Yeni başlayanlar için meditasyon nasıl yapılır evde adım adım anlatıyoruz!
Tıpkı bedenimiz gibi zihnimizin de dinlenmeye ihtiyacı var. Meditasyon ise etkili bir zihin dinlendirme tekniği. Aynı zamanda derin bir şifa yöntemi ve tüm stres türlerine karşı etkili. Ayrıca verimlilik ve yaratıcılık artışı için de kullanılan önemli bir araç. Madem etkileri bu kadar yoğun bir teknikten bahsetmeye başladık, öyleyse biraz daha detaylandıralım. “Meditasyon ne demek?”, meditasyonun faydaları ve meditasyon nasıl yapılır evde öğrenmeye ne dersin?
Meditasyon Nedir?

Meditasyon kelimesinin kökeni Latince'den geliyor. “Meditate” yani “derin düşünme” anlamını taşıyor. Çağımız hızlı bir çağ olduğu için endişe ve korkular etrafımızı kuşatabiliyor. Gün boyu bu endişelerimiz zihnimizi meşgul ediyor, bazen düşüncelerimizle baş etmek gittikçe zorlaşıyor ve kendimizi bitkin hissedebiliyoruz.
Uykusuzluk ve kronik sağlık sorunlarının temelinde stres mevcut. Meditasyon ise bedenin, zihnin ve ruhun eş zamanlı olarak yararlandığı bir şifa tekniği. Aynı zamanda dingin bir zihne kavuşmanın da ilk adımını oluşturuyor. Düzenli meditasyon yapmak, kişinin özgüvenini geliştirirken, öz farkındalığı geliştiriyor. Meditasyon yapan insanlar düşüncelerini kontrol altında tutarak çok daha huzurlu, rahat ve stressiz bir hayat elde ettiğini öne sürüyor.
Meditasyon ve Yoga Aynı Şey midir?
Meditasyon ve yoga kimi zaman karıştırılsa da aslında ikisi arasında belirgin farklar mevcut. Meditasyon tamamen zihinle ve zihinsel odaklanmayla ilgili bir uygulamayken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizleri içeriyor. Yani meditasyonun temel amacı konsantrasyon sağlamak ve kaos halindeki düşünceleri bir süreliğine susturabilmek. Ancak her iki egzersizin de kendi içinde benzerlikleri olduğunu da söylemek mümkün.
Meditasyon ve Yoga İlişkisi
- Yoga, kabiliyet gerektiren birtakım fiziksel egzersizleri barındırıyor. Fakat yoğun bedensel hareketlerden çok daha fazlasını ifade ediyor. Yoga da tıpkı meditasyonda olduğu gibi farkındalığı artıran metodlar uygulanıyor.
- Herhangi bir fiziksel egzersiz gerektirmese de duruş pozisyonu meditasyonda da çok önemli. Meditasyon esnasında zihnine odaklanırken omurganın dik olduğu rahat bir pozisyona geçmek gerekiyor.
- Zihinsel ve ruhsal huzur her iki egzersizin da odak noktasında. Yoga da meditasyon da içsel huzuru yakalamak için uygulanan yöntemler arasında yer alıyor.
- Nefes kontrolü mindfulness trendlerinden olan yoga ve meditasyonun en önemli aşamasını içeriyor. Yogada pranayama adı verilen nefes tekniklerinin benzer versiyonları meditasyonda da uygulanıyor.
Meditasyon Nasıl Yapılır?
Şu ana kadar hiç meditasyon yapmamış olabilirsin. Ancak hiçbir şey için geç değil. Meditasyon nasıl yapılır evde diye düşünüyorsan aşağıdaki adımları izleyebilirsin. Bu konuda acemi olmanın hiçbir önemi yok, meditasyona başlangıç için ihtiyacın olan tek şey kendinsin.
- Sakin, huzurlu ve sessiz bir ortam: Meditasyon yaparken mutlaka sessiz, sakin ve huzurlu bir ortamda bulunmalısın. Ortamın sessiz olması daha kolay odaklanmanı sağlayacak. Eğer tamamen sessizlikte odaklanmakta zorlanırsan meditasyon müziği açabilirsin. Youtube'da meditasyon videoları işini kolaylaştıracaktır. Mümkünse dikkati dağıtabileceği için telefonu kapatmak da gereklidir.
- Rahat bir pozisyonda olmak: Meditasyon yaparken en önemli konulardan biri de rahat bir pozisyonda olmak. Omurganın düz veya dik olacağı rahat bir pozisyon seçebilirsin. Meditasyonun süresine göre, pozisyonunu koruman gerekeceği için mümkün olduğunca rahat olmalısın.
- Nefesine odaklan: Meditasyonun en önemli kısmı, derin nefes alıp vermektir. Meditasyon başlangıçta burundan nefes alıp ağızdan vermeye dikkat etmelisin. Daha sonra nefesine odaklanıp vücudunda gezmesine odaklanabilirsin. Meditasyon için farklı nefes teknikleri bulunuyor, zamanla bu konuda geliştikçe bu teknikleri de deneyebilirsin.
- Vücuduna odaklan: Meditasyonun tam bir farkındalık anı olduğunu bilmelisin. Tıpkı nefesine odaklandığın gibi vücuduna odaklanabilir, ayaklarından başına kadar vücudunun bütün noktalarına ayrı ayrı odaklanarak nasıl hissettiğini tarayabilirsin. Vücudundaki bölgelerin gergin olup olmadığını kontrol edebilir ve rahatlamayı sağlayabilirsin.
- Düşüncelere odaklan: Meditasyonun son ve en yoğun adımı ise düşüncelere odaklanmak. Nefesine ve vücuduna odaklandığın gibi düşüncelerine odaklanmalısın. Bir anda bir sürü düşünce akın edebilir, bu son derece normal. Meditasyon yaptıkça düşünceleri kontrol etmeye başlayacaksın.
- Düşüncelerini izle: Düşünceler zihinde belirdikçe bunları analiz etmek, ne hissettirdiğini anlamaya çalışmak son derece önemli. Bu noktada düşüncelere dışarıdan bakmayı denemek, farkındalığı son derece arttırabilir. Önemli olan bu düşüncelere odaklanırken beraberinde getirdiği duygulara kapılmamak ve sadece gözlem yapabilmek.
- Negatif enerjini serbest bırak: Zihnin ötesine geçmek için zihnini susturman ve o anın içinde kalmayı denemen şart. İdeal meditasyon, 15-30 dakika arası sürer. Bu süreçte tüm yüklerini ve negatif enerjini serbest bırakmalısın.
Meditasyonu sonlandırmaya karar verdiğin an kollarını havaya kaldırarak evrene kocaman bir gülümseme yollayabilirsin!
En Etkili Meditasyon Yöntemi Hangisidir?

