Yüzyıllardır sağlığa etkileriyle bilinen ginkgo biloba’nın adını daha önce hiç duymuş muydun? Yanıtın hayır ise ginkgo biloba nedir ve faydaları nelerdir öğrenmek için okumaya hemen başla!
Özel bitkiler, geçmişten bugüne insanların hayatına dokunmaya ve çeşitli konularda faydalar sağlamaya devam ediyor. Milyon yıllar öncesinden bilinen ve sağlık etkileri için çok uzun yıllardır kullanılan bu önemli bitkilerden biri de ginkgo biloba! Günümüzde sıklıkla takviye edici gıda olarak kullanılan ginkgo biloba bitkisini daha yakından tanımak istiyorsan yazımıza hemen göz atmalısın. Hadi o zaman, başlayalım!
Ginkgo Biloba Nedir?
Ginkgo biloba, yelpaze şeklinde yapraklara sahip olan dünyanın en uzun ağaç türlerinden biri. 20 ila 50 metre arasında değişen boylara sahip olan ginkgo biloba ağacının en önemli özelliği, boyunun ötesinde yaşayan bir fosil olması! Yapılan araştırmalar, bu özel ağaç türünün 200 milyon yıl öncesinden beri yaşadığını gösteriyor.
Çince ismi ginkgo biloba olan bu ağaç, Türkçede yaygın olarak mabet ağacı olarak biliniyor. Ginkgo biloba nerede yetişir sorusunun cevabı da ismini aldığı coğrafyadan kolayca anlaşabilir. Bu ağaç türü geniş yapraklı ormanlara ev sahipliği yapan Çin, Japonya ve Kore’de yetişiyor.
Ginkgo Biloba Ne İşe Yarar?
Çeşitli kaynaklarda belirtildiği üzere ginkgo biloba, geçmişten bugüne özellikle baş ağrısı, kronik migren, anksiyete ve glokom (göz tansiyonu) gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltmak amacıyla kullanılıyor. Bununla birlikte ginkgo biloba’nın bilişsel ve nörolojik sorunları hafifletebileceğine de inanılıyor.
Geçmiş yüzyıllara dair kayıtların bulunduğu bazı kaynaklarda ise bu özel ağaç türünün yüksek antioksidan özelliğiyle vücuttaki iltihabı azaltmaya ve kan dolaşımını desteklemeye yardımcı olduğu ifade ediliyor. Fakat ginkgo biloba da dahil olmak üzere hiçbir bitkinin ya da doğal besinin doktor tarafından reçete edilmiş tedavilerin yerini tutmayacağını unutmamalısın. Eğer söz konusu rahatsızlıklara sahipsen bunun için doktora danışman çok önemli.
Ginkgo Biloba’nın Faydaları Nelerdir?
Tıbbi kaynaklarda ginkgo biloba ağacının faydaları aşağıdaki gibi paylaşılıyor:
- Ginkgo biloba güçlü antioksidan etkileriyle vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor.
- Psikolojik rahatsızlıkların ve demansın belirtilerini hafifletmeye katkı sağlıyor.
- Zihinsel performansı desteklemeye destek oluyor. Özellikle hafıza, odaklanma ve dikkat süresiyle ilgili problemleri hafifletmeye katkıda bulunuyor.
- PMS döneminde yaşanan etkileri hafifletmeye yardımcı oluyor. Böylece kadınların regl dönemini daha rahat geçirmelerine katkı sağlıyor.
Editör önerisi: Mutlaka kullanman gereken bitkisel saç bakım yağlarını merak ediyorsan buraya tıklayabilirsin.
Ginkgo Biloba Nasıl Kullanılır?
Ginkgo biloba nasıl tüketilir diye merak ediyorsan hemen söyleyelim: Ginkgo biloba ağacı belirli dönemlerde bir meyve üretiyor. Bu meyvelerden uçucu yağ üretiliyor. Ayrıca ginkgo biloba ağacının yapraklarından da bir özüt elde ediliyor. Ginkgo biloba özütü hem doğrudan hem de tablet ya da kapsül formunda satışa sunuluyor. Bununla birlikte ağacın yapraklarından elde edilen ginkgo biloba çayı da mevcut. Tüm bu ürünleri kullanabilmek için ise mutlaka doktordan onay almak gerekiyor. Çünkü ginkgo biloba’yı herkes kullanabilir mi sorusunun yanıtı kocaman bir hayır.
Editör önerisi: Bitkisel cilt bakımı önerileri için buraya tıkla!
Ginkgo Biloba Ne Kadar Kullanılmalı?
Ginkgo biloba’nın ne kadar kullanılması gerektiği hem ürünün formuna hem de kişinin ihtiyaçlarına ve hastalıklarına göre doğrudan değişiyor. Örneğin; çeşitli kaynaklarda demans hastalarının ginkgo biloba ekstraktını günde üç kez 40 miligram (mg) aldığı ifade ediliyor. Sağlıklı insanlarda bilişsel işlevi iyileştirmek için ise günde 120 ila 240 mg arasında kullanıldığı belirtiliyor.
Sen de ginkgo biloba kullanmayı düşünüyorsan dozu asla kendin belirmemelisin. Bunun için doktora danışman şart. Çünkü ginkgo biloba kaç mg alınmalı sorusunun yanıtı mevcut sağlık durumuna göre değişiyor.
Ginkgo Biloba’yı Kimler Kullanmamalı?
Tıbbi kaynaklarda belirtildiği üzere;
- Epilepsi hastalarının,
- Şeker hastalarının,
- Kan dolaşımı rahatsızlığı olanların,
- Kan pıhtılaşmasıyla ilgili ilaç kullananların,
- Hamilelerin ve
- Yakın zamanda ameliyat olacakların ginkgo biloba kullanmaması gerekiyor.
Editörün Notu: Yukarıda sıralanan durumlara sahip olmasan dahi ginkgo biloba kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalısın. Özellikle ilaç kullanıyorsan etkileşim riskini ortadan kaldırmak için bu konuyu ekstra önemsemelisin.
Ginkgo biloba neye iyi gelir ve nasıl kullanılır öğrendin. Sen de ginkgo biloba kullananlar arasına katılmayı düşünüyorsan tavsiyelerimize kulak vermeyi ihmal etme!