Kil maskesi ne işe yarar, nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Kil maskesi rehberine ihtiyaç duyuyorsan doğru yerdesin!
Kil maskelerinin ne kadar trend olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak trend olmasının yanında cildimize birçok etkisi de var. Bu maskeler cildimizi arındırmaya, gözenek görünümünü azaltmaya, cildimizde tam bir detoks etkisi yaratmaya yardımcı oluyor.
Tabii kil maskelerinin faydaları bir yana kullanımı da inanılmaz derecede kolay! Tek yapmamız gereken yüzümüze uygulayıp 10-15 dakika beklemek ve ardından durulamak. Peki, bu pratik ve cildimiz için faydalı kil maskeleri hakkında daha fazla bilgi almaya ne dersin? Kil maskesinin cilde faydaları nelerdir ve evde kil maskesi nasıl yapılır merak ediyorsan tüm cevaplar bu yazıda seni bekliyor!
Kil Maskesi Ne İşe Yarar?

Güne başlarken yaptığımız ve saatler boyu yüzümüzde kalan makyaj ile birlikte cildimizde biriken kir ve yağ, günlük temizleyicilerle arınmış gibi görünse de gözeneklerde kalıntı bırakabiliyor. Bu durum ise zamanla tıkanan ve genişleyen gözenek görünümüyle birlikte çeşitli cilt kusurlarına davet çıkarıyor. Özellikle yağlanmaya eğilimli bir cildin varsa, istenmeyen sonuçlarla karşılaşman daha olası bir durum.
Eğer sen de arındırıcı bir bakımla cilt kusurlarının önüne geçmek istiyorsan kil maskelerini tercih edebilirsin. Yüzü temizleyen kil maskeleri, makyaj ve kir kalıntılarını etkili bir biçimde arındırarak daha berrak ve ışıltılı bir cilt görünümü elde etmemizi sağlıyor.
Kil Maskesi Çeşitleri Nelerdir?
- Beyaz kil maskesi: Beyaz renkteki kilden yapılan beyaz kil maskesi en çok yağlı ve karma ciltler tarafından tercih edilir. Ciltteki kiri ve fazla yağı arındırmaya ve gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur.
- Yeşil kil maskesi: Yeşil renkli kilden yapılan yeşil kil maskesi vitamin ve mineraller açısından zengindir. Fazla sebumu çekme özelliği vardır.
- Siyah kil maskesi: Siyah renkteki kilden elde edilen siyah kil maskesi, ciltteki sivilceleri ve siyah görünümünü azaltma özelliğine sahiptir.
- Bentonit kil maskesi: Montmorillonit kili olarak da bilinen beyaz kil maskesi ciltteki toksinleri ve bakterileri arındırarak cildin temizlenmesine destek olur.
Kil Maskesi Nasıl Kullanılır?
_960.webp)
Kil maskesi kullanımını merak edenler için hemen anlatıyoruz. Kil maskesi nasıl uygulanır öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsin:
- Cilt ihtiyacına uygun olan kil maskesini seç.
- Cildini temizle ve durula.
- Temiz cildine, özellikle T bölgene ince bir tabaka halinde kil maskesini sür.
- 10-15 dakika kil maskesini kurumasını bekle.
- Kil maskesi kuruduktan sonra ılık suyla durula.
- Kil maskesi sonra cildinde gerginlik veya kuruluk hissedebilirsin. Bunun önüne geçmek için kil maskesi sonrası nemlendirici sürmelisin.
- Cildimizin farklı noktalarının farklı ihtiyaçları olduğundan multimasking tekniğini de haftada 1-2 kere uygulayabilirsin.
Kil Maskesi Faydaları Nelerdir?

