Ayak Egzaması Nedir?

Ayak Egzaması Nedir?

Ayak egzaması sorunuyla mı baş ediyorsun? Merak etme, ayakta egzama nasıl geçer ve ayaktaki egzamaya ne iyi gelir gibi soruların yanıtlarını bu yazıda derledik!

Ayak egzaması nedir ve ayak egzamasına ne iyi gelir diye araştırıyorsan sakın sayfayı değiştirme. Çünkü ihtiyacın olan tüm bilgilere bu makaleden ulaşacaksın!

Ayakta egzama oluşması, gün boyu ayağı saran çorap ve ayakkabıları en büyük kabusa dönüştürüyor. Hal böyle olunca yanıtı en çok merak edilen soruların başında “Ayaktaki egzama neden olur?” ve "Ayaktaki egzamaya ne iyi gelir?” gibi sorular geliyor. Biz de ayak egzaması hakkında akılları meşgul eden tüm bu soruları ve daha fazlasını, senin için ayrıntılı bir şekilde yanıtladık. Ayakta veya ayak altında egzama problemi için tüm bilmen gerekenler aşağıda seni bekliyor!

Ayak Egzaması Nedir?

Ayak egzaması, ayak derisinin kurumasına, kaşınmasına, kabarmasına ve su toplamasına neden olan bir hastalık çeşidini oluşturuyor. Birçok egzama türünün belli ortak işaretleri olmasına karşılık, bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmiyor. Ayak egzaması da dahil olmak üzere tüm egzama türleri kontrol altına alınabilmekle birlikte, yeterince dikkat edilmediğinde tekrarlayabiliyor. Özellikle el ve ayaklarda oluşan egzamalar, sürekli dışarıdan müdahaleye maruz kaldığı için daha hızlı ilerleyebiliyor.

Yeterli önlem alınmadığında koruyucu bariyeri zayıflayan cilt, enfeksiyonlara da maruz kalabiliyor. Ayakta egzamanın yanı sıra oluşan farklı cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar, problemin daha da büyümesine ve tedavinin çok daha zor hale gelmesine neden olabiliyor. Bu sebeple vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan tüm egzama türleri için bir uzman tavsiyesi almak şart. Sen de böyle bir cilt problemiyle karşılaştığında ilk yapman gereken bir dermatoloğa danışmak olmalı. Onun yönlendirmesiyle bu cilt probleminin esas kaynağını bulabilir, cilt sorununa erkenden müdahale edebilirsin.

Ayakta Egzama Belirtileri Nelerdir?

Ayaklarda egzama belirtileri, genel egzama belirtileriyle son derece benzerlik gösteriyor. Sen de ayağında egzama olup olmadığını anlamak istiyorsan bu belirtileri gözden geçirebilirsin:

  • Kaşıntı: Ayak egzamasının en yaygın belirtileri arasında yer alıyor. Kaşıntı ayak altında, üstünde, bileklerde, parmak aralarında ve topukta yoğunlaşabiliyor.
  • Kızarıklık: Ayağın tüm bölgelerinde kızarıklık meydana gelebiliyor. Özellikle ayak parmak arası egzamalarında kızarıklıklar gözden kaçırıldığında söz konusu cilt rahatsızlığı daha da şiddetlenebiliyor.
  • Ciltte yaralar: Egzama ayaklarda çoğunlukla kızarıklıkla kendisini gösterirken ileri derecede cilt yaraları görülebiliyor. Özellikle yoğun kaşıma veya yırtma sebebiyle egzama kızarıklıkları yaraya dönüşebiliyor.
  • Kabarcık/şişlik: Ayakta sulu egzama problemine genellikle küçük ve yoğun kaşıntılı kabarcıklar eşlik ediyor. Kimi zaman şişlikler de bu belirtilere eşlik ediyor.
  • Kuru ve pul pul cilt: Ayakların aşırı derecede kuruması ve pul pul dökülmesi çoğunlukla egzamaya işaret ediyor. Kuru cilt kaşındığında egzama daha da tetiklenebiliyor.
  • Hassasiyet: Parmak, ayak üstü ya da ayak altı egzaması ileri seviyelerde hassasiyet yaratabiliyor. Bu durumda ayakkabı, hatta çorap giymek dahi zorlaşabiliyor.

