Gliserin nedir? Ne işe yarar? Gliserin hakkında bilmen gereken her şeyi anlatıyoruz.
Keşfedildiği günden bu yana cilt bakımının önde gelen etken maddelerinden olan gliserin hakkında ne kadar bilgi sahibisin? Senin de bildiğin üzere sabunlardan nemlendiricilere kadar birçok üründe gliserin yer alıyor. Peki gliserin ne işe yarar?
Bu soru senin kadar bizim de bir süredir aklımızı meşgul ediyordu. O zaman bu konu için şöyle genişçe bir dosya açalım dedik. Ve “Gliserin nedir?”, “Gliserin ne işe yarar?”, “Gliserin faydaları nelerdir?” ve “Gliserin zararlı mıdır?” gibi birçok sorunun yanıtını bu başlık altında bir araya getirdik. Bakalım, gliserin hakkında sen neler düşüneceksin?
Gliserin Nedir? Nasıl Elde Edilir?
Hayvan ve bitki yağlarından elde edilen gliserin ya da diğer yaygın adıyla gliserin yağı; organik bir bileşik olma özelliği taşıyor. Oksijen, karbon ve hidrojenden meydana gelen bu içeriğin formülünü ise C3H8O3 oluşturuyor.
18’inci yüzyılda Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedilen bu renksiz madde; şekerli tadından dolayı “gliserin” ve “gliserol” adlarıyla biliniyor. Öncelikle mum yapımında, sonrasında ise uzun süre boyunca sabun yapımında kullanılan gliserin; günümüzde kozmetikten gıda sektörüne kadar çok çeşitli alanlarda değerlendiriliyor.
Gliserin Ne İşe Yarar?
Gliserinin birçok alanda tercih edilmesi, nem tutucu işleve sahip olmasından ileri geliyor. Bu özelliği itibarıyla koruyucu olarak da kullanılan gliserin, doğal ve kimyasal birçok maddenin sabitlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca güçlendirici bir etkiye sahip olan bu madde, antiseptik özelliğinden dolayı enfeksiyonlara ve yaralara karşı da etkili çözüm sunuyor.
Gliserin ne için kullanılır?
Gliserin faydalarını sıralamak gerekirse;
- Nem tutucu özelliği sayesinde cilt bakım ürünlerinde yer alıyor.
- Antiseptik özelliği ile egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılıyor.
- Gliserin damlası kulak temizliğinde kullanılıyor.
- Gıda sektöründe, yiyeceklerin daha uzun süre korunmasını sağlıyor.
- Canlı çiçeklerin solmamasına yardım ediyor.
- Leke çıkarıcı özelliği sayesinde temizlik ürünlerinde kullanılıyor.
- Matbaa sektöründe ve mum yapımında kullanılıyor.
Gliserin cilde faydaları
Nem tutucu ve temizleyici etkisiyle şampuanlardan sıvı sabunlara, duş jellerinden el kremlerine ve bakım yağlarından yüz bakım kremlerine kadar birçok ürünün etkisini artırıyor.
Cilt üzerinde makyaj sabitleyici olarak işlev görüyor.
Nemli saça uygulandığında saçların onarılmasını ve güçlenmesini sağlayarak dökülmeleri azaltıyor.
Tırnakların kırılmasını önlüyor.
Dudak bakımında kullanıldığında kuruma ve çatlamaların önüne geçiyor.
Cildin pH dengesini sağlıyor ve cilt tonu eşitsizliklerinin giderilmesinde rol oynuyor. (Bu yönüyle gliserin cilt beyazlatma için de etkili oluyor.)
Ayaklardaki sertleşme ve nasırlaşmaların giderilmesine yardımcı oluyor.
Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının yatışması ve giderilmesinde etkili oluyor.
Gliserin Zararları Var mıdır?
Organik olması dolayısıyla gliserinin bilinen herhangi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Ancak bu maddenin doğrudan cilde uygulanması, cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle gliserin içeren ve komedojenik (gözenek tıkayıcı) olmadığı kanıtlanan cilt bakım ürünlerini kullanmanı öneriyoruz.
Gliserinin cilt bakımı dışında da birçok alanda kullanılması, “Gliserin içilir mi? sorusunu da akıllara getiriyor. Bu madde, özellikle gıda ve ilaç sektörlerinde kullanımı nedeniyle ağızdan alınıyor olsa da saf halde tüketime uygun değil. Sözün kısası, her alanda gliserin katkılı ürünleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsin. Ancak doğrudan kullanımından kaçınman gerekiyor.
Gliserin nerede satılır?
Gliserin yağı aktarlarda ve güzellik marketlerde bulabilirsin. Gliserin damla ise eczanelerde satılmaktadır.
Gliserin yağı yüze nasıl uygulanır?
Gliserini bir pamuk yardımıyla yüzüne sürebilir, günlük nemlendiricinin içine birkaç damla karıştırabilirsin.