Killer hem doğal hem de etkili olmaları açısından tüm zamanların en çok tercih edilen doğal içerikleri arasında yer alıyor. Yağ emici yapısıyla cildin sebum dengesini sağlayan kil, aynı zamanda gözenek görünümünü de sıkılaştırmaya yardım ediyor. İçerisinde bulunan mineraller ise cildin ihtiyaç duyduğu canlılığı geri kazanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kil maskeleri cilt yüzeyindeki ölü hücreleri de arındırmaya destek olarak daha taze bir görünüm elde etmeyi sağlıyor. Sen de hem sıkı hem de aydınlık bir cilt için kil içerikli bir cilt temizleme maskesi kullanabilirsin.
Cilde Parlaklık Verir
Eğer cildin bugünlerde solgun görünüyorsa, daha canlı, daha parlak görünmenin zamanı geldi! Cilde detoks etkisi veren kil maskeleriyle cildin ölü deriden arınabilir. Etkili bir şekilde temizlenen cilt daha canlı ve parlak görünür. Kömür içeren kil maskesi kullanarak cildinde detoks etkisi yaratabilir, ışıltılı güzelliğe kavuşabilirsin.
Daha Mat Bir Cilt Görünümü Sağlar
Yağlı bir cildin mi var? Kil maskesi cilt görünümünü matlaştırmaya yardımcı olur. Cildini kurutmadan arındırarak matlaştıran kil maskesiyle cilt anında tazelenir, derinlemesine temizlenir.
Cildin Yatışmasına Yardımcı Olur
Cildimiz bazı dönemlerde kuruyup hassaslaşabilir, bu da rahatsızlık hissi yaratabilir. Özellikle kış mevsiminde kuru soğuklar cildimizi daha hassas hale getirebilir. İşte bu noktada cildinin nazikçe temizlenip arınmaya ihtiyacı vardır. Kil maskesi, doğru yöntemlerle uygulandığında cildi tahrişe neden olmadan nazikçe temizler ve nemlendirip yatıştırmaya yardım eder.
Gözenekleri Arındırmaya Katkı Sağlar

Kil maskesi gözenekleri arındırmaya ve bu sayede gözenek görünümünü hafifletmeye yardımcı olur. Gözeneklerin küçüldüğünde cilt tonun daha eşit görünür ve cildin daha pürüzsüz bir görünüme kavuşabilir.
Siyah Nokta ve Sivilce İzi Görünümünü Hafifletir
Kil maskeleri ciltteki fazla yağı azaltmaya yardım eder ve gözenekleri arındırma özelliği sayesinde siyah nokta oluşumunun da önüne geçer. Siyah noktadan sonraki adım olan sivilce oluşumunu önlemeye destek olan kil maskeleri, pürüzsüz bir cilt için kullanılabilecek en iyi ürünlerden.
Detoks Etkisi Yaratarak Cildin Arınmasına Destek Olur
Kilin cildi arındırma özelliği detoks etkisi yaratarak cildin daha canlı görünmesini sağlayabilir. Gün içerisinde ciltte biriken kiri temizlemeye yardımcı olur. Bu noktada evde cilt canlandırıcı maske önerileri arasında kil maskesi öne çıkıyor.
Cilt Tonunu Eşitlemeye Yardım Eder
Kil maskesinin bir diğer faydası ise cilt tonunu eşitlemesi olarak belirtiliyor. Ciltteki renk eşitsizlikleri ve lekelerin görünümünü azaltır, cildin daha eşit tonda ve aydınlık görünmesine destek olur.
Ölü Derileri Temizlemeye Katkı Sağlar
Kil maskesi ölü derileri arındırma özelliği sayesinde sadece yüzde değil, dirseklerde, kollarda ve ayaklarda da çok işe yarıyor. Düzenli kil maskesi ile cilt çok daha canlı ve pürüzsüz görünüyor.
Kil Maskesi Sivilceye İyi Gelir mi?
Kil maskeleri ciltteki kiri, ölü deriyi ve fazla yağı arındırdığı için uzun dönemde yeni sivilce oluşumunu azaltabilir. Bu yüzden kil maskelerinin sivilcelere iyi geldiği söylenir.
Kil Maskesi Cildi Beyazlatır mı?
Kil maskesinin direkt olarak cilt beyazlatma kabiliyeti bulunmuyor. Kil maskeleri düzenli kullanımda daha eşit bir cilt tonu sağlayabiliyor ve ciltteki aydınlık görünümü destekliyor. Yani burada söz konusu ten rengini açmak değil.
Kil Maskesi Siyah Nokta için Etkili midir?

