Bebeklerde Cilt Kuruluğu ve Başa Çıkmanın Yolları

Bebeklerde Cilt Kuruluğu ve Başa Çıkmanın Yolları

Bebeklerin narin cildi kurumaya oldukça eğilimlidir. Bununla nasıl başa çıkacağını ve bebek cildine nasıl bakım yapacağını anlatıyoruz.

Bebeklerin cildinde kaşıntı, pul pul dökülme ve çatlak görünümler oluşuyorsa kuruluk sorunu ile karşı karşıyasınız demektir. Bebeklerde cilt kuruluğu sık sık karşımıza çıkabiliyor. Genetik sebepler ve kullanılan bakım ürünlerine bağlı olarak bebek cildinde kuruluk oluşabiliyor. Bebeklerin hassas ve narin cildine uygun bakım önerilerini takip ederek bebeğinizin cildinin daha canlı ve nemli görünmesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerde cilt bakımının nasıl yapıldığını ve cilt kuruluğu ile nasıl başa çıkabileceğinizi anlatıyoruz. 

Bebeklerde cilt kuruluğu nasıl anlaşılır?

Bebeklerde cilt kuruluğu nasıl anlaşılır?

Bebeklerin cildi hassas ve narin olur. Kuruma eğiliminde olan cildin ilk olarak sertleştiğini daha sonra da kuruyarak dökülme sürecine girdiğini görebilirsiniz. Eğer bebeğiniz vücudunu sürekli kaşımak istiyorsa, kaşıdığı bölgede çatlak görünümler oluşuyorsa bebeğinizde cilt kuruluğu olabilir.

Bebeklerdeki kuru cilt oluşumu oldukça yaygın, özellikle yeni doğan bebekler anne karnındaki nemli ortamdan dışarı çıktığında cildinde kuruluk oluşabiliyor. Bu süreci en rahat ve sağlıklı geçirmek için bebeğinizin cildini kurutacak uygulamalardan uzak durmalı ve bebek cildi ile uyumlu ürünler kullanmalısınız. 

Bebeklerde neden cilt kuruluğu olur?

Bebeklerde neden cilt kuruluğu olur?

Bebeğinizin cildinde kuruluk olduğu için endişelenmeyin, bu bebekler arasında oldukça yaygın bir durum. Bebeklerin cildindeki kuruluk durumunun bilinen sebepleri arasında genetik faktörler, güneş, krem ve bez tercihi gibi çevresel sebepler ve hormonsal durumlar geliyor. 

Bebeğinizin cildinde devamlı kuruluk oluyorsa ilk olarak sebebini kullandığınız cilt bakım ürünlerinde arayabilirsiniz. Bebek cildi ile uyumlu olmayan ürünler, bebeğinizin hassas cildinde kuruluk yaratabilir. Aynı şekilde parfümlü bebek bezleri, kimyasal boya içeren oyun matları ve pamuklu olmayan kıyafetler bebek cildini kaşındırabilir ve pul pul dökülme olmasına yol açabilir. 

Dermatologun önerisi: Eğer bebeğinizin cildinde yoğun bir kuruluk varsa mutlaka bir dermatologa başvurmalı ve önerilerini uygulamalısınız.

Bebek cildindeki kuruluk ile nasıl baş edilmeli?

Kuru cilt ve atopiye eğilim, kalıtsal olarak belirlenen bir durumdur. Bunun yanı sıra diğer faktörler de önemli rol oynar. Kuru iklim, sigara dumanı, hava kirliliği veya ciltteki mikrobiyom dengesizliği bunlara örnek olarak verilebilir. Bebek cilt bakımında, parfümsüz, atopik ciltler için uygun temizleyiciler kullanmalı, banyo sonrası günlük nemlendirici uygulamalıdır. Doğru deri bakımı, atopik ciltlerde rahatsızlık hissini azaltırken, kuru ciltte atopi gelişimini önleyebilir.

Kuru ve atopiye eğilim gösterebilen bebek ve çocuklar için kullanabileceğimiz içeriklere Shea yağı ve niacinamide örnek gösterilebilir. Shea yağı cildi nemlendirirken, niacinamide ise kaşıntı ve rahatsızlık hissini yatıştırır. Bebek ve çocuklar için ürün seçiminde, onların cildi için özel formüle edilmiş, pediatrik ve dermatolojik kontrollerden geçmiş, dermatologlar tarafından önerilen, katkısız ve parfümsüz ürünler tercih edilmeli.

Sıcaklığa engel olun

Sıcaklığa engel ol

Bebeğinizin cildini nemlendirmek ve kuruluk sorunundan uzaklaştırmak için sıcak havadan uzak durmalısınız. Özellikle kış aylarında evde aşırı ısıtıcı çalıştırmak ve evi çok sıcak yapmak bebek cildine hiç iyi gelmeyebilir. Kış aylarında evin derecesinin 18°C ila 20°C, akşamları ise 16°C ila 18°C arasında olması önerilir.

Bebeklerin banyosu da cilt bakımında oldukça önemli. Banyo derecesinin 36-38 derece olmasına dikkat etmelisiniz. 38 dereceden sıcak olan banyo bebek cildinde kuruluk yapabilir. Bebekleri banyo yaptırıldığı ortamın sıcaklığı da önemli. Banyo ortamının ideal sıcaklığı 25 derece olmalı. Yenidoğan bebek alışverişinde ev termometresi alarak bebeğinizin cilt bakımını kontrol altında tutabilirsiniz. 

Bebeğinizin cildini düzenli nemlendirin

Bebeklerin cildini düzenli nemlendir

Bebeklerin cildi sadece kuruduğunda değil, her daim nemlendirilmeli. Bebeklerin hassas cildini korumak ve çevresel etkenlere karşı bariyer oluşturmak için nemlendirici kullanabilirsiniz. Bebek cildi için nemlendirici seçerken parfüm içermeyen ve pH oranı bebek cildiyle uyumlu olan bakım ürünlerini tercih etmelisiniz. Bebeğinizin cildini her sabah ve akşam banyosu sonrası nemlendirebilirsiniz.

Bebek ve çocuk kıyafetlerinde pamuklu giysiler tercih edilmeli, kıyafetler ekstra durulanmalı ve yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Banyo suyu ılık olmalı ve banyo süresi 10-15 dakikayı geçmemelidir. Banyo sonrası ise hemen bir nemlendirici uygulanmalıdır.

Aktar ürünlerinden kaçının

Aktar ürünlerinden kaçın

Bebeklerin cildini nemlendirmek için zeytinyağı, kantaron yağı gibi doğal yağların kullanıldığını duyuyoruz. Bu gibi ürünler, cilt tarafından emilemediği için bebek cildine kullanılması önerilmez. Ayrıca zeytinyağı gibi sofralık ürünler dermatolojik testlerden geçmediği için bebek cildinde hassasiyet yaratıp yaratmadığı soru işareti olarak kalıyor. Bebeklerde zeytinyağı kullanımı kaşıntıyı azaltmanın aksine vücutta daha fazla kaşıntı ve kuruluk yaratabilir. Bebeğinizin cildi için riske girmeyin ve mutlaka bebek-çocuk cildi için özel olarak formüle edilmiş bebek bakım ürünlerini kullanmanın.

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!