Vücut çatlakları için hazırladığımız bakım önerileri ile sen de çok daha sıkı ve pürüzsüz görünen bir cilde kavuşabilirsin!
Sen de birçok kişi gibi vücudunun çeşitli bölgelerindeki deri çatlakları ile sorun mu yaşıyorsun? Vücudun daha çok kalça, sırt, basen, karın ve göğüs bölgelerinde görülen bu cilt çatlakları için kolaylıkla uygulayabileceğin yöntemleri senin için hazırladık. Ancak “Cilt çatlakları nasıl geçer?” sorusunun yanıtlarından önce, bu deri yırtıklarının aslında ne olduğundan ve neden kaynaklandığından bahsetmenin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Deri Çatlağı Nedir?
Derinin aşırı gerilmesi sonucu oluşan deformasyonlar, cilt çatlağı olarak tanımlanıyor. Başlangıçta pembe ya da kırmızı olarak belirip sonrasında beyaz bir renge sahip olan bu çatlaklar, vücudun genellikle çocukluk döneminden itibaren en fazla büyüyen kısımlarında görülüyor. Buna göre ergenlik ve gebelik gibi dönemlerde daha sık karşılaşılan deri yırtılması, aşırı kilo alımı veya uzun süreli kortizon kullanımı nedeniyle de oluşabiliyor.
Cilt Yırtılması Neden Olur?
Vücutta çatlakların daha çok aşırı büyüme ve kilo artışından kaynaklanıyor olması, bu deformasyonun yalnızca genişleme sonucu oluştuğuna dair yanlış bir çıkarıma yol açıyor. Derideki aşırı gerilmenin, elastikiyet ve kolajen bağlarının bozulmasına neden olduğu bir gerçek; ancak asıl faktör bu değil.
Cilt yırtılmasına neden olan hamilelik, aşırı büyüme, doğum kontrol hapı ve steroid kullanımı gibi etkenler; ortak nokta olarak hormonal değişime neden oluyor. Hormonların değişimi sonucu, ciltte bulunan kolajen ve elastin lifleri hasar görüyor. Gözenekli bir ağ yapısına sahip olan bu lifler bozulduğunda ise cilt çatlakları meydana geliyor. Buna nemsizlik de eklendiğinde kuruyan cilt dokusu çatlaklara karşı koyamıyor.
Vücut Çatlakları Geçer mi?
Vücut çatlağı tedavisi; hasar gören elastin liflerinin onarım süreci bakımından, geç kalınmaması gereken bir durum. Normal şartlarda birbirini tamamlayan kolajen ve elastin sayesinde ciltteki yaralar çabuk iyileşirken, elastin zarar gördüğünde iyileşme süreci aksıyor. Bu da çatlakların kalıcı hale gelmesine neden oluyor.
Bundan dolayı vücut çatlaklarının oluşmaması için önlem almak veya oluştuğunda hemen müdahale etmek büyük önem taşıyor. Özellikle oluşumunun ilk bir yılı içerisinde yapılan deri çatlağı tedavisi, çatlak izlerinin iyileşmesinde veya görünümünün azalmasında etkili oluyor.
Çatlaklar için Bakım Önerileri
1. Bol Su Tüketimi En Önemli Şart: Su, cildinin en önemli ihtiyacı. Yeterli su tüketimi ile nem oranı artan cilt, hasarlara karşı daha dayanıklı hale geliyor. Ayrıca suyun hücresel aktarımı artırması sayesinde cildin onarılma süreci de hızlanıyor.
2. Düzenli Nemlendirici Kullanmayı Alışkanlık Haline Getir: Bol su tüketiminin yanı sıra cildinin nemi hapsetmesi ve cilt bariyerinin korunması adına düzenli nemlendirici kullanımı çok büyük önem taşıyor.
3. A ve C Vitaminleri İçeren Besinler Tüket: Cildi hem koruyan hem de güçlendiren A ve C vitaminleri, cilt çatlaklarının oluşumunu büyük oranda önlüyor. Bunun yanı sıra bu vitaminler, cilt çatlakları tedavisinde kullanılan birçok ürünün içerisinde de yer alıyor.
4. E Vitamini İçeren Bakım Ürünleri: Güneş korumasından cilt kanseri tedavisine kadar birçok alanda fayda sağlayan E vitamini, yara ve çatlak izlerini azaltmada da çok büyük rol oynuyor. Bu nedenle cilt bakım rutininde, özellikle E vitamini içeren ürünlere öncelik verebilirsin.
5. Cilt Çatlakları İçin Bitkisel Çözümler: Deri çatlakları tedavisindeki etkileriyle bilinen tatlı badem yağı, atkuyruğu, hint yağı, kalendula yağı ve aloe vera jeli içeren ürünlerle çatlaklara karşı etkili sonuçlar elde edebilirsin.
6. Çatlak Kremlerini Rutinine Dahil Et: Cilt elastikiyetini artıran ve içerisindeki aktif maddelerle yeniden yapılanma sürecini hızlandıran çatlak kremleri ile çatlamaya meyilli bölgelere düzenli olarak bakım yapabilir, mevcut çatlaklar için tedavi uygulayabilirsin.
7. Egzersiz Hep Önemli, Yine Önemli: Düzenli egzersiz; kilo kontrolünün sağlanması, vücut dolaşımının sağlıklı düzeyde artması ve cildin sıkılaşması için büyük önem taşıyor. Böylece kaslarla birlikte cilt yüzeyi de elastikiyet kazanarak çatlak oluşumu önleniyor.
8. Masajın Birçok Faydası Var: Masajın saymakla bitmeyen faydaları arasında çatlak görünümünü önleme de yer alıyor. Çatlak oluşan bölgelere masaj yapmak için rulo, bilyeli veya manuel masaj başlıklarından yardım alabilirsin.
Çatlaksız ve pürüzsüz görünen cildinle, sen de rafa kaldırdığın o cesur kıyafetleri gün yüzüne çıkarmaya hazır ol!