Kaşların dökülmeye başladıysa ilk olarak kaş dökülmesi nedenini keşfetmelisin. Kaş dökülmesi nedenleri birbirinden farklı olabiliyor. Herkeste kaş dökülmesi sebebi aynı değildir. Kaş dökülmesini durdurduktan sonra 'dökülen kaş yeniden çıkar mı?' sorusunu araştırmaya başlayabilirsin.
Kaşların dökülmesi yüzde solgun ve bakımsız bir görünüme neden olabiliyor. Kaşlarının arasındaki boşlukları doldurmak için kullandığın ürünler ve aktar karışımları kaş dökülmesini tetikleyebilir. Bu nedenle kaşlarının döküldüğünü fark ediyorsan ilk olarak bunun nedenini bulmalı sonra kaş dökülmesi çözümüne geçmelisin.
Kaşların dökülmesi nedir?
Düzenli olarak gözlerinin altında tek tük kaş telleri görüyorsan kaşların dökülüyor demektir. Çünkü kaşlar, saç tellerimiz gibi düzenli olarak dökülmezler. Kaşlardaki kıl foliküllerinin yoğunluğunun azalması tek kaşta görülebildiği gibi iki kaşta da olabilir.
Kaşlarının incelmesi veya kaş dökülmesi bazı sağlık sorunlarının habercisidir. Bazı durumlarda kaşlar ve saçlar aynı anda dökülmeye başlayabilir. Çevresel etkenler ve kullanılan kozmetik ürünler de kaşların dökülmesine yol açabiliyor. Yoğun kaş dökülmesi yaşıyorsan mutlaka uzman dermatoloğa görünmeli ve kaş dökülmesine çözüm bulmalısın.
Kaş dökülmesi nedenleri
1. Stres
Stresl ve kaygılı dönemlerde bazı kişilerde saç ve kaş dökülmesi görülebiliyor. Stres, vücudun temel fonksiyonlarını etkilediği gibi kıl foliküllerinin de sağlıklı çalışmasına engel olabiliyor. Bu gibi durumlarda kaşlar dökülür, güçsüzleşir ve incelebilir.
Stres kaynaklı kaş dökülmeleri genellikle geçicidir. Eğer iki haftadan uzun süren kaş dökülmesi yaşıyorsan uzman bir doktordan yardım alabilirsin.
2. Hormonal değişimler
Hormosal kaş dökülmesi çok normal bir durumdur. Yaşımız ilerledikçe vücutta hormonal değişiklikler olabiliyor ve bu durum kaş ve saç kalitesini etkileyebiliyor. 40 yaşından sonra saç tellerinin zayıfladığını ve kaşlarının eskisi kadar gür görünmediğini fark edebilirsin. Takviyeler ve doğru bakım ürünleriyle kaş ve saçlarının güçlü görünmesini sağlamak mümkün.
Hormonal kaş dökülmesinin bir diğer nedeni ise tiroid hormonudur. Tiroid hormonun az veya çok çalışması kaşlarının zayıflayarak dökülmesine yol açabilir. Tiroid hormonu dengede tutulduğunda kaşların dökülmesi kontrol altına alınacaktır.
3. Çevresel faktörler
Mevsim değişimi, yaşam stili, alkol ve sigara kullanımı kaş dökülmesini tetikleyebiliyor. Kaş foliküllerinin güçlü uzamasına engel olan çevresel faktörler zamanla kaşların seyrekleşmesine ve dökülmesine yol açar.
4. Kozmetik ürünler
Kaş dökülmesi nedenleri kaş kalemi, kaş farı veya kaş maskarası olabilir. Kaşların için kullandığın kozmetik ürünlerinin temiz ve steril olmasına dikkat etmelisin. Kaş maskarası veya kaş fırçasını düzenli olarak temizlemelisin. Kaşlarına sürdüğün makyaj malzemelerini temizlemediğinde kaşlarının enfeksiyon kapması ve dökülmesi kaçınılmaz olabilir.
5. Enfeksiyon
Kaşlardaki kıl foliküllerinin enfeksiyon kapması kaş dökülmesine yol açabiliyor. Kozmetik malzemeler, güneş gözlüğü, şapka gibi ürünleri düzenli olarak temizlemelisin.
Kaşlarına makyaj yaptıktan sonra aynı gün içinde çıkarmayı unutma! Saçlar için olan sabitleme spreyini kaşlarına sürmeni önermiyoruz. Kaşlarının daha sabir görünmesi için mutlaka kaş telleri için uygun olan ürünleri kullanmalısın. Enfeksiyon kapan kaş tellerinin diplerinde kızarıklık veya sivilce gibi oluşumlar görebilirsin.
6. Hamilelik
Hamilelik ve doğum sonrasındaki hormonal değişimler kaş ve saç dökülmesine neden olabiliyor. Kaşların büyüme hızının etkilendiği bu dönem oldukça normaldir. Doğum sonrasında kaşların eski yoğunluğuna kavuşabilir.
7. Vitamin eksikliği
Hangi vitamin eksikliği kaş dökülmesi yapar? Vitamin eksikliği vücutta kaş ve saç kalitesini etkileyebilir. Genellikle biyotin, C vitamini, çinko ve E vitamin eksikliği kaş dökülmesine yol açıyor. Doktoruna danışarak vitamin takviyeleri kullanabilir ve kaş dökülmesini azaltabilirsin.
8. Düzensiz beslenme
Düzensiz ve sağlıksız beslenme vücut fonksiyonlarını etkileyen en büyük nedenlerin başında gelir. Kaş dökülmesinin sebebi sürekli fast food yemek, yeterli su içmemek ve yeşil sebzelerden uzak kalmak olabilir. Beslenme rutinin düzene girdiğinde kaşlarının daha sağlıklı ve yoğun uzadığını görebilirsin.