Ayakta Egzamaya Ne Neden Olur?

Genetik yatkınlık, kimyasallar, giysiler, alerji, sıcak su, sabun ve toz gibi faktörler ayakta egzama oluşumuna davetiye çıkarıyor. Vücudun diğer bölgelerinde görülen egzamada nem kaybına neden olan soğuk hava ve özellikle kış ayları etkili oluyor. Ancak ayaklar, genelde çorap ve ayakkabıdan dolayı daha az nem kaybediyor. Bu sebeple ayak egzamasının nedenlerini daha çok vücuttan atılamayan toksinler ve havasızlık oluşturuyor. Bunun yanı sıra kullanılan kozmetiklerin, giyilen çorap ve ayakkabıların cildi rahatsız edici ve enfeksiyonları tetikleyici özelliklere sahip olması da ayak egzamasına yol açabiliyor.

Tıpkı el kuruluğu gibi ayak kuruluğu da egzamaya davetiye çıkarabiliyor. Bu sebeple özellikle duştan sonra ve belirli aralıklarla tüm vücudunu olduğu gibi ayaklarını da nemlendirmeyi unutmamalısın. Tabii pedikür faktörünü de akıldan çıkarmamakta yarar var. Güzellik salonlarında yaptırdığın pedikür sırasında kullanılan ve gereken şekilde dezenfekte edilmeyen ortak aletlerden egzamaya yol açabilen mantarlar ve enfeksiyonlar kapabilirsin. Bu durumda ne yazık ki kısa bir süre sonra ayak egzaması problemiyle karşılaşabilirsin. Bu riskin önüne geçmek için güvenmediğin tırnak salonlarında kesinlikle manikür veya pedikür yaptırmamalısın.

Oluşumuna Göre Ayaktaki Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Ayak egzamasının çeşitlerini ve buna bağlı olarak ayak egzaması neden olur sorusunun farklı yanıtlarını bir alt satırda görebilirsin:

  • Dishidrotik egzama: Bu egzama, ayaklarda en sık görülen türü oluşturuyor. Avuç içi, ayak tabanları ve yanlarında görülen dishidrotik egzamada, ciltte kırmızı ve büyük lekeler oluşarak zamanla kalınlaşma ve çatlamalar meydana gelebiliyor. Metallerle temas ve alerjik rinit, genellikle en büyük tetikleyici oluyor.
  • Kontakt egzama: Çeşitli kozmetik ve kimyasal ürünler yoluyla meydana gelen bu egzama çeşidi; ayak spreyleri, ayakkabıda kullanılan kimyasallar ve benzeri nedenlerle ayaklarda görülebiliyor.
  • Gravitasyonel egzama: Kan dolaşımına bağlı olarak sıklıkla ileri yaşa sahip bireylerde ve ayakta çalışanlarda görülen bu hastalık, hamile ve doğum yapmış kadınlarda da meydana gelebiliyor. Bacakların diz altı bölgesinde daha sık görülürken ayaklarda da oluşabiliyor.
  • Numuler egzama: Genellikle eller, kollar ve bacaklarda görülen bu egzama çeşidinde ciltte 1-2 santimetre çapında yuvarlak egzama yaraları oluşuyor. Enfeksiyon nedeniyle gelişen ve ayaklarda da görülen bu tür, çok fazla kaşıntıya neden oluyor.
  • Asteatotik egzama: İleri yaşa sahip bireylerde daha sık görülen asteatotik egzamanın ayakta oluşma nedenlerini derideki yağ-nem dengesinin bozulması, çok sık banyo yapılması ve fazla sıcağa maruz kalınması oluşturabiliyor.

Ayaktaki Egzama Nasıl Geçer?