Stres yönetiminden çok daha fazlasını vadeden meditasyon, farklı türleri ve uygulama yöntemleriyle de öne çıkıyor. Peki, en etkili meditasyon türleri hangileri? Alt satırları takip ederek sana uygun etkili ve popüler meditasyon yöntemlerini keşfedebilirsin.
Farkındalık Meditasyonu
Çoğunlukla kaygı durum bozukluğunda tercih edilen farkındalık meditasyonunun esas amacı stresi yönetebilmek. Anda kalmayı, şimdiki ana odaklanmayı, geçmiş ve geleceğe dair düşüncelerden uzaklaşmayı hedefleyen farkındalık meditasyonu, kaygılı hisleri ve endişeleri geride bırakmanı sağlayabilir.
Odaklanmış Meditasyon
Tek bir nesneye odaklanarak gerçekleştirilen odaklanmış meditasyon çeşidi, konsantrasyon becerisini geliştirmeye yardımcı olan yöntemlerden biri. Tıpkı farkındalık meditasyonunda olduğu gibi stres ve kaygı hissini azaltmaya yardımcı olabilen bu meditasyon yöntemi, somut bir nesneye odaklanarak ve meditasyon müzikleri dinlenerek yapılıyor.
Mantra Meditasyonu
Sanskrit dilinde “aklın aracı” anlamına gelen mantra, düşünce akışını kesmeye yardımcı olarak dikkati zihinde toplamayı amaçlıyor. Mantra meditasyonunda da günlük hayatın karmaşık düşüncelerinden bir an olsun uzaklaşmak, tabiri caizse zihni meşgul etmek gerekiyor.
Vedik Meditasyon

Kökenleri Hindistan’a dayanan Vedik meditasyonu, dikkat süresini artırarak zihinsel iyileşmeyi sağlamayı amaçlıyor. Peki, Vedik meditasyonu nasıl yapılır? Vedik meditasyonu yaparken zihni kontrol etmek için ekstra efor sarf etmeye gerek kalmıyor. Doğal bir akışta kalmayı öğütleyen Vedik meditasyon, odaklanma kaygısı gütmeden gerçekleştiriliyor.
Transandantal Meditasyon
Derin bir dinlenme moduna girebileceğin transandantal meditasyon, içsel dünyada farkındalık yaratmayı kolaylaştırıyor. Hindistan’ın Vedik geleneğinden ilhamla yapılan bu meditasyon türü, saf bir bilinç haline ulaşmayı sağlayarak kaygılı ve stresli düşünceleri geride bırakmanı amaçlıyor. Bu noktada transandantal meditasyon nasıl yapılır, saf bilinç haline ulaşmak bu kadar kolay mı diye sorguluyor olabilirsin.
Transandantal meditasyona başlarken ilk etapta dikkatinin dağılması son derece olağan. Önemli olan pratik yaparak zihinsel dinlenme halini geliştirmek. Merak etme, birkaç deneyimden sonra çok daha iyi bir noktaya geldiğini görebilirsin!
Meditasyon Frekansları Nelerdir?

