Son günlerin en popüler medikal cilt bakım uygulamaların başında PRP geliyor. Peki, PRP nedir? PRP cilt bakımının faydalarını ve kimlere uygun olduğunu anlatıyoruz.
Cilt gençleştirme uygulamaları son zamanlarda oldukça revaçta. PRP (platelet rich plasma, Türkçe adıyla plateletten zengin plazma) da bu konuda en popüler uygulamaların başında geliyor. PRP cilt bakımı yöntemi, önemli etkileri sayesinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Peki, PRP hangi bölgelere uygulanır ve PRP hangi durumlarda yapılır gibi önemli soruların cevaplarını birlikte öğrenmeye ne dersin?
Son dönemlerde cilt ve saç bakımında sıklıkla tercih edilen PRP bizim de radarımıza girmiş durumda! Kişinin kendi kanından elde edilen plazmaların yeniden kişinin cildine enjekte edilmesiyle yapılan bu işlem, yeni hücre oluşumunu hızandırdığı için “gençlik iksiri” olarak görülebiliyor. Kulağa hoş geliyor, değil mi? Sen de PRP faydalarını ve PRP yaptıranların yorumlarını merak ediyorsan doğru yerdesin. PRP tedavisi hakkında merak edilenleri seninle paylaşıyoruz!
Popüler Cilt Bakım Uygulaması Platelet Rich Plasma (PRP) Nedir?
Platelet rich plasma (PRP), kişinin kendi kanından hazırlanan trombositten zengin plazmanın yeniden kişinin ihtiyaç duyduğu bölgeye enjekte edilmesi işlemi. Bu noktada hemen PRP nerelere uygulanır bunu da açıklayalım. PRP enjeksiyonları, cilt tedavilerinde ve saçlı deride kullanılabiliyor. PRP tedavisinin amacı, kişinin cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırmak ve kişinin daha genç görünmesini sağlamak. PRP uygulaması sadece saç bakımında değil, cilt yaralanmalarında ve iz tedavilerinde de kullanılıyor. Hatta diz problemlerinin tedavisinde de PRP yönteminden faydalanılabiliyor.
PRP uygulamasında kullanılan trombosit açısından zengin plazmalar, cilt yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşme süresini kısaltmaya ve cildi gençleştirmeye yardımcı oluyor, hatta saçların daha sağlıklı uzamasını teşvik ediyor. Plazmalar, büyüme hormonunu çalıştırdığı ve cildin daha sağlıklı görünmesini sağladığı için medikal cilt bakımlarında sık sık kullanılıyor.
PRP Nasıl Yapılır?
PRP uygulaması için ilk önce kişiden kan alınıyor. Kişiden alınan kan santrifüj ediliyor, kırmızı ve beyaz kan birbirinden ayrıştırılıyor. Bunun sebebi kırmızı kanda akyuvar, trombosit, pıhtılaşma faktörleri ve trombosit büyüme faktörünün çok daha fazla olması. Trombosit açısından zenginleştirilen kan, kişinin cildine veya saçlı bölgesine minik iğnelerle enjekte ediliyor.
PRP yaptırmanın en etkilli yollarından biri de cilt lazer tedavisinden sonra uygulanması. Fraksiyonel lazer ve fraksiyonel radyofrekans uygulamalarından sonra gözenekler açıldığında PRP solüsyonunun cilde uygulanması daha hızlı sonuçlar elde etmeyi sağlayabiliyor.
PRP Uygulaması Ne Kadar Sürer?
PRP tedavisinin süresi saç ve cilt için ortalama 30 dakika. Kimi durumlarda bu süre 45 dakikayı bulabilse de uygulama genellikle çok uzun sürmüyor.
PRP Acı Verir mi?
PRP uygulanırken minik iğneler kullanıldığı için acı hissedilmiyor. Ancak PRP acıtıyor mu sorusunun yanıtının biraz sana bağlı olduğunu belirtmeliyiz. Eğer çok hassassan ufak bir acı hissedebilirsin ancak elbette bu dayanamayacağın kadar çok değil. Bu noktada kafandaki PRP ağrılı mıdır sorusunu ortadan kaldırmış olalım. Bu arada PRP sonrası ciltte minik kızarıklar olabiliyor fakat doktorundan onay alarak onarıcı krem ve nemlendirici sürdüğünde bu kızarıklıkların azaldığını görebilirsin.
PRP Tedavisi Ne Sıklıkla Yapılır?