Ayak egzamasına ne iyi gelir sorusunun yanıtları arasında elbette öncelikle doktorun önerdiği kremler geliyor. Doktorunun önerdiği ayak egzaması kremlerini düzenli olarak kullanarak bu sorunu hafifletebilirsin. Bununla birlikte ayakta oluşan egzamanın, ilerleyen zamanlarda tekrar ortaya çıkması muhtemel. Kısacası egzama tedavisi kesin olarak çözüm sunmasa bile bu rahatsızlığın tekrarlanmasını engelleyebilir. “Ayaktaki egzama nasıl çabuk geçer?” sorusuna karşılık, mevcut şikayetleri azaltmak ve en etkili egzama tedavisini sağlamak için ise şu maddelerin atlanmaması öneriliyor:

  • Doktor onayıyla kortizonlu ilaçların kullanılması ve uygun egzama kreminin edinilmesi,
  • Islak pansuman yapılması,
  • Lokal kortikosteroidli pomadların sürülmesi,
  • Ayakların daima temiz ve nemli tutulması
  • (Mümkünse egzamaya özel üretilen) pamuklu çoraplar giyilmesi
  • Kükürt ya da gliserin içeren sabunların tercih edilmesi ve
  • Doğru ayakkabı seçimi, ayakta ve ayak altında egzama nasıl geçer sorusunun yanıtları arasında yer alıyor.

Egzama bitkisel tedavi konusunda ise doğrudan bitkinin kendisini kullanmak faydalı olmayabilir. Ancak antiseptik özelliği bulunan shea yağı, lavanta yağı, limon yağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı, çörek otu yağı, jojoba yağı, ardıç yağı, papatya yağı,  melisa yağı, sardunya yağı, sandal ağacı yağı ve beyaz dut özü içeren ürünler bu konuda etki sağlayabiliyor. Fakat bunları kullanmadan önce de doktoruna mutlaka danışmalısın. Aksi takdirde yanlış ürün kullanımıyla ayağındaki egzama problemini istemeden daha da kötü hale getirebilirsin.

Ayak Egzaması Bulaşıcı mı?

Egzama bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı olmasa da egzamaya sebebiyet veren mantarlar, bakteriler ve enfeksiyonlar bulaşıcı olabiliyor. Örneğin; ayak mantarı bulunan birinin çorabını ya da terliğini giyersen sana da ayak mantarı bulaşabilir. Ayağındaki mantar ise zaman içerisinde egzamaya dönüşebilir. Bu sebeple çorap, ayak havlusu, terlik ve ayakkabı gibi kişisel eşyaları kimseyle paylaşmamalı ve kimsenin eşyasını kullanmamalısın. Ayak egzaması ve ayak mantarının farkını merak ediyorsan bir alt başlığa bakabilirsin.

Ayak Mantarı ile Ayak Egzamasının Farkı Nedir?

Ayak egzaması, yukarıda bahsettiğimiz gibi çoğunlukla kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, iltihaplanma ve deri kalınlaşmasıyla kendini belli ediyor. Bu durumun ayakta meydana gelmesi, mantar olasılığının daha yüksek görülmesine neden oluyor. Ancak ayak mantarı çoğunlukla parmak aralarında ve tırnaklarda görülürken, ayak egzaması ayağın tümünde ya da diğer farklı bölgelerinde görülüyor. Bu noktada koku da ayırt edici bir özellik oluyor. Ayrıca ayak egzamasına mikroplar ya da mantarın sebep olduğu da biliniyor. Tabii sözü geçen enfeksiyonel durumlar da egzamayı tetikleyebiliyor.

Editörün Notu: Ayak mantarı ya da ayak egzaması fark etmeksizin, ayağında normalden farklı bir görüntü ya da hissiyat fark ettiğinde hemen doktora gitmelisin. Böylece doktorundan vakit kaybetmeden en doğru tedaviyi alabilirsin. Ayakta egzama nasıl geçer ve ayak mantarı nasıl geçer sorularının yanıtları da elbette birbirinden farklı olacaktır. Bunun için de doktorunun kapısını mutlaka çalmalısın.


Ayakta egzama neden olur ve ayaktaki egzamaya ne iyi gelir gibi soruların cevaplarını öğrendiğine göre, artık etkili bir ayak bakımı yapabilirsin. Endişelenme, ayakta egzama problemin doktorunun önerileri ve senin dikkatinle en yakın zamanda hafifleyecek!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!