Aralıklı Oruç Diyeti (IF Diyeti) Nasıl Yapılır?

Aralıklı Oruç Diyeti (IF Diyeti) Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç diyeti yani IF diyeti nedir? Aralıklı oruç diyeti zayıflatıyor mu ve nasıl yapılıyor?

Aralıklı oruç yani (IF) diyeti son zamanların en popüler sağlık ve fitness trendlerinin başında geliyor. Kilo vermek, sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve yaşam tarzını sadeleştirmek isteyenlerin tercihi aralıklı oruç oluyor. Vücut ve beyin sağlığı üzerinde etkileri olan aralıklı oruç diyetine yakından bakıyoruz. Aralıklı oruç diyeti yapmak isteyenler makalemizin devamından ilham alabilirler. İf diyeti ne kadar sürer ve aralıklı oruç saatleri nelerdir? Aralıklı oruç çeşitlerini ve nasıl yapıldığını anlatıyoruz. 

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı oruç diyeti nedir? Aralıklı oruç (IF), oruç tutma ve yeme periyotları arasında geçişler yapan bir yeme düzeni / diyet yöntemidir. Aralıklı oruç diyetinde hangi yemekleri yemen gerektiği değil onları ne zaman yemen gerektiği önemlidir. Geleneksel diyetlerden farklı olarak aralıklı oruç yönteminde kalori sayma gibi alışkanlıklar yoktur. Onun yerine belirli saatler içinde yemek yemek ve bu saatler dışında yemek yememek gerekir. 

Genellikle aralıklı oruç tutma yöntemi günde 16 saatlik oruçtan meydana geliyor. Bazı beslenme programlarında haftada iki kez 24 saat oruç tutulduğunu görebilirsin. 

Aralık Oruçlu (IF Diyeti) Nasıl Yapılır?

Aralık Oruçlu (IF Diyeti) Nasıl Yapılır?

İf diyeti nasıl yapılır? Aralıklı oruç diyetinde 24 saat içinde genellikle 2 öğün yeme yenilmesi önerilir. Aralıklı oruç diyet listesinde sindirim sistemini yormayacak, hafif ve sağlıklı yiyeceklere yer veriliyor. Sen de aralıklı oruç listesini hazırlarken sağlıklı, besin değeri yüksek ve uzun süre seni tok tutacağını düşündüğün yiyeceklere yer vermelisin.

Aralıklı oruç diyetinde ne yenmeli?: En çok merak edilen sorulardan biri 'Aralıklı oruçta ne yenir?'. Aralıklı oruç diyeti saatleri geldiğinde kızartma, fast food veya yoğun karbonhidratlı yiyecekler tüketmek kilo kaybına engel olabilir. Akdeniz diyeti yapmak, bol tahıllı gıdalar yemek ve tatlıdan uzak durmak aralıklı oruç diyetini daha başarılı bir hale getirir. 

Aralıklı oruç diyetinde yemek yenmediği zamanlarda şekersiz ve kalorisiz içecekler tüketilebilir. Aralıklı oruç yaparken yeme saatlerinde yüksek karbonhidratlı, ağır, yağlı ve sağlıksız yiyeceklerden uzak durmalısın. Yumurta, yeşillik, balık, bakliyat ve zeytinyağlı yemekler aralıklı oruç listelerinin favorilerindendir.

Aralıklı Oruç Türleri ve Saatleri

Aralıklı Oruç Türleri ve Saatleri

Aralıklı oruç tutmanın birkaç farklı yolu vardır. En popüler olan aralıklı oruç diyet programlarına birlikte bakalım. 

  • 16/8 yöntemi: Aralıklı oruç diyeti listesi 16/8, Leangains protokolü olarak da adlandırılır, kahvaltıyı atlamayı ve günlük yemek yeme süresinin 1–9 pm gibi 8 saatle sınırlamayı içerir. Sonra arada 16 saat oruç tutuyorsun. Uzun vadede aralıklı oruç diyeti yapanlar hayatlarının daha düzenli olduğunu ve bir süre sonra oruç tutmaya alıştıklarını söylüyorlar. 

  • Ye-Dur-Ye: Bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar yemek yememek gibi haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutulan bir beslenme programıdır. 

  • 5:2 diyeti: Bu yöntemle haftanın peşpeşe olmayan iki gününde yalnızca 500-600 kalori tüketirsin, diğer 5 gün normal şekilde yiyebilirsin.
    Kalori alımını azaltarak, yeme dönemlerinde normal miktarda yemek yiyerek zayıflayabilirsin.

Aralıklı oruç diyeti yapmak isteyenler 16/8 yöntemini en basit, en sürdürülebilir ve en kolay bağlı kalınan yöntem olarak görüyor. Bu nedenle 16/8 diyeti en popüler diyet türüdür. 

Aralıklı Orucun Faydaları

Aralıklı Orucun Faydaları
  • Aralıklı oruç faydalarının başında metobolizmanın hızlanması geliyor. 
  • Uzun aralıklı oruç diyeti yapmak metobolizmanın çalışma sistemini değiştiriyor, vücudun daha dinç hissetmesini sağlıyor. 
  • İf diyeti yapanlar daha kolay kilo verdiklerini ve özellikle yağ yaktıklarını söylüyorlar. 
  • İnsülin direnci ve kandaki şeker oranı sağlıklı bir şekilde azalır. 
  • Kolestrol değerleri iyileşir.
  • Vücutta hücre yenilenmesi hızlanır ve gençlik hormonu salgılanır. 
  • Aralıklı oruç yapanların daha uzun ve sağlıklı yaşadıkları öngörülüyor. 
  • Hayatın sadeleşmesini sağlıyor.
  • Zihin rahatlatıp stresi azaltıyor.

Aralıklı Orucun Olumsuz Etkileri

  • Uzun aralıklı orucun zararlarından biri açlıktır. Açlık dolayısıyla kan şekeri düşebilir.
  • Aralıklı oruç yapanlar kendilerini daha güçsüz ve zayıf hissedebiliyorlar.
  • Hafızanın zayıflaması ve beynin eskisi gibi çalışmaması İf diyeti zararlarından biridir. Genellikle bu yan etkiler birkaç gün içerisinde geçer. 
  • Aralıklı oruç diyeti yapanlarda sindirim sisteminde bozukluk ve kabızlık görülebiliyor. 
  • Uykusuzluk
  • Ağız kokusu
hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!