PRP tedavisi kişinin cilt durumuna göre iki ila dört haftada bir yapılıyor. En iyi cilt sonucunu almak için genellikle beş veya altı seans PRP yaptırmak öneriliyor. PRP kaç yılda bir yapılır diye merak etmiş de olabilirsin. PRP etkisini devam ettirmek istersen senede bir defa yeniden PRP yaptırarak cildindeki genç görünümü korumaya devam edebilirsin.
PRP Sonuçları Ne Zaman Görülür?
Yüzde PRP ne zaman etkisini gösterir sorusunun cevabı üçüncü veya dördüncü seanstan sonraya denk geliyor. Sen de PRP seansların ilerledikçe cildinin adım adım gençleştiğini, daha parlak ve aydınlık göründüğünü fark edeceksin. PRP yaptıranlar doğal olarak heyecanla sonucu görmek istiyor ama bu süreçte birazcık sabırlı olmalısın.
PRP’nin Etkisi Kaç Ay Sürer?
PRP sonuçlarını görmeye başladıktan sonra PRP’nin ömrü ne kadardır ve PRP etkisi ne zaman geçer diye merak etmen çok normal. Yüze PRP uygulaması yaptıranların yorumlarına göre bu süre 10 ila 12 ay. Yukarıda dediğimiz gibi her sene PRP cilt bakımı yaptırarak cildinin genç kalmasını sağlayabilirsin.
PRP Cilde Faydaları Nelerdir?
PRP tedavisi yaptıranların yorumlarına göre PRP’nin yüze faydaları şu şekilde:
- PRP uygulaması kırışık görünümlerini azaltmaya ve yeni kırışıklık oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor.
- Cildi aydınlatıyor.
- Leke izleri üzerinde etkili oluyor.
- Kişinin kendi kanı kullanıldığı için alerji ve yan etki riski yok denecek kadar az oluyor.
- Yüzü sıkılaştırmaya ve sarkmaları önlemeye yardımcı oluyor.
- Büyüme hormonu salgılandığı için cilt görünümü beş sene öncesine kadar gençleştirebiliyor.
- Sosyal hayatı etkilemiyor. İşlem sonrası günlük hayatına dönebilirsin.
Yüze PRP Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
- PRP uygulamasından sonra yüzde oluşabilecek kızarıklık, şişlik ve morluklar için havluya sarılmış buzla cilde soğuk kompres yapmak öneriliyor.
- PRP yaptırdıktan sonra ilk 24 saat makyaj, ilk bir hafta ise farklı bir cilt bakımı uygulaması yaptırmamak gerekiyor.
- İlk 24 saat boyunca sıcak duş almamak, güneş, hamam, solaryumdan ve havuzdan uzak durmak gerekiyor.
- Ağır spor yapmamak ve çeşitli vitaminleri içeren gıdaları tüketmemek önem taşıyor.
PRP yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler oldukça detaylı ve önemli. Bu nedenle tüm detayları en doğru şekilde almak için mutlaka doktoruna danışmalısın. PRP sonrası süreç bir hayli önemli olduğundan doktorunla bu konuşmayı asla ertelememelisin. Bu noktada PRP uygulamasını kimler yapabilir sorusunu da cevaplamış olduk. PRP’yi herkes yapamaz, bu nedenle sadece uzman doktorlardan hizmet almalısın.
PRP Kimlere Önerilir?
PRP 18 yaşının üzerindeki herkes için önerilebiliyor. Cildinde ince kırışıklık görünümü olanlar, yüzünde gençlik etkisi görmek ve face lifting yaptırmak isteyenler PRP uygulamasını deneyebiliyor. PRP işleminde kişinin kendi kanı kullanıldığı için yan etki riskinin çok az olduğu söyleniyor. Bu nedenle hassas cildi olanlar da PRP yaptırabiliyor.
PRP Akne Tedavisinde Kullanılabilir mi?
Evet, PRP akne ve sivilce tedavisinde kullanılabiliyor. Aynı zamanda peeling ve lazer uygulamalarıyla birlikte de tercih ediliyor.
Kimler PRP yaptıramaz?
Hamile ve emziren annelere PRP önerilmiyor. Kan pıhtılaşma problemi olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve ailesinde kanser geçmişi olanlar için de PRP uygulaması tavsiye edilmiyor.
PRP cilt gençleştirme tedavisi senin de ilgini çekti mi? Eğer bu tedaviyi uygulatacaksan sonrasında yorumlarını bizimle mutlaka paylaş! PRP yüze iyi gelir mi ve PRP gerçekten işe yarıyor mu bir de senden duyalım. :)