Kil maskelerinin gözenekleri arındırmaya ve sebum üretimini dengelemeye yardımcı olan etkisinden bahsetmiştik. Kil maskesi işte tam da bu özelliği sayesinde siyah nokta görünümünü hafifletmeyi de destekliyor.
Kil Maskesi Cilt Lekelerine İyi Gelir mi?
Kil maskesi düzenli kullanımda koyu cilt lekesi görünümünü hafifletebiliyor. Bu sayede cilt daha pürüzsüz bir görünüm elde ediyor.
Kil Maskesi Cildi Sıkılaştırır mı?
Kil maskelerinin gözenekleri arındırma kabiliyeti sayesinde daha sıkı bir gözenek görünümü sağladığı söyleniyor. Böylece cilt daha taze ve sıkı görünebiliyor.
Kil Maskesi Nasıl Yapılır?

Kil maskesi yapmak için birkaç farklı yöntem izleyebilirsin. Mesela, aktarlardan kil alarak evde kil maskesi yapabilir veya cilt için özel formüle edilmiş kil maskelerini cilt bakım rutinine dahil edebilirsin.
Editörün Notu: En sık uygulanan ve sevilen kil maskesi tariflerine geçmeden önce, doğal içeriklerin kontrolsüz ve fazla kullanımının ciltte istenmeyen yan etkilere sebep olabileceğini hatırlatalım. Bu yüzden evde maske tariflerini denemek yerine cilt için özel üretilen güvenli formülleri tercih etmek her zaman çok daha mantıklı ve pratik.
Evde Kil Maskesi Tarifleri
Yeşil, gri, siyah, kırmızı ve beyaz kil çeşitleri ile evde kil maskesi uygulanabiliyor. Kil maskesi evde nasıl yapılır aşağıdaki başlıklardan öğrenebilirsin. Ancak bu ev yapımı maskeleri denemeden önce mutlaka dermatoloğundan onay almalısın. Doğal maskelerin içeriğindeki limon suyu gibi bazı malzemeler cildinde hassasiyet yaratabilir.
Siyah Noktalar için Kil Maskesi Tarifi
Kil maskeleri en sık siyah nokta görünümlerini hafifletmek için uygulanıyor. Evde uygulayabileceğin bu siyah nokta kil maskesi tarifi aslında son derece basit.
- 1 yemek kaşığı yeşil veya gri kil
- 1 yemek kaşığı gül suyu veya saf su
Yağlı Ciltler için Kil Maskesi Tarifi
Kilin en önemli özelliğinin yağ arındırmak olduğunu söylemiştik. Evde kil maskesi ile yağlı cildindeki fazla yağın arınmasını sağlayabilirsin.
- 2 yemek kaşığı beyaz kil
- 2 yemek kaşığı saf su veya gül suyu
Cilt Beyazlatıcı Kil Maskesi Tarifi
Cildin daha eşit tonda ve aydınlık görünmesi için de kil maskelerinden yardım alabilirsin.
- Beyaz kil
- Gül suyu veya saf su
- Limon suyu
Kil Maskelerinin Hazırlanışı
- Yukarıda hazırlanan karışımlar bir maske kıvamı elde edene kadar güzelce karıştırıldıktan sonra yüze uygulanıyor.
- Eğer cildin fazla gerildiği veya karıncalandığı hissedilirse maskeyi bir an önce yıkamak öneriliyor.
- Dediğimiz gibi, uzmanlar tarafından dermatolojik olarak formüle edilmemiş ev yapımı doğal maskeler ciltte tahrişe neden olabilir. Bu noktada cilt bakımı için özel olarak formüle edilmiş en iyi kil maskelerine şans vermeni öneriyoruz.
En İyi Kil Maskesi Önerileri
En iyi kil maskesi hangisi diye birçok araştırma yaptığından eminiz. Merak etme, artık araştırmana gerek kalmadı çünkü bizim de favorimiz olan, en iyi kil maskelerini senin için derledik!
SkinCeuticals Clarifying Clay Masque