Çakraları dengelediği ifade edilen meditasyon frekanslarının, hayatın her alanında etkili olduğu paylaşılıyor. Evrendeki her titreşimin kendine has bir frekansı olduğunu ve bu frekansların zihinsel gevşemeyi sağladığı öne sürülüyor. Bu nedenle meditasyon yaparken belirli frekans hızlarını dinleyen pek çok kişi mevcut. Peki, nedir bu meditasyon frekansları?
- 999 hertz (Hz) melek frekansı: Meditasyon için en uygun görülen frekanslardan biri 999 Hz frekansı olarak öne çıkıyor. Bu frekans, stres seviyesini azaltarak pozitif enerji elde etmeye yardım ediyor.
- 852 Hz frekansı: Beyindeki alfa ve teta dalgalarını dengelediği düşünülen 852 Hz frekansı iç huzuru, odaklanmayı ve rahatlamayı kolaylaştırabiliyor.
- 777 Hz frekansı: Pozitif enerji seviyesiyle doğrudan ilişkili olduğu düşünülen bu frekans, bazı inanışlara göre bolluk, bereket ve huzur elde etmeyi sağlıyor.
Editörün Notu: Beyin dalgalarını etkileme kapasitesi olan bu frekansları dinlemeye başlamadan önce bir uzmana danışman faydalı olabilir. Aksi halde frekansları dinlerken tetiklenebilir, kendini kötü hissedebilirsin.
Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Etkileri hayatımızın geniş bir alanına yayılan meditasyonu öğrendik. Bu satırları okurken meditasyon yaparsam ne olur, bana nasıl fayda sağlar diye düşünüyor olabilirsin. O halde meditasyon neye iyi gelir ve meditasyon odaklanmayı artırır mı birlikte keşfetmeye devam edelim.
- Meditasyonun stres, kaygı, korku ve endişe gibi hisleri azaltmaya yardımcı olabileceği söyleniyor.
- İlişkilerin gelişmesine yardımcı olabiliyor. Kişinin kendine duyduğu saygıya katkıda bulunabiliyor.
- Uyku kalitesini artırmaya destek olabiliyor. Fazla uyumak ya da uykuya dalamamak gibi sorunları ortadan kaldırmaya katkı sağlayabiliyor.
- İç huzuru artırmaya katkıda bulunuyor. Düzenli meditasyon yapmak hayata daha dingin bir perspektifle bakmayı kolaylaştırabiliyor.
- Yorgunluk hissini gidermeye yardımcı olabiliyor. Daha canlı ve dinamik bir ruh hali sağlayarak kişinin düşünce yapısını olumlu etkilemeye de destek sunuyor.
- Yargılayıcı tavırdan uzaklaşmaya katkı sağlayabiliyor. Kişilere ve durumlara karşı daha nesnel bakmaya yardım edebiliyor.
- Zihin ve beden arasındaki bağı güçlendirebiliyor.
- Odaklanma yeteneğini artırabiliyor. Bu da iş ve okul başarısına olumlu yönde yansıyabiliyor.
Meditasyon Öncesi Neler Yapmak Gerekir?

- Meditasyon öncesi ılık bir duş çok iyi bir fikir olabilir.
- Meditasyon esnasında üzerinde muhakkak rahat kıyafetler olmalı.
- Bir tütsü ya da mum yakmak ise odaklanmana yardımcı olur.
- Telefon ve bilgisayarını da kapatmalısın.
- Rahat bir ortam en büyük ihtiyaç olabiliyor.
- Ayrıca meditasyon öncesi yeşil çay içmek ise Budistlerin tercihleri arasında yer alıyor.
- Meditasyon sürecinde müzik dinleyebilirsin. Doğa sesleri ya da sözsüz meditasyon müziği seçenekleri kullanabilirsin.
Bazen zihni durduramayız. Bunun bir süreç olduğunu unutmamalısın. Meditasyon, entelektüel bir aktivite değil. Bir inanç sistemi de değil. Bu tekniği gündelik rutine yerleştirmek çok önemli. Meditasyona her gün en az 10 dakika ayırmak, bu uygulamayı alışkanlık haline getirmek için yeterli.
Bizce sabahları güne meditasyonla başlayabilirsin. Zinde ve sakin bir başlangıç, hayatındaki her detaya keyif ve mutluluk kazandıracaktır. Öyleyse bugün denemeye ne dersin?
Meditasyondan Sonra Cildini Arındır ve Rahatlat!

