Son zamanlarda adını çok sık duyduğun avokado ne işe yarar merak ediyorsan, bu yazımız senin için geliyor!
Avokado, içerdiği faydalı bileşenlerle hem sağlık hem de güzelliğin vazgeçilmezlerinden. Eh, biz de avokadonun bu yükselişine seyirci kalamazdık doğrusu… “Avokado nedir ve içeriğinde neler yer alıyor?” sorusundan başlayarak, avokadonun cilde faydaları ve kullanımına kadar birçok konuyu senin için detaylandırdık.
Avokado Nedir? Nerede Yetişir?
Orta Meksika’da doğal olarak yetişen ve defnegiller familyasına ait olan avokado, koyu yeşil sert kabuğunun altında zengin ve yoğun lif barındırıyor. Armuda benzeyen şeklinden dolayı “timsah armudu” adıyla bilinen avokado, faydalarından dolayı Aztek kültüründe “bereket armudu” olarak da isimlendiriliyor. Türkiye’de ise “Amerikan armudu” şeklinde anılıyor. Avokado, ticari amaçlı dikim çalışmaları sonucunda artık ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde de yetiştirilebiliyor.
Avokadoda Hangi İçerikler Yer Alır?
Antioksidan deposu, lif kaynağı ve yağ zengini olmasıyla öne çıkan avokado; yüzde 73 su, yüzde 15 yağ, yüzde 8,5 karbonhidrat ve yüzde 2 proteinden oluşuyor. “Avokadoda hangi vitaminler bulunur?” sorusunun cevabı ise şaşırtıcı nitelikte! Bu meyvede A, B1, B2, B3, B6, E, K ve C olmak üzere çok çeşitli vitaminler yer alıyor.
Bunun yanı sıra avokado; fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineralleri de içeriyor. Avokado, en çok zeytinyağında bulunan ve hatta adını zeytinyağından alan “oleik asit”, folik asit, omega 3 ve 6 bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahip.
Avokado Ne İşe Yarar?
Zengin lif içeriği ile besleyici olmasının yanı sıra doygunluk hissi veriyor.
Günlük K vitamini ihtiyacını karşılayarak kemik sağlığını koruyor.
Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığına olumlu etki ediyor.
Kalp, böbrek, iskelet ve kas sisteminin güçlenmesini sağlayan potasyumu karşılıyor.
Lutein ve zeaksantin bileşenleriyle göz sağlığını koruyor.
İçerdiği lipitler ile beta-karoten ve karotenoidlerin emilimini artırıyor.
Folik asit içeriği ile de aşırı homosistein salgılanmasını önleyerek serotonin ve dopamin üretimini artırıyor.
Avokado Yağı Nasıl Elde Edilir?
Avokado yağı, meyvenin soğuk preslenmesi ile yoluyla çıkarılıyor. Avokado, cilt ve saç bakımında, daha çok mucize etkiler içeren yağı sayesinde tercih ediliyor. Hatta avokado yağının, zeytinyağına oranla daha çeşitli faydalı bileşenler içermesi bakımından, cilt bakımında daha etkili olduğuna dair çeşitli araştırmalar da mevcut.
Cilt için Avokado Faydaları Nelerdir?
Avokado cilde faydaları bakımından en çok nem verme özelliği ile öne çıkıyor. İçerdiği faydalı yağlarla cildin derinliklerine nüfuz ederek deriyi besliyor. Özellikle de oleik ve linoleik asit içeriği ile çevresel zararlara ve UV ışınlarına karşı koruma sağlıyor. Bu meyvede yer alan K vitamini, kemik sağlığının yanı sıra cilt altındaki mikro dolaşımı da destekliyor. Böylece hem ciltteki ödem atılıyor hem de sivilce ve yaraların onarım süreci hızlanıyor.
Avokadonun elbette anti-aging özelliğinden de bahsetmek gerekir. Bu meyve, derideki kızarıklık ve doku bozulmalarını önlerken, diğer yandan cilt altındaki kolajen dokusunu güçlendiriyor. Ayrıca ciltte oluşan enflamasyonları da engelliyor.
Avokado Nasıl Yenir? Ciltte Nasıl Kullanılır?
Ham haldeyken sert bir ete sahip olan avokadonun tadı da acı oluyor. “Peki, avokado nasıl yumuşar?” diye soruyorsan, bu meyvenin en iyi şartlarda olgunlaşması için gazete kağıdına sarılarak ılık ortamda bekletilmesi öneriliyor. Avokadonun en yaygın tüketim şekli ise ezilip püre haline getirilmesi…
Cilt bakımı için avokado maskesi de bu şekilde yapılabiliyor. Ancak cilt üzerinde maksimum etki için biz, içerisinde avokado yağı veya özü bulunan cilt bakım ürünlerini kullanmanı öneriyoruz. Böylece ekstra nem tutucu ve besleyici içeriklerin de cilde nüfuzu sağlanmış oluyor.
Avokado Zararları Var mıdır?
Alerji gibi istisnai durumlar haricinde avokadonun cilt üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Ancak besin olarak tüketiminde baş ağrısı yapabiliyor. Fazla tüketimi halinde ise kolesterol dengesini bozabiliyor. Ayrıca ağız içinde yara oluşumuna da neden olabilen bu meyve, içerdiği yağ asitlerinden dolayı karaciğer rahatsızlığı bulunan kişileri olumsuz etkileyebiliyor.