SkinCeuticals Clarifying Clay Masque, içeriğindeki kaolin ve bentonit doğal killeri sayesinde yağlanma problemine karşı cildi koruyor ve çok daha berrak bir cilt görünümü vadediyor. SkinCeuticals’ın yağlı ciltlere özel olarak geliştirdiği Clarifying Clay Masque, geniş gözenek görünümüne meydan okurken hidroksi asitler sayesinde cilde yeniden parlaklık kazandırmaya destek oluyor.
Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque

Genişlemiş gözenekler, yağlanma sebebiyle parlayan bir cilt, siyah noktalar ve daha fazlası… Tüm bu cilt problemlerine karşı tek bir formül yeterli! Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque, içeriğindeki Amazon beyaz kili sayesinde cilt gözeneklerini derinlemesine temizlemeye yardımcı oluyor. Bu sayede çok daha sıkı bir cilt görünümü vadeden Kiehl’s kil maskesi, formülünde yer alan yulaf çekirdeği tozu ve aloe vera ile cildi nemlendirmeyi de ihmal etmiyor.
Eğer cildin için çok yönlü bir bakım maskesi arıyorsan Kiehl’sın ikonik Rare Earth Deep Pore Cleansing kil maskesini tercih edebilir, parlama karşıtı ve yumuşacık etkili bir cilt bakım rutinine kavuşabilirsin. Tek yapman gereken bu maskeyi temiz cildine haftada 1 veya 2 kere 10 dakikalığına uygulamak!
Kil Maskesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kil maskesi hakkında sık sorulan soruların yanıtlarına göz atarak bu doğal içerikli formüller hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabilirsin. Kim bilir, belki de kil maskeleriyle ilgili aradığın yanıt alt satırlarda seni bekliyordur. :)
Kil Maskesi Kaç Günde Bir Yapılır?
Kil maskesi genellikle haftada 1-2 kere yapılır. Eğer normal-karma cilde sahipsen haftada 1 kez yapabilirsin.
Kil Maskesi Nasıl Temizlenir?
Kil maskelerini ciltten temizlemek için nazik olmak gerekir. Kil maskesi önerilen süre ciltte bekletildikten sonra ılık suyla yumuşatarak temizlenmelidir. Aksi halde cilt ovuşturularak temizlenmeye çalışıldığında tahrişe neden olabilir.
Kil Maskesi Duştan Önce mi Sonra mı Uygulanır?
Kil maskesini duştan sonra uygulamak daha iyi sonuç verebilir. Sıcak suyun da etkisiyle genişleyen gözeneklerde biriken yağı ve kirleri daha iyi arındırmak için duştan sonra uygulanabilir.
Kil Maskesi Kaç Dakika Bekletilir?

Kullandığın kil maskesinin üzerinde mutlaka bir bekletme süresi belirtilir, bu süreye uymanı tavsiye ederiz. Eğer bir zaman belirtilmemişse veya evde kil maskesi tariflerini uyguladıysan, kilin yüzünde kuruyup sertleşmesini bekledikten sonra cildinden arındırabilirsin.
Kil Maskesi Yakar mı?
Kil maskesi ciltte çok uzun süre bekletildiği zaman cildi yakabilir ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle özellikle evde yapılan doğal kil maskelerini ciltte 15 dakikadan fazla bekletmemek gerekir.
Kil Maskesi Cildi Neden Yakar?
Kil maskesinin arındırma ve temizleme gücü epey yüksek. Bu nedenle kil maskeleri doğru yöntemlerle uygulanmadığında cildi yakabilir ve ileri düzey kızarıklıklara neden olabilir. Bu nedenle kil maskesi uygulamadan önce dermatoloğuna danışmalısın.
Kil Maskesi Bozulur mu?
Cilt için özel olarak formülize edilen kil maskelerinin raf ömrü genellikle 24 ay kadar oluyor. Bu süreçten sonra kil maskesi bozulabilir ve cilde zarar verebilir. Bu nedenle cildin için tercih ettiğin kil maskesinin son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmen gerekir.
Kil Maskesinden Sonra Niacinamide Sürülür mü?
Kil maskesi ve niacinamide’in birlikte kullanımına dair pek çok olumlu yorum mevcut. Kil maskesinden sonra niacinamide kullananlar ciltlerinin daha aydınlık ve parlak bir görünüme kavuştuğunu belirtiyor. Ancak niasinamidin çok güçlü bir asit olduğunu unutmamalı ve kil maskesiyle birlikte kullanımına çok dikkat etmelisin.
Kil Maskesi Cildi Kurutur mu?

