Ellerini sık sık yıkamak kuruluk, hassasiyet ve pul pul dökülme sorunu getiriyorsa sabun alerjin olabilir. Sabun alerjisi nedir ve nasıl geçer?
Son yıllarda sabun alerjisi bir çoğumuzun hayatına girmeye başladı. Artık daha sık el yıkamaktan dolayı sabunla iç içe bir haldeyiz. Ellerimizi temizlenmesi için kullandığımız sabunlar, bazı kişilerde döküntü, kaşıntı veya hassasiyete neden olabiliyor. Eğer sen de ellerini yıkadıktan sonra cildinde tahriş olduğunu gözlemliyorsan sabun alerjisi nedenlerine ve çözümlerine göz atmalısın.
Sabun Alerjisi Nedir?
Kimyasal alerjiler grubuna giren sabun alerjisi, son yıllarda daha sık karşımıza çıkıyor. Sık sık el yıkama rutinin oluşması ile birlikte elde kuruluk, sabun sonrası ellerde batma ve kaşınma hissi sabun alerjilerinin en yaygın belirtilerinden biridir.
Sabun alerjisi genellikle sıvı sabun kullanımı sonrası ortaya çıkıyor. Özellikle içeriği belli olmayan sabunlar nedeniyle çocuklar ve cildi hassas olanlar risk altında olabiliyor. Sabun alerjisi olanların sıvı sabunlardan uzak durması ve mutlaka içeriğini bildiği sabunları kullanmasını öneririz. Alerjiye eğilimli ciltler için sabun alerjisi belirtileri rahatsız edici bir duruma geldiğinde ise bir dermatologa danışmakta büyük faya var.
Sabun alerjisi belirtileri nelerdir?
- Ciltte kızarıklık: Sabunla ellerini yıkayıp duruladıktan sonra ellerinde yoğun kızarıklık oluyorsa sabun alerjisi belirtilerinden biri olabilir. Ellerini kuruladıktan sonra kızarıklık geçmiyorsa takip etmeni öneririz.
- Ciltte kabarma: Sabun temas eden yerlerde hafif kabarma olabilir. Kızarıklık ile belirginleşen kabarmalar kaşıntılı olabiliyor.
- Ciltte kaşıntı: Ellerini yıkadıktan sonra dinmeyen kaşıntı hissi sabun alerjisi işaretlerindendir. Özellikle bazı sabunları kullandıktan sonra ellerinde kaşıntı hissediyorsan bu sabunların içeriğinde alerjen içerik olabilir.
- Ciltte pullanma: Sabun alerjisi olan kişilerde en çok görülen belirtilerinden biri ellerde pullanma ve dökülmedir. Kaşıntılı olan pullanma ve pul pul dökülme durumu zamanla estetik problemlerle yol açabilir.
- Nefes daralması: Alerjiye eğilimli olan kişiler, sabuna temas etmese dahi kokusundan rahatsız olup nefes daralması yaşayabiliyor. Özellikle yoğun kokulu sabunlar, alerjik kişiler için önerilmiyor.
- Öksürük: Sabun alerjisi öksürük de yapabilir. Sabun kokusundan sonra kontrol edilemeyen kuru öksürük yaşıyorsan mutlaka doktora danışmalısın.
Sabun alerjisi tedavisi
Sabun alerjisi teşhisi ve tedavisi mutlaka dermatolog tarafından yapılmalıdır. Sabun alerjisi tedavisi ise dermatoloğun önerdiği sabunları ve topikal kremleri kullanabilirsin.
Sabun alerjisi için evde doğal karışımlar kullanmak alerjik cildine iyi gelmeyebilir. Ellerini kurutan ve cilt bariyerini tahriş eden alerjiye karşı doğal çözümler faydadan çok zarara neden olabiliyor. Doğal sabunlar ve aktardan aldığın sabunlar da alerjiye yol açabilir. Bu nedenle hassas cildin varsa dermatolog tarafından önerilen ürünlerin ve güvendiğin markaların dışına çıkmamalısın.