Botulinum Toksin olarak bildiğimiz botoks uygulamasının ne olduğunu anlatıyoruz!
Gençlik ışıltısını geri isteyen ve gençliğini korumak isteyenlerin aklından en az bir kere botoks yaptırmak geçmiştir. Botoks yani Botulinum Toksin, deri altına enjekte edilerek cilt yüzeyindeki ince ve derin kırışıklıkların açılmasına yardımcı oluyor ve cilt yüzeyine doğal bir ışıltı kazandırıyor. Botoksun etkilerinin geçici olması ve botoks fiyatları yüzünden aklından ' botoks gerçekten işe yarıyor mu?' sorusu geçiyordur. Botulinum Toksin işlevlerini ve cilde nasıl etki ettiğini anlatıyoruz.
Botulinum Toksin nedir?
Botulinum Toksin, kasların geçici olarak paralize olmasını sağlayan bir bakteri türü. En yaygın olarak kullanılan yöntemi ise botoks işlemidir.
Botulinum Toksin veya bilinen adıyla botoks uygulamasında Clostridium Botulinum adı verilen bakteriden yardım alınıyor. Bu bakteri, laboratuvar ortamında düzenlenerek kaslar arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durduruyor. Yani botoks sayesinde cildin sinir uçlarındaki iletimi salgılayan madde salınımı engelleniyor.
Botulinum Toksin estetiğinde kaslar ve ter bezleri hedef alınıyor. Merak etme, botoks kalıcı bir etki bırakmıyor sadece geçici bir sonuç yaratıyor. Botoks yaptırdığında cildindeki bütün kaslar etkilenmez, sadece Clostridium Botulinum enjekte edilen kaslarda gençlik etkisi görülür. Günümüzde botoks estetiği yüz estetiğinde, gençlik uygulamalarında ve aşırı terleme tedavisinde aktif olarak kullanılıyor.
Botulinum Toksin'in yüze etkileri nedir?
Botulinum Toksin'in etkilerinin başında yüzdeki kırışıklıkları azaltması ve yüzü gençleştirmesi geliyor. Tekrarlayan yüz mimikleri zamanda cildinde ince kırışıklıkların oluşmasına yol açar. Tedavi edilmeyen kırışıklıklar derinleşerek yaşlılık belirtilerine doğru yol alır. Botoks estetiği, yüzde sıkılaşma sağlıyor ve doğru uygulamada yüzde lifting etkisi yaratıyor. Bu işlemde mimik kaslarının kasılması engellenir ve geçici olarak kasların gevşetilmesi sağlanır.
Botoks işlemi kaş kaldırmak, boyun çizgilerini azaltmak, göz çevresini daha genç göstermek ve terlemeyi önlemek için tercih ediliyor. Mimik hareketlerinin tekrarlanması sonucunda kasılan kaslar gevşetilerek cildin daha doğal görünmesi amaçlanıyor. Botoks uygulamasının en çok göz çevresine yapıldığını söyleyebiliriz. Kaz ayaklarına botoks yaptırmak yüzün geneline daha genç ve fresh bir hava kazandırır.
Botulinum Toksin estetiği nasıl yapılır?
Botoks uygulaması, mutlaka steril bir ortamda uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Botoks işleminde çok ince uçlu bir iğne ile daha önceden belirlenen kasların üzerine Clostridium Botulinum enjekte edilir. Endişelenmene gerek yok, botoks acılı bir işlem değildir. Hafif yanma ve kızarıklık hissedebilirsin. Genellikle yüz botoksu 10-15 dakika sürer. Uygulamadan sonra günlük işlerine devam edebilir, iş hayatına hızlıca geri dönebilirsin.
Botoks uygulamasından sonra ne yapmalı?: Botoks yaptırdıktan sonra o bölgeyi ovuşturmamalısın. Ovuşturma ve masaj işlemi botoksun çevre dokulara yayılmasına yol açabilir. Botoks yaptırdığın gün spor yapmanı ve kuaföre gitmeni önermiyoruz. Sauna, buhar odası gibi aşırı sıcak ortamlar botoksun etkisini azaltmaya ve yüzünde şişkinlik oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle ilk bir gün sıcak ortamlardan uzak durmalısın. Botoksun etkisini görmek için 5 ila 7 gün arasında beklemeni öneririz.
Botulinum Toksin hangi bölgelere uygulanabilir?
- Alın
- Kaş arası
- Göz çevresi
- Boyun çizgileri
- Dudak kenarları ( gummy smile)
- Çene hattı ( masseter botoks)
- Boyun
- Dekolte
- Koltuk altı
- Eller