Meditasyon yaptıktan sonra ne yapmalıyım diye merak ediyorsan cilt bakımı yaparak rahatlatıcı ve keyifli hisler yaşamaya devam edebilirsin. İşte senin için önerilerimiz!
Canlandırıcı ve Detoks Etkili Cilt Bakım Önerileri

Meditasyonla zihnini arındırıp, kafanı meşgul eden şeyleri azalttığın gibi cildini de arındırarak rahatlayabilirsin. Meditasyonun en önemli etkilerinden biri de stresle baş etmek. Stresin zihne olan etkileriyle birlikte, vücuda ve cilde olan etkilerini de unutmamak gerekir. Stres gibi önemli bir çevresel faktör, yaşlanma belirtilerini hızlandırabilir. Bunun için çevresel faktörlerin neden olduğu erken yaşlanma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan formüller kullanabilirsin!
Garnier Pro-Retinol Pürüzsüzleştirici Kağıt Maske

Meditasyonun hem dinlendirici hem de enerji verici etkisini maksimuma çıkarmak için kağıt maskeler bize gerçekten iyi geliyor. Hem içten hem de dıştan kendini şımartmak ve iyi bakmak için kağıt maskeler uygulayabilirsin.
Kağıt maskelerde bizim favorimiz Garnier Pro-Retinol Pürüzsüzleştirici Kağıt Maskesi! Retinol ve açai üzümü özü içeren formülüyle cilde yoğun nem ve canlılık kazandırmaya yardımcı olan bu kağıt maske, meditasyondan sonra güne canlı bir başlangıç yapmak için ideal. Biz bu kağıt maskenin en çok ince çizgi ve kırışıklık görünümünü hafifletmeye destek sunan özelliğini seviyoruz!
Garnier C Vitamini Parlak Aydınlatıcı Göz Maskesi

C vitamini ile aydınlık bir göz çevresi görünümü elde etmek istiyorsan Garnier C Vitamini Parlak Aydınlatıcı Göz Maskesi tam sana göre! Göz çevrende antioksidan etkisini hissedebileceğin bu kağıt maske ile meditasyon sonrası pratik bir cilt bakımı gerçekleştirebilirsin. Parlaklık veren sütlü serum içeriği sayesinde solgun ve yorgun cilt görünümüne canlılık kazandırmaya yardımcı olan bu maske, hyaluronik asit ile cildi nemlendirmeyi ihmal etmiyor!
Meditasyon Hakkında Sık Sorulan Sorular
Meditasyon ile ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını sayfayı kaydırarak öğrenebilirsin!
Yatarak Meditasyon Nasıl Yapılır?
Meditasyon yaparken omurgayı dik tutmak tavsiye edilse de söz konusu uyku meditasyonu olunca işler değişiyor. Yatarak rahatlamayı ve gevşemeyi sağlayan uyku meditasyonunu sen de geceleri yapabilirsin.
Meditasyon Yaparken Ne Düşünülür?
Meditasyon yaparken zihni günlük düşüncelerden olabildiğince uzaklaştırmak gerekiyor. Uykudan önce zihnini işgal eden düşüncelere kapılıyorsan meditasyona başlamayı ve bu düşüncelerden biraz olsun uzaklaşmayı deneyebilirsin.
Meditasyon Kaç Gün Yapılmalı?
Olumlu etkilerini tam olarak gözlemleyebilmek için en az 40 gün boyunca meditasyon yapmak gerektiği söyleniyor. Eğer ilk etaplarda odaklanma problemi yaşarsan 5-10 dakikalık kısa meditasyonlarla başlangıç yapabilirsin.
Meditasyon Yapan Kişiye Ne Denir?
Geleneksel Hint geleneğinde meditasyon ve yoga yapan kişilere yogi adı veriliyor.
Meditasyon Yaparken Müzik Dinlenir mi?
Meditasyon yaparken odaklanma sürecini etkilemeyecek sakinleştirici müzikler dinleyebilirsin. Bu noktada konsantrasyonu bozmayacak enstrümantal müzikler veya frekans hızları dinlemek mümkün.
Psikolojide Meditasyonun Yeri Nedir?
Bireylerin iç huzurunu, farkındalık seviyesini ve pozitif düşüncelerini artırmaya destek olan meditasyonun stres hissini azaltabileceği ifade ediliyor. Böylece ruh sağlığını olumlu yönde etkileyebileceği paylaşılıyor.
Meditasyon Yaparken Uyumak Normal mi?
Meditasyon yaparken baş dönmesi yaşamak ve hatta fiziksel gevşeme nedeniyle uyuyakalmak sık rastlanılan bir durum. Pratik yaptıkça meditasyona daha iyi odaklanacağından emin olabilirsin. 🙂
Wellbeing trendlerini yakından takip etmek, sağlıklı yaşam ve iç huzura yönelik içeriklerimize göz atmak için linke tıklaman yeterli! 🥰