Quercetin (Kuersetin) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Quercetin (Kuersetin) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Quercetin (Kuersetin) faydalarını tek tek anlatıyoruz! Son yılların süper gıdası olarak bilinen kuersetine yakından bakıyoruz!

Kusursuz bir cildin ve sağlıklı bir vücudun temel taşlarından birini süper gıdalar oluşturuyor. Sen de bizim gibi süper gıdaların gücüne inanıyorsan bu makale tam sana göre!

Kuersetin yani quercetin en değerli antioksidanların başında geliyor! Vücudun kronik hastalıklara ve serbest radikallerin yarattığı hasarlara karşı güçlenmesini sağlayan kuersetine yakından bakalım. Daha sağlıklı çalışan vücuda sahip olmak için kuersetin faydalarını seninle paylaşıyoruz. Kuersetin nedir ve hangi gıdalarda bulunur? Kuersetin ne işe yaradığını öğrendikten sonra dolabını bu gıdalarla dolduracağına eminiz. 

Kuersetin (Quercetin) nedir?

Kuersetin (Quercetin) nedir?

Quercetin, aslında flavonoidler adı verilen bitki bileşiğine ait bir pigmenttir. Kuersetin için genellikle bitki kabuklarında yer alan kimyasal bir pigment de denilebilir. Bu pigmentin yararlarının başında vücutta antioksidan görevi görmesi geliyor. 

Kuersetin vücutta bakteri türlerine karşı antibakteriyel bir özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde mide, bağırsak, solunum yolu, idrar ve ciltte oluşan bakteri kaynaklı sorunlara karşı etki gösterir. Son yıllarda yapılan araştırmalar kuersetinin alerji semptomlarını azalttığını da gösteriyor.

Vücutta serbest radikallerin neden olduğu hasar, kanser, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere çok sayıda kronik durumla savaştığı söylenen kuersetini süper gıdalar aracılığıyla elde edebilirsin. 

Kuersetin (Quercetin) hangi gıdalarda bulunur?

Kuersetin (Quercetin) hangi gıdalarda bulunur?

Sağlıklı beslenmede önemli bir flavanoid olan kuersetin en çok sebze ve meyvelerin kabuğunda yer alıyor. 

  • Elma kabuğu,
  • Soğan
  • Çay
  • Kırmızı şarap
  • Üzüm
  • Portakal
  • Mandalina
  • Limon

gibi yiyecek ve içeceklerde yaygın olarak kuersetin flavanoidi bulur. Ortalama olarak 1 kg soğanda 300 mg quercetin vardır.

İnsan vücudunda doğal olarak kuersetin üretilmez. Dışarıdan besinler veya takviyeler aracılığıyla kuersetin elde edilebilir. Kuersetin tüketmenin en pratik yolu sebze ve meyveleri kabuklarıyla tüketmek! Bitki pigmenti olarak bilinen bu antioksidanı yeşil sebzelerde, çilek ve domateste bulabilirsin. Düzenli olarak sağlıklı gıdalar tüketen birisi için kuersetin takviyesine gerek yoktur. Fakat düzensiz beslenen ve sebze, meyve tüketimi sınırda olan biriysen kuersetin takviyelerini araştırman gerekebilir.

Günlük ne kadar kuersetin tüketmeli?: Ortalama olarak tüketilen quercetin miktarı 5 ila 40 mg arasında değişiyor.  Eğer sağlıklı beslenen ve yeşil sebzeleri kabuklarıyla tüketen biriysen 200-500 mg arasında quercetin tüketiyor olabilirsin. İdeal günlük quercetin miktarı 500 mg olarak biliniyor. 

Kuersetin (Quercetin) faydaları nelerdir?

1- Kansere iyi geldiği tahmin ediliyor

1- Kansere iyi geldiği tahmin ediliyor

Kuersetin (Quercetin) ne işe yaradığını araştırdığımızda karşımıza ilk olarak antikanser özelliği karşımıza çıkıyor. Yapılan hayvan ve deney çalışmalarında kansere karşı etki gösterdiği ve kanser hücrelerinin büyümesini engellediği düşünülüyor.

2- Kalp sağlığını koruyor

Quercetin, kalp hastalığı olanlarda kan damarlarını, hücre sağlığını ve arterlerdeki kan akışını iyileştirebiliyor. Yeşil sebzeler tüketenlerin kalp hastalığa yakalanma riskinin daha az olduğu biliniyor. 

Kuersetin aynı zamanda LDL yani kötü kolestrolu azaltırken iyi kolestrolun da yükselmesini destekliyor. Kan şekerini dengeleyerek kişilerin daha zinde ve enerjik hissetmelerine yardımcı oluyor. 

3- Alerji semptomlarını rahatlatır

3- Alerji semptomlarını rahatlatır

Quercetin'in potansiyel anti-enflamasyon özellikleri, alerji semptomlarının rahatlamasına yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalarda quercetin'in histamin gibi iltihaplanmayı teşvik eden kimyasalları baskılayabileceğini görüldü. 

Öksürük, hapşırma, göz yaşarması gibi alerjik reaksiyonların kontrol altına alınmasını sağlayan kuersetin için düzenli olarak yeşil sebzeler tüketmeni öneririz. Yan etkisi olmayan bu değerli antioksidan sayesinde bahar aylarını daha rahat geçirebilirsin. 

4- Vücudu daha dinç bir hale getirir

Özellikle spor yapmayı seviyorsan ve vücudunu daha dayanıklı bir hale getirmek istiyorsan quercetin tam sana göre! Sporcu takviyelerine eklenen bu antioksidan sporcu performanslarıda dayanıklığı arttırıyor. 

Quercetin içeren sebzeler kas ve eklem dokularına oksijen taşınmana yardımcı oluyor performansın yükselmesini sağlıyor. Kan damarlarının sağlığını iyileştiren yeşil sebzeler sayesinde daha güçlü bağışıklığa sahip olabilir ve hastalıklara karşı önlem alabilirsin. 

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!