En yaygın egzama türlerinden biri olan el egzaması neden olur? Nasıl geçer? Tüm detaylarıyla senin için ele aldık.
En yaygın egzama türlerinden biri olan el egzaması neden olur? Nasıl geçer? Tüm detaylarıyla senin için ele aldık.
Kuruluk, kaşıntı, yanma ve deride pul pul dökülme… Merhaba egzama! Bu cilt rahatsızlığı, yılın belirli zamanlarında ortaya çıkabilen ve ne yazık ki kronik olarak tabir edebileceğimiz cilt rahatsızlıklarından biri. Tıptaki ismiyle atopik dermatitin, vücudun farklı bölgelerinde görülebilmesi sebebiyle pek çok farklı çeşide sahip olduğu söylenebilir. Onlardan en yaygın olanı ise şüphesiz ki “el egzaması”dır. Özellikle havaların soğumasıyla birlikte kendini gösteren bu elde egzama (dermatit), kişinin hayat kalitesini oldukça etkileyen etmenlerden biri. Elde egzama rahatsızlığını ele aldığımız bu yazımızda, “El egzamaları nedir, neden oluşur? El egzaması nasıl geçer?” “Belirtileri nelerdir?” gibi soruların cevaplarına yanıtlar aradık. Keyifli okumalar! 😊
El Egzaması Nedir?
El egzaması, ellerde kaşıntı, kuruluk, yanma ve derinin pul pul dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Kronik bir rahatsızlık olarak görülen el egzaması, en yaygın egzama çeşitlerinden biri olarak görülmekte ve her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Yaygın kanının aksine bulaşıcı bir rahatsızlık olmayan egzama, atopik egzama geçmişi olan kişiler ile deterjan gibi kimyasallar ve su ile sık temas eden kişilerde daha çok görülmektedir.
El Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Elde egzamanın en sık rastlanılan belirtileri şöyledir;
Deride kuruluk,
Kaşıntı,
Çatlama,
Kanama
Bir de bunların dışında ileri safhalarda görülen belirtiler vardır ki onları da şu şekilde sıralayabiliriz;
Kabarcık oluşumu,
İltihaplanma,
Kırmızı lekeler
Gördüğün gibi elde egzama belirtisi, hafife alınacak semptomlar barındırmamaktadır. Üstelik, kişinin yaşam standardını da etkileyebilmektedir. Peki, bu rahatsızlığa neden olan etmenler nelerdir dersin? Haydi bir de buna bakalım.
El Egzaması Neden Olur?
El egzamasının genelde kimlerde ve niçin görüldüğünü uzmanlar şöyle belirtiyor:
Deri alerjen öyküsü olanlar,
Deriyi tahriş edici kimyasal maddelere uzun süre maruz kalanlar (dezenfektan gibi)
Kuaförlük mesleğinde çalışanlar,
Hemşireler,
Laboratuvar ortamında çalışanlar,
Mekanik işlerde çalışan bireyler,
Terleme problemi yaşayanlar,
Yoğun strese maruz kalanlar,
Soğuk ve sert iklim,
Elleri fazla suda yıkamak
Yukarıda sıraladığımız tüm bu maddeler, el egzaması oluşumunun 1 numaralı etkenleri arasında gösteriliyor. Maalesef ki bazı meslek erbabına sahip kimselerin de bu hastalığa yakalanması kaçınılmaz oluyor. Peki, egzama tedavisi nasıl yapılmalı?
El Egzaması Nasıl Geçer?
“Elde egzamaya ne iyi gelir?” sorusunun yanıtına, öncelikle mutlaka bir dermatalogdan yardım alarak tedaviye başlanması gerektiğini hatırlatarak cevap vermek istiyoruz. Uzmanların tedavi süresince uygulanmasını uygun gördükleri yöntemlerin başında ise egzama kremleri geliyor. Bu krem türleri:
Kortizon içeren kremler,
Stereoit krem ve merhemler,
Yoğun nem sağlayan kremler,
Antibakteriyal kremler,
Olmak üzere birbirinden ayrılıyor. Bunun dışında bazı tedavilerde kaşıntıyı rahatlatmak üzere ilaçlı bandaj kullanımı da yer alabiliyor. Ayrıca kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltmak amaçlı, UV tedavisi olarak bilinen ultraviyole dalgalarından oluşan bir tedavi de uygulanabiliyor. En uygun tedavi için doktorun ile konuşmayı ihmal etmemelisin.
Editörün notu: Ellerinde çok kuru bir görünüm ve el egzaması belirtileri varsa, öncelikle mutlaka bir dermatologa görünmeni öneririz. Cilt doktorunun seni muayene ettikten sonra vereceği önerilere uymalı, evde uygulanan yöntemlerden kaçınmalısın.