Kil maskesi çok sık uygulandığında cildin kurumasına neden olabiliyor. Nitekim bu doğal içerik ciltteki ekstra yağ üretimini hafifleten bir özelliğe sahip. Bu nedenle hem cildi kurutmayan kil maskesi formüllerini tercih etmek hem de kullanım dozunu iyi ayarlamak gerekiyor.
Kil Maskesi Cildi Neden Kızartır?
Kil maskesi arındırıcı özelliği sayesinde cilde uygulandığında aktif bir şekilde çalışmaya başlar, ciltteki kan akışını hızlandırır. Bu nedenle kil maskesi sonrası cildinde kısa bir süre kızarıklık gözlemleyebilirsin. Ancak kızarıklık ilerler ve cildin kaşınmaya başlarsa mutlaka bir uzmana danışmalısın.
Kırmızı Kil Maskesi Ne İşe Yarar?
Kırmızı kil maskesi cildi arındırmaya, canlandırmaya ve nemlendirmeye yardımcı oluyor! Eğer sen de cildinin daha canlı görünmesini istiyorsan kırmızı kil içeren cilt bakım formüllerini deneyebilirsin.
Yeşil Kil Maskesi Ne İşe Yarar?
Yeşil kil maskesi tıpkı beyaz kil gibi gözenekleri temizlemeye yardımcı olarak daha sıkı bir gözenek görünümü vadediyor. Yani gözeneklerinden şikayetçiysen yeşil veya beyaz kil maskesi kullanabilirsin.
Kil Maskesi Sonrası Kızarıklık Nasıl Geçer?

Kil maskesi sonrası kızarıklığın kendiliğinden geçmesini bekleyebilirsin, tabii bu durum giderel artmadığı sürece! Eğer kil maskesini cildinden arındırdıktan sonra cildini yatıştırmak istersen nemlendirici krem kullanabilirsin.
Kil Maskesinden Sonra Yüze Ne Sürülür?
Kil maskeleri cildi yoğun bir şekilde arındırmaya yardımcı olduğu için kullandıktan sonra cilde nemlendirici sürmek gerekiyor. Böylece cildini hem nemlendirebilir hem de rahatlatabilirsin.
Kil Maskesi Haftada Kaç Kez Yapılır?
Kil içeren ve cilde özel olarak üretilen cilt bakım maskeleri farklı farklı formülasyonlara ve uygulama tekniklerine sahip. Bu nedenle ilk olarak tercih ettiğin kil maskesinin kullanma talimatlarını incelemelisin. Öte yandan kil maskelerinin genel olarak haftada maksimum 1-2 kere uygulanması gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Kil Maskesi Nereye Sürülür?
Kil maskesini cildinde yağlanma problemiyle karşılaştığın bölgelere sürebilirsin. Mesela T bölgesi kil maskesinin en sık uygulandığı bölgelerden!
Kil Maskesi Kaç Yaş için Uygundur?
Kil maskesi içeren cilt bakım formüllerini 20’li yaşlardan itibaren kullanabilirsin. Tabii, bu formülleri kullanmadan önce cildinin ihtiyaçlarına uygun bileşenleri içerip içermediğini de kontrol etmelisin. Ve bir de dermatoloğa danışmayı!
Kil maskesiyle ilgili merak edilen tüm detayları aktardık. Cilt problemlerine göre kil maskeleri konulu yazımıza tıklayarak cildin için hangi kil maskesini kullanman gerektiğini öğrenebilir, bu maskelerden alacağın verimi ikiye katlayabilirsin!