabilir. Glutaminin besin kaynakları: Kırmızı et, tavuk, yoğurt, yumurta, fasülye, baklagiller, kuruyemiş, lahana ve ısnapank
3.Prolin saça faydaları
Prolin, kolajen üretimine yardımcı olan ve kas dokularının korunmasında rol oynayan oldukça önemli bir amino asit çeşitidir. Prolin asidi sayesinde saçlar daha sağlıklı görünür. Prolinin besin kaynakları: Yumurta, et, süt ürünleri, fasulye, soya fasulyesi, baklagiller, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz ve avokado.
4.Metionin saça faydaları
Metionin, saç büyümesi için önemli bir temel amino asittir. Metionin saçtaki problemlerle mücadele eder, kan akışını hızlandırır ve saçların uzamasını sağlar. Bu güçlü antioksidan saç köklerine iyi gelmekle kalmıyor aynı zamanda saç gövdesini de güçlendiriyor ve saçların daha gür görünmesini sağlıyor. Metioninin besin kaynakları: Balık, yumurta, fıstık, susam.
5.Arginin saça faydaları
Arginin sağlıklı saçlar için gerekli olan temel bir amino asittir. İnsan saçının uzaması arginine bağlıdır. Fakat aşırı güneş ve ısı saçlardaki arginini tüketebiliyor. Bu nedenle saçlardaki arginini uzun süre tutabilmek için saçlarını mutlaka ısıdan korumalısın. Arginin açısından zengin besinler tüketmek de saç sağlığını korumana yardımcı olur. Arginin içeren saç bakım ürünleri ve arginin takviyesi saçların kalınlaşmasını ve daha parlak görünmesini sağlar. Argininin besin kaynakları: Kuruyemişler, tohumlar, tam tahıllar, kırmızı et, yoğurt ve peynir.
6.Folik asit saça faydaları
Folik asit, B vitamininin sentetik bir türevidir. İnsan vücudu için son derece faydalı olduğu için genellikle birçok takviyede ve gıdada kullanılır. Folik asit aslında birçok bitki ve hayvansal gıdada bulunan folatın insan yapımı bir versiyonudur. Folat, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilemediğinden, folik asit, folatın temel besinlerini vücuda ileten sentetik takviyedir. Folik asit, özellikle saçlar için son derece önemli bir besindir. Folatın ana işlevi, vücudumuzdaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırmaktır. Kırmızı kan hücreleri gerekli vitaminleri, besinleri ve oksijeni saç derimiz de dahil olmak üzere vücudumuzun çeşitli bölgelerine taşımaya yardımcı olduğundan, çok sayıda saç probleminin çözümü söz konusu olduğunda folik asit son derece faydalıdır. Folik asit besin kaynakları: Koyu yeşil yapraklı sebzeler (şalgam, ıspanak, marul, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, brokoli), fasulye, yer fıstığı, ay çekirdeği, taze meyveler, tam tahıllar, deniz ürünleri, yumurta.
7.Salisilik asit saça faydaları
Salisilik asidi akne ile mücadele eden bir bileşen olarak biliyor olabilirsin, ancak salisilik asit saçlarımıza da etki ediyor. Özellikle seboreik dermatit ve sedef hastalığı gibi saç derisini etkileyen durumlara yardımcı olur. Kuru, kaşıntılı ve pullu bir saç derisine etki eder. Ancak cildi tahriş edebilecek bir içerik de olduğundan mutlaka doğru kullanımı için bir dermatolog tavsiyesi almak gerekir. Salisilik asit besin kaynakları: Brokoli, salatalık, ıspanak, tatlı patates ve domateste bulunur. Editör önerisi: Salisilik asit içeren ve kepek karşıtı bakım serisi Kérastase Symbiose, saçları parlak ve nemli bırakırken saç derisi yatıştırıcı formüllerle saça bakım sağlıyor. Saçı temizlemek, beslemek için banyo ve bakım ürünlerinin yanı sıra saç derisi peelingi ve serum ürünleriyle de saç derisine kepek bakımı yapıyor.
8.Glikolik asit saça faydaları
-Glikolik asit saçın, fön makineleri, saç maşaları ve düzleştiricilerden kaynaklanan ısıya daha iyi dayanmasına yardımcı olan bir nemlendirici etki sağlar. -Protein yapısını ve uygun nem seviyelerini korumak için diğer bileşenlerle birlikte çalışarak saçın daha yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. -Tarama ve fırçalama sırasında sürtünmeyi azaltır. -Dökülmeyi azaltmak ve saç derisi sağlığını artırmak için saç derisini nemlendirir, arındırır. Glikolik asit besin kaynakları: Şeker kamışı, elma ve turunçgillerde bulunur.