Çenede neden sivilce çıkar? Çene bölgesinde çıkan sivilcelere ne iyi gelir? Bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Çenede neden sivilce çıkar? Çene bölgesinde çıkan sivilcelere ne iyi gelir? Bilmen gereken her şeyi bir araya getirdik!
Çene sivilcesi belki de yüzdeki sivilceler arasında en çok göze batanı olabilir. Yüzde ilk dikkat çeken bölgelerden biri çene. Çene kıvrımında çıkan minik pürüzler veya çene kenarlarında yoğunlaşan içi iltihaplı akneler yüzümüzü bir anda gölgeleyerek sanki bütün yüzümüz sivilceli gibi göstermeyi başarıyorlar!
Peki, çene sivilceleri neden olur? Çene sivilcesi nasıl geçer? Merak etme, senin yerine biz, aklındaki bütün bu soruların cevaplarını araştırdık. Çenedeki sivilceye çözüm arayanlar yazımızın devamına bekleniyor. :)
Çene sivilcesi nedir?
Çenede sivilce, yüzün alt kısmında ve çene kıvrımında beliren sivilcelerdir. Büyük çene sivilceleri, yüz hatlarını daha farklı göstermeye meyillidir. Hatta çenede çıkan büyük sivilceler çeneni olduğundan daha büyük veya uzun gösterebilir.
Çenedeki sivilceler genellikle yüzün diğer kısmındaki sivilceler gibi yayılmaya müsaittir. Çenede beliren sivilce veya çenedeki siyah noktalarına erkenden cilt bakımı yapmazsan tekrar eden sivilcelere ve sivilce lekelerine hazırlıklı olmalısın.
Çenede sivilce neden çıkar?
Çenedeki sivilcelerin nedeni, cildinin fazla sebum üretimesi, siyah noktalar ve hormonsal değişikler gibi etkenlere bağlıdır. Fakat yüzünün geri kalanında hiç sivilce yoksa, sadece çene bölgesinde sivilcelerin yoğunlaşıyorsa lokal olarak çene sivilcesinin nedenini araştırmalısın. Bunun için de mutlaka bir dermatologa danışmalısın.
Sadece çene bölgesinde sivilcelerin çıkması, çene kıvrımını iyi temizlemediğin anlamına da gelebilir. T bölgesinin uç kısmındaki çene bölgesi, yağlanmaya en müsait bölgelerden biridir. Bu nedenle cilt bakımı yaparken mutlaka çene ile alt dudak arasındaki o kıvrımlı alanı iyi temizlediğinden emin olmalı, çenede biriken makyaj ve yağ kalıntılarını günlük olarak temizlemelisin. Çenede sivillce neyin belirtisi diye düşünüyorsan, genel olarak sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Hormonal faktörler
- Yağlı ciltlerdeki fazla sebum üretimi
- Cildin iyi bir şekilde temizlenmemesi
- Yüz maskesi kullanımı
- Adet döngüsü
- Yanlış cilt bakım rutini
- Stres
Çenede sivilce nasıl geçer? Çenede çıkan sivilcelere ne iyi gelir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sivilce/akne sorunu ile karşılaştığında ilk olarak dermatoloğa danışmanı öneririz. Sonrasında ise onun önerdiği tedavileri uygulamalısın. Ardından da yine dermatoloğuna danışarak, cilt bakımıyla destekleyebilirsin.
Çenedeki sivilceyi yok etmek için cilt bakımına özen göstermeli ve tüm cildinle birlikte çene temizliğini detaylıca yapmalısın. Çene bölgesinde, en az burun üzeri kadar siyah nokta bulunabilir. Çene ile dudak arasındaki bu bölge dışarıdan bakıldığında çok belli olmadığı için siyah noktalar gözünden kaçmasın.
Çene sivilcelerine çözüm arayanlar için yağlı ciltlere uygun olan yüz yıkama jeli ve bakım kremi önerilerimiz de olacak. Çene sivilceleri her yaş grubunda çıkabildiği için sivilceye eğilimli ciltlere uygun en iyi kremleri ve yüz yıkama jellerini kullanman doğru olacaktır.
Editörün önerisi: Çene derisi ince ve hassas olduğu için çenede çıkan sivilcelerinle oynamamalı, sivilceleri sıkmamalısın. Sivilce lekelerini tedavi etmek sandığından çok daha zor.
Bunun dışında, aşağıdaki adımları takip ederek, çenede çıkan sivilcelere çözüm bulabilirsin:
- Cildi düzenli olarak temizlemek, günlük kirden ve fazla yağdan arındırmak.
- Yastık kılıfını sık sık değiştirmek.
- Makyaj ile uyumamak.
- Çok yağlı ve şekerli yiyecekleri azaltmak.
- Stres faktörlerini azaltmak.
- Hormonal bir sebep olduğu düşünülüyorsa mutlaka bir doktora danışmak.
- Sivilce karşıtı cilt bakım ürünleri kulanmak.