Makyaj malzemelerini doğru kullanmak ve onlardan en iyi verimi almak için bilmen gereken önemli noktalardan biri: Makyaj malzemelerinin son kullanma tarihleri!
Makyaj malzemelerini doğru kullanmak ve onlardan en iyi verimi almak için bilmen gereken önemli noktalardan biri: Makyaj malzemelerinin son kullanma tarihleri!
Makyaj malzemelerimizi elimizden geldiğince bitirmeye çalışıyoruz ama aslında tıpkı yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi makyaj malzemelerinin de birer son kullanma tarihleri var. İçeriğine ve yapısına göre değişen son kullanma tarihlerine dikkat etmek de son derece önemli. Makyaj malzemelerinin paketlerinde 6M, 12M, 18M şeklinde yer alan son kullanma tarihlerindeki M harfi month” yani “ay” anlamına geliyor. Şimdi tek tek tüm makyaj malzemelerinin ortalama son kullanma tarihlerinden bahsedeceğiz, aklının bir köşesine not etmeyi unutma!
Makyaj malzemelerinin son kullanma tarihleri
Makyaj alışverişi yapmak, en yeni çıkan ürünleri denemek bizim için büyük bir keyif ve tutku. Peki, sana bir sorumuz var: Yeni bir makyaj malzemesi aldığında, elinde olanı bitirmiş oluyor musun? Cevap bizim için çoğunlukla "Hayır". Bu yüzden de makyaj koleksiyonumuzda birden fazla maskara, fondöten, far paleti, ruj ve kapatıcı olabiliyor. İşin rengi de tam bu noktada değişiyor, bazı makyaj malzemelerine kullanmaya sıra gelmediği için son kullanma tarihleri de geçmiş olabiliyor.
Son kullanma tarihi geçen makyaj malzemesi kullanılır mı? sorusunu da hemen yanıtlayalım: Tabii ki kullanılmamalı. Bunun sebebi ise son derece basit, tarihi geçmiş makyaj malzemelerini kullanmak ciltte istenmeyen reaksiyonlar yaratabilir. Özellikle likit ve göze sürülen ürünlerin tarihleri geçtiğinde oluşabilecek tahriş gibi durumlar sağlığı tehdit edebilir. Bu yüzden bir makyaj malzemesinin tarihi geçtiğinde onunla vedalaşman gerektiğini şiddetle öneririz. Eğer bunu yaşamak istemiyorsan, makyaj malzemelerini son kullanma tarihi gelmeden bitirmeye dikkat etmelisin. Evet, bu her zaman becerebildiğimiz bir şey değil ama hiç kullanmadığımız bir ürünün çöpe gitmesine mümkün olduğunca engel olmalıyız.
Maskara son kullanma tarihi
Maskaraların kullanım süresi, açıldıktan sonra 6 ay. 6 aydan sonra maskaranın formülü bozulmaya başlayacağı için gözünde tahriş veya alerjik reaksiyon yaşama ihtimali ortaya çıkabilir. Bunun için maskaralarını 6 ayda bir yenilemeni öneriyoruz. Aynı şekilde eyeliner, likit far, göz kalemi gibi krem ve likit formdaki göz ürünlerinin de kullanım süresinin 6 ay olduğunu unutmamalısın.
Fondöten son kullanma tarihi
Bir-bir buçuk yıl içinde son kullanma tarihleri geçebilen ürünler de genellikle ten makyajında kullanılan likit ürünler. Fondöten, kapatıcı, güneş kremi ve kaş jellerinin ömürleri 12 ay ile 18 ay arasında değişiyor. Sivilcelenme veya tahriş ihtimaline karşı bu makyaj malzemelerini bu süreler içinde yenilemek önemli.
Ruj son kullanma tarihi
Rujların son kullanma süreleri genellikle 2 yıl. Bir ruju bitirmek için 2 yıl son derece mantıklı bir süre ama senin de bizim gibi bir nude rengin farklı tonlarını kullanmayı seviyorsan, işler biraz zorlaşabilir. Kırmızılar, gül kuruları, turuncular, bordolar, pembeler derken, çekmecemizdeki ruj sayısı da hatrı sayılır bir şekilde artıyor. Bu yüzden, açıldığı tarihin üzerinden 2 yıl geçmiş bir rujun varsa, vedalaşmanı öneririz.
Far paleti son kullanma tarihi
Far paleti, pudra, allık ve bronzer gibi toz ürünler, makyaj malzemeleri arasında en uzun kullanım süresine sahip olanlar. Far paletlerinin son kullanma süresi genellikle 2 yıldır. 2 yılı geçtikten sonra genellikle yapıları sertleşmeye ve eski rengini vermemeye başlayabilirler. Özellikle far gibi göze sürülen ürünlerin tarihinin geçmemesine dikkat etmelisin. Veya en iyi seçenek, her gün her makyajda kullanabileceğin bir far paleti alarak maksimum şekilde kullanmayı hedefleyebilirsin.
Son kullanma tarihi geçen bir makyaj malzemesini ne yapmalı?
Evet, genel geçer, makyaj malzemelerinin üzerinde yazan son kullanma tarihlerine göre tiziz bir şekilde davranmak önemli. Ama tabii bu süreler, makyaj malzemeleri doğru koşullarda saklandığında geçerli. Eğer bir fondöteni veya ruju nemli bir ortamda, direk güneş ışığı altında bırakırsan, çok daha çabuk bozulacağını bilmelisin.
Eğer bir ruju ne zaman satın aldığını hatırlamıyor ama kokladığında kokusunun ağırlaşmış, yapısının ise sertleşmiş olduğunu görüyorsan, kendisiyle vedalaşma vaktinin geldiğini anlayabilirsin. Aynı şekilde kurumuş maskaralar ve eyelinerlar, sertleşip taş gibi olmuş allıklar, pudralar ve farlar için de aynı şey geçerli. Hemen onlarla vedalaş ve yenileri için yer aç.
Gelelim son adıma: Son kullanma süresi geçmiş makyaj malzemelerini ne yapacaksın? Direkt çöpe atmak bir seçenek olsa da, çok daha sürdürülebilir, aynı zamanda çevre dostu bir yöntem daha var, o da geri dönüşüm. Makyaj malzemelerini geri dönüştürerek çevreye yararlı bir harekette bulunabilirsin. Geri dönüşümü destekleyen makyaj markaları, genellikle bitmiş veya tarihi geçmiş makyaj malzemelerini geri dönüşüm kutularında topluyorlar, bu davranışı desteklemek adına da yerine alacağın yeni makyaj malzemelerinde geçerli olacak indirim fırsatları da sunuyorlar. Daha temiz bir gelecek ve yeşil doğa için bizce makyaj malzemelerini geri dönüştürmek son derece önemli!