Fungal akne nedir? Nasıl geçer ve fungal akne için hangi ürünleri kullanmak gerekir? gibi sık sorulan soruları yanıtlıyoruz!
Fungal akne nedir? Nasıl geçer ve fungal akne için hangi ürünleri kullanmak gerekir? gibi sık sorulan soruları yanıtlıyoruz!
Alnında, burun çevresinde ve çene bölgesinde bir türlü geçmeyen, küçük pütürcükler varsa, fungal akne problemine sahip olabilirsin. Mantar sivilce adı da verilen fungal akne için mutlaka bir dermatoloğa danışman gerektiğini hatırlatalım. Fungal akne nedir ve nasıl olur? Funga akne için hangi ürünler kullanılmalı ve fungal akne tedavisi için nelere dikkat etmen gerektiğini araştırdık ve bu yazımızda detaylarıyla anlatıyoruz!
Fungal akne nedir?
Fungal akne, yüzün T bölgesinde, özellikle alın ve çene bölgesinde yoğunlaşan, küçük pütürcükler halinde ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığı. Bilimsel adı Malassezia Folliculitis, halk arasında da Mantar Sivilce olarak biliniyor. Son derece inatçı olan bu minik sivilceler, akne ile sık sık karıştırılsa da, aslında bir mantar problemi.
Fungal aknenin bu kadar inatçı olmasının sebebi ise öncelikle akne ile karıştırılıyor olması ve geçmesi için sivilce odaklı ürünlerin kullanılması. Bunun dışında, bir dermatologa görünüp sorunun nedeni öğrenilmeli ve fungal akne ise doktorun önereceği bir tedavi uygulanmalı, bununla birlikte cilt bakımında fungal akneyi tetiklemeyecek ürünler kullanmak gerekiyor.
Fungal akne neden olur?
Fungal akne, vücutta sebum üretiminin yoğun olduğu bölgelerde meydana geliyor. Bu mantar cinsi, vücudun ürettiği sebum ile beslenerek çoğaldığı için, alın, burun, çene ve sırt gibi bölgelerde oluşuyor. Kıl foliküllerine yerleşerek buradaki nemli ve sıcak ortamda çoğalıyor.
Fungal akne, minik pütürcüklerin yanında lekeler ve kaşıntı ile de kendini gösteriyor. Mantar akne kaşıntılı olduğu gibi, küçük beyaz pütürcükler de cildin görünümünü etkileyebiliyor. Peki, fungal akne neden oluyor? Bağışıklık sistemindeki değişiklikler, yağlı bir cilde sahip olmak, antibiyotik kullanımı ve genetik faktörler, fungal akneye neden olabiliyor. Özellikle uzun süreli antibiyotik kullanımı, cilt florasını bozabildiği için, fungal akne en sık olarak bu süreçte görülebiliyor.
Fungal akne nasıl geçer?
Eğer fungal akneye yani mantar akneye sahip olduğunu düşünüyorsan, mutlaka bir dermatologla görüşmeli ve tedaviyi bu şekilde gerçekleştirmelisin. Fungal akne inatçı bir cilt problemi olduğu için, evde uygulayacağın sivilce bakımı işe yaramaktan ziyade, şikayetlerinin artmasına neden olabilir.
Fungal aknen olduğunu nasıl anlayabilirsin? Öncelikle söylemeliyiz ki, birçoğumuzun cildinde olan akneler veya sivilceler, bakteri kaynaklıdır. Eğer yüzünde minik sivilceler varsa ve akne ürünleri kullanmana rağmen bir türlü geçmiyorlarsa, fungal aknen olabilir. Bu yüzden, normal akneden ayırt edebilmek için mutlaka bir cilt doktoruna görünmen gerekir.
Mantar aknenin tetiklenmesine sebep olan içerikler de bulunuyor. Özellikle yağlar, fungal aknenin artmasına sebep oluyor. Bununla birlikte, fungal aknenin artmasına engel olmak için salisilik asit, probiyotik ve retinol içeren ürünler kullanabilirsin. Fungal akne, cilt yağından beslendiği için, ciltteki sebumu dengelemek için salisilik asit son derece etkili bir içerik. Bunun dışında, probiyotikler de cilt florasını düzenlediği için işe yarar bir içerik. Özellikle bir probiyotik türevi olan Bifidus da, mantar akneyi tetiklememe özelliğine sahip.